LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

Pilih ayat yang betul. 1 A B C D 2 A B C D 3 A B C D 4 A B C D 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D Encik Ram berasal daripada Teluk Intan. Encik Ram berasal dari Teluk Intan. Encik Ram berasal di Teluk Intan. Encik Ram berasal ke Teluk Intan. Jangan bersandar pada dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar di dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar ke dinding yang baru dicat itu. Jangan bersandar dengan dinding yang baru dicat itu. Ayah membeli beg tangan kepada ibu. Ayah membeli beg tangan dari ibu. Ayah membeli beg tangan bagi ibu. Ayah membeli beg tangan untuk ibu. Tolong buang sampah ini ke dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini di dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini kepada dalam tong sampah itu. Tolong buang sampah ini dari dalam tong sampah itu. Ibu menyembelih ikan keli di dapur. Ibu menyiang ikan keli di dapur. Ibu menjerang ikan keli di dapur. Ibu memancing ikan keli di dapur. Kakak sedang memasak nasi di dapur. Kakak sedang membakar nasi di dapur. Kakak sedang memanggang nasi di dapur. Kakak sedang menanak nasi di dapur. Bola itu ditendang Ronaldo. Bola itu tendang oleh Ronaldo. Bola itu tendang Ronaldo. Bola itu tertendang Ronaldo.

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT

8

A B C D

Pokok pisang itu menanam ayah saya. Pokok pisang itu ditanam oleh ayah saya. Pokok pisang itu tertanam ayah saya. Pokok pisang itu ayah saya tanam. Kami kena hujan semalam. Kami dihujani hujan semalam. Hujan semalam mengenakan kami. Semalam hujan, kami kena. Sungguh cantik kereta itu. Benar cantik van itu. Nian indah banglo itu. Paling bijak sekali budak itu.

9

A B C D

10

A B C D

11.

I II III IV A B C D

Ibu pasang langsir pada tingkap rumah. Pak Cik Ali menghalau anjing kurap itu. Ayah pulang cepat dari pejabatnya hari ini. Budak-budak nakal itu sering berbalah. I dan II sahaja III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja I, II, III, dan IV Para-para peserta dikehendaki mendaftarkan diri pada hari Ahad depan. Azmi mencatat segala barang-barang yang hendak dibeli. Dahanum sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kebakaran itu . Berbagai-bagai jenis makanan dijual di gerai itu . I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I,II dan IV sahaja Kelawar mencari makanan di malam hari. Meja itu diperbuat dari kayu. Tayar kereta diperbuat daripada getah. Pada hari minggu ramai pelancong berkunjung ke pulau itu.

12.

I II III IV A B C D

13.

I II III IV

Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

dan III sahaja II .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 14. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Keluarga Halim berasal dari Johor. Ramli ke kedai untuk membeli beras dan kopi. Buang sampah ke dalam tong itu.II. Rumah saya terletak di Jalan Serai Murni. Idan IV sahaja II dan IV sahaja I . Kedua anaknya telah pulang ke tanah air. I II III IV A B C D 15. Jabatan Pelajaran Perak 3 . Telefonnya terjatuh di dalam kolam. Semua orang murid mesti mematuhi peraturan di sekolah. I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Beberapa buah rumah telah hangus dijilat api. Salmiah membeli dua bentuk kain di pasar raya. Setiap murid terkejut apabila mendengar berita itu. Berapakah orang Greek mula bermain bola sepak ? Pendapatannya daripada hasil padi tahun ini agak memuaskan. Buruh itu kasar bekerja dengan bersungguh-sungguh. I II III IV A B C D 16. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Batu karang boleh didapati di dasar laut.III. dan IV sahaja Kedua-dua orang mempelai itu kelihatan berkilat-kilat di atas pelamin. I II III IV I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Lori itu terbabas di dalam parit. I II III IV A B C D 17.

I dan II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja II. I II III IV A B C D 19. III. Kanak-kanak itu berlari-lari di halaman rumahnya. III dan IV sahaja Nama kamu siapa? Siapakah nama kamu? Nama kamu siapakah? Apakah nama kamu? I dan II sahaja I dan III sahaja I. II dan III sahaja Anak-anak Haji Mansur pandai-pandai belaka. Cikgu Haris menghantar Fazrul ke rumahnya. dan IV sahaja Mereka sampai di bandar pada pukul sebelas pagi. Jabatan Pelajaran Perak 4 . dan III sahaja II. I II III IV A B C D I dan II sahaja III dan IV sahaja I. III. Mereka baru bertolak di Ipoh. II. Mereka duduk di situ daripada pagi sampai petang. dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C 18. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Semua murid-murid perlu berbaris sebelum membeli makanan. Para peserta pertandingan itu sedang menunggu giliran mereka. I II III IV A B C D 20.

II dan IV sahaja 22 I II III IV A B C D 23. cantiknya lukisan yang awak lukis! Roti itu dibuat dari tepung gandum yang berkualiti. I dan II sahaja III dan IV sahaja I. Aduh. II dan III sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I dan IV sahaja Cikgu Erni senyuman apabila melihat telatah budak itu. Di hujung padang itu terdapat sekawan kambing. Alat membesar suara di masjid itu sudah lama rosak. Bungkusan merah ini daripada siapa? Dia sukar tidur di waktu siang. Jabatan Pelajaran Perak 5 . Kaki Haris melecet apabila memakai kasut yang baru itu. I dan II sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja II. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja II. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 24. III dan IV sahaja I. Di pangkal pokok rambutan itu terdapat banyak semut hitam. Bas persiaran itu baru sahaja tiba dari Kuala Lumpur.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 21 I II III IV A B C D Jamal baru sahaja bertolak Kuala Kangsar. III dan IV sahaja Buku cerita itu ada pada Kakak Ida. Beberapa orang pengawas sedang berdiri di bawah pokok itu. III dan IV sahaja Sekumpulan murid sedang berkawad di padang. Berikan ikan itu kepada kucing. Semua murid-murid harus mematuhi peraturan sekolah.

I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Hamisah menjahit sehelai baju kurung untuk adiknya. III dan IV sahaja Saya bencikan kelakuannya yang kurang sopan itu. Pak cik saya sangat kaya walaupun kedekut. Hadiah ini bagi ibu saya. Adik Amalina suka akan anak patung itu. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 26. I II III IV A B C D Orang tua itu berdoa agar anak-anaknya selamat. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 6 . Perempuan tua itu tidak nenek saya. I II III IV A B C D 28. Dia disukai oleh kawannya kerana sikapnya yang tulang ringan. Rumah saya dan rumah Fuad bukan di situ. II dan IV sahaja Diakah yang kamu maksudkan? Rumah banglo Encik Bakar di situkah? Bilakah hari sukan sekolah kamu akan diadakan? Hari sukan sekolah kamu bila? I dan III sahaja II dan IV sahaja I. Batu arang merupakan bahan bakar yang penting pada masa dahulu. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja Ayah singgah di kedai itu untuk membeli sekilo kayu arang. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I II III IV A B C D 27. Sri Tupai Restoran menyediakan pelbagai jenis masakan Melayu.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 25.

III dan IV Mereka bermain bola ke padang. Kami menyapu sampah ke bilik kelas. I II III IV A B C D Beberapa murid sedang berbual-bual di kantin. III dan IV sahaja Setengah-setengah murid tidak suka menyertai kegiatan kokurikulum.” kata Rani. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja Ibu sedang bersenam di taman bunga. Amin baru pergi ke sekolah. Berbagai jenis makanan terdapat di pasar malam itu. Kelly Tan membaca buku pada bilik. Beberapa buah rumah di kampung itu musnah akibat banjir. Di atas pokok itu terdapat dua burung punai. I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I dan II sahaja I dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja 30 I II III IV A B C D 31 I II III IV A B C D 32 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. “Duduklah di mana yang kamu suka. Aminah baru pulang dari sekolah. Kamarul tersentak apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Mustaffa. Kebanyakan ikan di dalam kolam itu mati akibat keracunan. Ayah menanam pokok pisang di kebun. Jabatan Pelajaran Perak 7 . II dan III sahaja II. I dan II sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 29. Lyann suka berjoging dalam halaman rumahnya. II.

III dan IV sahaja Dia berjalan sambil bersiul-siul.. II dan III sahaja I. Jika hari hujan. II dan IV sahaja I. Tolong letakkan pasu ini di atas meja itu. III dan IV Ahmad bijak dan aktif. I dan III sahaja II dan III sahaja I. Rajin-rajinlah belajar supaya berjaya. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 8 . II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II. Kami tidak dapat pergi ke Ipoh sebab bapa demam. Sila hantar buku-buku itu ke bilik guru. I. II dan III sahaja I. II dan IV sahaja II. I. II. III dan IV sahaja I. Mimi Azura tidak hadir semalam oleh kerana sakit gigi. III dan IV sahaja I. kami tidak akan bermain bola sepak. III dan IV 34 I II III IV A B C D 35 I II III IV A B C D 36 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. II dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 33 I II III IV A B C D Jangan bermain di situ. III dan IV Datuk Halil kaya sungguhpun pemurah. . Guna tidak dapat bermain hoki oleh sebab hari hujan. Guna masuk ke bilik tetapi menutup pintu. Awak daripada mana? I. Saya akan mendapat sebuah basikal jikalau lulus Bahasa Melayu Awak hendak pergi ke taman atau ke tasik ? Bapa mencuci kereta sementara ibu menyapu sampah.

Semua murid-murid sedang beratur di kantin. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Beberapa rumah telah terbakar semalam. Semua murid sedang beratur di kantin. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 37 I II III IV A B C D Tiga orang murid itu baik hati. Anaknya yang kedua doktor. Tiga murid itu baik hati. Ketiga orang murid itu baik hati. Ketiga-tiga orang murid itu baik hati. III dan IV 38. Berapa buah rumah telah terbakar semalam? I. II. dan III sahaja Kedua anaknya doktor. III dan IV sahaja 39 I II III IV A B C D 40 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II dan III sahaja I. Kedua-dua orang anaknya doktor. Jabatan Pelajaran Perak 9 . dan IV sahaja I. Beberapa buah rumah-rumah telah terbakar semalam. I II III IV A B C D Beberapa buah rumah telah terbakar semalam. Para murid sedang beratur di kantin. Kedua-dua anaknya doktor. III dan IV Semua orang murid sedang beratur di kantin. II.

Pokok.” kata ayah kepada kakak saya. I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Oleh kerana ketinggalan bas Zakiah tidak pergi ke sekolah. I dan II sahaja II dan III sahaja I. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja 42 I II III IV A B C D 43 I II III IV A B C D 44 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Usah bermain di tepi lombong tinggal itu kerana kawasan itu berbahaya.” kata cikgu. “Sila ambilkan ayah segelas air kopi. III dan IV sahaja Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi negara.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 41 I II III IV A B C D “Harap awak dapat bersabar sehingga esok. Selain daripada burger dia juga gemar akan kuetiau dan laksa. Beras itu disumbangkan oleh beliau.” kata Kak Umirah.” kata Ali kepada Jali.pokok itu Pak Darus tanam. Nasi lemak itu ibu tanak pagi tadi. II dan III sahaja II. Atuk menajam pisau dan parang yang baru dibelinya itu. Semua komputer itu adalah untuk kegunaan pejabat sahaja.II dan IV sahaja Buku itu saya baca minggu lalu. “Murid-murid yang berjaya adalah seperti yang berikut. Demam denggi berdarah ialah penyakit yang sangat berbahaya. “Jangan buang sampah-sarap itu ke dalam sungai. Jabatan Pelajaran Perak 10 . Kak Farah menghiasi supaya kelihatan lebih cantik dan ceria. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I.

Jabatan Pelajaran Perak 11 . III Anak bongsu Mak Limah merupakan murid yang paling pandai di dalam kelasnya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 45 I II Rumah Kuning memperoleh markah yang tertinggi sekali. A B C D I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Gunung yang tertinggi di negara kita adalah Gunung Kinabalu. II dan I II sahaja II. Kunci bilik guru itu ada dengan Puan Zaiton. Mereka berdua sungguh amat bertuah kerana terpilih sebagai calon angkasawan negara. III dan IV sahaja Jika hujan. Air sungai di belakang rumah saya mengalir deras. Goreng pisang Mak Cik Leha itu sungguh lazat. III dan IV sahaja Kelapa sawit adalah antara tanaman yang penting di Malaysia. A B C D 46 I II III IV A B C D 47 I II III I dan IV sahaja II dan III sahaja I. IV Bangunan itu tidak terjejas walaupun berlaku gegaran yang sangat kuat sekali akibat gempa bumi. kami tidak akan berkelah di sungai itu. Ikan air tawar yang amat digemari nenek adalah ikan keli dan ikan lampam. I dan III sahaja II dan III sahaja I. III dan IV sahaja II. IV Harga barang di negeri Selangor adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain.

Datanglah ke rumah saya bila-bila awak ada masa lapang. I dan II sahaja II dan III sahaja I. Kamarudin tidak terangkat kotak yang berat itu. I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Mereka patut saling hormat menghormati jiran tetangga. Jabatan Pelajaran Perak 12 . Mereka saling memandang ketika bertemu di dewan. dan IV 49 I II III IV A B C D 50 I II III IV A B C D 51. III dan IV sahaja Aku merindui suasana keindahan dan kedamaian di kampung.II dan III sahaja I. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 48 I II III IV A B C D Setengah orang tidak suka akan ketam nipah. I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II dan IV sahaja Mereka saling bantu-membantu ketika bergotong-royong. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramlan tidak tahu mengapa dia dimarahi oleh gurunya. Siapa-siapa pun tidak dibenarkan memasuki kawasan itu. Kes penganiaya kanak-kanak semakin menjadi-jadi. II dan IV sahaja II. II dan IIII sahaja II dan IVsahaja I . Ibu bukan pergi ke kebun tetapi ke rumah kawannya. Mereka bertolak-tolakan ketika peraduan itu diadakan. Penggunaan komputer semakin meluas di Malaysia. Mana-mana baju yang kotor masukkan ke dalam bakul itu. Keluarga Encik Kamal bukan pergi ke Kuala Lumpur. Pemulangan Yusri dari Jakarta disambut meriah oleh keluarganya. III.

III dan IV Penyanyi terkenal itu mempunyai banyak peminat . I dan IV sahaja II dan III sahaja I . I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Kerja-kerja itu akan siap selama satu setengah jam lagi . III dan IV Adik saya memang gemar ayam goreng. Ayah dan ibu balik kampung selama tiga hari . Jabatan Pelajaran Perak 13 . I dan II sahaja I dan IV sahaja I . II dan IV sahaja I. Ketibaan kami di pejabat kedutaan Malaysia disambut dengan meriah . Rokiah pergi ke Klinik Gigi Ros petang tadi . II dan III sahaja II dan IV sahaja I. Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan. I. dan IV 53. Ayah membeli mi goreng di gerai Pak Abu. Buku yang baru saya beli ada pada adik saya.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 52. I dan III sahaja II dan IV sahaja I.II dan III sahaja . I. Cikgu Ramli mengajar kami pelajaran Sains Ibu mengajar adik menganyam tikar Ayah mengajar abang cara-cara menanam sayur . II. III dan IV Abu membersihkan halaman rumahnya lagi walaupun dia telah berbuat demikian sebentar tadi. Tahir makan tiga keping goreng pisang rangup. II dan IV sahaja I. II. I II III IV A B C D Cikgu Zul mengajarkan mata pelajaran Matematik .II dan IV sahaja . II. Ayu akan siapkan kerja yang terbengkalai itu. I II III IV A B C D 54 I II III IV A B C D 55. III. II.

57. dan IV sahaja I. Wong berharap agar adiknya berjaya dalam peperiksaan UPSR. II. dan IV sahaja I. Mahmudlah yang terawal sekali tiba di sekolah. II. Ani pergi sekolah dengan menaiki bas. II. A B C D I dan II sahaja I dan III sahaja II dan IV sahaja I. dan IV sahaja II. I II III IV A B C D 58. Kami akan berbincang masalah itu dengan guru kami. Jabatan Pelajaran Perak 14 . Walaupun dia kurus namun dia kuat makan. Lebuhraya yang baru dibina itu memendekkan jarak perjalanan ke utara. I dan IV sahaja I . Dialah yang terpandai di kelas kami . II dan III sahaja I. Wahid berbual-bual dengan kawannya di bebalai. III. III dan IV Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. III. dan IV Karim berjumpa dengan sahabat lamanya di pasar raya itu .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 56 I II III IV A B C D Matahari muncul setiap hari dari ufuk timur. Saya tidak berselera hendak makan pada tengahari ini. I II III IV I. III. dan IV Sungguh indah nian pemandangan di tepi pantai itu. II. III.II dan IV sahaja I .

I. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. II dan III sahaja II. I dan II sahaja III dan IV sahaja II . I dan IV sahaja II dan III sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 59. I II III IV A B C D Nazimi memang sayang akan kucing yang berbulu lebat itu. Kerja ukir-mengukir memang menjadi kegemaran saya. Zahrul amat meminati bidang seni muzik . Johan mengikat dengan kemas bungkusan yang mengandungi suratsurat penting. III dan IV sahaja Dia memberi dua buah buku cerita dan sebuah kamus kepada adiknya. III dan IV Rita menghiris bawang merah itu nipis-nipis untuk ditumis. I dan II sahaja II dan III sahaja I dan IV sahaja III dan IV sahaja 60. Jabatan Pelajaran Perak 15 . Pemburu itu menembak sasarannya dengan tepat sekali. Gerai kraftangan itu sekarang Wahab yang kendalikan. Cikgu menjelaskan dengan panjang lebar kepada kami perkara itu. III dan IV sahaja I. Kami sering menasihati budak-budak itu. Pelayan restoran itu sibuk menghidangkan makanan kepada pelanggan. Barang-barang palsu ini tidaklah semahal barang-barang tulen. Cikgu Yunus mengajar matematik kepada murid-murid Tahun 6 Pintar. II. Puan Fong membeli dua pasang baju dan sepasang kasut untuk anaknya.III dan IV sahaja. III dan IV Letusan gunung berapi itu sungguh dahsyat. Ayah membeli lima puluh pucuk sate. I II III IV A B C D 61 I II III IV A B C D 62 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Basikal Kok Keong yang rosak itu sedang dibaikkan bapanya. Cermin tingkap itu adik Ahmad pecahkan petang semalam. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja Ramasamy membuatkan dua biji gasing untuk anaknya. Firdaus tergapai-gapai di dalam sungai yang berarus deras itu sebelum tenggelam. Warna kegemaran kami sekeluarga adalah ungu dan merah. Fatin dihadiahkan sepasang anting-anting sempena hari jadinya. Yang berkain batik merah itu kakak saya. II dan III sahaja I. Jakarta ditenggelami air akibat hujan yang turun tidak berhenti-henti selama beberapa hari. Pemain bola sepak itu diberi kad kuning oleh pengadil kerana mengasari lawannya. III dan IV sahaja Hanya buah durian ini sahaja yang masih belum dijual oleh ayah. I dan III sahaja I. Datuk memarutkan ibu dua biji kelapa yang dikaitnya pagi tadi. III dan IV sahaja II. Jabatan Pelajaran Perak 16 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 63 I II III IV A B C D Surat-surat itu dihantar ke pejabat pos pagi tadi oleh kerani sekolah saya. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja 64 I II III IV A B C D 65 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 17 . Berolahraga menjadi kegemaran Rabuan Pit sejak dahulu lagi. Murid-murid perlu mempertingkatkan usaha jika ingin berjaya. Nadzirah meminjam buku cerita yang berjudul “Mencari Harapan” kepada kawannya. II dan IV sahaja II. II dan III sahaja Cikgu selalu mengingatkan kami agar selalu mengulang kaji pelajaran. I dan II sahaja I dan III sahaja I. Aturcara majlis penyampaian hadiah itu berjalan dengan lancar dan teratur sekali. III dan IV sahaja Keindahan Pulau Langkawi berjaya menggamit kedatangan pelancong dari luar negara. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.muridnya. Beliau dipandang oleh saya ketika saya berdiri di situ. China telah memusnahkan beribu ekor ayam kerana dijangkiti virus selesema burung yang menular di negara itu baru-baru ini. II dan III sahaja I. Siti Hajar. II dan IV sahaja 67 I II III IV A B C D 68 I II III IV A B C D I 69 II III IV A B C Rumah –rumah di kawasan kaki bukit itu besar-besar dan cantik-cantik belaka. “Surat permohonan ini masih belum bertanda tangan. I dan II sahaja I. Ucapannya tidak menghina kita.” kata pegawai itu. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja Polis melaporkan bahawa jalan itu sudah boleh dilalui kenderaan berat. tetapi menyatakan kebenaran. Kain yang dibelinya terlalu mahal padahal ada yang lebih murah. Mengumpul keratan akhbar lama merupakan kegemaran saya pada masa lapang. Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan petang semalam.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 66 I II III IV A B C D Cikgu memperbanyak kertas soalan untuk diberikan kepada murid.

Puan Mala sudah menyiram pokok-pokok bunganya.” kata saya kepada ibu dan ayah. Zul telah mereka jadikan anak angkat. III dan IV sahaja 72 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 18 . I dan II sahaja III dan IV sahaja II. I dan III sahaja I .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT D 70 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I. kami sedih dengan kesengsaraan yang dialaminya. Pengantin baru itu pergi berbulan madu ke Eropah. III dan IV sahaja . Marzuki tidak puas hati dengan hukuman yang dijatuhi di atasnya. Ayah menentang cadangan yang diusulkan oleh emak. Rokiah memang gemar akan buah–buahan tempatan. III dan IV sahaja Setiap pagi. III dan IV sahaja I. “Semak-samun di belakang rumah sudah saya tebas. III dan IV sahaja 71 Dia telah bergiat dalam bidang seni selama sepuluh tahun. Tetamu yang berbaju kebaya itu ialah rakan setugas Kak Wati. II dan IV sahaja II. Seluruh kampung mengenali akan pemuda itu. I dan III sahaja II dan IV sahaja I. II dan III sahaja I . Segala cabaran itu kami akan tempuh dengan dengan hati yang tabah. III dan IV sahaja I. II.

Pencuri yang licik itu berjaya diberkas oleh penduduk kampung. III. Selepas makan . Dia tercungap-cungap kerana kepenatan . III dan IV sahaja I. I. Mahadi . I dan IV sahaja II dan III sahaja II . tolong alihkan basikal awak ke tepi tembok itu. 74 75 76 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Penduduk Alor Pongsu sentiasa mengamalkan sikap saling membantu. Semua murid-murid yang lambat ke sekolah akan didenda. Jalan raya yang bersimpang-siur itu membuatkan mereka sesat-barat. dan IV Lauk-pauk yang lazat itu semuanya ibu hidangkan untuk kami. Semua ahli Kelab Kembara mesti hadir di sekolah esok. II. Sultan mengurniakan beliau sebutir pingat keberanian. III dan IV sahaja Beberapa orang pemandu kereta sewa itu ditahan oleh pihak JPJ. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 73 I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV Hasil penjualan bunga-bungaannya amat menggalakkan. dan IV Berbagai-bagai jenis acara akan diadakan pada hari sukan esok. Sikapnya yang baik terhadap orang ramai patut mereka puji dengan tinggi . Jabatan Pelajaran Perak 19 . III. Rogayah tidak ingin bertemu dengan rakannya itu lagi. I dan II sahaja I dan IV sahaja II dan III sahaja I. Pelbagai persoalan diajukan terutamanya tentang masalah pencemaran alam sekitar. III dan IV sahaja . tolonglah menyapukan sampah dihalaman rumah.

Baju itu telah saya pakai. IIIdan IV sahaja II. Kakak mengirimi emak sepucuk surat. II. II. III. Ibu merasa makanan yang terhidang itu. I. II. I dan II sahaja II dan III sahaja II. Datuk Mansur telah dianugerahi pingat kebesaran oleh sultan. Khemah itu telah didirikan oleh saya. Beberapa hari lagi dia akan memasuki peperiksaan. Saya pakai baju itu. III dan IV sahaja I. dan IV Ayah menghadiahi sebuah basikal kepada adik. Dia merasa kain yang ditunjukkan untuk mengetahui kasar halusnya. 77 78 79 80 Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Orang itu kelihatan sedang memasuki pintu pagar rumahnya. II dan III sahaja I. Jabatan Pelajaran Perak 20 . II. Pihak atasan merasakan beliau masih penting dalam jabatan ini. III dan IV Haji Zainal sedang merumputi kebun kelapa sawitnya. Hakim menjatuhi penjenayah itu hukuman penjara seumur hidup. III dan IV Dia berasa letih selepas bekerja sehari suntuk. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. III dan IV sahaja I. II dan III sahaja II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV A B C D I II III IV I dan II sahaja I dan IV sahaja I. III dan IV Khemah itu telah kami dirikan. Lembu-lembu peliharaannya sedang merumput di padang. II dan III sahaja I.

dan IV Para pelajar sedang mengikuti ceramah Bahasa Melayu.” kata Azwan kepada rakanrakannya.” kata Ali kepada Abu. III dan IV sahaja I. Guru-guru sedang menikmati kudapan di kantin. II dan IV sahaja I. III. Jabatan Pelajaran Perak 21 . I dan III sahaja I dan IV sahaja II dan IV sahaja II. III dan IV sahaja Kakak menghadiahi ibu seutas rantai emas. I dan II sahaja II dan IV sahaja I. II.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 81 I II III IV A B C D 82 I II III IV A B C D 83 I II III IV A B C D 84 I II III IV I dan II sahaja II dan III sahaja II. “Mari kami pergi ke padang sekarang. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Kuih karipap itu saya makan tadi. II. Mei Mei membonceng basikal abangnya ke sekolah. Mereka sedang berbincang tentang lawatan ke Melaka. Mazli dimarahi ibunya kerana tidak berbuat kerja sekolah. Menteri Besar Selangor menganugerahkan pingat keberanian kepada Kapten Hassan. II dan III sahaja I. dan IV Ribuan penonton menyaksikan konsert nasyid Rabbani itu. Puan Ani merindui anaknya yang sedang belajar di Arab Saudi. Setengah penduduk di kampung itu berketurunan Jawa. Harap jangan sentuh akuarium ini. III. III. Bertahun saya tidak bertemu dengan datuk saya. III dan IV “Saya sangat jelak akan sikap kamu yang ego. dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. II. I. Budak itu menangis kerana kedua-dua tangannya berdarah akibat terjatuh.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT A B C D 85 I II III IV A B C D 86 I II III IV A B C D 87 I II III IV A B C D 88 I II III IV A B C D I. I dan IV sahaja II dan IV sahaja I. Kek itu kami beli untuk Nani sempena hari jadinya esok. Kucing itu sakit.” kata Tarmizi. Adik Afiq dihantar ke prasekolah sejak umurnya lima tahun. II dan IV sahaja Kita akan bertemu lagi dari masa ke semasa. Jabatan Pelajaran Perak 22 . III dan IV “Sila tulis semula karangan kamu ini. II dan IV sahaja I. Halimah terkejut apabila namanya dipanggil oleh Cikgu Shaari. II dan III sahaja Bah Atan sedang makan ubi bakar dengan ibu bapanya.”kata gurunya.Oleh itu ia perlu dirawat segera. Peristiwa pahit itu masih bermain-main di dalam minda saya. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II dan III sahaja I. Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. II. Zamri kerap datang lewat ke sekolah kerana ketinggalan bas. Amat ayu gadis dari Thailand itu. “Baginda sultan akan berangkat sekarang. Kebanyakan petani-petani kini menggunakan jentera moden. III dan IV “Saya tidak tahu apa yang berlaku.” kata pegawai istana itu. I dan IV sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II. Pada wajahnya ada parut sepanjang lima sentimeter. II dan III sahaja I. II dan III sahaja I. II dan III sahaja Kamal memberanikan dirinya melalui lorong yang kegelapan itu. Kempen antiDadah perlu diadakan di sepanjang masa. III dan IV sahaja I.

III dan IV 90 I II III IV A B C D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Ayahnya bekerja bermati-matian demi untuk menyara keluarganya. Jabatan Pelajaran Perak 23 . II dan III sahaja II. III dan IV sahaja I.LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT 89 I II III IV A B C D Mereka sedang membincangkan hal-hal lain dalam mesyuarat itu. I. III dan IV sahaja I. II. Dato’ Suhaili sudah menjelaskan hutangnya di bank itu. Berminggu-minggu pelarian itu kelaparan. Ramasamy tidak didenda kerana ia berkelakuan baik. I dan II sahaja II dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja “Surat itu sudah awak pos?” tanya Encik Daud kepada Aziz. Mereka tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya terbakar. Setengah-setengah orang suka melancong ke Eropah berbanding ke Asia Barat.

LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Struktur ayat betul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B A D A B D A B A A C C D C A A B B A A B D C D A C B C C A 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 A C A C B A B A C C C D B B D A B D D A A B D B B A A A D B 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 A D B C D A B A A B C A B B D C C D B D A D A A C B B A A D Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pelajaran Perak 24 .

Jabatan Pelajaran Perak 25 .LATIH TUBI TATABAHASA : STRUKTUR AYAT Modul Latih tubi Tatabahasa : Sektor Pengurusan Akademik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful