LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

Buang sampah ke dalam tong itu.III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. Keluarga Halim berasal dari Johor. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. I II III IV A B C D 16. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. dan III sahaja II . Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya.II. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 17. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. I II III IV A B C D 15. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I .

Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. I II III IV A B C D 20. Mereka baru bertolak di Ipoh. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. III. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. dan III sahaja II. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 19. III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. Jabatan Pelajaran Perak 4 . I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II.

III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. I II III IV A B C D 24. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. Aduh. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. Berikan ikan itu kepada kucing. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. Perempuan tua itu tidak nenek saya. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. Adik Amalina suka akan anak patung itu. I II III IV A B C D 27. III dan IV sahaja I. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. Hadiah ini bagi ibu saya. I II III IV A B C D 28. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 6 . II dan III sahaja I. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. I dan II sahaja II dan IV sahaja I.

Di atas pokok itu terdapat dua burung punai.” kata Rani. Kelly Tan membaca buku pada bilik. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja II. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. Aminah baru pulang dari sekolah. Jabatan Pelajaran Perak 7 . Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. “Duduklah di mana yang kamu suka. Ayah menanam pokok pisang di kebun. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Amin baru pergi ke sekolah. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. II. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. Kami menyapu sampah ke bilik kelas.

Jika hari hujan. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. II dan III sahaja I. II. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. I..LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. II dan IV sahaja I. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. II dan IV sahaja II. I dan III sahaja II dan III sahaja I. II dan III sahaja I. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. kami tidak akan bermain bola sepak. Jabatan Pelajaran Perak 8 . III dan IV sahaja I. I. Awak daripada mana? I. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. . II. III dan IV sahaja I. II. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I.

Kedua-dua anaknya doktor. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. III dan IV 38. II dan III sahaja I. Beberapa rumah telah terbakar semalam. Kedua-dua orang anaknya doktor. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. Anaknya yang kedua doktor. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Para murid sedang beratur di kantin. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. II. Tiga murid itu baik hati. II. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. II. dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 9 . Ketiga orang murid itu baik hati. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. Semua murid-murid sedang beratur di kantin. Semua murid sedang beratur di kantin. III dan IV sahaja I.

III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara. Pokok. I dan II sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi.” kata Kak Umirah. II dan III sahaja II.” kata cikgu.” kata ayah kepada kakak saya. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi. Beras itu disumbangkan oleh beliau.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah.pokok itu Pak Darus tanam. Jabatan Pelajaran Perak 10 .” kata Ali kepada Jali.

II dan I II sahaja II. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. I dan III sahaja II dan III sahaja I. kami tidak akan berkelah di sungai itu. Jabatan Pelajaran Perak 11 . Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. III dan IV sahaja Jika hujan.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. III dan IV sahaja II. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam.

Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51.II dan III sahaja I. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. II dan IV sahaja II. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. III. II. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Jabatan Pelajaran Perak 12 . I dan II sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur.

I dan II sahaja I dan IV sahaja I . II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik . III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . III. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. II dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . II. I dan IV sahaja II dan III sahaja I .II dan IV sahaja . I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. II. dan IV 53.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. Jabatan Pelajaran Perak 13 . I. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. II dan IV sahaja I. II. I.II dan III sahaja . Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . II. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. dan IV sahaja I. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. II. dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 58. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. III. II. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 14 .II dan IV sahaja I . Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. 57. III. dan IV sahaja II. III. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . I II III IV I. Dialah yang terpandai di kelas kami . Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. II dan III sahaja I. II. II. III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. I dan IV sahaja I . Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara.

II. Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. III dan IV sahaja I.III dan IV sahaja. III dan IV sahaja I. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Kami sering menasihati budak-budak itu. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. II dan III sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 15 . Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. II dan III sahaja I. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . I dan IV sahaja II dan III sahaja I.

Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. III dan IV sahaja II. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. Jabatan Pelajaran Perak 16 . II dan III sahaja I. I dan III sahaja I. Yang berkain batik merah itu kakak saya. Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya.

Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya.muridnya. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. II dan III sahaja I.” kata pegawai itu. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. tetapi menyatakan kebenaran. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 17 . Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ. I dan II sahaja I. II dan IV sahaja II. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. Siti Hajar. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan III sahaja I. Ucapannya tidak menghina kita.

“Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak.” kata saya kepada ibu dan ayah. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. III dan IV sahaja I. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Setiap pagi. Jabatan Pelajaran Perak 18 . Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. II. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. Zul telah mereka jadikan anak angkat. II dan III sahaja I . III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. III dan IV sahaja I. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. III dan IV sahaja . I dan III sahaja I .

Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. Mahadi . I dan IV sahaja II dan III sahaja II . Jabatan Pelajaran Perak 19 . I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. III. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. II. tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. III dan IV sahaja . Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. Selepas makan . I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. I. III dan IV sahaja I. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ.

I dan II sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. III dan IV sahaja I. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. Saya pakai baju itu. II dan III sahaja I. II. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. II. III dan IV sahaja I. II. I. Khemah itu telah didirikan oleh saya. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. II. II dan III sahaja II. Baju itu telah saya pakai. IIIdan IV sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 20 . III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. III.

Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. dan IV sahaja I. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. II. III. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu.” kata Azwan kepada rakanrakannya. II dan III sahaja I. III. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi.” kata Ali kepada Abu. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. Harap jangan sentuh akuarium ini. II. I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. “Mari kami pergi ke padang sekarang. II. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. Jabatan Pelajaran Perak 21 . III dan IV sahaja I. Kuih karipap itu saya makan tadi. III. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego.

Amat ayu gadis dari Thailand itu. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II. Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. Jabatan Pelajaran Perak 22 . I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. II. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. Kucing itu sakit. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa.” kata Tarmizi. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya.” kata pegawai istana itu. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun.”kata gurunya. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden.Oleh itu ia perlu dirawat segera. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. II dan IV sahaja I. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. II dan III sahaja I.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. III dan IV sahaja I. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. I. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 23 . II. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja II.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

Jabatan Pelajaran Perak 25 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.