DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

Kawalan Dari Luar. Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri. Kursus Pengajian Yang Sistematik. .P. Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur.F. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman.

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing.

penyakit jantung ‘ischemia’. crohn’s disease. kanser pancreas dan pneumonia . COPD (enfisima dan bronkitis). ulser pepetik. kanser esophagus. strok.artherosclerosis. kanser mulut dan tekak. kanser kerongkong.Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu. kanser pundi kencing.

dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. . Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun. Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004). 2 April 2001). isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah.Menurut Timbalan Menteri Pelajaran.

etc’. the beauties of nature. public and private property.Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art. .

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

UniversitiTeknologi Malaysia Arifin . Kuala Lumpur Sapora Sipon. Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah.Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI .Fakulti Pendidikan. Universiti Utara Malaysia.Masters thesis. DISIPLIN DI SEKOLAH.Fakulti Pendidikan. Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah.Universiti Teknologi Malaysia.Fakulti Pendidikan. Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH. UniversitiTeknologi Malaysia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful