P. 1
Slot 3 Saranan Ibu Bapa

Slot 3 Saranan Ibu Bapa

|Views: 23|Likes:
Dipublikasikan oleh Fara Ara
slot 3
slot 3

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: Fara Ara on Jul 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta

Sarana
(Segala) sesuatu yang dapat digunakan sebagai alat dan sebagainya untuk mencapai atau melaksanakan sesuatu.
– kamus Dewan Edisi keempat

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan

1

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta

Ibu Bapa
Sesiapa sahaja yang bertanggung jawab terhadap kebajikan anak dan terlibat secara aktif dengan pendidikannya.
Sumber: anyshazwanie.blogspot.com

Dalam konteks Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti dan Swasta:

Inisiatif Ibu Bapa, Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan

2

Komuniti dan Swasta: 3 .Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Sarana Ibu Bapa Suatu alat untuk digunakan oleh ibu bapa bagi membangun. memantap & memperkasa penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak http://www. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan Dalam konteks Inisiatif Ibu Bapa.theborneopost.com/2011/09/ 18/two-top-students-share-their-recipefor-success/ Inisiatif Ibu Bapa.

Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Meningkatkan penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak-anak di dalam dan di luar sekolah Objektif abihulwa. com Inisiatif Ibu Bapa.blogspot. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 4 .

Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 5 . tapi tiada yang berfikir untuk mengubah dirinya – Tolstoy Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Bagaimana? Sarana ibu Bapa: • Membangkitkan kesedaran melalui soal selidik/muhasabah • Membuka peluang berkongsi pengalaman melalui Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) PIBG Semua orang berfikir untuk mengubah dunia.

com Inisiatif Ibu Bapa.blogspot. Komuniti & Sektor Swasta Natijahnya  Penglibatan ibu bapa dalam pelajaran anak di sekolah dan di luar sekolah meningkat  Kehadiran ibu bapa ke aktiviti anjuran sekolah meningkat  Komuniti (termasuk alumni) dan pihak swasta akrab dengan sekolah Sumber: anyshazwanie.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 6 .

Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 7 . dijalankan oleh OECD. Komuniti & Sektor Swasta pembelajaran anak  Asas:  GTP 2. Inisiatif Ibu Bapa.0 > Status negara maju > Wawasan 2020  Menangani isu-isu keibubapaan yang boleh diatasi  Literatur :  PISA 2009 (PISA: – Program Pentaksiran Murid Antarabangsa).Sarana Ibu Bapa  Menekankan penglibatan ibu bapa dalam Inisiatif Ibu Bapa. (Organisation for Economic Cooperation dan Development – Programme for International Student Assessment Pertubuhan untuk Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan) menunjukkan bahawa cara bagaimana ibu bapa menggunakan masa bersama anak di rumah mempengaruhi kejayaannya.

Johan & Normalina bt Md Nazeri. UTM)  Ibu bapa hendaklah memilih gaya didikan yang sesuai dengan pembesaran anak supaya anak terbabit menjadi seorang yang mempunyai nilai positif di dalam dirinya  Tingkah Laku Keibubapaan dan Penyesuaian Tingkah Laku Anak dalam Keluarga Berisiko di Luar Bandar (Zarinah Arsat.  Program intervensi yang inovatif dan komprehensif bagi meningkatkan kemahiran tingkah laku keibubapaan dan fungsi keluarga perlu diadakan bagi membantu ibu bapa menjana kemahiran dalam merangsang perkembangan anak. Komuniti & Sektor Swasta Kajian dalam negeri  Profil gaya didikan ibu bapa pelajar cemerlang berbanding pelajar lemah (Othman bin Md. Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. RumayaJuhari & Rojanah Kahar. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 8 . UPM)  kualiti tingkah laku keibubapaan mempengaruhi tahap estim diri anak. Rozumah Baharudin.

 Ibu bapa perlu mempelajari bagaimana untuk menjadi pendengar yang aktif dan juga mengsahihkan keperluan dan permasalahan anak  Program inovasi yang inovatif dan komprehensif bagi meningkatkan kemahiran tingkahlaku keibubapaan dan kefungsian keluarga perlu diadakan.  Komunikasi yang terbuka membolehkan ibu bapa menunjukkan kasih sayang melalui sentuhan.Inisiatif Ibu Bapa. kemesraan dan sokongan. UPM)  Tingkah laku keibubapaan ibu keseluruhan dipengaruhi oleh sumber pendidikan yang diterima ibu. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 9 . Komuniti & Sektor Swasta  Perkaitan antara faktor sosioekonomi dan kualiti tingkahlau keibubapaan dalam keluarga berisiko (Zarinah Arshat & Rozumah Baharudin. Inisiatif Ibu Bapa.

Komuniti & Sektor Swasta  Hubungan antara penglibatan Ibu bapa dan pencapaian akademik pelajar miskin di Negeri Selangor (Zuklifli Abd. Jamilah Othman. Aminah Ahmad & Ismi Arif Ismail. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 10 . penjagaan & komunikasi ke atas pencapaian akademik pelajar  Untuk menghasilkan pencapaian yang tinggi.Inisiatif Ibu Bapa. Hamid. penjagaan dan komunikasi dengan anak-anak di rumah. UPM)  Tahap perbincangan dan komunikasi adalah sederhana Penjagaan ibu bapa terhadap anak-anak adalah pada tahap rendah  Hubungan signifikan di antara penglibatan ibu bapa dari segi perbincangan.  Inisiatif Ibu Bapa. ibu bapa haruslah membina perbincangan.

Madya Dr. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 11 .Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Hubungan antara Konsep Kendiri.memberi kesedaran dan latihan kepada ibu bapa Inisiatif Ibu Bapa. Yusof Boon & Kamaliah Noordin. pihak sekolah boleh menekankan lagi kepentingan keterlibatan ibu bapa dalam masalah pembelajran anakanak”. tentang aspek-aspek kemahiran keibubapaan”  “. UTM)  “Dalam alam persekolah peranan ibu bapa kurang diberi tumpuan berbanding peranan gru-guru atau institusi sekolah sedangkan kajian telah menunjukkan bahawa pengaruh dan tingkah laku ibu bapa sangat luas”  “.apabila kajian ini menunjukkan secara jelas hubungan antara gaya keibubapaan dengan pencapaian pelajar... Azizi Hj Yahaya. Motivasi dan Gaya Keibubapaan dengan Pencapaian Pelajar (Prof.

Azizi:  Jika keyakinan kendiri pelajar tinggi. pencapaian bertambah cemerlang instrinsik dalam kalangan responden. tidak menunjukkan sebarang hubungan signifikan dengan pencapaian pelajar Inisiatif Ibu Bapa. ialah gaya autoritatif”  Motivasi ekstrinsik lebih dominan daripada motivasi  “Gaya kepimpinan yang paling dominan dalam kajian ini  Gaya yang lebih berkesan ialah gaya autoritatif  Gaya permisif kurang berkesan  Gaya kecuaian. Komuniti & Sektor Swasta Dapatan Kajian Prof.Inisiatif Ibu Bapa. maka keyakinan untuk berjaya turut tinggi. walaupun perbezaannya tidak begitu ketara. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 12 .

Komuniti & Sektor Swasta Cadangan Prof Azizi:  KPM Memberi tumpuan yang lebih dalam melatih pendidik dari asapek-aspek psikologi remaja. secara sedar.Inisiatif Ibu Bapa.  Para pendidik perlu mahir membina hubungan dengan pelajar. membina persekitaran pembelajaran dan menggunakan pendekatan pengajaran yang dapat meningkatkat konsep kendiri dan tahap motivasi keibubapaan masing-masing.  Ibu bapa dicadangkan meningkatkan kemahiran gaya  Ibu bapa seharusnya. bukan setakat memfokus kepada silibus dan pelaksanaannya. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 13 . cuba bertingkah laku dan bergaul dengan anak-anak mereka dengan gaya yang dapat memberi sokongan maksima untuk mempertingkatkan pencapaian mereka Inisiatif Ibu Bapa. menguruskan mereka.

komuniti & swasta)  Meluaskan cakupan belajar dan memanjangkan masa belajar  Berubah dari Sistem Persekolahan kepada Sistem Pembelajaran  Menyediakan persekitaran yang menyokong pembelajaran Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 14 . Komuniti & Sektor Swasta Memperkasa pendidikan (Dalam konteks inisiatif ibu bapa.

Komuniti & Sektor Swasta Meluaskan cakupan belajar dan memanjangkan masa belajar Anak hanya berada di sekolah 15% daripada masanya. 2011 Sekolah Tidur Rumah dan Komuniti Inisiatif Ibu Bapa. Kegunaan Masa Murid Kegunaan masa murid berumur 7 – 16 tahun. berdasarkan 42 minggu di sekolah dan purata 5. 2 jam masa kokurikulum wajib seminggu dan masa tidur 8 jam sehari.5 jam di sekolah setiap hari (sekolah rendah dan menengah). SUMBER: KPM. sampel jadual waktu murid.Inisiatif Ibu Bapa. Sebahagian daripada 52% masanya di rumah dan komuniti boleh digunakan untuk belajar supaya wujud kesinambungan amalan pembelajaran. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 33% 52% 15% 15 .

rumah dan komuniti.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 16 . ibu bapa dan komuniti supaya dapat menyediakan persekitaran yang menyokong pembelajaran  Sistem Pembelajaran berupaya menghasilkan pelajar cemerlang Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Berubah dari Sistem Persekolahan kepada Sistem Pembelajaran  Sistem Persekolahan: Pembelajaran berlaku di sekolah  Sistem Pembelajaran: Pembelajaran berlaku di mana- mana – sekolah.  Sistem Pembelajaran memerlukan kerjasama pendidik.

mendengar cerita Sokongan terhadap kecemerlangan anak sekolah dari anak. dorongan dan motivasi.Inisiatif Ibu Bapa. keselesaan. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan . mengawasi kerja rumah. mengambil tahu perancangan aktiviti anak & saling bertukar fikiran membaca. Komuniti & Sektor Swasta 4 isu Penyediaan suasana pembelajaran di rumah Interaksi sosial dengan anak Komunikasi dengan anak buku rujukan  ruang belajar. makan. awasi pergerakan anak & memberi pendidikan agama/moral  berbincang mengenai pelajaran. kekemasan &  berbual. beraktiviti. jadual belajar. membimbing kerja rumah & memberi kelas tambahan (jika perlu) 17  pujian dan rangsang. aktiviti Inisiatif Ibu Bapa.

anak  Mentor – menasihat. meyakinkan  Sentiasa bermaklumat – terkini dengan apa yang berlaku di sekolah  Menjadualkan kehidupan – mengatur kehidupan supaya aman dan tenteram. menggalakkan. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 18 .Inisiatif Ibu Bapa. tenang dan bahagia sahabat  Sahabat remaja – mendampingi anak remaja sebagai Inisiatif Ibu Bapa. menyokong. mengajar. Komuniti & Sektor Swasta 6 Peranan Ibu Bapa  Jurulatih – menyediakan peluang dan ruang belajar yang seluas-luasnya untuk anak belajar di sekolah dan di rumah menjaga. membimbing. mempertahan.  Penyokong – menyokong. menunjuk cara dsb.

Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan .Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Kandungan Utama Sarana Ibu Bapa Anak? Bagaimana Menggunakan Sarana Ini? Soal selidik Penglibatan Ibu Bapa/Penjaga dalam Pembelajaran Anak Analisis Kendiri oleh Ibu Bapa Analisis Keseluruhan oleh Ibu Bapa Bagaimana Merancang Untuk Mengatasi Masalah? Beberapa Contoh Amalan Terbaik Peranan Ibu Bapa Borang A: Penyertaan Kumpulan Sokongan Ibu Bapa Borang B: Khidmat Bantu Kepada Sekolah 19  Kenapa Ibu Bapa Patut Terlibat Dalam Pembelajaran          Inisiatif Ibu Bapa.

Penyediaan suasana pembelajaran 2. Beri khidmat kepada sekolah (Borang B) Rujuk: 1. Carta alir 2. Interaksi sosial dengan anak 3. Selesai masalah / sertai KSIB Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Sokongan terhadap kecemerlangan anak 2 Analisi s Kendiri Skor dan indikator 3 Cuba selesai masalah 4 KSIB / Khidma t Bantu 1. Amalan terbaik 3. Komuniti & Sektor Swasta Langkah-langkah Menggunakan Sarana Ibu Bapa 1 Jawab Soal Selidik Empat elemen: 1. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 20 . Komunikasi dengan anak 4. Sertai KSIB (Borang A) 2.

Komuniti & Sektor Swasta Peningkatan penglibatan ibu bapa dalam 6 aktiviti sekolah       Hari Pendaftaran Tahun 1/ Tingkatan 1 Hari Penetapan Target Hari Pelaporan Mesyuarat Agong Tahunan PIBG Hari Sukan Hari Ucapan/Penyampaian Hadiah Inisiatif Ibu Bapa.Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 21 .

Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 22 . Komuniti & Sektor Swasta Inisiatif Ibu Bapa.

Komuniti & Sektor Swasta Hasilnya Malaysia yang Gemilang Inisiatif Ibu Bapa. Komuniti & Sektor Swasta Suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan 23 .Inisiatif Ibu Bapa.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->