Anda di halaman 1dari 4

AutoCAD - Comenzi de initializare

Despre

Oferta

Tutoriale

Articole

Carti

Download

Legaturi

Noutati

AutoCAD - Comenzi de initializare


un material scris de Ionut GHIONEA Tutoriale

Cuprins
Comanda Comanda Comanda Comanda Comanda Comanda UNITS LIMITS ZOOM PAN SNAP GRID

La inceperea lucrului in AutoCAD, utilizatorul trebuie sa stabileasca anumiti parametri, care vor fi utilizati de sistem pe parcursul intregii sesiuni de proiectare.

Comanda UNITS Se tasteaza in linia de comanda a AutoCAD-ului: UNITS. Ecranul este sters si apar, incepind de sus, diverse optiuni privitoare la unitatile si conventiile de masurare ce vor fi utilizate in continuare, in sesiunea de lucru. Prima dintre acestea este prezentata de Figura 1 (Fig.1). Se observa variantele posibile, putem introduce o optiune dintre cele 5, alegind un numar de la 1 la 5. Apasind tasta [Enter] se va lua in considerare optiunea implicita 2, indicata prin <2>, setind astfel sistemul zecimal. Lasam valoarea <4> la urmatoarea intrebare, setind astfel numarul de cifre zecimale. Ni se cere apoi sa alegem modul de masurare a unghiurilor (Fig.2). Prin "Degrees" se inteleg grade sexagesimale, prin "grads", grade centesimale, iar prin "surveyor's units", unitati topografice. Cel mai des se foloseste varianta 1, fiind si cea mai sugestiva. Tot legate de unghiuri sint si urmatoarele 3 intrebari prin care se stabilesc numarul cifrelor zecimale ale gradelor, directia unghiului 0 grade si sensul masurarii unghiurilor. Pentru ultimele doua, se foloseste in mod uzual sistemul trigonometric (Fig.2).

http://www.catia.ro/tutoriale/autocad/tutorial1/tutorial1.htm[18/12/2009 5:10:12 PM]

AutoCAD - Comenzi de initializare

Fig. 1. Stabilirea unitatilor de masura pentru lungimi

Fig. 2. Stabilirea unitatilor de masura pentru unghiuri Comanda LIMITS Introducind LIMITS in linia de comanda, apare linia de optiuni: ON/OFF/<Lower left corner> <0.0000,0.0000>: Acum se poate introduce una dintre aceste optiuni: ON - fixeaza verificarea respectarii limitelor impuse anterior OFF - elimina aceasta verificare, este optiunea implicita x,y - doua valori numerice, separate de virgula, care precizeaza pozitia coltului stinga-jos al spatiului alocat Apasind [Enter] se considera ca s-au introdus valorile implicite, 0 si 0. Se cer apoi coordonatele coltului dreapta-sus al spatiului alocat: Upper right corner <12.000,9.000> Se pot lasa aceste valori implicite sau se introduc altele, dupa dorinta. Comanda ZOOM Se foloseste pentru a afisa spatiul de lucru in totalitate, pentru a putea incadra si incepe desenul. Are optiunile: All / Center / Dynamic / Extents / Previous / Scale(X/XP) / Window /<Realtime> Se poate raspunde cu o litera sau cu un numar urmat de litera "x". Litera aleasa este initiala unuia dintre cuvintele cheie de mai sus

http://www.catia.ro/tutoriale/autocad/tutorial1/tutorial1.htm[18/12/2009 5:10:12 PM]

AutoCAD - Comenzi de initializare

(spre exemplu, A pentru All, P pentru Previous etc). All - reface desenul astfel incit pe ecran sa apara toate componentele acestuia (desenului). Center - se cere centrul zonei ce va fi marita/micsorata prin "Center Point". Dynamic - se alege in mod interactiv zona care va fi marita sau micsorata. Extents - ecranul va cuprinde desenul intreg, indiferent de zona alocata Left - se cere coltul stinga-jos al viitorului ecran zoom, dupa care procedura decurge similar cu Center Previous - se prezinta ecranul stabilit anterior cu ZOOM sau PAN Window - se cer punctele diagonal opuse ale dreptunghiului care va contine zona marita Scale - asteapta o valoare numerica urmata de litera "x". Spre exemplu, 0.5x specifica micsorarea de doua ori a imaginii. Comanda PAN Se foloseste pentru a deplasa zona vizibila pe cele 2 directii (susjos, stinga-dreapta), afisind desenul pe portiuni la aceeasi scara. Folosirea comenzii se face in mod interactiv, cu butonul sting al mouse-ului apasat, deplasindu-se desenul. Comanda SNAP Restringe deplasarea cursorului pe ecran cu o anumita valoare. Snap spacing or ON/OFF/Aspect/Rotate/Style <0.5000> Implicit, aceasta valoare este 0.5. SNAP se foloseste ca element ajutator pentru realizarea de desene, pentru a gasi mai usor centrul unui cerc, capatul final al unei polilinii, mijlocul unei linii etc. ON/OFF - activare sau dezactivare mod SNAP Aspect - permite stabilirea de pasi diferiti pe Ox si Oy Rotate - roteste reteaua la un unghi dat fata de orizontala Style - comuta din modul Standard (2D) in cel Isometric (3D) <valoare> - precizeaza pasul retelei Comanda GRID Aceasta comanda suprapune peste desen o retea de puncte distantate intre ele dupa dorinta. Evident, reteaua GRID nu face parte din desen, ea avind numai rol informativ. Grid spacing(X) or ON/OFF/Snap/Aspect <0.5000> ON/OFF - pune sau ia reteaua de pe ecran Snap - fixeaza reteaua pe dimensiunile SNAP, saltul cursorului se face pe puncte vizibile Aspect - permite stabilirea unei retele cu distante diferite pe Ox si Oy <valoare> - precizeaza pasul retelei de puncte. Daca valoarea este prea mica, punctele fiind foarte dense, reteaua nu mai apare si apare mesajul "Grid too dense to display". Daca se da o valoare urmata de "x", atunci se ia de atitea ori distanta SNAP, cite un punct GRID la fiecare <valoare> puncte SNAP.

Ultima actualizare a site-ului: 16 decembrie 2009

http://www.catia.ro/tutoriale/autocad/tutorial1/tutorial1.htm[18/12/2009 5:10:12 PM]

AutoCAD - Comenzi de initializare

Contact: office@catia.ro

http://www.catia.ro/tutoriale/autocad/tutorial1/tutorial1.htm[18/12/2009 5:10:12 PM]