Anda di halaman 1dari 9

TEORI PEMEROLEHAN BAHASA KEDUA

Oleh : Ahmad Fikri bin Ab Rahman Siti zuhaila binti zulkifli Nurul Amira binti Johari Pensyarah : En Jeyagobi A/L Dhamodarem

• Bahasa yang dipelajari ini biasanya dirujuk sebagai ‘bahasa sasaran’ atau bahasa kedua berbanding dengan bahasa pertama dirujuk sebagai ‘bahasa sumber ’.Definisi Bahasa Kedua • Sebarang bahasa yang dipelajari selepas bahasa pertama atau bahasa ibunda. .

Perbezaan antara pembelajaran bahasa pertama dengan kedua Kepantasan Kejayaan Tahap Perbezaan Pengetahuan Pembetulan .

Persamaan & Perbezaan bahasa pertama & bahasa kedua Perkara Bahasa Kedua Bahasa Pertama Kepantasan Tahap Tidak berkaitan Pembetulan Pengetahuan Kejayaan Pemerolehan boleh berulang Tahap Tahap perkembangan yang perkembangan yang sistematik sistematik Berpengaruh secara Tidak terlibat tidak langsung Melampaui aras Melampaui aras input input Jarang berjaya Berjaya sepenuhnya sepenuhnya .

.Tahap pemerolehan bahasa kedua Prapenghasilan = tahap senyap > penutur mungkin mempunyai beberapa ratus kosa kata bahasa kedua yang difahami oleh mereka. Penghasilan awal = memakan masa sehingga 6 bulan dan penutur mula membina pemahaman dan kosa kata secara aktif. tetapi mereka masih belum bertutur.

= boleh bertanya soalan yang mudah tetapi mungkin tidak gramatikal. .Kemunculan ujaran = penutur sudah memperoleh beratus-ratus perkataan dan boleh berkomunikasi menggunakan frasa dan ayat yang mudah.

Kefasihan pertengahan = penutur sudah memperoleh beribu-ribu kosa kata bahasa kedua. . = Mula menggunakan ayat yang lebih kompleks apabila bertutur dan menulis serta bersedia untuk melahirkan pendapat dan berkongsi pemikiran mereka.

.Kefasihan maju = semakin berminat untuk menggunakan bahasa tersebut dalam perbualan dan aktiviti pembelajaran.

Jika kamu berhasrat untuk berjaya. . jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. terima kasih….Sekian.