P. 1
PENTAKSIRAN ALTERNATIF

PENTAKSIRAN ALTERNATIF

|Views: 15|Likes:
Dipublikasikan oleh Raja Nor Suriati
pentaksiran alternatif
pentaksiran alternatif

More info:

Published by: Raja Nor Suriati on Jul 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2014

pdf

text

original

PENTAKSIRAN ALTERNATIF

AHMAD MUHAIMIN RAJA NOR SURIATI MAISARAH

DEFINISI ) .

TUJUAN PENTAKSIRAN ALTERNATIF Mengenalpasti kebolehan murid mengaplikasi pengetahuan yang diperoleh Memberi peluang kepada murid membuat refleksi kendiri terhadap tahap perkembangan pembelajarannya Membantu guru dan murid mengenalpasti kekuatan dan kelemahan PdP .

pengajaran. bagaimana FASA mereka berfikir dan apa yang murid mahu lakukan dengannya” PERMULAAN FASA BERTERUSAN • Fasa ini melibatkan “ penyemakan dan kemajuan dokumentasi pada tahap-tahap tertentu dalam proses pembelajaran” dan “penilaian bilik darjah dan aktiviti-aktiviti yang dijalankan”. dan menyediakan “data asas mengenai apa yang murid boleh lakukan dengan apa yang dipelajari.fasa PENTAKSIRAN ALTERNATIF • Fasa ini melibatkan penetapan matlamat. menentukan keperluan pembelajaran. FASA PENAMAT • Fasa ini melibatkan pentaksiran refleksi mengenai pembelajaran. kurikulum dan rekabentuk program pada penghujung proses .

Ciri-ciri PENTAKSIRAN ALTERNATIF Berorientasi kan proses Menyokong Autentik Bersifat dua hala Bersifat ujian terbuka Dijalankan bersama murid kualitatif sistematik .

.

.

.

kelebihan PENTAKSIRAN ALTERNATIF Memberi perspektif yang jelas dan berterusan tentang kemajuan muird Lebih autentik(asli) Dapat memberikan pengalaman pembelajaran yang bermakna Lebih menarik Murid terlibat secara aktif Meningkatkan kemahiran komunikasi .

kelemahan PENTAKSIRAN ALTERNATIF .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->