P. 1
Sistem Sendi Dan Pergerakan Bahagian Tulang Dan Otot

Sistem Sendi Dan Pergerakan Bahagian Tulang Dan Otot

|Views: 96|Likes:
Dipublikasikan oleh Lixin Tan
Anatomi: Sistem sendi yang terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh badan untuk menjalankan sesuatu aktiviti sukan atau kegiatan harian
Anatomi: Sistem sendi yang terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh badan untuk menjalankan sesuatu aktiviti sukan atau kegiatan harian

More info:

Published by: Lixin Tan on Jun 27, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/14/2013

pdf

text

original

SISTEM SENDI DAN PERGERAKAN TUBUH Pengenalan 0 Sendi adalah titik pertemuan antara tulang-tulang atau antara

rawan dan tulang. 0 Adanya sendi menjadikan tulang-tulang lebih fleksibel dan mudah bergerak. 0 Ikatan tulang-tulang antara satu sama lain di sendi berlaku menerusi tisu perantara yang mudah lentur. 0 Permukaan tulang yang bertemu dengan tulang lain dikenali sebagai permukaan artikular. 0 Sendi di dalam anggota tubuh terbahagi kepada tiga kategori utama dan pengelasannya bergantung kepada keupayaan pergerakannya. Pengkelasan sendi 0 0 Mengikut fungsi (pergerakan) -Contohnya synarthroses, amphiarthroses dan diathroses Berdasarkan struktur -Contohnya sendi fibrous, sendi cartilaginous dan sendi synovial

Pengkelasan sendi / jenis-jenis sendi sendi sinartosis 0 0 0 0 0 0

Berdasarkan fungsi

Merupakan sendi berserat tidak bergerak. Menghubungkan permukaan articular tulang melalui tisu berserat. Tidak mempunyai kaviti. Tulang terikat rapat. Mampu menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan yang minima.

Cth: suture antara tulang-tulang tengkorak. maksila dan mandible. sendi diarthrosis Dua tulang atau lebih untuk membina sendi ini. gomphoses(taupan gigi dalam soketnya) dan penyatuan di antara aci tulang dan hujungnya. Melakukan pergerakan yang amat sedikit.0 Cth: tengkorak. sendi amphiarthrosis 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Sendi separa bergerak. Jadual 1 : Pengkelasan sendi berdasarkan fungsi Pengkelasan sendi / Jenis-jenis sendi Sendi fibrous 0 0 0 Berdasarkan struktur Tulang bercantum dengan tisu fibrous atau kartilej secara tetap. Tips: kapsul ligament-rawan hailin(permukaan licin dan kuat) untuk menampung berat badan. Menyerap tekanan. sendi-sendi antara gigi. Cecair sinovial pada kapsul untuk menggelakan geseran pada tulang. Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu synchondrosis dan symphysis. . Merupakan sendi sinovial / bergerak. Membenarkan pergerakan dibuat dalam julat tertentu. Cth: sendi lutut dan sendi bahu. Tidak membenarkan sebarang pergerakan. Cth: vertebra(tulang belakang). Membolehkan seseorang menggerakan anggota dalam arah dan sudut yang lebih besar. 0 0 0 0 Diliputi oleh kapsul ligament.

ekstensi. sendi antara tulang rusuk dan sternum antara tibia. Sendi sinovial dengan tiga paksi / ke atas Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah 0 0 Tiada paksi dan hanya memberikan pergerakan meluncur atau melongsor sahaja. Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah b. Sendi sinovial dengan dua paksi d. 0 0 Membenarkan pergerakan berlaku secara bebas antara tulang Cth: sendi lesung(bahu. Tidak boleh melakukan pergerakan fleksi.lengkungan pelvis. pinggul) dan sendi engsel(siku dan lutut) Jadual 2 : Pengkelasan sendi berdasarkan struktur 0 Sendi diarthrosis / sendi sinovial terbahagi kepada banyak jenis bergantung kepada jumlah paksi yang ada iaitu: a. Sendi cartilaginous 0 0 0 Tulang-tulang disambung dengan kartilej atau diikat oleh ligament. Sendi sinovial dengan satu paksi c. abduksi. . fibula dan radiusulna. Membenarkan pergerakan yang terhad. Sendi sinovial 0 Diselaputi oleh membran sinovial yang menembeskan cecair sinovial bagi melicinkan pergerakan sendi untuk membantu memelihara sel kartilej dan mengurangkan kesan geseran antara tulang-tulang. adduksi atau putaran. Cth: simfisis pubis.

Sendi engsel -pergerakan terbatas pada satu satah sahaja. skapula Sendi sinovial dengan satu paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. Contohnya putaran tulang di antara vertebra atlas dengan vertebra aksis. Sendi elipsoidal -bergerak pada dua satah. -Permukaan tulang berbentuk cembung dan satu lagi cekung. Contohnya sendi pergelangan tangan.0 0 Permukaan articular sendi satah biasanya leper. clavikal. -Contoh : sendi di antara trapizium pada tulang karpus dan metakarpus ibu jari. -mampu melakukan fleksi dan ekstensi serta adduksi dan abduksi. Sendi pangsi -mempunyai satu paksi yang membolehkan pergerakan putaran tulang. Sendi sinovial dengan dua paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. Contohnya sendi di antara tulang karpus tangan. Contohnya sendi Interfalanks ( sendi di antara flanks distal dan tengah dan proksimal jari) b. Sendi pelana -Permukaan artikular kedua-dua tulang berbentuk pelana. b. .

Sendi lesung. Contoh: sendi bahu dan peha.sendi antara metakarpal dan falang Sendi pelana.sendi siku.sendi antara karpal dan tarsal. lutut.sendi bahu dan sendi paha Gambar jenis-jenis sendi sinovial Sendi gelangsar Sendi engsel .sendi antara metakarpal pada ibu jari berartikulasi dengan karpal. Sendi pangsi / paksi.sendi antara radius dan ulna. Dikenali sebagai sendi lesung. Sendi kondil.Sendi sinovial dengan tiga paksi atau berbilang paksi 0 0 Mempunyai permukaan tulang seperti bola dan boleh dimuatkan ke dalam soket tulang lain berbentuk cawan. pergelangan kaki dan sendi antara tulang jari. tempurung lutut dengan tulang paha) Sendi engsel. Jenis-jenis sendi sinovial 0 0 0 0 0 0 Sendi geser / gelangsar.

Sendi paksi Sendi kondil .

Sendi pelana Sendi lesung .

ekstensi. hiperekstensi Fleksi. hiperekstensi Ekstensi. ekstensi. hiperekstensi Dorsi fleksi. rotasi. fleksi. plantar fleksi . ekstensi Fleksi. fleksi Fleksi.Pergerakan sendi Jenis sendi Sendi bahu Sendi siku Sendi pelana Sendi bonggo Sendi paksi Sendi telangsa Pergerakan sendi Ekstensi.

a.Cth: membengkokkan siku menambahkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. aduksi Jenis pergerakan tubuh gerakan kurang daripada garisan tengah. Cth: meluruskan siku fleksi ekstensi hiperekstensi melanjutkan pergerakan sehingga tahap maxima.Pergerakan tubuh mengurangkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. abduksi gerakan lebih daripada garisan tengah. medial rotationpusingan anti-clockwise rotasi b. lateral rotationpusingan clockwise sirkumduksi gerakan anggota badan dalam bulatan elevasi mengangkat bahagian badan depresi menggerakkan bahagian badan .

dorsifleksi mengangkat tapak kaki ke atas plantar fleksi gerakan tapak kaki ke bawah inversion pusingkan tapak kaki ke arah lawan jam eversion pusingkan tapak kaki ke arah pusingan jam supination Jenis-jenis pergerakan tubuh pronation pergerakan antara radius dengan ulna. Menggerakan tapak tangan ke atas menggerakan tapak tangan ke bawah protraction non angular anterior motion along the transverse plane retraction non angular motion along the transverse plane opposition movement of the thumb in relation to other digits. reposition movement back to the anatomical position .

Jenis pergerakan Fleksi. aduksi dan sirkumduksi . ekstensi dan hyperekstensi Gambar Abduksi.

Rotasi -medial rotasi dan lateral rotasi Elevasi dan depresi .

Dorsifleksi dan plantar fleksi Inversi dan eversi Supinasi dan pronation .

Gerakan bersudut Pergerakan bersudut antara batang tulang dengan permukaan artikular -fleksi -ekstensi -hiperekstensi -pergerakan pada sendi bahu -pergerakan pada senid siku -pergerakan pada sendi pinggul .Protraction dan retraction Opposition dan reposition Jenis pergerakan Gerakan linear(gelungsur) Penerangan Pergerakan adalah secara mendatar ke hadapan atau ke belakang dan ke kiri atau ke kanan Contoh Pergerakan klavikel dan sternum apabila kita memeluk tubuh.

Pergerakan khusus -inversi -eversi -dorsifleksi -plantar fleksi -elevasi -depresi -pronasi -supinasi Sendi humeroscapular(bahu) 0 0 Merupakan sendi yang bergerak secara bebas ke seluruh arah dalam badan kita. Disokong oleh ligamen dan tendon. .-abduksi -adduksi Pergerakan pada sendi sinovial di mana hujung distal tulang memutarkan batang tulang -sirkumduksi Putaran Batang tulang berpusing secara menegak pada paksi longitudinal -rotasi -supinasi Sendi antara dua vertebra servikal yang pertama yang membenarkan kepala berpusing.

teres minor dan subscapularis. Otot-otot pembungkus sendinya relatif lemah. Kapsul sendinya relatif lemah. Kestabilan sendinya relatif kurang stabil. sementara itu radius juga berputar pada boros bujurnya sendiri. seperti otot supraspinatus. Gerakannya yang luas.ulna dan radius yang saling berhubungan dalam satu rongga sendi yang bersama-sama. Gerakan fleksi dan ekstensi terjadi antara tulang humerus dan lengan bawah(radius dan ulna). 0 0 0 Dua gerakan iaitu fleksi/ekstensi/rotasi dan pronasi dan supinasi. infrepinatus. 0 Gerak sendi siku terjadi pada tiga buah sendi terpisah: . Gerakan pronasi dan supinasi terjadi kerana radius berputar pada tulang ulna. Sendi siku(elbow joint) 0 sendi siku dibentuk oleh tiga potong tulang iaitu tulang humerus.0 0 0 0 0 0 Ciri-ciri sendi bahu: Perbandingan antara permukaan mangkok sendinya dengan kepala sendinya tidak setanding.

Contohnya hubungan tulang lengan atas dengan tulang belikat. sendi pinggul dan sendi sakrokoksigeal.Contohnya sendi siku antara tulang lengan atas dan tulang hasta. Terdapat tiga sendi di kawasan pelvik iaitu sendi sakroiliak. Dicipta untuk kestabilan dan penyebaran berat badan di anggota bawah. Sendi engsel-persendian yang memungkinkan gerakan satu arah.0 0 0 Sendi peluru-persendian yang memungkinkan pergerakan ke segala arah. Pelvik dibentuk oleh tiga tulang utama iaitu tulang ilium. Sendi pinggul(hip joint) 0 0 0 0 Merupakan sendi triaxial iaitu boleh membuat pergerakan dalam tiga arah. Sendi kisar di antara ulna dan radius. . tulang ischium dan tulang pubik.

tulang tibia. gerakan dari dalam ke luar atau dari luar ke dalam. tulang fibula dan tulang patella. Sendi buku lali(ankle joint) 0 0 0 Sendi ini menghubungkan jari kaki dengan kaki. tendon dan ligamen yang mengelilingi sendi ini membolehkan manusia melakukan pergerakan seperti berjalan dan berlari. Sendi ini membolehkan kaki bergerak ke atas dan bawah. Otot.Sendi lutut(knee joint) 0 Sendi lutut dibentuk dari tiga buah tulang iaitu tulang femur. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->