Anda di halaman 1dari 4

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN KOSAS 68000 AMPANG SELANGOR

LAPORAN POST MORTEM PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM TAHUN 2012 PANITIA BIOLOGI

1.1

Peratus Pencapaian LULUS GAGAL 85.23% 14.77%

1.2

Analisis Keputusan Mengikut Kelas GRED A+ A AB+ B C+ C D E G BIL PELAJAR 1 2 5 5 10 8 25 9 10 13 PERATUS % 1.14 2.27 5.68 5.68 11.36 9.09 28.41 10.23 11.36 14.77

1.3

Analisis Keputusan Mengikut Kelas Rumusan - berdasarkan keputusan AR3 mengikut kelas tahap pencapaian pelajar dikategorikan: i. Cemerlang 5SC1, 5SC3 ii. Sederhana 5SC2 iii. Tahap Lemah 5SC4

1.4

Faktor Peningkatan / Kemerosotan Kualiti dan Kuantiti KEKUATAN KEKURANGAN

Kebanyakan guru Biologi Faktor Pelajar berpengalaman mengajar lebih dari 5 tahun dan guru-guru Pelajar tidak menjawab soalan yang mengajar tingkatan 5 esei kertas 2 khususnya adalah mengikut opsyen. bahagian B. Penggunaan bahan dan modul Pelajar yang menjawab soalan bagi semua kelas berdasarkan tidak mencapai kehendak soalan. bahan yang disediakan oleh Pelajar tidak dapat menyatakan Panitia dan juga bahan yang terminologi dan konsep dengan
2

dibeli melalui wang peruntukan kepada panitia. Melaksanakan program insentif (bengkel menjawab soalan, ceramah dan seminar luar) Membuat Ujian Topikal Latihan yang diberikan kepada pelajar adalah mengikut kekerapan yang telah ditetapkan oleh mesyuarat Panitia.

tepat dan sesuai. Pelajar kurang memahami konsep asas sesuatu teori. Pelajar yang gagal terdiri daripada pelajar yang suka ponteng sekolah ataupun kelas. Hal ini menyebabkan tahap pembelajaran berada pada tahap tidak memuaskan. Pelajar tidak menggunakan sepenuhnya peruntukan masa yang diberi.

Faktor Bahan Ujian Soalan kertas 2 pelajar gagal memberikan jawapan yang tepat terhadap suatu konsep dan terminologi yang diminta.

Faktor Guru Guru menggunakan bahan yang sama sepanjang tahun. Guru kurang berpengalaman dari segi teknik penghafalan konsep dan pedagogi kepada pelajar.

1,5

Strategi Peningkatan

BIL 1

STRATEGI Modul Biologi terpilih

JANGKAAN Ogos

ULASAN / CATATAN Menjawab sejumlah soalan agar pelajar dapat pendedahan dan menguasai topik dengan baik. Semua kelas menggunakan modul soalan yang ditetapkan.
3

Teknik Menjawab Soalan Kertas 3

Oktober

Semua pelajar tingkatan 5 Sains diberi koleksi soalan Kertas 3 bagi meningkatkan peratus lulus.

Kelas Tambahan

Oktober

Bimbingan kepada pelajar untuk menjawab soalan yang lebih menjurus kepada soalan ramalan daripada pelbagai negeri.

Soalan Percubaan Semua Negeri

OktoberNovember

Pelajar diberi soalan percubaan negeri lain bagi mendedahkan pelajar terhadap skop topik yang berpotensi tinggi untuk ditanya dalam soalan SPM sebenar.

RUMUSAN Berdasarkan analisis Peperiksaan pertengahan tahun SPM 2012, pencapaian calon SPM 2012 masih berada pada tahap sederhana . Justeru, semua guru tingkatan 5 perlu lebih tekun dan melaksanakan perancangan strategik yang dirancang dengan lebih berkesan agar target yang ditetapkan dalam HC1 akan tercapai.

Disediakan oleh

. PUAN NOOR AIMIE OTHMAN KP BIOLOGI


4

Anda mungkin juga menyukai