Anda di halaman 1dari 5

Apa itu lukisan digital?

"Lukisan digital merupakan sejenis bentuk seni baru yang mempergunakan teknik lukisan tradisional, seperti cat air, cat minyak, impasto, dan sebagainya untuk pelukisan digit melalui komputer, perisian, serta tablet pendigitan, dan stilus. Lukisan digital berbeza daripada seni digital yang lain serta seni komputer terjana, khususnya kerana ia tidak memerlukan paparan komputer untuk mendapat lukisan realistik daripada suatu model. Seorang artis digital hanya perlu menggunakan teknik lukisan untuk mencipta lukisan digital secara langsung dalam komputer. Perbezaan utama antara lukisan digital dan lukisan tradisional adalah prosesnya yang tidak linear. Seorang artis sering boleh menyusun lukisannya dalam bentuk lapisan yang dapat disunting secara berasingan. Keupayaan untuk menghapuskan coretan dan memberus semula juga membebaskan artis daripada proses linear. Bagaimanapun, seorang pelukis digital harus menggunakan banyak atau kesemua teknik dan kajian pelukis tradisional. Artis digital mempunyai banyak alat yang tidak boleh didapati oleh pelukis tradisional. Sesetengah daripada ini termasuk:      Palet maya yang mengandungi berjuta-juta warna Kanvas atau media hampir semua saiz; Keupayaan mengembalikan kesilapan yang telah dibuat Pemadamam Pelbagai alat kesan 2D dan 3D. Tablet grafik membenarkan artis membuat gerakan tangan yang amat tepat seolah-olah pen yang benar pada permukaan lukisan. Lukisan digital berkembang maju khususnya dalam seni pengeluaran, dan banyaknya telah digunakan dalam reka bentuk konsepsi untuk filem, televisyen, dan permainan video. Terdapatnya juga pelbagai jenis lukisan digital, termasuk

impresionisme, realisme, dan cat air.

dan openCanvas memberikan artis-artis digital suatu persekitaran yang sama dengan pelukis fizikal: kanvas." . alat-alat lukisan.Perisian pelukisan digital seperti Corel Painter. ArtRage. palet untuk mencampurkan warna. Studio Artist. dan pilihan warna yang banyak. Adobe Photoshop. Jasc Paint Shop Pro.

Create 3D artwork. Design cutting-edge looks for interactive web content and experiences. Interface / Muka Asas Photoshop CS5 Menu Bar . warped graphics. Easily select intricate image elements for placing in layout. and warping capabilities to create standout images. and realistic painting effects for all your projects.Apa itu Adobe Photoshop? Adobe Photoshop CS5 Extended software is the ultimate solution for advanced digital imaging. painting. and create stunning HDR images for video backdrops. Use powerful new selection. Keep pushing creative boundaries with world-class 2D and 3D design. delivering all the editing and compositing capabilities of Photoshop CS5 plus breakthrough tools that let you create and edit 3D and motion-based content. Create 3D artwork for logos and buttons. Create and enhance 3D and motionbased content and prepare still images and text for all your projects. Work fast with cross-platform 64-bit support. Get just the right look for each client’s site.

Jenis Editor (Di Bahagian Sidebar) .

Tools .