LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

Jabatan Pelajaran Perak 3 . Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . I II III IV A B C D 16. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. Buang sampah ke dalam tong itu.III. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi.II. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. dan III sahaja II .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. I II III IV A B C D 15. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Keluarga Halim berasal dari Johor. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 17. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan.

dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. III. dan III sahaja II. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. Jabatan Pelajaran Perak 4 . II. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. I II III IV A B C D 19. Mereka baru bertolak di Ipoh. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. III. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. I II III IV A B C D 20. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 5 . III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. III dan IV sahaja I. Aduh. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. Berikan ikan itu kepada kucing. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. I II III IV A B C D 24. I dan II sahaja III dan IV sahaja I.

I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. I II III IV A B C D 27. Hadiah ini bagi ibu saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. Perempuan tua itu tidak nenek saya. Jabatan Pelajaran Perak 6 . Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Adik Amalina suka akan anak patung itu. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. I II III IV A B C D 28. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu.

I dan II sahaja II dan III sahaja I. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. II dan III sahaja II. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. II. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. Amin baru pergi ke sekolah. Kelly Tan membaca buku pada bilik. “Duduklah di mana yang kamu suka. Ayah menanam pokok pisang di kebun. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. Jabatan Pelajaran Perak 7 . Aminah baru pulang dari sekolah.” kata Rani.III dan IV Mereka bermain bola ke padang.

kami tidak akan bermain bola sepak. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II. II dan III sahaja I. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. . Jabatan Pelajaran Perak 8 . I. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I. II.. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. Awak daripada mana? I. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. II. II dan IV sahaja II. I dan III sahaja II dan III sahaja I. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. I. Jika hari hujan.

Beberapa rumah telah terbakar semalam. Para murid sedang beratur di kantin. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. III dan IV sahaja I. III dan IV 38. Jabatan Pelajaran Perak 9 . III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. Ketiga orang murid itu baik hati. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Tiga murid itu baik hati. II. Kedua-dua orang anaknya doktor. Semua murid-murid sedang beratur di kantin. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. II. II. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. Semua murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. Anaknya yang kedua doktor. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. dan IV sahaja I. Kedua-dua anaknya doktor.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya.” kata ayah kepada kakak saya. II dan III sahaja II. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa. I dan II sahaja II dan III sahaja I.” kata Ali kepada Jali. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah.pokok itu Pak Darus tanam. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. Pokok. Jabatan Pelajaran Perak 10 .” kata Kak Umirah. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara.” kata cikgu. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Beras itu disumbangkan oleh beliau.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi.

Jabatan Pelajaran Perak 11 . Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. III dan IV sahaja II. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. III dan IV sahaja Jika hujan. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. kami tidak akan berkelah di sungai itu. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. I dan III sahaja II dan III sahaja I. II dan I II sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali.

II dan IV sahaja II. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. II. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. Jabatan Pelajaran Perak 12 . I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. III. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung.II dan III sahaja I. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51. Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. I dan II sahaja II dan III sahaja I.

III. I. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik .II dan IV sahaja . II. III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. dan IV 53.II dan III sahaja . Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . I dan IV sahaja II dan III sahaja I . II. II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. II. II. II dan IV sahaja I. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . II dan IV sahaja I. Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan II sahaja I dan IV sahaja I . Jabatan Pelajaran Perak 13 . Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. I.

III. II. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. II. Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. Dialah yang terpandai di kelas kami . 57. III. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. I II III IV A B C D 58. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. II. Jabatan Pelajaran Perak 14 . III. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. I dan IV sahaja I . Walaupun dia kurus namun dia kuat makan.II dan IV sahaja I . II dan III sahaja I. dan IV sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. dan IV sahaja I. dan IV sahaja I. II. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. I II III IV I. III. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I.

III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. II dan III sahaja II. I. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. Jabatan Pelajaran Perak 15 . III dan IV sahaja I. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya.III dan IV sahaja. II. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . Ayah membeli lima puluh pucuk sate. I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Kami sering menasihati budak-budak itu. III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen.

Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. III dan IV sahaja II. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. II dan III sahaja I. Yang berkain batik merah itu kakak saya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. I dan III sahaja I. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. Jabatan Pelajaran Perak 16 . Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah.

II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. I dan II sahaja I dan III sahaja I. I dan II sahaja I. Ucapannya tidak menghina kita. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. II dan IV sahaja II. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. Siti Hajar. tetapi menyatakan kebenaran. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. Jabatan Pelajaran Perak 17 .muridnya. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ.” kata pegawai itu. II dan III sahaja I. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat.

kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. III dan IV sahaja I. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan IV sahaja II. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah.” kata saya kepada ibu dan ayah. Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. II dan III sahaja I . III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. III dan IV sahaja . Zul telah mereka jadikan anak angkat. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya. II. I dan III sahaja I . Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. Jabatan Pelajaran Perak 18 . III dan IV sahaja Setiap pagi.

Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . III. II. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. Mahadi . III dan IV sahaja . tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. I. Selepas makan . II. Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 19 . III. I dan IV sahaja II dan III sahaja II .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan .

III. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. II. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. I dan II sahaja II dan III sahaja II. II dan III sahaja II. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. II. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. IIIdan IV sahaja II. III dan IV sahaja I. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. Khemah itu telah didirikan oleh saya. Saya pakai baju itu. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 20 . Baju itu telah saya pakai. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. III dan IV sahaja I. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. I. III dan IV sahaja I.

Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas.” kata Azwan kepada rakanrakannya. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. III. II. Harap jangan sentuh akuarium ini. II dan III sahaja I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.” kata Ali kepada Abu. I. II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. “Mari kami pergi ke padang sekarang. dan IV sahaja I. III. Kuih karipap itu saya makan tadi. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. III dan IV sahaja I. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. III. II. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. II. Jabatan Pelajaran Perak 21 . Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi.

I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Kucing itu sakit.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. II. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini.”kata gurunya. Jabatan Pelajaran Perak 22 .” kata Tarmizi. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden.Oleh itu ia perlu dirawat segera. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja I. Amat ayu gadis dari Thailand itu.” kata pegawai istana itu. II dan III sahaja I. Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. II dan IV sahaja I. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa.

Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. II. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. III dan IV sahaja I. I. Jabatan Pelajaran Perak 23 .

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 25 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful