DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur. Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri. Kursus Pengajian Yang Sistematik.P. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman. .F. Kawalan Dari Luar.

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .

penyakit jantung ‘ischemia’. crohn’s disease.artherosclerosis.Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu. strok. COPD (enfisima dan bronkitis). kanser kerongkong. kanser pancreas dan pneumonia . ulser pepetik. kanser mulut dan tekak. kanser esophagus. kanser pundi kencing.

2 April 2001). . dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004).Menurut Timbalan Menteri Pelajaran. isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah. Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun.

the beauties of nature.Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art. public and private property. etc’. .

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI .Fakulti Pendidikan. Kuala Lumpur Sapora Sipon. Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah. UniversitiTeknologi Malaysia .Fakulti Pendidikan.Masters thesis.Fakulti Pendidikan.Universiti Teknologi Malaysia. Universiti Utara Malaysia. UniversitiTeknologi Malaysia Arifin . Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah. Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH. DISIPLIN DI SEKOLAH.