P. 1
Struktur Ayat tatabahasa 90 soalan latih tubi

Struktur Ayat tatabahasa 90 soalan latih tubi

|Views: 14|Likes:
Dipublikasikan oleh Gisselle Heng Chee Ying
Latihan Latih Tubi Tatabahasa
mengenal pasti kesalahan tatabahasa
pilih ayat yang betul berdasarkan tatabahasa
90 soalan berserta dengan jawaban
bahasa melayu
pilih struktur ayat yang betul
Latihan Latih Tubi Tatabahasa
mengenal pasti kesalahan tatabahasa
pilih ayat yang betul berdasarkan tatabahasa
90 soalan berserta dengan jawaban
bahasa melayu
pilih struktur ayat yang betul

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Gisselle Heng Chee Ying on Jun 21, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2014

pdf

text

original

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. Buang sampah ke dalam tong itu. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. I II III IV A B C D 17. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. dan III sahaja II . I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni.III. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. Keluarga Halim berasal dari Johor. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.II. Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. I II III IV A B C D 15. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. I II III IV A B C D 16. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin.

dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Mereka baru bertolak di Ipoh. Jabatan Pelajaran Perak 4 . III. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. I II III IV A B C D 20. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. dan III sahaja II. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 19. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. II. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. III.

I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Aduh. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. I II III IV A B C D 24.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. Berikan ikan itu kepada kucing. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. Jabatan Pelajaran Perak 5 . II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur.

Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 6 . Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. I II III IV A B C D 28. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. Hadiah ini bagi ibu saya. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Adik Amalina suka akan anak patung itu. I II III IV A B C D 27. Perempuan tua itu tidak nenek saya. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ.

I dan II sahaja II dan III sahaja I.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. Kelly Tan membaca buku pada bilik. Aminah baru pulang dari sekolah.” kata Rani. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. II. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Amin baru pergi ke sekolah. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. Jabatan Pelajaran Perak 7 . Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. “Duduklah di mana yang kamu suka. II dan III sahaja II. Ayah menanam pokok pisang di kebun.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29.

kami tidak akan bermain bola sepak. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. II. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. Awak daripada mana? I. II dan III sahaja I. II. II dan IV sahaja I.. III dan IV sahaja I. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 8 . II dan III sahaja I. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. II dan IV sahaja I. Jika hari hujan. I. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. . Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. I. I dan III sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi.

I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Para murid sedang beratur di kantin. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. III dan IV sahaja I. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. Kedua-dua orang anaknya doktor. Kedua-dua anaknya doktor. II dan III sahaja I. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. Tiga murid itu baik hati. Beberapa rumah telah terbakar semalam. II. Jabatan Pelajaran Perak 9 . Semua murid-murid sedang beratur di kantin.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. Anaknya yang kedua doktor. III dan IV 38. dan IV sahaja I. Ketiga orang murid itu baik hati. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. II. Semua murid sedang beratur di kantin. II. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I.

“Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I.” kata ayah kepada kakak saya.” kata Kak Umirah. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa. Jabatan Pelajaran Perak 10 . Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. II dan III sahaja II.pokok itu Pak Darus tanam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. I dan II sahaja II dan III sahaja I.” kata cikgu. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi. Pokok. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria.” kata Ali kepada Jali. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi. Beras itu disumbangkan oleh beliau. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah.

Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. Jabatan Pelajaran Perak 11 . Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. I dan III sahaja II dan III sahaja I. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. kami tidak akan berkelah di sungai itu. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. III dan IV sahaja Jika hujan.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. III dan IV sahaja II. II dan I II sahaja II. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton.

II dan IV sahaja II. II. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. Jabatan Pelajaran Perak 12 . Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur.II dan III sahaja I. III. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan.

Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. II dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan IV sahaja I . I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . Jabatan Pelajaran Perak 13 . I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik .II dan III sahaja . Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. I dan IV sahaja II dan III sahaja I . II dan III sahaja II dan IV sahaja I. I. Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . II. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . III. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Buku yang baru saya beli ada pada adik saya.II dan IV sahaja . II. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . II dan IV sahaja I. III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. II. Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. II. dan IV 53.

II. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . I II III IV I. Dialah yang terpandai di kelas kami . dan IV sahaja I. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. Jabatan Pelajaran Perak 14 . dan IV sahaja I. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. 57. II dan III sahaja I. III. Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. II. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I dan IV sahaja I . Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR.II dan IV sahaja I .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. III. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. I II III IV A B C D 58. dan IV sahaja II. III. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. III. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. II.

III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. Kami sering menasihati budak-budak itu. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Jabatan Pelajaran Perak 15 .III dan IV sahaja.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. II. III dan IV sahaja I. Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. III dan IV sahaja I. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. II dan III sahaja I. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . I. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. II dan III sahaja II. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. I dan IV sahaja II dan III sahaja I. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan.

Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Yang berkain batik merah itu kakak saya. III dan IV sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 16 . I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. I dan III sahaja I. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah.

tetapi menyatakan kebenaran. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. Jabatan Pelajaran Perak 17 .muridnya. Ucapannya tidak menghina kita. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. II dan IV sahaja II. II dan III sahaja I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. I dan II sahaja I dan III sahaja I. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali.” kata pegawai itu. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. Siti Hajar. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid.

Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya.” kata saya kepada ibu dan ayah. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun. I dan III sahaja I . II. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 18 . II dan III sahaja I .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja . Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Zul telah mereka jadikan anak angkat. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Setiap pagi. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas.

III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. Mahadi . I dan IV sahaja II dan III sahaja II . Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . II. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. I. Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. III dan IV sahaja . Selepas makan . III dan IV sahaja I. II. tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. Jabatan Pelajaran Perak 19 . III. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok.

III dan IV sahaja I. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. II. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. IIIdan IV sahaja II. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. Khemah itu telah didirikan oleh saya. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. II dan III sahaja I. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. I. Saya pakai baju itu. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. Jabatan Pelajaran Perak 20 . Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. I dan II sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I. III. II. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. II. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja II. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. Baju itu telah saya pakai. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. II dan III sahaja I. II. III dan IV sahaja I. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I.

I dan II sahaja II dan IV sahaja I.” kata Ali kepada Abu. dan IV sahaja I. II. II. I. II dan III sahaja I. III. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 21 . II dan III sahaja I. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. Kuih karipap itu saya makan tadi. II dan IV sahaja I. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.” kata Azwan kepada rakanrakannya. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. II. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. III. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. “Mari kami pergi ke padang sekarang. III. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. Harap jangan sentuh akuarium ini. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu.

” kata Tarmizi.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok. II dan III sahaja I. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I.” kata pegawai istana itu. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. Kucing itu sakit. II.Oleh itu ia perlu dirawat segera. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. III dan IV sahaja I. II. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. Amat ayu gadis dari Thailand itu. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 22 . Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. II dan III sahaja I.”kata gurunya. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari.

Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. I. II dan III sahaja II. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. III dan IV sahaja I. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. III dan IV sahaja I. II. Jabatan Pelajaran Perak 23 . Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

Jabatan Pelajaran Perak 25 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->