EL-STO2(A121PJJ

)

EN. SALMAN FIRDAUS B SIDEK

PELAJARAN 16 : SELAMAT MALAM ANAKKU SAYANG

ADAB SEBELUM TIDUR 1.MEMAKAI PAKAIAN YANG SESUAI .

MENGGOSOK GIGI .ADAB SEBELUM TIDUR 2.

ADAB SEBELUM TIDUR 3.MENGAMBIL WUDHUK .

BERSALAMAN DENGAN IBU BAPA .ADAB SEBELUM TIDUR 4.

ADAB SEBELUM TIDUR 5.MEMBACA DOA .

DOA SEBELUM TIDUR .

ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 1.BANGUN AWAL .

MEMBACA DOA .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 2.

ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 3.MENGEMAS TEMPAT TIDUR .

ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 4.MENGGOSOK GIGI .

MANDI .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 5.

BERWUDHUK DAN SOLAT SUBUH .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 6.

DOA SELEPAS BANGUN TIDUR .

SOALAN LATIHAN TULISKAN ADAB SEBELUM TIDUR YANG SESUAI DENGAN GAMBAR DI BAWAH : 1 ------------------------------------------4 --------------------------------------------------- 2 ----------------------------------------- 5 --------------------------------------------------- 3 ----------------------------------------- .

( BETUL / SALAH ) 2-Memohon ampun dan maaf dengan kedua ibu bapa sebelum tidur. ( BETUL / SALAH ) 5-Bangun awal pagi menjadikan badan kita cergas. ( BETUL / SALAH ) 8.Maksud doa sebelum tidur ialah “ Dengan namaMu Ya Allah.Tuliskan betul atau salah pada pernyataan yang berkaitan dengan adab tidur : 1-Kita hendaklah menggosok gigi sebelum dan selepas bangun daripada tidur. ( BETUL / SALAH ) . ( BETUL / SALAH ) BETUL / SALAH 6-Sebelum tidur kita tidak perlu membaca doa. aku hidup dan aku mati “. ( BETUL / SALAH ) 7-Tidur yang cukup perlu untuk menjaga kesihatan . ( BETUL / SALAH ) 10.( BETUL / SALAH ) 3-Tidur dengan memakai pakaian sekolah. ( BETUL / SALAH ) 4-Biarkan ibu mengemas tempat tidur kita. ( BETUL / SALAH ) 9-Tidur tanpa berpakaian.Membaca doa sebelum dan selepas bangun tidur adalah sunat.

ANALISIS BILANGAN MURID YANG DAPAT MENGHAFAZ BACAAN DOA SEBELUM DAN SELEPAS TIDUR .

SEMPORNA TAHUN : 2 CEMERLANG BILANGAN MURID : 30 ORANG 10% Menguasai 90% Belum menguasai .GRAF MURID DAPAT MENGHAFAZ DOA SEBELUM DAN SELEPAS BANGUN TIDUR TEMPAT : SK TAMPI-TAMPI.

VIDEO BACAAN DOA SEBELUM TIDUR .

JAWAPAN ANDA BETUL KEMBALI KE SOALAN .TAHNIAH…….

MAAF…JAWAPAN ANDA SALAH KEMBALI KE SOALAN .