LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. Buang sampah ke dalam tong itu. Keluarga Halim berasal dari Johor. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . I II III IV A B C D 17. I II III IV A B C D 15. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut.II. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. I II III IV A B C D 16. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Telefonnya terjatuh di dalam kolam. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.III. dan III sahaja II . Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh.

III. Mereka baru bertolak di Ipoh. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. II. III.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. I II III IV A B C D 19. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. dan III sahaja II. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. I II III IV A B C D 20. Jabatan Pelajaran Perak 4 . II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka.

Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. I II III IV A B C D 24. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Berikan ikan itu kepada kucing. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. III dan IV sahaja I. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur. Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Aduh. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II.

II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. I II III IV A B C D 28. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. Adik Amalina suka akan anak patung itu. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu. Hadiah ini bagi ibu saya. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 6 . Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. Perempuan tua itu tidak nenek saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. III dan IV sahaja I. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. I II III IV A B C D 27. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I.

Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. Aminah baru pulang dari sekolah.” kata Rani. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. II. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Ayah menanam pokok pisang di kebun. Amin baru pergi ke sekolah.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. I dan II sahaja II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum. Kelly Tan membaca buku pada bilik. Jabatan Pelajaran Perak 7 . “Duduklah di mana yang kamu suka.III dan IV Mereka bermain bola ke padang. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja II.

I. Jabatan Pelajaran Perak 8 . Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. kami tidak akan bermain bola sepak. II. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah. II dan IV sahaja II. I. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I. I dan III sahaja II dan III sahaja I. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. II dan III sahaja I. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. Awak daripada mana? I. II. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul.. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. Jika hari hujan. II dan III sahaja I. II. III dan IV sahaja I. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. .

Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. II. Tiga murid itu baik hati. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. III dan IV sahaja I. Anaknya yang kedua doktor. II. Jabatan Pelajaran Perak 9 . III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Semua murid sedang beratur di kantin. III dan IV 38. dan IV sahaja I. Kedua-dua orang anaknya doktor. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. Ketiga orang murid itu baik hati. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. II. Semua murid-murid sedang beratur di kantin.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. Kedua-dua anaknya doktor. Beberapa rumah telah terbakar semalam. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. Para murid sedang beratur di kantin.

Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.” kata Ali kepada Jali. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara. Beras itu disumbangkan oleh beliau. Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. Jabatan Pelajaran Perak 10 .” kata Kak Umirah. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah.” kata cikgu. I dan II sahaja II dan III sahaja I. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi. II dan III sahaja II. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa.” kata ayah kepada kakak saya.pokok itu Pak Darus tanam. Pokok.

kami tidak akan berkelah di sungai itu. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. II dan I II sahaja II. I dan III sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. Jabatan Pelajaran Perak 11 . III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. III dan IV sahaja Jika hujan. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. III dan IV sahaja II. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. Jabatan Pelajaran Perak 12 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. II. Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. III. II dan IV sahaja II. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu.II dan III sahaja I. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51.

III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik . Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur .II dan IV sahaja . Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. III. II dan IV sahaja I. II. II. II. Jabatan Pelajaran Perak 13 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. II dan IV sahaja I. Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. I.II dan III sahaja . Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . I. dan IV 53. Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. Buku yang baru saya beli ada pada adik saya. II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. I dan IV sahaja II dan III sahaja I . Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . I dan III sahaja II dan IV sahaja I. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. I dan II sahaja I dan IV sahaja I . II.

I II III IV I. 57.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur.II dan IV sahaja I . Dialah yang terpandai di kelas kami . dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu . III. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. II dan III sahaja I. II. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 58. dan IV sahaja II. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. III. I dan IV sahaja I . Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. II. II. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. III. III. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. II. dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 14 . Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. dan IV sahaja I.

Jabatan Pelajaran Perak 15 . Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II dan III sahaja II. Kami sering menasihati budak-budak itu. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. II. I. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . Zahrul amat meminati bidang seni muzik . I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. III dan IV sahaja I. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya. Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. III dan IV sahaja I. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. Ayah membeli lima puluh pucuk sate.III dan IV sahaja. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan.

Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Yang berkain batik merah itu kakak saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. III dan IV sahaja II. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Jabatan Pelajaran Perak 16 . I dan III sahaja I. Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid. tetapi menyatakan kebenaran.” kata pegawai itu. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. I dan II sahaja I. II dan III sahaja I. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ.muridnya. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. II dan IV sahaja II. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. Siti Hajar. Ucapannya tidak menghina kita. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. Jabatan Pelajaran Perak 17 . III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. I dan II sahaja I dan III sahaja I.

II dan IV sahaja II. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. I dan II sahaja III dan IV sahaja II. Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. I dan III sahaja I . “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. Zul telah mereka jadikan anak angkat.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. III dan IV sahaja Setiap pagi. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja . II dan III sahaja I . III dan IV sahaja I. II. Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. Jabatan Pelajaran Perak 18 . III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun.” kata saya kepada ibu dan ayah. Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya.

Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. II. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah. Jabatan Pelajaran Perak 19 . I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. III dan IV sahaja I. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . I. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Mahadi . I dan IV sahaja II dan III sahaja II . 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. III. III. III dan IV sahaja . tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. Selepas makan . Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi.

Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. II. Jabatan Pelajaran Perak 20 . IIIdan IV sahaja II. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. III dan IV sahaja I. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. II dan III sahaja I. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. Khemah itu telah didirikan oleh saya. III dan IV sahaja I. I. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. Baju itu telah saya pakai. I dan II sahaja II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. II dan III sahaja I. II. II. II. III. Saya pakai baju itu. II dan III sahaja II. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. III. II dan III sahaja I.” kata Ali kepada Abu. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. Harap jangan sentuh akuarium ini. Kuih karipap itu saya makan tadi. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. II. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. II dan IV sahaja I. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. III. Jabatan Pelajaran Perak 21 . Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. I.” kata Azwan kepada rakanrakannya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. dan IV sahaja I. II. II. II dan III sahaja I. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. III dan IV sahaja I. “Mari kami pergi ke padang sekarang. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan.

Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I.”kata gurunya. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I.” kata pegawai istana itu. II. II dan III sahaja I. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III dan IV sahaja I. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya. II dan III sahaja I. Kucing itu sakit. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun.Oleh itu ia perlu dirawat segera.” kata Tarmizi. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 22 . Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. II dan IV sahaja I. Amat ayu gadis dari Thailand itu. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. II. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari.

Jabatan Pelajaran Perak 23 . III dan IV sahaja I. III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. II. I. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. III dan IV sahaja I. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. II dan III sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 25 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.