Anda di halaman 1dari 3

MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA BIDANG TEKNIK & VOKASIONAL KALI PERTAMA 2012

Tarikh Masa Tempat Kehadiran : 1. Pn. Norzuriani Bt. Ishak 2. Cik Nur Zaikha Bt Ghazali 1. UCAPAN ALU-ALUAN PENGERUSI 1.1 Pn Norzuriani selaku pengerusi Majlis memberikan ucapan alu-aluan dan mengucapkan terima kasih di atas kehadiran ahli-ahli ke mesyuarat pada kali ini. Majlis dimulakan dengan bacaan al-Fatihah. Ketua bidang Votek menyatakan mulai tahun 2012 semua soalan peperiksaan pertengahan tahun dan akhir tahun tiada penyelarasan dari pihak JPN. Semua soalan disediakan oleh sekolah masing-masing. : 16 Januari 2012 : 2.30 petang : Bilik Gerakan

1.2

2. ETR DAN TOV 2.1 Semua subjek dikehendaki membuat OTR dan ETR masing-masing sebelum ujian selaras 1 yang kan datang. Penetapan ini membolehkan guru-guru subjek mensasarkan pelajar mana yang boleh mendapat A, B dan C. Penentapan TOV dn ETR ini meliputi KHB Tingkatan 3,2 dan 1. Manakala subjek Perdagangan Tingkatan 4 dan 5. Juga subjek Ekonomi Tingkatan 4 dan 5.

2.2

3. KERJA KURSUS KHB 3.1 Bagi Tingkatan 3 sudah akan bermula kerja kursus mulai bulan Januari bagi persiapan awal. Ini bagi mengelakkanada pelajar yang tidak siap di saat-saat akhir. Bagi kerja kursus Tingkatan 1 pada tahun ini bermula format baru yang menggunakan pendekatan band. Guru juga perlu menyediakan fail yang baru. Bagi Tingkatan 3 dan 2 masih mengekalkan format kerja kursus yang sedia ada. Guru hanya menyambung mengikut modul yang ditetapkan. Apron juga sudah boleh digunakan bagi pelajar didalam bengkel.

3.2 3.3

2.1 Nota dan latihan akan diberikan yang secukupnya kepada pelajar mengikut subjek masing-masing seperti KHB. 8. Setiap matapelajaran diminta menyenaraikan cadangan aktiviti untuk diisi semasa minggu ini akan berlangsung nanti. PENCERAPAN 4. Latihan ini meliputi objektif dan subjektif. Memberikan soalan-soalan peperiksaan yang lepas bagi subjek KHB supaya murid didedahkan dengan soalan berteras peperiksaan. 4. Minggu Tenik & Vokasional 6. 5.1. Cadangannya akan diadakan pada bulan April minggu ke 3. PERANCANGAN PANITIA-PANITIA BAGI TAHUN 2012 8. Pencerapan ini meliputi pencerapan bertulis dan pencerapan Pnp.1 Pencerapan akan bermula pada 2 kali mengikut penggal pertama dan kedua. Mengadakan bengkel teknik menjawab soalan bagi KHB(PK) pada bulan April.1 Mesyuarat bersetuju untuk mengadakan aktiviti-aktiviti panitia seperti berikut: 1. 7. Peruntukan ini digunakan untuk membeli peralatan dan juga alat tulis bagi subjek masing-masing. 6. Bengkel Teknik Jawab Ekonomi biasanya gabung dengan SMK Sultan Muhammad. Bagi subjek Ekonomi masih perlu menghabiskan topik-topik yang ada sebelum memberi latihan latih tubi. Kelas tambahan untuk calon-calon peperiksaan PMR pada waktu petang bagi subjek KHB Menyiapkan fail kerja kurus KHB yang mewakili modul 1 hingga 4 serta projek kayu dan litar skematik. Perdagangan RM90 dan Ekonomi RM90.4. 7. Borang pencerapan sudah ada di pejabat dan diminta menyimpannya didalam fail Panitia masing-masing bila sudah dicerap. Bengkel Teknik Jawab Perdagangan akan diadakan pada bulan yang sama. Ekonomi dan perdagangan. 5. Kewangan 7.1 Peruntukan wang PCg bagi subjek KHB sebanyak RM1500. Sebarang perubahan akan diberitahu kemudian. 3. . Nota dan Latihan 5. 6.

.. (Cik Nur Zaikha bt Ghazali) Setiausaha bidang Teknik & Vokasional SMA Maahad Al-Aziz Disahkan oleh........ ..................30 petang Disediakan oleh............................ (Pn Hjh...................Mesyuarat ditangguhkan pada jam 3. ................. Maleha bt Mahmud) Pengetua SMA Maahad Al-Aziz .....