SISTEM SENDI DAN PERGERAKAN TUBUH Pengenalan 0 Sendi adalah titik pertemuan antara tulang-tulang atau antara

rawan dan tulang. 0 Adanya sendi menjadikan tulang-tulang lebih fleksibel dan mudah bergerak. 0 Ikatan tulang-tulang antara satu sama lain di sendi berlaku menerusi tisu perantara yang mudah lentur. 0 Permukaan tulang yang bertemu dengan tulang lain dikenali sebagai permukaan artikular. 0 Sendi di dalam anggota tubuh terbahagi kepada tiga kategori utama dan pengelasannya bergantung kepada keupayaan pergerakannya. Pengkelasan sendi 0 0 Mengikut fungsi (pergerakan) -Contohnya synarthroses, amphiarthroses dan diathroses Berdasarkan struktur -Contohnya sendi fibrous, sendi cartilaginous dan sendi synovial

Pengkelasan sendi / jenis-jenis sendi sendi sinartosis 0 0 0 0 0 0

Berdasarkan fungsi

Merupakan sendi berserat tidak bergerak. Menghubungkan permukaan articular tulang melalui tisu berserat. Tidak mempunyai kaviti. Tulang terikat rapat. Mampu menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan yang minima.

Cth: vertebra(tulang belakang). Melakukan pergerakan yang amat sedikit. Jadual 1 : Pengkelasan sendi berdasarkan fungsi Pengkelasan sendi / Jenis-jenis sendi Sendi fibrous 0 0 0 Berdasarkan struktur Tulang bercantum dengan tisu fibrous atau kartilej secara tetap. sendi amphiarthrosis 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Sendi separa bergerak. gomphoses(taupan gigi dalam soketnya) dan penyatuan di antara aci tulang dan hujungnya. Membolehkan seseorang menggerakan anggota dalam arah dan sudut yang lebih besar. sendi diarthrosis Dua tulang atau lebih untuk membina sendi ini. Cecair sinovial pada kapsul untuk menggelakan geseran pada tulang. Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu synchondrosis dan symphysis. Menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan dibuat dalam julat tertentu. .0 Cth: tengkorak. sendi-sendi antara gigi. Cth: sendi lutut dan sendi bahu. 0 0 0 0 Diliputi oleh kapsul ligament. Tips: kapsul ligament-rawan hailin(permukaan licin dan kuat) untuk menampung berat badan. Tidak membenarkan sebarang pergerakan. Cth: suture antara tulang-tulang tengkorak. Merupakan sendi sinovial / bergerak. maksila dan mandible.

adduksi atau putaran. 0 0 Membenarkan pergerakan berlaku secara bebas antara tulang Cth: sendi lesung(bahu. Sendi sinovial dengan satu paksi c. . Membenarkan pergerakan yang terhad. pinggul) dan sendi engsel(siku dan lutut) Jadual 2 : Pengkelasan sendi berdasarkan struktur 0 Sendi diarthrosis / sendi sinovial terbahagi kepada banyak jenis bergantung kepada jumlah paksi yang ada iaitu: a. ekstensi. Sendi sinovial dengan tiga paksi / ke atas Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah 0 0 Tiada paksi dan hanya memberikan pergerakan meluncur atau melongsor sahaja. Tidak boleh melakukan pergerakan fleksi. Sendi cartilaginous 0 0 0 Tulang-tulang disambung dengan kartilej atau diikat oleh ligament. Sendi sinovial 0 Diselaputi oleh membran sinovial yang menembeskan cecair sinovial bagi melicinkan pergerakan sendi untuk membantu memelihara sel kartilej dan mengurangkan kesan geseran antara tulang-tulang. fibula dan radiusulna. Sendi sinovial dengan dua paksi d. abduksi. Cth: simfisis pubis.lengkungan pelvis. Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah b. sendi antara tulang rusuk dan sternum antara tibia.

0 0 Permukaan articular sendi satah biasanya leper. skapula Sendi sinovial dengan satu paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. b. Sendi engsel -pergerakan terbatas pada satu satah sahaja. Sendi sinovial dengan dua paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. Contohnya sendi Interfalanks ( sendi di antara flanks distal dan tengah dan proksimal jari) b. -Contoh : sendi di antara trapizium pada tulang karpus dan metakarpus ibu jari. Sendi pangsi -mempunyai satu paksi yang membolehkan pergerakan putaran tulang. Contohnya sendi di antara tulang karpus tangan. Contohnya putaran tulang di antara vertebra atlas dengan vertebra aksis. Sendi pelana -Permukaan artikular kedua-dua tulang berbentuk pelana. Contohnya sendi pergelangan tangan. clavikal. . -Permukaan tulang berbentuk cembung dan satu lagi cekung. Sendi elipsoidal -bergerak pada dua satah. -mampu melakukan fleksi dan ekstensi serta adduksi dan abduksi.

sendi antara radius dan ulna.sendi antara karpal dan tarsal.sendi antara metakarpal dan falang Sendi pelana. Sendi lesung. Sendi pangsi / paksi. Dikenali sebagai sendi lesung.sendi siku. pergelangan kaki dan sendi antara tulang jari. Jenis-jenis sendi sinovial 0 0 0 0 0 0 Sendi geser / gelangsar.sendi antara metakarpal pada ibu jari berartikulasi dengan karpal.sendi bahu dan sendi paha Gambar jenis-jenis sendi sinovial Sendi gelangsar Sendi engsel . lutut. Sendi kondil. Contoh: sendi bahu dan peha.Sendi sinovial dengan tiga paksi atau berbilang paksi 0 0 Mempunyai permukaan tulang seperti bola dan boleh dimuatkan ke dalam soket tulang lain berbentuk cawan. tempurung lutut dengan tulang paha) Sendi engsel.

Sendi paksi Sendi kondil .

Sendi pelana Sendi lesung .

fleksi Fleksi. rotasi.Pergerakan sendi Jenis sendi Sendi bahu Sendi siku Sendi pelana Sendi bonggo Sendi paksi Sendi telangsa Pergerakan sendi Ekstensi. ekstensi Fleksi. hiperekstensi Fleksi. ekstensi. plantar fleksi . fleksi. hiperekstensi Ekstensi. hiperekstensi Dorsi fleksi. ekstensi.

aduksi Jenis pergerakan tubuh gerakan kurang daripada garisan tengah. abduksi gerakan lebih daripada garisan tengah. Cth: meluruskan siku fleksi ekstensi hiperekstensi melanjutkan pergerakan sehingga tahap maxima.Pergerakan tubuh mengurangkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. a. medial rotationpusingan anti-clockwise rotasi b. lateral rotationpusingan clockwise sirkumduksi gerakan anggota badan dalam bulatan elevasi mengangkat bahagian badan depresi menggerakkan bahagian badan .Cth: membengkokkan siku menambahkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan.

dorsifleksi mengangkat tapak kaki ke atas plantar fleksi gerakan tapak kaki ke bawah inversion pusingkan tapak kaki ke arah lawan jam eversion pusingkan tapak kaki ke arah pusingan jam supination Jenis-jenis pergerakan tubuh pronation pergerakan antara radius dengan ulna. reposition movement back to the anatomical position . Menggerakan tapak tangan ke atas menggerakan tapak tangan ke bawah protraction non angular anterior motion along the transverse plane retraction non angular motion along the transverse plane opposition movement of the thumb in relation to other digits.

aduksi dan sirkumduksi . ekstensi dan hyperekstensi Gambar Abduksi.Jenis pergerakan Fleksi.

Rotasi -medial rotasi dan lateral rotasi Elevasi dan depresi .

Dorsifleksi dan plantar fleksi Inversi dan eversi Supinasi dan pronation .

Gerakan bersudut Pergerakan bersudut antara batang tulang dengan permukaan artikular -fleksi -ekstensi -hiperekstensi -pergerakan pada sendi bahu -pergerakan pada senid siku -pergerakan pada sendi pinggul .Protraction dan retraction Opposition dan reposition Jenis pergerakan Gerakan linear(gelungsur) Penerangan Pergerakan adalah secara mendatar ke hadapan atau ke belakang dan ke kiri atau ke kanan Contoh Pergerakan klavikel dan sternum apabila kita memeluk tubuh.

Pergerakan khusus -inversi -eversi -dorsifleksi -plantar fleksi -elevasi -depresi -pronasi -supinasi Sendi humeroscapular(bahu) 0 0 Merupakan sendi yang bergerak secara bebas ke seluruh arah dalam badan kita.-abduksi -adduksi Pergerakan pada sendi sinovial di mana hujung distal tulang memutarkan batang tulang -sirkumduksi Putaran Batang tulang berpusing secara menegak pada paksi longitudinal -rotasi -supinasi Sendi antara dua vertebra servikal yang pertama yang membenarkan kepala berpusing. . Disokong oleh ligamen dan tendon.

0 0 0 0 0 0 Ciri-ciri sendi bahu: Perbandingan antara permukaan mangkok sendinya dengan kepala sendinya tidak setanding. Sendi siku(elbow joint) 0 sendi siku dibentuk oleh tiga potong tulang iaitu tulang humerus. seperti otot supraspinatus. Gerakan pronasi dan supinasi terjadi kerana radius berputar pada tulang ulna. Gerakannya yang luas. infrepinatus. teres minor dan subscapularis. Kestabilan sendinya relatif kurang stabil. 0 0 0 Dua gerakan iaitu fleksi/ekstensi/rotasi dan pronasi dan supinasi. Kapsul sendinya relatif lemah. Gerakan fleksi dan ekstensi terjadi antara tulang humerus dan lengan bawah(radius dan ulna). 0 Gerak sendi siku terjadi pada tiga buah sendi terpisah: . sementara itu radius juga berputar pada boros bujurnya sendiri.ulna dan radius yang saling berhubungan dalam satu rongga sendi yang bersama-sama. Otot-otot pembungkus sendinya relatif lemah.

sendi pinggul dan sendi sakrokoksigeal.Contohnya sendi siku antara tulang lengan atas dan tulang hasta. Terdapat tiga sendi di kawasan pelvik iaitu sendi sakroiliak. Dicipta untuk kestabilan dan penyebaran berat badan di anggota bawah. . Sendi pinggul(hip joint) 0 0 0 0 Merupakan sendi triaxial iaitu boleh membuat pergerakan dalam tiga arah.Contohnya hubungan tulang lengan atas dengan tulang belikat. tulang ischium dan tulang pubik.0 0 0 Sendi peluru-persendian yang memungkinkan pergerakan ke segala arah. Sendi engsel-persendian yang memungkinkan gerakan satu arah. Pelvik dibentuk oleh tiga tulang utama iaitu tulang ilium. Sendi kisar di antara ulna dan radius.

tulang tibia. Otot. tulang fibula dan tulang patella.Sendi lutut(knee joint) 0 Sendi lutut dibentuk dari tiga buah tulang iaitu tulang femur. gerakan dari dalam ke luar atau dari luar ke dalam. tendon dan ligamen yang mengelilingi sendi ini membolehkan manusia melakukan pergerakan seperti berjalan dan berlari. Sendi ini membolehkan kaki bergerak ke atas dan bawah. Sendi buku lali(ankle joint) 0 0 0 Sendi ini menghubungkan jari kaki dengan kaki. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful