Anda di halaman 1dari 13

ISI KANDUNGAN

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

OBJEKTIF PENGHARGAAN PENGENALAN BAHAGIAN 1 BAHAGIAN 2 BAHAGIAN 3 KAJIAN LANJUTAN REFLEKSI

Objektif
Kami pelajar yang mengambil mata pelajaran Matematik Tambahan yang diperlukan untuk menjalankan kerja projek semasa kita berada dalam Tingkatan 5. Pada tahun ini, Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran telah menyediakan empat tugas untuk kita. Kami memilih dan melengkapkan SATU tugas berdasarkan kawasan kami yang menarik. Projek ini boleh dilakukan dalam kumpulan atau individu, tetapi setiap daripada kita dijangka mengemukakan laporan bertulis secara individu. Setelah selesai Matematik Tambahan Kerja Projek, kami mendapat pengalaman yang berharga dan dapat:

1) Memohon dan menyesuaikan pelbagai strategi penyelesaian untuk menyelesaikan masalah rutin dan bukan rutin masalah;

2) Persekitaran bilik darjah pengalaman yang mencabar, menarik dan bermakna dan seterusnya meningkatkan kemahiran pemikiran mereka.

3) Pengalaman persekitaran bilik darjah di mana pengetahuan dan kemahiran yang digunakan dalam cara yang bermakna dalam menyelesaikan masalah kehidupan sebenar.

4) Pengalaman persekitaran bilik darjah di mana orang-orang yang menyatakan pemikiran matematik, pemikiran dan komunikasi adalah sangat digalakkan dan dijangka.

5) Pengalaman persekitaran bilik darjah yang merangsang dan meningkatkan pembelajaran yang berkesan.

6) Memperoleh komunikasi matematik yang berkesan melalui lisan dan bertulis, dan usethe bahasa matematik untuk menyatakan idea matematik dengan betul dan tepat

7) Meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran matematik melalui penyelesaian masalah dengan cara yang meningkatkan minat dan keyakinan

8) Sediakan diri untuk permintaan usaha masa depan kita dan di tempat kerja

9) Menyedari bahawa matematik adalah satu alat yang penting dan berkuasa dalam menyelesaikan masalah kehidupan sebenar dan oleh itu membangunkan sikap positif terhadap matematik.

10) Melatih diri kita bukan sahaja untuk menjadi pelajar yang bebas tetapi juga untuk bekerjasama, untuk bekerjasama, dan berkongsi pengetahuan dalam persekitaran yang menarik dan sihat

11) Gunakan teknologi terutamanya ICT dengan betul dan berkesan

12) Melatih diri kita untuk menghargai nilai-nilai intrinsik matematik dan menjadi morecreative dan inovatif

13)

Menyedari kepentingan dan keindahan matematik

PENGHARGAAN
Pertama sekali, saya ingin mengucapkan Alhamdulillah, kerana memberi saya kekuatan dan kesihatan untuk melakukan kerja-kerja projek ini. Tidak lupa ibu bapa saya untuk menyediakan segalagalanya, seperti wang, untuk membeli apa-apa yang berkaitan dengan kerja projek ini dan nasihat mereka, dan adalah yang paling diperlukan untuk project ini Internet, buku, komputer, dan lain-lain. Mereka juga menyokong saya dan menggalakkan saya untuk menyelesaikan tugas ini supaya saya tidak akan berlengah-lengah dalam melakukan itu. Kemudian saya ingin mengucapkan terima kasih kepada guru saya, En. Mohamad Soberi Bin Hadzir bertujuan hendak untuk membimbing saya dan rakan-rakan saya sepanjang projek ini. Kami mempunyai beberapa masalah dalam melakukan tugas ini, tetapi dia mengajar kita sabar sehingga kita tahu apa yang perlu dilakukan. Dia cuba dan cuba untuk mengajar kita sehingga kita memahami apa yang kita sepatutnya lakukan dengan kerja-kerja projek. Akhir sekali, rakan-rakan saya yang telah melakukan projek ini dengan saya dan berkongsi idea-idea kita. Mereka membantu apabila kita digabungkan dan dibincangkan bersama-sama, kita mempunyai tugas ini dilakukan.

PENGENALAN
SEJARAH NUMBER INDEX
Nombor indeks adalah bertujuan untuk mengkaji perubahan dalam kesan-kesan faktor-faktor yang tidak boleh diukur secara langsung. Menurut Bowley, "nombor Indeks yang digunakan untuk mengukur perubahan dalam beberapa kuantiti yang kita tidak boleh melihat secara langsung ". Sebagai contoh, perubahan dalam aktiviti perniagaan di Negara tidak mampu pengukuran langsung tetapi ia adalah mungkin untuk mengkaji perubahan relatif dalam aktiviti perniagaan dengan mengkaji perubahan dalam nilai-nilai beberapa faktor-faktor yang memberi kesan kepada aktiviti perniagaan, dan yang boleh diukur secara langsung.

Nombor indeks biasanya menggunakan alat statistik untuk mengukur turun naik dalam gabungan pembolehubah yang berkaitan dengan kumpulan. Jika kita ingin membandingkan tahap harga barangan pengguna hari ini dengan bahawa sepuluh tahun lazim yang lalu, kita tidak berminat untuk membandingkan harga hanya oneitem, tetapi dalam membandingkan beberapa jenis tahap harga purata. Kita mungkin ingin membandingkan pengeluaran pengeluaran pertanian atau perindustrian hadir dengan pada masa kemerdekaan. Di sini sekali lagi, kita perlu mengambil kira semua perkara yang pengeluaran dan setiap perkara yang telah menjalani peningkatan pecahan yang berbeza (atau penurunan). Bagaimana kita mendapatkan ukuran komposit? Langkah komposit disediakan

dengan nombor indeks yang boleh ditakrifkan sebagai alat untuk menggabungkan perubahan yang telah datang dalam kumpulan pembolehubah yang berkaitan dengan tempoh masa, dengan tujuan untuk mendapatkan seorang tokoh yang mewakili hasil 'bersih' daripada perubahan dalam membentuk pembolehubah.

Nombor indeks boleh diklasifikasikan dari segi pembolehubah yang mereka adalah bertujuan untuk mengukur. Dalam perniagaan, kumpulan yang berbeza daripada pembolehubah dalam ukuran yang nombor indeks teknik yang biasa digunakan ialah (i) (ii) (iii) (iv) harga kuantiti, nilai dan aktiviti perniagaan.

Oleh itu, kita mempunyai indeks harga borong, indeks harga pengguna, indeks pengeluaran perindustrian, indeks nilai eksport dan indeks aktiviti perniagaan, dan lain-lain. Di sini kita akan berminat terutamanya dalam nombor indeks harga menunjukkan perubahan terhadap masa, walaupun kaedah yang diterangkan boleh digunakan untuk kes-kes lain. Secara umum, tahap semasa harga dibandingkan dengan tahap harga pada masa lalu. Tempoh masa ini dipanggil tempoh semasa dan beberapa tempoh dalam Pastis dipanggil tempoh asas.

Nombor Index:
Nombor indeks adalah kaedah statistik yang direka untuk menunjukkan perubahan-perubahan yang berubah-ubah atau kumpulan

pembolehubah yang berkaitan berkenaan dengan masa, lokasi geografi atau ciri-ciri lain seperti datang, profesion, dan lain-lain koleksi nombor indeks bagi tahun yang berbeza, lokasi, dan lain-lain, kadang-kadang dipanggil satu siri indeks.

Bilangan Indeks mudah:


Beberapa indeks mudah adalah beberapa bahawa langkah-langkah perubahan yang relatif dalam pembolehubah tunggal berkenaan dengan asas.

Bilangan Indeks Komposit:


Beberapa indeks komposit adalah nombor yang mengukur satu perubahan relatif purata dalam kumpulan pembolehubah relatif berkenaan dengan asas.

Bahagian 1
Harga barangan yang dijual di kedai berbeza dari satu kedai yang lain. Pembeli cenderung untuk membeli barang-barang yang bukan sahaja harga yang munasabah tetapi juga memberi nilai untuk wang mereka. Anda dikehendaki untuk menjalankan kajian ke atas empat perkara yang berbeza berdasarkan kategori berikut: makanan, bahan pencuci dan alat tulis. Kaji selidik itu perlu dilakukan dalam tiga kedai yang berbeza. Bahagian 1 (a) Kumpul gambar, keratan akhbar atau foto pada item yang telah anda pilih. Bentuk kolaj untuk menggambarkan item yang dipilih. Makanan Alat tulis Bahan pencuci

Bahagian 1(b) Rekodkan barangan tersebut berserta harga secara sistematik dalam jadual. Setiap barang mungkin berbaza dibungkus, pastikan anda menggunakan ukuran yang konsisten untuk setiap item dipilih supaya perbandingan boleh dilakukan dengan mudah dan tepat. Kategori Makanan Barangan Kedai A Kedai B Kedai C

Jumlah harga Alat tulis Jumlah harga Detergen Jumlah harga Jumlah keseluruhan

Bahagian 1(c) Bina sekurang-kurangnya dua grafik bagi membandingkan barga setiap barangan untuk kategori.

Bahahian 1(d) Berdasarkan perwakilan grafik yang anda telah dibina di bahagian 1 (c), mentafsir, berbincang dan membuat kesimpulan. Komen mengenai penemuan anda.

Berdasarkan perwakilan grafik yang saya telah dibina di dalam Bahagian 1 (c), ia menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang besar dan kecil antara harga barangan dalam setiap kategori di antara kedai-kedai. Dalam kategori makanan, perbezaan harga yang paling kecil adalah harga gula, manakala yang tertinggi adalah harga telur. Selain makanan, detergen juga menunjukkan perbezaan harga yang besar antara barang-barang itu. Antaranya ialah harga cecair pencuci pinggan mangkuk dan pakaian. Sebaliknya, alat tulis tidak mempunyai perbezaan harga yang ketara. Graf juga menunjukkan bahawa kebanyakan barang-barang yang berharga tinggi datang dari Supermarket Boulevard, manakala barang-barang harga terendah datang dari kedai Diskaun. Graf 1 (d) akan menunjukkan berakhirnya perbezaan antara kedai-kedai yang berdasarkan jumlah besar kedai-kedai.

Bahagian 1(e)