Anda di halaman 1dari 4

Prinsip ini dari diet Atkins 'adalah bahawa, dengan menyekat karbohidrat, tubuh kita dipaksa untuk membakar

lemak yang disimpan, bukan karbohidrat untuk bahan bakar. Diet Atkins 'mempunyai empat tahap induksi rancangan karbohidrat, penurunan berat badan yang sedang berlangsung, pra-rawatan dan penjagaan seumur hidup. Dengan bantuan dari empat tahap, anda boleh mengurangkan serta menjaga berat badan anda sepanjang hidup anda. Induksi - fasa 1: fasa ini berlangsung selama dua minggu, pada akhir yang anda boleh mendapatkan hasil yang signifikan. Hal lain adalah bahawa, dalam rancangan diet anda boleh mula pada salah satu fasa. Namun disarankan untuk memulakan dengan induksi. Apabila anda memotong kembali pada karbohidrat anda secara signifikan dalam fasa ini, anda akan melompat memulakan program penurunan berat badan anda. Pada tahap ini, hanya 20 gram karbohidrat yang dibenarkan dan oleh itu berat badan anda adalah signifikan. Apabila anda secara drastik mengurangkan karbohidrat tubuh anda bergeser ke gigi tinggi dan mula membakar lemak. Hal ini memerlukan waktu sekitar 48 jam untuk berlaku dan anda mungkin merasa lapar dan jengkel untuk tigaempat hari pertama. Tapi jangan bimbang, akan selepas mula lemak anda mendapatkan ditukar menjadi bahan bakar, anda akan merasa segar bugar. Induksi akan memperkuatkan sistem kekebalan tubuh anda dan juga meningkatkan kesihatan kita jangka panjang. Semasa 2 Minggu Induction: 1. Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya. 2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. 3. Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi. 4. Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada). 5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi! 6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis. 7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. 8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong. 9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih. Boleh Makan: 1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung. 2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis. 3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal. 4. Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.

5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun. 6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari. 7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit. 8. Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je... 9. Pizza? Makan topping sahaja. 10. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

JANGAN LUPA MAKAN SARAPAN, TENGAHARI DAN MAKAN MALAM. MAKAN MALAM SEBELUM JAM 9 MALAM. JANGAN PONTENG MAKAN. Contoh sarapan / Breakfast 1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb) 2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb) 3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb) 4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb) Makan Tengahari / Malam 1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb) 2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb) 4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb) 5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus! Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb ! Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb. Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb. Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan) Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction 1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.

2. Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji). 4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak. 5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak. 6. Kek, biskut dan semua produk bergandum. 7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim. 8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll. 9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni. 10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food. 11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah). 12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.

FASA 2: Berlangsung Weight Loss (OWL) Pada fasa ini, laju penurunan berat badan melambat ketika anda menambah kaya karbohidrat gizi untuk diet anda. Selama tempoh ini, anda akan meningkatkan keupayaan badan anda untuk membakar lemak serta memahami tubuh anda lebih baik. Anda akan menemui jumlah yang tepat dari karbohidrat yang anda boleh mengambil dan masih menurunkan berat badan. Tubuh anda juga akan mempersiapkan diri untuk pengurusan berat badan kekal. Jumlah karbohidrat yang boleh anda makan meningkat menjadi 25 gm pada hari untuk minggu pertama dan meningkat dalam tempoh lima ansuran gm selama beberapa minggu ke depan. Jika berat badan anda adalah signifikan, anda boleh meningkatkan asupan karbohidrat anda. Seseorang harus pada OWL sampai dia berada dalam tiga-lima kg berat tujuan mereka. Pra-rawatan - (tahap 3): Pra-rawatan adalah amalan yang dijalankan untuk rawatan seumur hidup. Pada tahap ini, anda cepat mendekati target anda. Selama anda terus menurunkan berat badan, anda boleh meningkatkan penjatahan mingguan anda daripada karbohidrat oleh lain gm 10. Anda akan berada di fasa ini sehingga anda mencapai tujuan anda dan tinggal di sana selama satu bulan. Tujuan utama di sini adalah untuk mencapai keadaan keseimbangan yang disebut Atkins 'Karbohidrat Equilibrium (ACE). ACE adalah tingkat individual asupan karbohidrat mana anda tidak mendapat atau menurunkan berat badan. Lifetime penyelenggaraan fasa 4: Pada fasa ini, anda harus fokus pada ACE individu dan berusaha untuk tetap berada dalam dua kg berat badan ideal anda untuk sisa hidup anda. Dengan mengikuti rencana makan yang masuk akal, anda mendapatkan tenaga, kesihatan yang lebih baik dan kepercayaan pada diri sendiri.

Dengan mengikuti empat tahap, anda tidak hanya mencapai berat impian anda, namun juga mampu mempertahankan itu sepanjang hidup anda. Anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang diet ini dengan membaca buku, Dr Atkins 'New Diet Revolution. Namun, seperti dengan diet yang lain, rancangan ini juga mempunyai pro dan kontra. Titik baiknya adalah bahawa diet ini mengesyorkan sukan sebagai sebahagian penting daripada program penurunan berat badan. Hal lain yang perlu dicatat adalah bahawa anda tidak boleh memulakan karbohidrat selepas anda menurunkan berat badan kerana hal ini akan mengakibatkan anda mendapatkan kembali semua yang telah hilang.

Anda mungkin juga menyukai