SISTEM SENDI DAN PERGERAKAN TUBUH Pengenalan 0 Sendi adalah titik pertemuan antara tulang-tulang atau antara

rawan dan tulang. 0 Adanya sendi menjadikan tulang-tulang lebih fleksibel dan mudah bergerak. 0 Ikatan tulang-tulang antara satu sama lain di sendi berlaku menerusi tisu perantara yang mudah lentur. 0 Permukaan tulang yang bertemu dengan tulang lain dikenali sebagai permukaan artikular. 0 Sendi di dalam anggota tubuh terbahagi kepada tiga kategori utama dan pengelasannya bergantung kepada keupayaan pergerakannya. Pengkelasan sendi 0 0 Mengikut fungsi (pergerakan) -Contohnya synarthroses, amphiarthroses dan diathroses Berdasarkan struktur -Contohnya sendi fibrous, sendi cartilaginous dan sendi synovial

Pengkelasan sendi / jenis-jenis sendi sendi sinartosis 0 0 0 0 0 0

Berdasarkan fungsi

Merupakan sendi berserat tidak bergerak. Menghubungkan permukaan articular tulang melalui tisu berserat. Tidak mempunyai kaviti. Tulang terikat rapat. Mampu menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan yang minima.

Cth: suture antara tulang-tulang tengkorak. Membolehkan seseorang menggerakan anggota dalam arah dan sudut yang lebih besar. Membenarkan pergerakan dibuat dalam julat tertentu. maksila dan mandible. . sendi-sendi antara gigi. Menyerap tekanan. Jadual 1 : Pengkelasan sendi berdasarkan fungsi Pengkelasan sendi / Jenis-jenis sendi Sendi fibrous 0 0 0 Berdasarkan struktur Tulang bercantum dengan tisu fibrous atau kartilej secara tetap. sendi amphiarthrosis 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Sendi separa bergerak. Cth: sendi lutut dan sendi bahu. Cth: vertebra(tulang belakang). Cecair sinovial pada kapsul untuk menggelakan geseran pada tulang. Melakukan pergerakan yang amat sedikit. 0 0 0 0 Diliputi oleh kapsul ligament. sendi diarthrosis Dua tulang atau lebih untuk membina sendi ini. Merupakan sendi sinovial / bergerak.0 Cth: tengkorak. Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu synchondrosis dan symphysis. gomphoses(taupan gigi dalam soketnya) dan penyatuan di antara aci tulang dan hujungnya. Tidak membenarkan sebarang pergerakan. Tips: kapsul ligament-rawan hailin(permukaan licin dan kuat) untuk menampung berat badan.

Cth: simfisis pubis. fibula dan radiusulna. Sendi cartilaginous 0 0 0 Tulang-tulang disambung dengan kartilej atau diikat oleh ligament. Sendi sinovial 0 Diselaputi oleh membran sinovial yang menembeskan cecair sinovial bagi melicinkan pergerakan sendi untuk membantu memelihara sel kartilej dan mengurangkan kesan geseran antara tulang-tulang. pinggul) dan sendi engsel(siku dan lutut) Jadual 2 : Pengkelasan sendi berdasarkan struktur 0 Sendi diarthrosis / sendi sinovial terbahagi kepada banyak jenis bergantung kepada jumlah paksi yang ada iaitu: a. Tidak boleh melakukan pergerakan fleksi. ekstensi. adduksi atau putaran. sendi antara tulang rusuk dan sternum antara tibia. . 0 0 Membenarkan pergerakan berlaku secara bebas antara tulang Cth: sendi lesung(bahu. abduksi. Sendi sinovial dengan dua paksi d. Sendi sinovial dengan tiga paksi / ke atas Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah 0 0 Tiada paksi dan hanya memberikan pergerakan meluncur atau melongsor sahaja. Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah b. Sendi sinovial dengan satu paksi c.lengkungan pelvis. Membenarkan pergerakan yang terhad.

Sendi sinovial dengan dua paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. b.0 0 Permukaan articular sendi satah biasanya leper. . -Permukaan tulang berbentuk cembung dan satu lagi cekung. skapula Sendi sinovial dengan satu paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. clavikal. -Contoh : sendi di antara trapizium pada tulang karpus dan metakarpus ibu jari. Sendi pelana -Permukaan artikular kedua-dua tulang berbentuk pelana. Sendi pangsi -mempunyai satu paksi yang membolehkan pergerakan putaran tulang. -mampu melakukan fleksi dan ekstensi serta adduksi dan abduksi. Contohnya putaran tulang di antara vertebra atlas dengan vertebra aksis. Sendi engsel -pergerakan terbatas pada satu satah sahaja. Contohnya sendi Interfalanks ( sendi di antara flanks distal dan tengah dan proksimal jari) b. Sendi elipsoidal -bergerak pada dua satah. Contohnya sendi pergelangan tangan. Contohnya sendi di antara tulang karpus tangan.

sendi antara karpal dan tarsal. Sendi pangsi / paksi.sendi antara radius dan ulna. Jenis-jenis sendi sinovial 0 0 0 0 0 0 Sendi geser / gelangsar. Sendi lesung. pergelangan kaki dan sendi antara tulang jari.sendi siku. Contoh: sendi bahu dan peha.sendi antara metakarpal dan falang Sendi pelana.sendi antara metakarpal pada ibu jari berartikulasi dengan karpal. tempurung lutut dengan tulang paha) Sendi engsel. lutut. Sendi kondil. Dikenali sebagai sendi lesung.Sendi sinovial dengan tiga paksi atau berbilang paksi 0 0 Mempunyai permukaan tulang seperti bola dan boleh dimuatkan ke dalam soket tulang lain berbentuk cawan.sendi bahu dan sendi paha Gambar jenis-jenis sendi sinovial Sendi gelangsar Sendi engsel .

Sendi paksi Sendi kondil .

Sendi pelana Sendi lesung .

rotasi. ekstensi. hiperekstensi Fleksi. ekstensi Fleksi. hiperekstensi Dorsi fleksi.Pergerakan sendi Jenis sendi Sendi bahu Sendi siku Sendi pelana Sendi bonggo Sendi paksi Sendi telangsa Pergerakan sendi Ekstensi. fleksi Fleksi. fleksi. ekstensi. plantar fleksi . hiperekstensi Ekstensi.

lateral rotationpusingan clockwise sirkumduksi gerakan anggota badan dalam bulatan elevasi mengangkat bahagian badan depresi menggerakkan bahagian badan . aduksi Jenis pergerakan tubuh gerakan kurang daripada garisan tengah. Cth: meluruskan siku fleksi ekstensi hiperekstensi melanjutkan pergerakan sehingga tahap maxima.Cth: membengkokkan siku menambahkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. abduksi gerakan lebih daripada garisan tengah.Pergerakan tubuh mengurangkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. a. medial rotationpusingan anti-clockwise rotasi b.

reposition movement back to the anatomical position . Menggerakan tapak tangan ke atas menggerakan tapak tangan ke bawah protraction non angular anterior motion along the transverse plane retraction non angular motion along the transverse plane opposition movement of the thumb in relation to other digits.dorsifleksi mengangkat tapak kaki ke atas plantar fleksi gerakan tapak kaki ke bawah inversion pusingkan tapak kaki ke arah lawan jam eversion pusingkan tapak kaki ke arah pusingan jam supination Jenis-jenis pergerakan tubuh pronation pergerakan antara radius dengan ulna.

ekstensi dan hyperekstensi Gambar Abduksi. aduksi dan sirkumduksi .Jenis pergerakan Fleksi.

Rotasi -medial rotasi dan lateral rotasi Elevasi dan depresi .

Dorsifleksi dan plantar fleksi Inversi dan eversi Supinasi dan pronation .

Protraction dan retraction Opposition dan reposition Jenis pergerakan Gerakan linear(gelungsur) Penerangan Pergerakan adalah secara mendatar ke hadapan atau ke belakang dan ke kiri atau ke kanan Contoh Pergerakan klavikel dan sternum apabila kita memeluk tubuh. Gerakan bersudut Pergerakan bersudut antara batang tulang dengan permukaan artikular -fleksi -ekstensi -hiperekstensi -pergerakan pada sendi bahu -pergerakan pada senid siku -pergerakan pada sendi pinggul .

Pergerakan khusus -inversi -eversi -dorsifleksi -plantar fleksi -elevasi -depresi -pronasi -supinasi Sendi humeroscapular(bahu) 0 0 Merupakan sendi yang bergerak secara bebas ke seluruh arah dalam badan kita.-abduksi -adduksi Pergerakan pada sendi sinovial di mana hujung distal tulang memutarkan batang tulang -sirkumduksi Putaran Batang tulang berpusing secara menegak pada paksi longitudinal -rotasi -supinasi Sendi antara dua vertebra servikal yang pertama yang membenarkan kepala berpusing. . Disokong oleh ligamen dan tendon.

sementara itu radius juga berputar pada boros bujurnya sendiri.0 0 0 0 0 0 Ciri-ciri sendi bahu: Perbandingan antara permukaan mangkok sendinya dengan kepala sendinya tidak setanding. teres minor dan subscapularis. Gerakannya yang luas.ulna dan radius yang saling berhubungan dalam satu rongga sendi yang bersama-sama. seperti otot supraspinatus. Kestabilan sendinya relatif kurang stabil. 0 Gerak sendi siku terjadi pada tiga buah sendi terpisah: . Kapsul sendinya relatif lemah. 0 0 0 Dua gerakan iaitu fleksi/ekstensi/rotasi dan pronasi dan supinasi. Gerakan fleksi dan ekstensi terjadi antara tulang humerus dan lengan bawah(radius dan ulna). infrepinatus. Sendi siku(elbow joint) 0 sendi siku dibentuk oleh tiga potong tulang iaitu tulang humerus. Otot-otot pembungkus sendinya relatif lemah. Gerakan pronasi dan supinasi terjadi kerana radius berputar pada tulang ulna.

tulang ischium dan tulang pubik. Pelvik dibentuk oleh tiga tulang utama iaitu tulang ilium.Contohnya sendi siku antara tulang lengan atas dan tulang hasta. Dicipta untuk kestabilan dan penyebaran berat badan di anggota bawah. Terdapat tiga sendi di kawasan pelvik iaitu sendi sakroiliak. Sendi kisar di antara ulna dan radius. . sendi pinggul dan sendi sakrokoksigeal.0 0 0 Sendi peluru-persendian yang memungkinkan pergerakan ke segala arah. Sendi pinggul(hip joint) 0 0 0 0 Merupakan sendi triaxial iaitu boleh membuat pergerakan dalam tiga arah.Contohnya hubungan tulang lengan atas dengan tulang belikat. Sendi engsel-persendian yang memungkinkan gerakan satu arah.

Sendi ini membolehkan kaki bergerak ke atas dan bawah. Sendi buku lali(ankle joint) 0 0 0 Sendi ini menghubungkan jari kaki dengan kaki. tulang fibula dan tulang patella. gerakan dari dalam ke luar atau dari luar ke dalam. Otot. tendon dan ligamen yang mengelilingi sendi ini membolehkan manusia melakukan pergerakan seperti berjalan dan berlari. .Sendi lutut(knee joint) 0 Sendi lutut dibentuk dari tiga buah tulang iaitu tulang femur. tulang tibia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful