LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

I II III IV A B C D 16. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Keluarga Halim berasal dari Johor. Buang sampah ke dalam tong itu. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah.II. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi.III. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. dan III sahaja II . I II III IV A B C D 15. Jabatan Pelajaran Perak 3 . I II III IV A B C D 17. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. III. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 20. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. III. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 4 . II. dan III sahaja II. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 19. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. Mereka baru bertolak di Ipoh.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. Berikan ikan itu kepada kucing. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Aduh. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. III dan IV sahaja I. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 24. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu.

I II III IV A B C D 27. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. Perempuan tua itu tidak nenek saya. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja I. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. Hadiah ini bagi ibu saya. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. Adik Amalina suka akan anak patung itu. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II dan III sahaja I. I II III IV A B C D 28. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. Jabatan Pelajaran Perak 6 .

Jabatan Pelajaran Perak 7 . Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. II dan III sahaja II. II. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Aminah baru pulang dari sekolah. Kelly Tan membaca buku pada bilik. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. Ayah menanam pokok pisang di kebun. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. “Duduklah di mana yang kamu suka. Amin baru pergi ke sekolah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I.” kata Rani.

Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II. I. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. III dan IV sahaja I.. II dan IV sahaja II. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. II dan III sahaja I. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. II dan IV sahaja I. kami tidak akan bermain bola sepak. II. I. II. II dan III sahaja I. . III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. Awak daripada mana? I. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. Jabatan Pelajaran Perak 8 . II dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. Jika hari hujan. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. I dan III sahaja II dan III sahaja I. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu.

Anaknya yang kedua doktor. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. Kedua-dua anaknya doktor. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. Para murid sedang beratur di kantin. Tiga murid itu baik hati. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. II. II. III dan IV sahaja I. III dan IV 38. II dan III sahaja I. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. dan IV sahaja I. Semua murid-murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II. Beberapa rumah telah terbakar semalam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. Semua murid sedang beratur di kantin. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. Jabatan Pelajaran Perak 9 . II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Ketiga orang murid itu baik hati. Kedua-dua orang anaknya doktor.

Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Beras itu disumbangkan oleh beliau. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut.pokok itu Pak Darus tanam. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.” kata Ali kepada Jali. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi.” kata ayah kepada kakak saya. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi.” kata Kak Umirah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok.” kata cikgu. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. Pokok. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. II dan III sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 10 . Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu.

Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. III dan IV sahaja Jika hujan. I dan III sahaja II dan III sahaja I. II dan I II sahaja II. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. kami tidak akan berkelah di sungai itu. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. III dan IV sahaja II. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. Jabatan Pelajaran Perak 11 . Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat.

dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. Jabatan Pelajaran Perak 12 . Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. III.II dan III sahaja I. I dan II sahaja II dan III sahaja I. II. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. II dan IV sahaja II. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur.

II. III. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52.II dan IV sahaja . Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik . II.II dan III sahaja . II. II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. dan IV 53. Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . I. I. II. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. I dan IV sahaja II dan III sahaja I . II dan IV sahaja I. III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan IV sahaja I . Jabatan Pelajaran Perak 13 .

Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR.II dan IV sahaja I . II. Jabatan Pelajaran Perak 14 . dan IV sahaja II. Dialah yang terpandai di kelas kami . dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. II. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. III. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. II. I II III IV I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . I II III IV A B C D 58. 57. dan IV sahaja I. I dan IV sahaja I . Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. II. III. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. dan IV sahaja I. III. III. II dan III sahaja I.

I. II dan III sahaja II. I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. III dan IV sahaja I. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. Jabatan Pelajaran Perak 15 . Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . III dan IV sahaja I.III dan IV sahaja. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. II dan III sahaja I. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. II. Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. Kami sering menasihati budak-budak itu. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya.

Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Yang berkain batik merah itu kakak saya. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. Jabatan Pelajaran Perak 16 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. III dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. I dan III sahaja I. Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya.

I dan II sahaja I. tetapi menyatakan kebenaran. Ucapannya tidak menghina kita. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. II dan IV sahaja II. II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid.” kata pegawai itu. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. I dan II sahaja I dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 17 . II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. Siti Hajar. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat.muridnya.

II dan IV sahaja II. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 18 . kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Zul telah mereka jadikan anak angkat. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. III dan IV sahaja Setiap pagi. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja . Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun. I dan II sahaja III dan IV sahaja II.” kata saya kepada ibu dan ayah. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. I dan III sahaja I . III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. II dan III sahaja I . Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah.

dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. II. III. III dan IV sahaja I. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. III. I. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. II. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. III dan IV sahaja . III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. Jabatan Pelajaran Perak 19 . Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . I dan IV sahaja II dan III sahaja II . Selepas makan . Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. Mahadi .

Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. III dan IV sahaja I. Saya pakai baju itu. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 20 . II. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. III. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. IIIdan IV sahaja II. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. Khemah itu telah didirikan oleh saya. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. II dan III sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. II. III dan IV sahaja I. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. I. II dan III sahaja I. Baju itu telah saya pakai. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. II. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. I dan II sahaja II dan III sahaja II. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. II.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Kuih karipap itu saya makan tadi. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. III. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. III. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 21 . dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. II dan IV sahaja I.” kata Azwan kepada rakanrakannya. II dan III sahaja I. II.” kata Ali kepada Abu. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. Harap jangan sentuh akuarium ini. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. II. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. II dan III sahaja I. “Mari kami pergi ke padang sekarang. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. III. II. I. III dan IV sahaja I. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu.

Oleh itu ia perlu dirawat segera. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. II dan III sahaja I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. II. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden. Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku.”kata gurunya. Kucing itu sakit. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa.” kata Tarmizi. Amat ayu gadis dari Thailand itu. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. “Baginda sultan akan berangkat sekarang.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok.” kata pegawai istana itu. Jabatan Pelajaran Perak 22 . II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari.

II dan III sahaja II. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. Jabatan Pelajaran Perak 23 . Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. I. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II.

Jabatan Pelajaran Perak 24 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Jabatan Pelajaran Perak 25 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful