DISEDIAKAN OLEH ABD RAHIM BIN MOHAMED SAID 790523-10-5485 PPISMP S1 BM/PJ/SEJARAH

Kursus Pengajian Yang Sistematik. Cara Penetapan Peraturan Dan Penggunaan Hukuman. Oliva ( 1956 ) Disiplin Merujuk Kepada Kawalan Diri. .P.F. Keadaan Bilik Darjah Yang Teratur. Kawalan Dari Luar.

Buli Merokok Ponteng sekolah Vandalisme .

Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing. Perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidakselesaan kepada orang lain .

artherosclerosis. kanser pancreas dan pneumonia . kanser esophagus. kanser kerongkong. ulser pepetik. kanser pundi kencing. strok. kanser mulut dan tekak. penyakit jantung ‘ischemia’. COPD (enfisima dan bronkitis). crohn’s disease.Laporan Kementerian Kesihatan dalam kempen “Anti Merokok Tak Nak” (2004) telah menyenaraikan beberapa penyakit kronik kesan daripada merokok antaranya ialah kanser paruparu.

Pelajar sekolah menengah terutamanya di peringkat usia 14 dan 15 tahun. 2 April 2001). dikenalpasti sebagai kumpulan majoriti yang terbabit dengan gejala ponteng (Berita Harian. . isu ponteng kini berada pada tahap kritikal dan dianggap sebagai langkah pertama remaja memasuki dunia yang penuh dengan masalah.Menurut Timbalan Menteri Pelajaran. Datuk Mahadzir Mohd Khir dalam Utusan Malaysia (15 Oktober 2004).

Kamus Oxford Advanced Learner’s mentakrifkan vandalisme sebagai “willfully destroy or damage (public property) dan vandal sebagai ‘person who willfully destroys or damage works of art. the beauties of nature. . etc’. public and private property.

.

PERANAN IBU BAPA PERANAN KERAJAAN LANGKAH MENGATASI MASALAH DISIPLIN DI SEKOLAH PERANAN SEKOLAH PERANAN GURU .

Kuala Lumpur Sapora Sipon. UniversitiTeknologi Malaysia Arifin .Fakulti Pendidikan.Aminuddin Bin Hehsan& Siti Noor Binti Muhamad (2009)TAHAP DISIPLIN PELAJAR SEKOLAH MASA KINI . Hasan (1998) Faktor-Faktor Penyebab Masalah Disiplin di Sekolah. Peranan Ibu Bapa Dalam Menangani Masalah Disiplin Di Sekolah. UniversitiTeknologi Malaysia . Universiti Utara Malaysia.Fakulti Pendidikan. DISIPLIN DI SEKOLAH. Azizi Bin Yahaya&Rohaya Binti Ahmad(2007 )FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB MASALAH.Masters thesis.Universiti Teknologi Malaysia.Fakulti Pendidikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful