DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

Kawalan Dari Luar. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman. Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur.P.F. Kursus Pengajian Yang Sistematik. . Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri.

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .

Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu. strok. kanser pancreas dan pneumonia . ulser pepetik. crohn’s disease. kanser pundi kencing. COPD (enfisima dan bronkitis).artherosclerosis. penyakit jantung ‘ischemia’. kanser mulut dan tekak. kanser kerongkong. kanser esophagus.

2 April 2001). Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004). Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun. isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah.Menurut Timbalan Menteri Pelajaran. dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. .

Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art. . the beauties of nature. public and private property. etc’.

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

Kuala Lumpur Sapora Sipon.Fakulti Pendidikan.Fakulti Pendidikan. UniversitiTeknologi Malaysia . Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah. Universiti Utara Malaysia.Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI .Masters thesis. DISIPLIN DI SEKOLAH. Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah.Fakulti Pendidikan. Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH. UniversitiTeknologi Malaysia Arifin .Universiti Teknologi Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful