Anda di halaman 1dari 16

Budaya Gothik

Gothik lebih kepada satu medium ideologi. Gothik sebenarnya berasal dari "VisiGoth", yang merupakan nama salah satu puak barbari dari Jerman, puak yang menghuru-harakan Kerajaan Rome ketika itu. Ideologi tersebut terus berkembang secara sekular ke dunia artistic, dengan penggayaan yang gelap dan gloomy dan boleh dilihat pada senireka bangunan-bangunan zaman pertengahan abad, seperti di Andalusia dan Sepanyol.

Puak VisiGoth ( atau Gothic ) mula melebarkan ideologi mereka ke seluruh benua Eropah, dari Scandinavia hingga ke Russia, dan mereka juga bermigrasi ke serata dunia dan meninggalkan ideologi seni mereka. Manakala definisi Gothik secara budaya ( culture ) bagi pencinta Gothik adalah sebagai gambaran depresi, marah, kelam, benci, sedih kecewa dan kegelapan. Semua perasaan ini dijadikan sebagai satu budaya trend dan music.

Cara Budaya Gothik

Stereotaip Gothik
Sedih dan tidak bersemangat Kurang bertoleransi dan pemikiran yang sempit/ fanatik

Dikaitkan dengan jenayah


Tindakan membunuh diri Pemabuk dan menyalahi undang-undang Percaya kepada kehidupan selepas kematian (Vampires) Menghina diri sendiri Ahli muzik, pelukis dan pelbagai seni Penghasilan pengisian computer Berpakaian hitam dan putih Rambut yang diwarnakan Menggunakan alat solek pada wajah.

Gothik di Malaysia

Dikenali sebagai Malaysian Gothic Movement (MGM)

Perkara 1 Penubuhan Malaysian Gothic Movement Kumpulan aktivis genre muzik dan fesyen gothik Malaysia yang pertama menubuhkan pergerakan secara rasmi pada 31 Oktober 2007. Pergerakan yang dikenali sebagai Malaysia Gothic Movement dengan singkatan nama MGM bermula pada 7 Jun 2008.

Perkara 2 Objektif Penubuhan Berperanan sebagai kumpulan yang memperjuangkan fesyen dan muzik gothik di Malaysia. Membanteras kumpulan gothik yang menyalahi penggunaan gothik sebagai kumpulan gangsterisma atau bermaksud untuk menyebarkan agama. Menangani tanggapan yang salah terhadap gothik di Malaysia. Menolak pengetahuan gothik yang bercanggah dengan fakta sejarah. Mengadakan perjumpaan berfesyen gothik setiap bulan. Memberikan peluang kepada ahli bagi mengenengahkan bakat dan kreativiti dalam fesyen gothik.

Perkara 3 Keahlian Warganegara Malaysia

Berumur 13 tahun dan keatas semasa mendaftar.


Tiap-tiap permohonan menjadi ahli hendaklah dihantar kepada Pegawai Pendaftaran dan Pegawai Pendaftaran hendaklah mengemukakan permohonan itu dengan secepat mungkin kepada Eksekutif pergerakan untuk diluluskan. Eksekutif pergerakan boleh mengikut budi bicaranya, menolak sebarang permohonan tanpa memberi sebab- sebabnya.

Langkah Untuk Mengatasi Budaya Gothik


Ibu bapa Memerhati gerak-geri anak-anak. Mengetahui dan mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh anak. Meluangkan masa untuk mengatasai masalah. Meluangkan masa untuk mengatasai masalah

Pihak Sekolah, Guru-guru dan Tokoh-tokoh Agama Pendekatan Modal Insan dan ceramah ceramah agama. Menambahkan aktiviti-aktiviti berteraskan akademik dan separa akademik . Kaunseling di peringkat sekolah. Sistem perundangan di sekolah. Program agama bagi menyedarkan masyarakat. Mengadakan kem bina semangat yang berunsurkan islam

Pihak Berkuasa Penguatkuasaan Undang-Undang oleh pihak berkuasa seperti polis. Menyekat kemasukkan filem-filem barat berunsur gothic. Penguatkuasaan kod etika berpakaian. Mengadakan Bengkel kepada ibu bapa. Kawalan ke atas media-kenakan tindakan tegas

Media massa Hentikan penyiaran kuning.

berunsur

budaya

Masyarakat Mengadakan aktiviti lapangan-LANDAS. Melaporkan kegiatan sosial setempat kepada pihak berwajib. Menambah peranan rukun tetanggabanteras kegiatan sosial di kawasan setempat.

Tips-tips yang Penting dalam Membendung Masalah Sosial:


Jangan benarkan anak-anak keluar rumah tanpa kebenaran ibubapa/penjaga. Jangan biarkan anak-anak tidur/bermalam dirumah rakan. Jangan biarkan anak-anak pergi ke shopping complex seorang diri atau bersama rakan. Jangan percaya 100% dengan apa yang dikatakan oleh anak-anak. Selidik dulu. Tahu dan mengenali siapa rakan-rakan anak kita setiap masa.

Bagi perhatian pada mereka. Remaja hari ini tiada tempat untuk mengadu atau mendengar masalah mereka. Selalu memberikan pujian. Berikan pendidikan. Pukul untuk kebaikkan, bagi tujuan mendidik. Memujuk apabila semuanya reda. Memberikan penghargaan di atas sesuatu pencapaian. Sering mengadakan spot check (pemeriksaan).

Sumber
http://www.pumselangor.org/fokussemasa/akhlak/414-kamaruddin-kassim.html http://bicarasosial.wordpress.com/tag/gothicmalaysia/