SISTEM SENDI DAN PERGERAKAN TUBUH Pengenalan 0 Sendi adalah titik pertemuan antara tulang-tulang atau antara

rawan dan tulang. 0 Adanya sendi menjadikan tulang-tulang lebih fleksibel dan mudah bergerak. 0 Ikatan tulang-tulang antara satu sama lain di sendi berlaku menerusi tisu perantara yang mudah lentur. 0 Permukaan tulang yang bertemu dengan tulang lain dikenali sebagai permukaan artikular. 0 Sendi di dalam anggota tubuh terbahagi kepada tiga kategori utama dan pengelasannya bergantung kepada keupayaan pergerakannya. Pengkelasan sendi 0 0 Mengikut fungsi (pergerakan) -Contohnya synarthroses, amphiarthroses dan diathroses Berdasarkan struktur -Contohnya sendi fibrous, sendi cartilaginous dan sendi synovial

Pengkelasan sendi / jenis-jenis sendi sendi sinartosis 0 0 0 0 0 0

Berdasarkan fungsi

Merupakan sendi berserat tidak bergerak. Menghubungkan permukaan articular tulang melalui tisu berserat. Tidak mempunyai kaviti. Tulang terikat rapat. Mampu menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan yang minima.

0 Cth: tengkorak. Jadual 1 : Pengkelasan sendi berdasarkan fungsi Pengkelasan sendi / Jenis-jenis sendi Sendi fibrous 0 0 0 Berdasarkan struktur Tulang bercantum dengan tisu fibrous atau kartilej secara tetap. Melakukan pergerakan yang amat sedikit. Cth: sendi lutut dan sendi bahu. Merupakan sendi sinovial / bergerak. Tidak membenarkan sebarang pergerakan. 0 0 0 0 Diliputi oleh kapsul ligament. gomphoses(taupan gigi dalam soketnya) dan penyatuan di antara aci tulang dan hujungnya. . Cth: suture antara tulang-tulang tengkorak. Tips: kapsul ligament-rawan hailin(permukaan licin dan kuat) untuk menampung berat badan. Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu synchondrosis dan symphysis. sendi amphiarthrosis 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Sendi separa bergerak. sendi-sendi antara gigi. maksila dan mandible. Membolehkan seseorang menggerakan anggota dalam arah dan sudut yang lebih besar. Cth: vertebra(tulang belakang). Cecair sinovial pada kapsul untuk menggelakan geseran pada tulang. Menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan dibuat dalam julat tertentu. sendi diarthrosis Dua tulang atau lebih untuk membina sendi ini.

fibula dan radiusulna. abduksi. pinggul) dan sendi engsel(siku dan lutut) Jadual 2 : Pengkelasan sendi berdasarkan struktur 0 Sendi diarthrosis / sendi sinovial terbahagi kepada banyak jenis bergantung kepada jumlah paksi yang ada iaitu: a. ekstensi. Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah b. Cth: simfisis pubis. sendi antara tulang rusuk dan sternum antara tibia. Membenarkan pergerakan yang terhad. .lengkungan pelvis. adduksi atau putaran. Tidak boleh melakukan pergerakan fleksi. Sendi sinovial dengan tiga paksi / ke atas Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah 0 0 Tiada paksi dan hanya memberikan pergerakan meluncur atau melongsor sahaja. 0 0 Membenarkan pergerakan berlaku secara bebas antara tulang Cth: sendi lesung(bahu. Sendi sinovial dengan satu paksi c. Sendi cartilaginous 0 0 0 Tulang-tulang disambung dengan kartilej atau diikat oleh ligament. Sendi sinovial 0 Diselaputi oleh membran sinovial yang menembeskan cecair sinovial bagi melicinkan pergerakan sendi untuk membantu memelihara sel kartilej dan mengurangkan kesan geseran antara tulang-tulang. Sendi sinovial dengan dua paksi d.

-mampu melakukan fleksi dan ekstensi serta adduksi dan abduksi.0 0 Permukaan articular sendi satah biasanya leper. clavikal. Sendi engsel -pergerakan terbatas pada satu satah sahaja. -Contoh : sendi di antara trapizium pada tulang karpus dan metakarpus ibu jari. -Permukaan tulang berbentuk cembung dan satu lagi cekung. Contohnya sendi di antara tulang karpus tangan. Contohnya sendi Interfalanks ( sendi di antara flanks distal dan tengah dan proksimal jari) b. Sendi elipsoidal -bergerak pada dua satah. Contohnya putaran tulang di antara vertebra atlas dengan vertebra aksis. . Sendi pangsi -mempunyai satu paksi yang membolehkan pergerakan putaran tulang. Sendi pelana -Permukaan artikular kedua-dua tulang berbentuk pelana. Sendi sinovial dengan dua paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. skapula Sendi sinovial dengan satu paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. b. Contohnya sendi pergelangan tangan.

sendi antara karpal dan tarsal.sendi antara radius dan ulna.sendi antara metakarpal pada ibu jari berartikulasi dengan karpal. tempurung lutut dengan tulang paha) Sendi engsel. Jenis-jenis sendi sinovial 0 0 0 0 0 0 Sendi geser / gelangsar. Sendi pangsi / paksi. Contoh: sendi bahu dan peha.sendi bahu dan sendi paha Gambar jenis-jenis sendi sinovial Sendi gelangsar Sendi engsel .sendi siku. Sendi kondil. Sendi lesung. pergelangan kaki dan sendi antara tulang jari. lutut.sendi antara metakarpal dan falang Sendi pelana. Dikenali sebagai sendi lesung.Sendi sinovial dengan tiga paksi atau berbilang paksi 0 0 Mempunyai permukaan tulang seperti bola dan boleh dimuatkan ke dalam soket tulang lain berbentuk cawan.

Sendi paksi Sendi kondil .

Sendi pelana Sendi lesung .

fleksi. ekstensi. hiperekstensi Dorsi fleksi.Pergerakan sendi Jenis sendi Sendi bahu Sendi siku Sendi pelana Sendi bonggo Sendi paksi Sendi telangsa Pergerakan sendi Ekstensi. ekstensi Fleksi. hiperekstensi Fleksi. ekstensi. plantar fleksi . hiperekstensi Ekstensi. fleksi Fleksi. rotasi.

a. abduksi gerakan lebih daripada garisan tengah.Pergerakan tubuh mengurangkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. medial rotationpusingan anti-clockwise rotasi b. aduksi Jenis pergerakan tubuh gerakan kurang daripada garisan tengah. lateral rotationpusingan clockwise sirkumduksi gerakan anggota badan dalam bulatan elevasi mengangkat bahagian badan depresi menggerakkan bahagian badan . Cth: meluruskan siku fleksi ekstensi hiperekstensi melanjutkan pergerakan sehingga tahap maxima.Cth: membengkokkan siku menambahkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan.

dorsifleksi mengangkat tapak kaki ke atas plantar fleksi gerakan tapak kaki ke bawah inversion pusingkan tapak kaki ke arah lawan jam eversion pusingkan tapak kaki ke arah pusingan jam supination Jenis-jenis pergerakan tubuh pronation pergerakan antara radius dengan ulna. Menggerakan tapak tangan ke atas menggerakan tapak tangan ke bawah protraction non angular anterior motion along the transverse plane retraction non angular motion along the transverse plane opposition movement of the thumb in relation to other digits. reposition movement back to the anatomical position .

ekstensi dan hyperekstensi Gambar Abduksi. aduksi dan sirkumduksi .Jenis pergerakan Fleksi.

Rotasi -medial rotasi dan lateral rotasi Elevasi dan depresi .

Dorsifleksi dan plantar fleksi Inversi dan eversi Supinasi dan pronation .

Gerakan bersudut Pergerakan bersudut antara batang tulang dengan permukaan artikular -fleksi -ekstensi -hiperekstensi -pergerakan pada sendi bahu -pergerakan pada senid siku -pergerakan pada sendi pinggul .Protraction dan retraction Opposition dan reposition Jenis pergerakan Gerakan linear(gelungsur) Penerangan Pergerakan adalah secara mendatar ke hadapan atau ke belakang dan ke kiri atau ke kanan Contoh Pergerakan klavikel dan sternum apabila kita memeluk tubuh.

-abduksi -adduksi Pergerakan pada sendi sinovial di mana hujung distal tulang memutarkan batang tulang -sirkumduksi Putaran Batang tulang berpusing secara menegak pada paksi longitudinal -rotasi -supinasi Sendi antara dua vertebra servikal yang pertama yang membenarkan kepala berpusing. Disokong oleh ligamen dan tendon. . Pergerakan khusus -inversi -eversi -dorsifleksi -plantar fleksi -elevasi -depresi -pronasi -supinasi Sendi humeroscapular(bahu) 0 0 Merupakan sendi yang bergerak secara bebas ke seluruh arah dalam badan kita.

Gerakan pronasi dan supinasi terjadi kerana radius berputar pada tulang ulna. Otot-otot pembungkus sendinya relatif lemah.0 0 0 0 0 0 Ciri-ciri sendi bahu: Perbandingan antara permukaan mangkok sendinya dengan kepala sendinya tidak setanding. sementara itu radius juga berputar pada boros bujurnya sendiri. Kestabilan sendinya relatif kurang stabil. Kapsul sendinya relatif lemah. Gerakannya yang luas. infrepinatus.ulna dan radius yang saling berhubungan dalam satu rongga sendi yang bersama-sama. Sendi siku(elbow joint) 0 sendi siku dibentuk oleh tiga potong tulang iaitu tulang humerus. Gerakan fleksi dan ekstensi terjadi antara tulang humerus dan lengan bawah(radius dan ulna). 0 0 0 Dua gerakan iaitu fleksi/ekstensi/rotasi dan pronasi dan supinasi. seperti otot supraspinatus. 0 Gerak sendi siku terjadi pada tiga buah sendi terpisah: . teres minor dan subscapularis.

0 0 0 Sendi peluru-persendian yang memungkinkan pergerakan ke segala arah.Contohnya hubungan tulang lengan atas dengan tulang belikat. sendi pinggul dan sendi sakrokoksigeal. Sendi kisar di antara ulna dan radius. tulang ischium dan tulang pubik. Sendi engsel-persendian yang memungkinkan gerakan satu arah. . Dicipta untuk kestabilan dan penyebaran berat badan di anggota bawah. Sendi pinggul(hip joint) 0 0 0 0 Merupakan sendi triaxial iaitu boleh membuat pergerakan dalam tiga arah. Pelvik dibentuk oleh tiga tulang utama iaitu tulang ilium.Contohnya sendi siku antara tulang lengan atas dan tulang hasta. Terdapat tiga sendi di kawasan pelvik iaitu sendi sakroiliak.

Sendi buku lali(ankle joint) 0 0 0 Sendi ini menghubungkan jari kaki dengan kaki. Sendi ini membolehkan kaki bergerak ke atas dan bawah. tulang fibula dan tulang patella. Otot. tendon dan ligamen yang mengelilingi sendi ini membolehkan manusia melakukan pergerakan seperti berjalan dan berlari. gerakan dari dalam ke luar atau dari luar ke dalam. tulang tibia. .Sendi lutut(knee joint) 0 Sendi lutut dibentuk dari tiga buah tulang iaitu tulang femur.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.