P. 1
Slot 3 Saranan Ibu Bapa

Slot 3 Saranan Ibu Bapa

|Views: 23|Likes:
Dipublikasikan oleh Fara Ara
slot 3
slot 3

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Fara Ara on Jul 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta

Sarana
(Segala) sesuatu yang dapat digunakan sebagai alat dan sebagainya untuk mencapai atau melaksanakan sesuatu.
– kamus Dewan Edisi keempat

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan

1

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta

Ibu Bapa
Sesiapa sahaja yang bertanggung jawab terhadap kebajikan anak dan terlibat secara aktif dengan pendidikannya.
Sumber: anyshazwanie.blogspot.com

Dalam konteks Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Swasta:

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan

2

Komuniti & Sektor Swasta Sarana Ibu Bapa Suatu alat untuk digunakan oleh ibu bapa bagi membangun.Inisiatif Ibu Bapa. memantap & memperkasa penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak http://www. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan Dalam konteks Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti dan Swasta: 3 .com/2011/09/ 18/two-top-students-share-their-recipefor-success/ Inisiatif Ibu Bapa.theborneopost.

blogspot.Inisiatif Ibu Bapa. com Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Meningkatkan penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak-anak di dalam dan di luar sekolah Objektif abihulwa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 4 .

tapi tiada yang berfikir untuk mengubah dirinya – Tolstoy Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Bagaimana? Sarana ibu Bapa: • Membangkitkan kesedaran melalui soal selidik/muhasabah • Membuka peluang berkongsi pengalaman melalui Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) PIBG Semua orang berfikir untuk mengubah dunia. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 5 .Inisiatif Ibu Bapa.

blogspot.com Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 6 . Komuniti & Sektor Swasta Natijahnya  Penglibatan ibu bapa dalam pelajaran anak di sekolah dan di luar sekolah meningkat  Kehadiran ibu bapa ke aktiviti anjuran sekolah meningkat  Komuniti (termasuk alumni) dan pihak swasta akrab dengan sekolah Sumber: anyshazwanie.Inisiatif Ibu Bapa.

0 > Status negara maju > Wawasan 2020  Menangani isu-isu keibubapaan yang boleh diatasi  Literatur :  PISA 2009 (PISA: – Program Pentaksiran Murid Antarabangsa). dijalankan oleh OECD. (Organisation for Economic Cooperation dan Development – Programme for International Student Assessment Pertubuhan untuk Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan) menunjukkan bahawa cara bagaimana ibu bapa menggunakan masa bersama anak di rumah mempengaruhi kejayaannya. Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta pembelajaran anak  Asas:  GTP 2. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 7 .Sarana Ibu Bapa  Menekankan penglibatan ibu bapa dalam Inisiatif Ibu Bapa.

Rozumah Baharudin. UPM)  kualiti tingkah laku keibubapaan mempengaruhi tahap estim diri anak. Johan & Normalina bt Md Nazeri.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 8 . UTM)  Ibu bapa hendaklah memilih gaya didikan yang sesuai dengan pembesaran anak supaya anak terbabit menjadi seorang yang mempunyai nilai positif di dalam dirinya  Tingkah Laku Keibubapaan dan Penyesuaian Tingkah Laku Anak dalam Keluarga Berisiko di Luar Bandar (Zarinah Arsat. RumayaJuhari & Rojanah Kahar.  Program intervensi yang inovatif dan komprehensif bagi meningkatkan kemahiran tingkah laku keibubapaan dan fungsi keluarga perlu diadakan bagi membantu ibu bapa menjana kemahiran dalam merangsang perkembangan anak. Komuniti & Sektor Swasta Kajian dalam negeri  Profil gaya didikan ibu bapa pelajar cemerlang berbanding pelajar lemah (Othman bin Md. Inisiatif Ibu Bapa.

 Komunikasi yang terbuka membolehkan ibu bapa menunjukkan kasih sayang melalui sentuhan. Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 9 . Komuniti & Sektor Swasta  Perkaitan antara faktor sosioekonomi dan kualiti tingkahlau keibubapaan dalam keluarga berisiko (Zarinah Arshat & Rozumah Baharudin.  Ibu bapa perlu mempelajari bagaimana untuk menjadi pendengar yang aktif dan juga mengsahihkan keperluan dan permasalahan anak  Program inovasi yang inovatif dan komprehensif bagi meningkatkan kemahiran tingkahlaku keibubapaan dan kefungsian keluarga perlu diadakan. kemesraan dan sokongan.Inisiatif Ibu Bapa. UPM)  Tingkah laku keibubapaan ibu keseluruhan dipengaruhi oleh sumber pendidikan yang diterima ibu.

Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 10 . Jamilah Othman.Inisiatif Ibu Bapa. UPM)  Tahap perbincangan dan komunikasi adalah sederhana Penjagaan ibu bapa terhadap anak-anak adalah pada tahap rendah  Hubungan signifikan di antara penglibatan ibu bapa dari segi perbincangan. Aminah Ahmad & Ismi Arif Ismail. penjagaan & komunikasi ke atas pencapaian akademik pelajar  Untuk menghasilkan pencapaian yang tinggi. penjagaan dan komunikasi dengan anak-anak di rumah. Hamid. ibu bapa haruslah membina perbincangan. Komuniti & Sektor Swasta  Hubungan antara penglibatan Ibu bapa dan pencapaian akademik pelajar miskin di Negeri Selangor (Zuklifli Abd.  Inisiatif Ibu Bapa.

Komuniti & Sektor Swasta Hubungan antara Konsep Kendiri. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 11 . Azizi Hj Yahaya. UTM)  “Dalam alam persekolah peranan ibu bapa kurang diberi tumpuan berbanding peranan gru-guru atau institusi sekolah sedangkan kajian telah menunjukkan bahawa pengaruh dan tingkah laku ibu bapa sangat luas”  “. Motivasi dan Gaya Keibubapaan dengan Pencapaian Pelajar (Prof.. Yusof Boon & Kamaliah Noordin. pihak sekolah boleh menekankan lagi kepentingan keterlibatan ibu bapa dalam masalah pembelajran anakanak”.memberi kesedaran dan latihan kepada ibu bapa Inisiatif Ibu Bapa.Madya Dr.Inisiatif Ibu Bapa. tentang aspek-aspek kemahiran keibubapaan”  “.apabila kajian ini menunjukkan secara jelas hubungan antara gaya keibubapaan dengan pencapaian pelajar..

tidak menunjukkan sebarang hubungan signifikan dengan pencapaian pelajar Inisiatif Ibu Bapa. pencapaian bertambah cemerlang instrinsik dalam kalangan responden. Komuniti & Sektor Swasta Dapatan Kajian Prof.Inisiatif Ibu Bapa. ialah gaya autoritatif”  Motivasi ekstrinsik lebih dominan daripada motivasi  “Gaya kepimpinan yang paling dominan dalam kajian ini  Gaya yang lebih berkesan ialah gaya autoritatif  Gaya permisif kurang berkesan  Gaya kecuaian. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 12 . Azizi:  Jika keyakinan kendiri pelajar tinggi. maka keyakinan untuk berjaya turut tinggi. walaupun perbezaannya tidak begitu ketara.

membina persekitaran pembelajaran dan menggunakan pendekatan pengajaran yang dapat meningkatkat konsep kendiri dan tahap motivasi keibubapaan masing-masing. menguruskan mereka.  Para pendidik perlu mahir membina hubungan dengan pelajar. secara sedar. cuba bertingkah laku dan bergaul dengan anak-anak mereka dengan gaya yang dapat memberi sokongan maksima untuk mempertingkatkan pencapaian mereka Inisiatif Ibu Bapa.  Ibu bapa dicadangkan meningkatkan kemahiran gaya  Ibu bapa seharusnya.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 13 . bukan setakat memfokus kepada silibus dan pelaksanaannya. Komuniti & Sektor Swasta Cadangan Prof Azizi:  KPM Memberi tumpuan yang lebih dalam melatih pendidik dari asapek-aspek psikologi remaja.

Komuniti & Sektor Swasta Memperkasa pendidikan (Dalam konteks inisiatif ibu bapa. komuniti & swasta)  Meluaskan cakupan belajar dan memanjangkan masa belajar  Berubah dari Sistem Persekolahan kepada Sistem Pembelajaran  Menyediakan persekitaran yang menyokong pembelajaran Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 14 .

Sebahagian daripada 52% masanya di rumah dan komuniti boleh digunakan untuk belajar supaya wujud kesinambungan amalan pembelajaran. 2 jam masa kokurikulum wajib seminggu dan masa tidur 8 jam sehari. Kegunaan Masa Murid Kegunaan masa murid berumur 7 – 16 tahun. SUMBER: KPM. 2011 Sekolah Tidur Rumah dan Komuniti Inisiatif Ibu Bapa.5 jam di sekolah setiap hari (sekolah rendah dan menengah). berdasarkan 42 minggu di sekolah dan purata 5. sampel jadual waktu murid.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Meluaskan cakupan belajar dan memanjangkan masa belajar Anak hanya berada di sekolah 15% daripada masanya. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 33% 52% 15% 15 .

 Sistem Pembelajaran memerlukan kerjasama pendidik.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 16 . rumah dan komuniti. Komuniti & Sektor Swasta Berubah dari Sistem Persekolahan kepada Sistem Pembelajaran  Sistem Persekolahan: Pembelajaran berlaku di sekolah  Sistem Pembelajaran: Pembelajaran berlaku di mana- mana – sekolah. ibu bapa dan komuniti supaya dapat menyediakan persekitaran yang menyokong pembelajaran  Sistem Pembelajaran berupaya menghasilkan pelajar cemerlang Inisiatif Ibu Bapa.

beraktiviti. mengambil tahu perancangan aktiviti anak & saling bertukar fikiran membaca. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan . aktiviti Inisiatif Ibu Bapa. dorongan dan motivasi.Inisiatif Ibu Bapa. keselesaan. kekemasan &  berbual. membimbing kerja rumah & memberi kelas tambahan (jika perlu) 17  pujian dan rangsang. awasi pergerakan anak & memberi pendidikan agama/moral  berbincang mengenai pelajaran. Komuniti & Sektor Swasta 4 isu Penyediaan suasana pembelajaran di rumah Interaksi sosial dengan anak Komunikasi dengan anak buku rujukan  ruang belajar. jadual belajar. mendengar cerita Sokongan terhadap kecemerlangan anak sekolah dari anak. mengawasi kerja rumah. makan.

tenang dan bahagia sahabat  Sahabat remaja – mendampingi anak remaja sebagai Inisiatif Ibu Bapa. meyakinkan  Sentiasa bermaklumat – terkini dengan apa yang berlaku di sekolah  Menjadualkan kehidupan – mengatur kehidupan supaya aman dan tenteram. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 18 . membimbing. Komuniti & Sektor Swasta 6 Peranan Ibu Bapa  Jurulatih – menyediakan peluang dan ruang belajar yang seluas-luasnya untuk anak belajar di sekolah dan di rumah menjaga. mengajar. menyokong.Inisiatif Ibu Bapa. menunjuk cara dsb. mempertahan. menggalakkan.  Penyokong – menyokong. anak  Mentor – menasihat.

Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Kandungan Utama Sarana Ibu Bapa Anak? Bagaimana Menggunakan Sarana Ini? Soal selidik Penglibatan Ibu Bapa/Penjaga dalam Pembelajaran Anak Analisis Kendiri oleh Ibu Bapa Analisis Keseluruhan oleh Ibu Bapa Bagaimana Merancang Untuk Mengatasi Masalah? Beberapa Contoh Amalan Terbaik Peranan Ibu Bapa Borang A: Penyertaan Kumpulan Sokongan Ibu Bapa Borang B: Khidmat Bantu Kepada Sekolah 19  Kenapa Ibu Bapa Patut Terlibat Dalam Pembelajaran          Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan .

Komuniti & Sektor Swasta Langkah-langkah Menggunakan Sarana Ibu Bapa 1 Jawab Soal Selidik Empat elemen: 1. Interaksi sosial dengan anak 3. Beri khidmat kepada sekolah (Borang B) Rujuk: 1. Sertai KSIB (Borang A) 2. Carta alir 2. Penyediaan suasana pembelajaran 2. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 20 . Selesai masalah / sertai KSIB Inisiatif Ibu Bapa. Amalan terbaik 3. Komunikasi dengan anak 4. Sokongan terhadap kecemerlangan anak 2 Analisi s Kendiri Skor dan indikator 3 Cuba selesai masalah 4 KSIB / Khidma t Bantu 1.Inisiatif Ibu Bapa.

Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Peningkatan penglibatan ibu bapa dalam 6 aktiviti sekolah       Hari Pendaftaran Tahun 1/ Tingkatan 1 Hari Penetapan Target Hari Pelaporan Mesyuarat Agong Tahunan PIBG Hari Sukan Hari Ucapan/Penyampaian Hadiah Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 21 .

Komuniti & Sektor Swasta Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 22 .

Komuniti & Sektor Swasta Hasilnya Malaysia yang Gemilang Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 23 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->