Anda di halaman 1dari 27

PENTADBIRAN UJIAN

DISEDIAKAN OLEH : ZAIM FIRDAUS

Persediaan Pra-ujian
Ia merangkumi kesemua persediaan yang wujud sebelum pentadbiran ujian. Ia termasuklah beberapa tugasan iaitu memahami ujian, memajukan prosedur ujian, memajukan arahan, pra-perancangan thdp individu yg diuji, rancang ujian percubaan dan pemanasan, menyediakan peralatan dan kemudahan untuk ujian tersebut, buat kertas pemarkahan dan sebagainya.

(a) Memahami ujian

(b) Memajukan prosedur ujian

(c) Memajukan arahan

(d) Menyediakan pelajar dan prosedur program

(e) Merancang ujian percubaan dan pemanasan

(f) Menyediakan peralatan dan kemudahan ujian

(g) Membuat kertas pemarkahan

(h) Anggar masa ujian yang diperlukan

Memahami ujian
Baca arahan atau manual ujian beberapa kali, fikirkan tentang ujian yang kamu baca. Cara ini untuk menghindarkan terlepas pandang segelintir prosedur, dimensi dan bentuk ujian tersebut.

Memajukan prosedur ujian


Memajukan prosedur dalam pentadbiran ujian.

Ini termasuklah pemilihan prosedur penilaian yang berkesan, memutuskan sama ada melakukan ujian secara serentak terhadap semua individu atau berkumpulan, individu atau berpasangan.

Jika merancang untuk tadbir beberapa ujian dalam hari yang sama, maka kepenatan mereka akan membataskan. Jangan beri ujian yang melibatkan otot yang sama dan jangan rancang acara untuk mentadbir acara yang memenatkan

Mengenal pasti keperluan markah dan unit pengukur. Anda hendaklah memilih unit dalam pengukuran bagaimana anda hendak memasukkan markah. Pilih satu unit pengukuran.

Prosedur keselamatan harus dititikberatkan.

Memajukan arahan
Ia bertepatan penerimaan untuk membaca arahan kepada kump sbelum melakukan ujian thdp mereka. Arahan haruslah mudah difahami dan mestilah diikuti dgn perkara2 berikut :- prosedur pentadbiran - arahan thdp persembahan/perlakuan - prosedur pemarkahan dan polisi thdp perlakuan yang salah - isyarat thdp teknik untuk meningkatkan markah.

Menyediakan pelajar atau prosedur program


Memaklumkan lebih awal ujian yg akan dilakukan kpd murid spy mrk boleh berlatih. Jika tdpt kelas/kumpulan yg tidak biasa dgn ujian lebihkan masa kpd mrk. Bertujuan spya murid lebih bersedia.

Merancang ujian percubaan dan pemanasan


Kebolehpercayaan meningkatkan pemanasan pra ujian. Pemanasan hendaklah dilakukan secara terperinci thdp kemahiran yg hendak dilakukan.

Menyediakan peralatan dan kemudahan ujian


Memastikan semua peralatan yg diperlukan tersedia dan persediaan kemudahan tempat sehari sebelum ujian djlnkn. Buat garisan halangan dan menanda tempat yg betul untuk ujian. Hindar mslh yg akan timbul apabila para pengambil ujian menunggu gliran mrka.

Menganggar masa ujian yg diperlukan


Ia boleh meminimumkan kekeliruan dan memaksimumkan penggunaan masa yang ada. Rncg aktviti untuk mngisi masa terluang.

Perlaksanaan ujian

Persediaan

Motivasi

Keselamatan

Persediaan
Para pengambil ujian harus tahu ujian apa yg akan dilakukan dan mengapa ia dilaksanakan. Laksanakan latihan untuk beri penerangan ttg arahan dan prosedur tersebut. Lakukan persembhn jika perlu contoh.

Motivasi
Berikan kpd smua murid sama tahap motivasi dan galakan. Berikan layanan yang sama rata. Jika perlu, nyatakan markah percubaan pertama untuk memotivasikan mrk untuk lakukan yang lebih baik. Elakkan maklum markah yg blh memalukan mrk.

Keselamatan
Semasa sesi penilaian, perhatikan mslh keselamatan yg timbul. Murid akan abaikan keselamatan jika mereka tidak mengikut arahan.

TAJUK: ANALISIS ITEM; INDEKS KESUKARAN DAN INDEKS DISKRIMINASI

UNTUK MEMASTIKAN ITEM ATAU SOALAN DAN


UJIAN YANG DIHASILKAN ITU SESUAI DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN UJIAN YANG BERMUTU TINGGI DENGAN ADANYA ANALISIS ITEM, ANDA BOLEH MENILAI KESESUAIAN ITEM TERSEBUT DARI SEGI KESUKARANNYA IAITU SAMA ADA ITEM TERSEBUT TERLALU MUDAH ATAU TERLALU SUKAR BAGI SESUATU KUMPULAN PELAJAR

ANALISIS ITEM
INDEKS KESUKARAN
Digunakan untuk menunjukkan sama ada soalan yang dibina terlalu sukar, sederhana atau terlalu mudah. Item yang baik adalah mempunyai aras kesukaran yang sederhana

INDEKS DISKRIMINASI
Menunjukkan sama ada tiap-tiap satu soalan atau butiran itu membezakan pencapaian di antara pelajar-pelajar yang baik dengan yang lemah

CONTOH: GURU TELAH MELAKUKAN UJIAN KE ATAS 20 ORANG PELAJAR. SETELAH MENYEMAK KERTAS TERSEBUT, GURU TELAH MEMBAHAGIKAN KEPADA DUA KATEGORI PELAJAR IAITU 10 ORANG DARI TAHAP TINGGI DAN 10 LAGI ADALAH TAHAP RENDAH. BERIKUT ADALAH ITEM UJIAN 1 YANG DISEMAK:

ITEM UJIAN 1
A 10 PELAJAR KUMPULAN T 10 PELAJAR KUMPULAN R 0 3

PILIHAN
B* 5 2 C 4 2 D 1 3

*JAWAPAN

BETUL IALAH B

INDEKS KESUKARAN
FORMULA T+R IK = ----------------------NT+NR

INDEKS DISKRIMINASI
FORMULA T-R ID = ----------------------NT

CONTOH T+R IK= ----------NT + NR 5+2 --------------10+10 = 0.35

CONTOH T-R IK= ----------NT 5-2 --------------10 = 0.3

*T* IALAH KUMPULAN TINGGI *R* IALAH KUMPULAN RENDAH *NT* IALAH JUMLAH PELAJAR KUMPULAN TINGGI *NR* IALAH JUMLAH PELAJAR KUMPULAN RENDAH

CONTOH: GURU TELAH MELAKUKAN UJIAN KE ATAS 10 ORANG PELAJAR. SETELAH MENYEMAK KERTAS TERSEBUT, GURU TELAH MEMBAHAGIKAN KEPADA DUA KATEGORI PELAJAR IAITU 5 ORANG DARI TAHAP TINGGI DAN 5 LAGI ADALAH TAHAP RENDAH. MARKAH PENUH YANG DIPERUNTUKKAN BAGI SOALAN ADALAH 20 MARKAH.

PELAJAR PELAJAR 1 PELAJAR 2 PELAJAR 3 PELAJAR 4 PELAJAR 5 JUMLAH SKOR T PELAJAR 6

KUMPULAN TINGGI (T) TINGGI (T) TINGGI (T) TINGGI (T) TINGGI (T) 80 RENDAH (R)

MARKAH/20 18 20 15 15 12 9

PELAJAR 7 PELAJAR 8
PELAJAR 9 PELAJAR 10 JUMLAH SKOR R

RENDAH (R) RENDAH (R)


RENDAH (R) RENDAH (R) 43

8 9
7 10

INDEKS KESUKARAN IK = T+R ----------NT + N R


= 80 + 43 ------------100 + 100 = 0.615

INDEKS DISKRIMINASI ID = T R ---------NT


= 80 43 --------------100 = 0.37

*T* = JUMLAH SKOR KUMPULAN TINGGI (T) *R* = JUMLAH SKOR KUMPULAN RENDAH (R) *NT* = JUMLAH MARKAH PENUH SEMUA PELAJAR KUMPULAN TINGGI (5x 20 =100) *NR* = JUMLAH MARKAH PENUH SEMUA PELAJAR KUMPULAN RENDAH (5x 20 =100)

SKALA RUJUKAN UNTUK INDEKS KESUKARAN


1 0.9 0.8 0.7 0.6 0.5 0.4 0.3 0.2 INDEKS KESUKARAN YANG SESUAI ITEM UJIAN SANGAT MUDAH

0.1
0 ITEM UJIAN SANGAT SUKAR

SKALA INDEKS DISKRIMINASI


1 0.8 0.6 0.4 0.2 0 - 0.2 - 0.4 - 0.6 - 0.8 -1 SEMUA PELAJAR KUMP. T MENJAWAB SALAH SEMUA PELAJAR KUMP. R MENJAWAB SALAH ITEM UJIAN YANG PERLU DITELITI SEMULA INDEKS DISKRIMINASI YANG SESUAI SEMUA PELAJAR KUMP. T MENJAWAB BETUL SEMUA PELAJAR KUMP. R MENJAWAB BETUL

ANALISIS DISTRAKTOR

CONTOHNYA:
ITEM UJIAN 1
A 10 PELAJAR KUMPULAN T 10 PELAJAR KUMPULAN R 0 3

PILIHAN
B* 5 2 C 4 2 D 1 3 E 0 0

RUMUSAN: PILIHAN A & D MEMPUNYAI CIRI PENGGANGGU YANG BAIK PILIHAN C MEMPUNYAI CIRI PENGGANGU YANG KURANG BAIK PILIHAN E ADALAH PENGGANGGU YANG LEMAH

SEKIAN, TERIMA KASIH