P. 1
Struktur Ayat tatabahasa 90 soalan latih tubi

Struktur Ayat tatabahasa 90 soalan latih tubi

|Views: 15|Likes:
Dipublikasikan oleh Gisselle Heng Chee Ying
Latihan Latih Tubi Tatabahasa
mengenal pasti kesalahan tatabahasa
pilih ayat yang betul berdasarkan tatabahasa
90 soalan berserta dengan jawaban
bahasa melayu
pilih struktur ayat yang betul
Latihan Latih Tubi Tatabahasa
mengenal pasti kesalahan tatabahasa
pilih ayat yang betul berdasarkan tatabahasa
90 soalan berserta dengan jawaban
bahasa melayu
pilih struktur ayat yang betul

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Gisselle Heng Chee Ying on Jun 21, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2014

pdf

text

original

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

dan III sahaja II .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. I II III IV A B C D 16. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. I II III IV A B C D 17. Buang sampah ke dalam tong itu. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api.III. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. Keluarga Halim berasal dari Johor. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi.II. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. I II III IV A B C D 15. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut.

I II III IV A B C D 19. III. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. II. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. Mereka baru bertolak di Ipoh. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. dan III sahaja II. III. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 20. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 4 .

Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. Aduh. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. Berikan ikan itu kepada kucing. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. I II III IV A B C D 24. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang.

I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. II dan III sahaja I. Perempuan tua itu tidak nenek saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. Hadiah ini bagi ibu saya. I II III IV A B C D 27. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Adik Amalina suka akan anak patung itu. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. III dan IV sahaja I. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. Jabatan Pelajaran Perak 6 . I II III IV A B C D 28. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat.

Kelly Tan membaca buku pada bilik.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. II. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. II dan III sahaja II. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Aminah baru pulang dari sekolah. I dan II sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. “Duduklah di mana yang kamu suka. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Amin baru pergi ke sekolah. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Ayah menanam pokok pisang di kebun. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir.” kata Rani. Jabatan Pelajaran Perak 7 .

kami tidak akan bermain bola sepak. Jika hari hujan. II dan IV sahaja I. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. II. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. III dan IV Ahmad bijak dan aktif.. . III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. I. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. III dan IV sahaja I. I. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. Jabatan Pelajaran Perak 8 . II dan III sahaja I. II dan IV sahaja II. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. II. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. Awak daripada mana? I. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. I dan III sahaja II dan III sahaja I.

Kedua-dua anaknya doktor. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Para murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. III dan IV sahaja I. Semua murid-murid sedang beratur di kantin. dan IV sahaja I. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. III dan IV 38. Tiga murid itu baik hati. Anaknya yang kedua doktor. Beberapa rumah telah terbakar semalam. Semua murid sedang beratur di kantin. II. II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. Ketiga orang murid itu baik hati. Kedua-dua orang anaknya doktor. II. Jabatan Pelajaran Perak 9 . Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I.

I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah. I dan II sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa.” kata Kak Umirah. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja.pokok itu Pak Darus tanam. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. Beras itu disumbangkan oleh beliau. Pokok. Jabatan Pelajaran Perak 10 . Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi. II dan III sahaja II. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu.” kata cikgu. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara.” kata ayah kepada kakak saya.” kata Ali kepada Jali.

Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. III dan IV sahaja Jika hujan. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. Jabatan Pelajaran Perak 11 . A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. III dan IV sahaja II. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. I dan III sahaja II dan III sahaja I. II dan I II sahaja II. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. kami tidak akan berkelah di sungai itu. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. III.II dan III sahaja I. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51. I dan II sahaja II dan III sahaja I. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. II. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Jabatan Pelajaran Perak 12 . Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur. II dan IV sahaja II.

II dan III sahaja II dan IV sahaja I.II dan IV sahaja . Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi .II dan III sahaja . II dan IV sahaja I. Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. III. II dan IV sahaja I. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 13 . I dan II sahaja I dan IV sahaja I . Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . I dan IV sahaja II dan III sahaja I . II. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik . II. II. dan IV 53. I. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. II. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . I.

dan IV sahaja II. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. III. III. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu.II dan IV sahaja I . Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. 57. III. dan IV sahaja I. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. II. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. I II III IV I. I II III IV A B C D 58. II dan III sahaja I. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . I dan IV sahaja I . II. II. II. Dialah yang terpandai di kelas kami . Jabatan Pelajaran Perak 14 . III. dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur.

Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. II dan III sahaja II. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. II. I. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. III dan IV sahaja I. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya.III dan IV sahaja. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . III dan IV sahaja I. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Kami sering menasihati budak-budak itu. Jabatan Pelajaran Perak 15 . Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. I dan IV sahaja II dan III sahaja I.

Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. II dan III sahaja I. I dan III sahaja I. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Jabatan Pelajaran Perak 16 . I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Yang berkain batik merah itu kakak saya. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. III dan IV sahaja II.

Ucapannya tidak menghina kita. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. Jabatan Pelajaran Perak 17 . II dan III sahaja I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya.” kata pegawai itu. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. II dan IV sahaja II. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid. I dan II sahaja I. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. Siti Hajar. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. tetapi menyatakan kebenaran. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. I dan II sahaja I dan III sahaja I. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara.muridnya. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan.

Jabatan Pelajaran Perak 18 . II. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. II dan III sahaja I . III dan IV sahaja I. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. III dan IV sahaja . Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun. II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja I. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Setiap pagi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. Zul telah mereka jadikan anak angkat. I dan III sahaja I . Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya.” kata saya kepada ibu dan ayah. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya.

Mahadi . Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. III. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. I dan IV sahaja II dan III sahaja II . Jabatan Pelajaran Perak 19 . tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. III dan IV sahaja I. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. II. Selepas makan . Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. I. Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. III dan IV sahaja . II.

dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. IIIdan IV sahaja II. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 20 . I dan II sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I. II. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. III dan IV sahaja I. I. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. III dan IV sahaja I. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. II. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. Saya pakai baju itu. II dan III sahaja I. Baju itu telah saya pakai. Khemah itu telah didirikan oleh saya. II. II.

III dan IV sahaja I. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja I. “Mari kami pergi ke padang sekarang. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. III. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. Jabatan Pelajaran Perak 21 . III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. Kuih karipap itu saya makan tadi. dan IV sahaja I. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. I.” kata Ali kepada Abu. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh.” kata Azwan kepada rakanrakannya. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. II dan III sahaja I. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Harap jangan sentuh akuarium ini. II. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. III. II. II. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. III. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan.

Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I.” kata pegawai istana itu. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. II dan III sahaja I. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok.Oleh itu ia perlu dirawat segera. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden.” kata Tarmizi. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. II dan IV sahaja I.”kata gurunya. II. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Kucing itu sakit. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. II dan III sahaja I. Amat ayu gadis dari Thailand itu. Jabatan Pelajaran Perak 22 . Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya.

Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. III dan IV sahaja I. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. II dan III sahaja II. II. Jabatan Pelajaran Perak 23 . Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. III dan IV sahaja I. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 25 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->