DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

F.P. Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri. Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman. Kawalan Dari Luar. . Kursus Pengajian Yang Sistematik.

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing.

crohn’s disease. kanser pancreas dan pneumonia . strok.artherosclerosis. kanser kerongkong. ulser pepetik. kanser pundi kencing. kanser esophagus. penyakit jantung ‘ischemia’.Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu. kanser mulut dan tekak. COPD (enfisima dan bronkitis).

2 April 2001). Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun.Menurut Timbalan Menteri Pelajaran. isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah. dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. . Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004).

. the beauties of nature. etc’. public and private property.Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art.

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH.Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI .Masters thesis. Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah. UniversitiTeknologi Malaysia Arifin . Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah. Universiti Utara Malaysia.Universiti Teknologi Malaysia. DISIPLIN DI SEKOLAH.Fakulti Pendidikan. Kuala Lumpur Sapora Sipon.Fakulti Pendidikan. UniversitiTeknologi Malaysia .Fakulti Pendidikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful