SISTEM SENDI DAN PERGERAKAN TUBUH Pengenalan 0 Sendi adalah titik pertemuan antara tulang-tulang atau antara

rawan dan tulang. 0 Adanya sendi menjadikan tulang-tulang lebih fleksibel dan mudah bergerak. 0 Ikatan tulang-tulang antara satu sama lain di sendi berlaku menerusi tisu perantara yang mudah lentur. 0 Permukaan tulang yang bertemu dengan tulang lain dikenali sebagai permukaan artikular. 0 Sendi di dalam anggota tubuh terbahagi kepada tiga kategori utama dan pengelasannya bergantung kepada keupayaan pergerakannya. Pengkelasan sendi 0 0 Mengikut fungsi (pergerakan) -Contohnya synarthroses, amphiarthroses dan diathroses Berdasarkan struktur -Contohnya sendi fibrous, sendi cartilaginous dan sendi synovial

Pengkelasan sendi / jenis-jenis sendi sendi sinartosis 0 0 0 0 0 0

Berdasarkan fungsi

Merupakan sendi berserat tidak bergerak. Menghubungkan permukaan articular tulang melalui tisu berserat. Tidak mempunyai kaviti. Tulang terikat rapat. Mampu menyerap tekanan. Membenarkan pergerakan yang minima.

. sendi amphiarthrosis 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Sendi separa bergerak. Melakukan pergerakan yang amat sedikit. Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu synchondrosis dan symphysis. 0 0 0 0 Diliputi oleh kapsul ligament. sendi-sendi antara gigi.0 Cth: tengkorak. Membolehkan seseorang menggerakan anggota dalam arah dan sudut yang lebih besar. Tips: kapsul ligament-rawan hailin(permukaan licin dan kuat) untuk menampung berat badan. Tidak membenarkan sebarang pergerakan. Cth: suture antara tulang-tulang tengkorak. gomphoses(taupan gigi dalam soketnya) dan penyatuan di antara aci tulang dan hujungnya. sendi diarthrosis Dua tulang atau lebih untuk membina sendi ini. Menyerap tekanan. Cth: vertebra(tulang belakang). Cecair sinovial pada kapsul untuk menggelakan geseran pada tulang. Jadual 1 : Pengkelasan sendi berdasarkan fungsi Pengkelasan sendi / Jenis-jenis sendi Sendi fibrous 0 0 0 Berdasarkan struktur Tulang bercantum dengan tisu fibrous atau kartilej secara tetap. Merupakan sendi sinovial / bergerak. maksila dan mandible. Membenarkan pergerakan dibuat dalam julat tertentu. Cth: sendi lutut dan sendi bahu.

Sendi cartilaginous 0 0 0 Tulang-tulang disambung dengan kartilej atau diikat oleh ligament. Sendi sinovial dengan tiga paksi / ke atas Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah 0 0 Tiada paksi dan hanya memberikan pergerakan meluncur atau melongsor sahaja. Cth: simfisis pubis. adduksi atau putaran. Membenarkan pergerakan yang terhad. abduksi.lengkungan pelvis. Tidak boleh melakukan pergerakan fleksi. fibula dan radiusulna. Sendi sinovial 0 Diselaputi oleh membran sinovial yang menembeskan cecair sinovial bagi melicinkan pergerakan sendi untuk membantu memelihara sel kartilej dan mengurangkan kesan geseran antara tulang-tulang. Sendi sinovial dengan satu paksi c. Sendi sinovial tanpa paksi-sendi satah b. pinggul) dan sendi engsel(siku dan lutut) Jadual 2 : Pengkelasan sendi berdasarkan struktur 0 Sendi diarthrosis / sendi sinovial terbahagi kepada banyak jenis bergantung kepada jumlah paksi yang ada iaitu: a. ekstensi. . Sendi sinovial dengan dua paksi d. 0 0 Membenarkan pergerakan berlaku secara bebas antara tulang Cth: sendi lesung(bahu. sendi antara tulang rusuk dan sternum antara tibia.

b. clavikal. -mampu melakukan fleksi dan ekstensi serta adduksi dan abduksi. Contohnya sendi pergelangan tangan.0 0 Permukaan articular sendi satah biasanya leper. -Permukaan tulang berbentuk cembung dan satu lagi cekung. Sendi sinovial dengan dua paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. Sendi pelana -Permukaan artikular kedua-dua tulang berbentuk pelana. Contohnya sendi Interfalanks ( sendi di antara flanks distal dan tengah dan proksimal jari) b. Contohnya sendi di antara tulang karpus tangan. skapula Sendi sinovial dengan satu paksi 0 Dibahagi kepada 2 jenis a. Sendi pangsi -mempunyai satu paksi yang membolehkan pergerakan putaran tulang. Sendi engsel -pergerakan terbatas pada satu satah sahaja. -Contoh : sendi di antara trapizium pada tulang karpus dan metakarpus ibu jari. Contohnya putaran tulang di antara vertebra atlas dengan vertebra aksis. . Sendi elipsoidal -bergerak pada dua satah.

sendi antara karpal dan tarsal. tempurung lutut dengan tulang paha) Sendi engsel.Sendi sinovial dengan tiga paksi atau berbilang paksi 0 0 Mempunyai permukaan tulang seperti bola dan boleh dimuatkan ke dalam soket tulang lain berbentuk cawan. Sendi kondil. Dikenali sebagai sendi lesung. Contoh: sendi bahu dan peha. pergelangan kaki dan sendi antara tulang jari. lutut.sendi bahu dan sendi paha Gambar jenis-jenis sendi sinovial Sendi gelangsar Sendi engsel . Jenis-jenis sendi sinovial 0 0 0 0 0 0 Sendi geser / gelangsar. Sendi pangsi / paksi.sendi siku. Sendi lesung.sendi antara metakarpal pada ibu jari berartikulasi dengan karpal.sendi antara radius dan ulna.sendi antara metakarpal dan falang Sendi pelana.

Sendi paksi Sendi kondil .

Sendi pelana Sendi lesung .

ekstensi Fleksi. fleksi. hiperekstensi Dorsi fleksi. hiperekstensi Fleksi. ekstensi. fleksi Fleksi. hiperekstensi Ekstensi. plantar fleksi . rotasi.Pergerakan sendi Jenis sendi Sendi bahu Sendi siku Sendi pelana Sendi bonggo Sendi paksi Sendi telangsa Pergerakan sendi Ekstensi. ekstensi.

Cth: meluruskan siku fleksi ekstensi hiperekstensi melanjutkan pergerakan sehingga tahap maxima. medial rotationpusingan anti-clockwise rotasi b. lateral rotationpusingan clockwise sirkumduksi gerakan anggota badan dalam bulatan elevasi mengangkat bahagian badan depresi menggerakkan bahagian badan . aduksi Jenis pergerakan tubuh gerakan kurang daripada garisan tengah. abduksi gerakan lebih daripada garisan tengah.Cth: membengkokkan siku menambahkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan.Pergerakan tubuh mengurangkan sudut apabila melakukan sesuatu pergerakan. a.

reposition movement back to the anatomical position . Menggerakan tapak tangan ke atas menggerakan tapak tangan ke bawah protraction non angular anterior motion along the transverse plane retraction non angular motion along the transverse plane opposition movement of the thumb in relation to other digits.dorsifleksi mengangkat tapak kaki ke atas plantar fleksi gerakan tapak kaki ke bawah inversion pusingkan tapak kaki ke arah lawan jam eversion pusingkan tapak kaki ke arah pusingan jam supination Jenis-jenis pergerakan tubuh pronation pergerakan antara radius dengan ulna.

aduksi dan sirkumduksi . ekstensi dan hyperekstensi Gambar Abduksi.Jenis pergerakan Fleksi.

Rotasi -medial rotasi dan lateral rotasi Elevasi dan depresi .

Dorsifleksi dan plantar fleksi Inversi dan eversi Supinasi dan pronation .

Protraction dan retraction Opposition dan reposition Jenis pergerakan Gerakan linear(gelungsur) Penerangan Pergerakan adalah secara mendatar ke hadapan atau ke belakang dan ke kiri atau ke kanan Contoh Pergerakan klavikel dan sternum apabila kita memeluk tubuh. Gerakan bersudut Pergerakan bersudut antara batang tulang dengan permukaan artikular -fleksi -ekstensi -hiperekstensi -pergerakan pada sendi bahu -pergerakan pada senid siku -pergerakan pada sendi pinggul .

Disokong oleh ligamen dan tendon. Pergerakan khusus -inversi -eversi -dorsifleksi -plantar fleksi -elevasi -depresi -pronasi -supinasi Sendi humeroscapular(bahu) 0 0 Merupakan sendi yang bergerak secara bebas ke seluruh arah dalam badan kita. .-abduksi -adduksi Pergerakan pada sendi sinovial di mana hujung distal tulang memutarkan batang tulang -sirkumduksi Putaran Batang tulang berpusing secara menegak pada paksi longitudinal -rotasi -supinasi Sendi antara dua vertebra servikal yang pertama yang membenarkan kepala berpusing.

0 Gerak sendi siku terjadi pada tiga buah sendi terpisah: . Otot-otot pembungkus sendinya relatif lemah. teres minor dan subscapularis. Gerakan fleksi dan ekstensi terjadi antara tulang humerus dan lengan bawah(radius dan ulna). sementara itu radius juga berputar pada boros bujurnya sendiri. Gerakannya yang luas. seperti otot supraspinatus. Kapsul sendinya relatif lemah. Sendi siku(elbow joint) 0 sendi siku dibentuk oleh tiga potong tulang iaitu tulang humerus. infrepinatus. Kestabilan sendinya relatif kurang stabil. 0 0 0 Dua gerakan iaitu fleksi/ekstensi/rotasi dan pronasi dan supinasi.0 0 0 0 0 0 Ciri-ciri sendi bahu: Perbandingan antara permukaan mangkok sendinya dengan kepala sendinya tidak setanding.ulna dan radius yang saling berhubungan dalam satu rongga sendi yang bersama-sama. Gerakan pronasi dan supinasi terjadi kerana radius berputar pada tulang ulna.

0 0 0 Sendi peluru-persendian yang memungkinkan pergerakan ke segala arah. .Contohnya sendi siku antara tulang lengan atas dan tulang hasta.Contohnya hubungan tulang lengan atas dengan tulang belikat. Terdapat tiga sendi di kawasan pelvik iaitu sendi sakroiliak. Pelvik dibentuk oleh tiga tulang utama iaitu tulang ilium. sendi pinggul dan sendi sakrokoksigeal. Sendi kisar di antara ulna dan radius. Sendi engsel-persendian yang memungkinkan gerakan satu arah. tulang ischium dan tulang pubik. Sendi pinggul(hip joint) 0 0 0 0 Merupakan sendi triaxial iaitu boleh membuat pergerakan dalam tiga arah. Dicipta untuk kestabilan dan penyebaran berat badan di anggota bawah.

gerakan dari dalam ke luar atau dari luar ke dalam. . Sendi ini membolehkan kaki bergerak ke atas dan bawah. Otot. Sendi buku lali(ankle joint) 0 0 0 Sendi ini menghubungkan jari kaki dengan kaki. tulang fibula dan tulang patella.Sendi lutut(knee joint) 0 Sendi lutut dibentuk dari tiga buah tulang iaitu tulang femur. tendon dan ligamen yang mengelilingi sendi ini membolehkan manusia melakukan pergerakan seperti berjalan dan berlari. tulang tibia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful