Anda di halaman 1dari 5

LAPORAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH 2013

LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SEKOLAH KEBANGSAAN BATU SEPULUH LEKIR 32020 SITIAWAN PERAK

1. TAJUK 2. TARIKH 3. MASA

: : : :

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH 1434H. 21 JANUARI 2013 - 8 FEBRUARI 2013 SEPANJANG BULAN RABIULAWAL SEK KEB BATU SEPULUH LEKIR SEMUA GURU DAN PELAJAR SKBS PANITIA PENDIDIKAN ISLAM PELANCARAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH TAZKIRAH PAGI ISNIN PERTANDINGAN KUIZ “CINTAKAN RASULULLAH SAW “TAHUN 1 - 6 SELAWAT HARIAN CERAMAH MAULIDUR RASUL PERTANDINGAN TULISAN JAWI/KHAT TAHAP 2 PERTANDINGAN MEWARNA TAHAP 1

4. TEMPAT 5. 6. 7.

KUMPULAN SASARAN: ANJURAN AKTIVITI : :

8. PERJALANAN PROGRAM YANG DILAKSANAKAN. 8.1 Tarikh: 21 Januari 2013 (Isnin) Diadakan majlis pelancaran Sambutan maulidur Rasul peringkat sekolah yang dijalankan semasa perhimpunan mingguan. Pengerusi Panitia Pendidikan Islam telah memaklumkan kepada semua warga sekolah berkaitan aktiviti yang telah dirancang dan akan dilaksanakan sepanjang Sambutan Maulidur Rasul Peringkat sekolah diadakan. Perasmian Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah telah diadakan oleh En. Zainal Abidin bin Ahmad selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Batu Sepuluh Lekir. Ketua Panitia Pendidikan Islam juga telah menyampaikan Tazkirah pagi Isnin yang bertajuk Sirah Rasulullah.

-

Hadiah pertandingan kuiz disampaikan pada hari tersebut. Ceramah bermula pada jam 8.00 pagi hingga 9. Tarikh: 8 Februari 2013. .6 ) Pertandingan Tulisan Jawi/ Khat ( Tahap 2 ) Pertandingan kuiz diadakan selepas selesai ceramah maulidur Rasul dan melibatkan semua murid. ii. murid diberi soalan kuiz oleh penceramah tentang isi ceramah yang disampaikan dan hadiah diberikan kepada murid yang menjawab soalan dengan tepat. Pertandingan Mewarna dan Pertandingan Tulisan Jawi/Khat dijalankan selepas waktu Rehat murid di kelas masing-masing.8. - Semua guru dan murid terlibat dengan ceramah sempena Maulidur Rasul. Majlis diserikan juga dengan sajak Rasulullah yang disampaikan oleh Siti Syazliyana dari Kelas 4 Elit dan juga persembahan nasyid dari Kelas 4 Elit. Semua program yang dirancang berjalan lancar dan mendapat kerjasama dari semua guru dan murid. Ustaz Mohd Imran bin Haji Mohd Idris dari Sekolah Menengah Batu Sepuluh Lekir dijemput untuk menyampaikan ceramah Maulidur Rasul. (Jumaat) 8. Majlis dimulakan dengan ucapan pengerusi Majlis dan ucapan Tuan Guru Besar Encik Zainal Abidin bin Ahmad. Semua murid Sekolah Kebangsaan Batu Sepuluh terlibat dengan aktiviti yang dirancang iaitu: Pertandingan Mewarna ( Tahap 1) Pertandingan Kuiz “ Cintakan Rasulullah “ ( Tahun 1 .30 pagi di Dewan Sekolah Kebangsaan Batu Sepuluh Semasa sesi ceramah ini.2 - Tarikh : 21 Januari 2013 – 7 Februari 2013 Semua murid berselawat Nabi sebelum memulakan pengajaran dan pembelajaran di kelas masing-masing.3 i. iii.

GAMBAR-GAMBAR SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH 2013 SEMUA MURID BERKUMPUL DI DEWAN SKBS BACAAN DOA OLEH USTAZ AHMAD AZRIN UCAPAN OLEH TUAN GURU BESAR EN ZAINAL ABIDIN BIN AHMAD .

EN ZAINAL ABIDIN BIN AHMAD BERSAMA PENCERAMAH JEMPUTAN USTAZ MOHD IMRAN BIN HAJI IDRIS.GAMBAR-GAMBAR SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH 2013 TUAN GURU BESAR. BARISAN GURU DAN PENTADBIR SEKOLAH SESI KUIZ .

GAMBAR-GAMBAR SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT SEKOLAH 2013 PERSEMBAHAN NASYID DARI MURID KELAS 4 ELIT SESI KUIZ CINTA RASUL SESI KUIZ CINTA RASUL .