EL-STO2(A121PJJ

)

EN. SALMAN FIRDAUS B SIDEK

PELAJARAN 16 : SELAMAT MALAM ANAKKU SAYANG

ADAB SEBELUM TIDUR 1.MEMAKAI PAKAIAN YANG SESUAI .

ADAB SEBELUM TIDUR 2.MENGGOSOK GIGI .

ADAB SEBELUM TIDUR 3.MENGAMBIL WUDHUK .

BERSALAMAN DENGAN IBU BAPA .ADAB SEBELUM TIDUR 4.

MEMBACA DOA .ADAB SEBELUM TIDUR 5.

DOA SEBELUM TIDUR .

BANGUN AWAL .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 1.

MEMBACA DOA .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 2.

MENGEMAS TEMPAT TIDUR .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 3.

MENGGOSOK GIGI .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 4.

ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 5.MANDI .

BERWUDHUK DAN SOLAT SUBUH .ADAB SELEPAS BANGUN TIDUR 6.

DOA SELEPAS BANGUN TIDUR .

SOALAN LATIHAN TULISKAN ADAB SEBELUM TIDUR YANG SESUAI DENGAN GAMBAR DI BAWAH : 1 ------------------------------------------4 --------------------------------------------------- 2 ----------------------------------------- 5 --------------------------------------------------- 3 ----------------------------------------- .

( BETUL / SALAH ) . aku hidup dan aku mati “.Tuliskan betul atau salah pada pernyataan yang berkaitan dengan adab tidur : 1-Kita hendaklah menggosok gigi sebelum dan selepas bangun daripada tidur. ( BETUL / SALAH ) BETUL / SALAH 6-Sebelum tidur kita tidak perlu membaca doa. ( BETUL / SALAH ) 5-Bangun awal pagi menjadikan badan kita cergas.Maksud doa sebelum tidur ialah “ Dengan namaMu Ya Allah.( BETUL / SALAH ) 3-Tidur dengan memakai pakaian sekolah. ( BETUL / SALAH ) 10.Membaca doa sebelum dan selepas bangun tidur adalah sunat. ( BETUL / SALAH ) 4-Biarkan ibu mengemas tempat tidur kita. ( BETUL / SALAH ) 9-Tidur tanpa berpakaian. ( BETUL / SALAH ) 7-Tidur yang cukup perlu untuk menjaga kesihatan . ( BETUL / SALAH ) 8. ( BETUL / SALAH ) 2-Memohon ampun dan maaf dengan kedua ibu bapa sebelum tidur.

ANALISIS BILANGAN MURID YANG DAPAT MENGHAFAZ BACAAN DOA SEBELUM DAN SELEPAS TIDUR .

SEMPORNA TAHUN : 2 CEMERLANG BILANGAN MURID : 30 ORANG 10% Menguasai 90% Belum menguasai .GRAF MURID DAPAT MENGHAFAZ DOA SEBELUM DAN SELEPAS BANGUN TIDUR TEMPAT : SK TAMPI-TAMPI.

VIDEO BACAAN DOA SEBELUM TIDUR .

TAHNIAH…….JAWAPAN ANDA BETUL KEMBALI KE SOALAN .

MAAF…JAWAPAN ANDA SALAH KEMBALI KE SOALAN .