LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

Telefonnya terjatuh di dalam kolam.II. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. Buang sampah ke dalam tong itu. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. I II III IV A B C D 15.III. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . I II III IV A B C D 17. I II III IV A B C D 16. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. Keluarga Halim berasal dari Johor. dan III sahaja II . Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. Kedua anaknya telah pulang ke tanah air.

I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. III. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dan III sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 4 . III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. Mereka baru bertolak di Ipoh. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. I II III IV A B C D 19. II. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. I II III IV A B C D 20. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. I II III IV A B C D 24. III dan IV sahaja I. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. Aduh. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. Berikan ikan itu kepada kucing. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam.

Jabatan Pelajaran Perak 6 . I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Adik Amalina suka akan anak patung itu. Hadiah ini bagi ibu saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. I II III IV A B C D 27. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Perempuan tua itu tidak nenek saya. I II III IV A B C D 28. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. II dan III sahaja I. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu.

Jabatan Pelajaran Perak 7 . I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Ayah menanam pokok pisang di kebun. “Duduklah di mana yang kamu suka.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Aminah baru pulang dari sekolah. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. II. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I.” kata Rani. Amin baru pergi ke sekolah. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. II dan III sahaja II. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. Kelly Tan membaca buku pada bilik.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan.

Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. I. III dan IV sahaja I. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan IV sahaja I. II. Awak daripada mana? I. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I.. I. III dan IV sahaja I. II. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. II dan III sahaja I. II. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 8 . . II dan IV sahaja I. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. II dan IV sahaja I. II dan IV sahaja II. Jika hari hujan. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. kami tidak akan bermain bola sepak. I dan III sahaja II dan III sahaja I.

III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. Para murid sedang beratur di kantin. Anaknya yang kedua doktor. Semua murid sedang beratur di kantin. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. II. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. Jabatan Pelajaran Perak 9 . I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II. Semua murid-murid sedang beratur di kantin. Kedua-dua anaknya doktor. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. Kedua-dua orang anaknya doktor. Tiga murid itu baik hati. III dan IV sahaja I. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. Ketiga orang murid itu baik hati. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV 38. II. Beberapa rumah telah terbakar semalam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati.

II dan III sahaja II.pokok itu Pak Darus tanam. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai.” kata cikgu. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi.” kata Kak Umirah. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. Pokok. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya.” kata Ali kepada Jali. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. Jabatan Pelajaran Perak 10 . I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah.” kata ayah kepada kakak saya. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. Beras itu disumbangkan oleh beliau. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa.

Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. Jabatan Pelajaran Perak 11 . III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. kami tidak akan berkelah di sungai itu. III dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Jika hujan. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. I dan III sahaja II dan III sahaja I. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. II dan I II sahaja II.

Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur.II dan III sahaja I. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. III. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. II. Jabatan Pelajaran Perak 12 . I dan II sahaja II dan III sahaja I. II dan IV sahaja II. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu.

I dan IV sahaja II dan III sahaja I . II dan IV sahaja I. Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. II.II dan IV sahaja . III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. II dan III sahaja II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja I dan IV sahaja I . I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik . Jabatan Pelajaran Perak 13 . Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . I. I. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. II. II dan IV sahaja I. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . dan IV 53. II. Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup.II dan III sahaja . Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . III. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat .

Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. II. III. III. I dan IV sahaja I .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. I II III IV A B C D 58. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. 57. dan IV sahaja I. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. dan IV sahaja I. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. III. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . dan IV sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 14 . II. III. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I II III IV I. II. II dan III sahaja I. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami.II dan IV sahaja I . Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. II. Dialah yang terpandai di kelas kami .

Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. I. III dan IV sahaja I. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. Jabatan Pelajaran Perak 15 . III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. II dan III sahaja II. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . I dan IV sahaja II dan III sahaja I. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . II dan III sahaja I. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Kami sering menasihati budak-budak itu.III dan IV sahaja. II. III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu.

III dan IV sahaja II. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Jabatan Pelajaran Perak 16 . Yang berkain batik merah itu kakak saya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. I dan III sahaja I. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya.

Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 17 . Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. Siti Hajar.” kata pegawai itu. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid. II dan IV sahaja II. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. I dan II sahaja I dan III sahaja I. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. I dan II sahaja I.muridnya. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. Ucapannya tidak menghina kita. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. tetapi menyatakan kebenaran.

III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun.” kata saya kepada ibu dan ayah. Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. II. III dan IV sahaja Setiap pagi. II dan III sahaja I . III dan IV sahaja . kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. III dan IV sahaja I. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 18 . III dan IV sahaja I. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. I dan III sahaja I . II dan IV sahaja II. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. Zul telah mereka jadikan anak angkat. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati.

Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. II. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. III. III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. II. III dan IV sahaja . I dan IV sahaja II dan III sahaja II .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. III dan IV sahaja I. tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . Mahadi . Selepas makan . I. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. III. Jabatan Pelajaran Perak 19 . Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda.

III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. Saya pakai baju itu. II. II dan III sahaja II. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. Jabatan Pelajaran Perak 20 . Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. I. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. II. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. II. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. II. Khemah itu telah didirikan oleh saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. II dan III sahaja I. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. II dan III sahaja I. IIIdan IV sahaja II. III dan IV sahaja I. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. I dan II sahaja II dan III sahaja II. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. III dan IV sahaja I. Baju itu telah saya pakai.

Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. III. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Kuih karipap itu saya makan tadi. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. “Mari kami pergi ke padang sekarang. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. III. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. Jabatan Pelajaran Perak 21 . III.” kata Azwan kepada rakanrakannya. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. II. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. Harap jangan sentuh akuarium ini. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. II dan III sahaja I. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. dan IV sahaja I. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II.” kata Ali kepada Abu. II. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. I. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. II dan IV sahaja I.

Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter.” kata pegawai istana itu. “Baginda sultan akan berangkat sekarang.” kata Tarmizi. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. II dan III sahaja I. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I.Oleh itu ia perlu dirawat segera. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. II.”kata gurunya. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari. Amat ayu gadis dari Thailand itu. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. II dan III sahaja I. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. Kucing itu sakit. II. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 22 . Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I.

Jabatan Pelajaran Perak 23 . II dan III sahaja II. I. III dan IV sahaja I. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. III dan IV sahaja I. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 25 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.