DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

Kawalan Dari Luar.P. Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri. Kursus Pengajian Yang Sistematik. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman.F. Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur. .

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .

kanser esophagus. ulser pepetik. penyakit jantung ‘ischemia’.artherosclerosis. crohn’s disease.Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu. strok. kanser pancreas dan pneumonia . kanser pundi kencing. kanser kerongkong. COPD (enfisima dan bronkitis). kanser mulut dan tekak.

isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah. dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004). . Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun. 2 April 2001).Menurut Timbalan Menteri Pelajaran.

. the beauties of nature. etc’. public and private property.Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art.

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

Universiti Teknologi Malaysia. DISIPLIN DI SEKOLAH. Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah. UniversitiTeknologi Malaysia Arifin . Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah. UniversitiTeknologi Malaysia . Universiti Utara Malaysia.Masters thesis. Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH.Fakulti Pendidikan.Fakulti Pendidikan.Fakulti Pendidikan. Kuala Lumpur Sapora Sipon.Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful