Anda di halaman 1dari 9

1. AKTIVITI 2.

BUTIRAN

KAWAT KAKI : TEMPAT BIL. PESERTA MASA : Padang Kawat / Dataran Kejat : 40 orang. : 2 jam - Sesi Pengenalan/Taklimat - Sesi Aktiviti - Sesi Refleksi - Sesi Penilaian PERSONAL : Ketua Aktiviti : Jurulatih : Penolong Jurulatih OBJEKTIF 10 minit 1 jam 30 minit 10 minit 10 minit - 1 orang - 2 orang - 2 orang

: Peserta dapat melaksanakan aktiviti kawat kaki dengan berjaya dan berkesan

KEMAHIRAN ASAS

a) Sedia / senang diri / rehatkan diri. b) Ke kanan / kiri dan ke belakang pusing c) Nombor / paraskan skuad / ke kanan lurus d) Berjalan, berhenti dan hentak kaki

e) Belakang pusing semasa berjalan f) Hormat / hormat selaku terima sijil g) Buka dan tutur barisan h) Jadikan dua barisan. PELAKSANAAN Bil. 1 : Fasa 1. FASA SEBELUM 1.1 Mengumpul maklumat kumpulan sasaran yang akan menjalankan aktiviti. 1.2 Mengenalpasti tenaga jurulatih dan tugasan. 1.3 Tinjauan lokasi aktiviti yang sesuai. 1.1.1 Mendapat maklumat awal peserta 1.1.2 Mengenalpasti jumlah peserta 1.1.3 Mendapatkan maklumat status kesihatan peserta 1.2.1 Berubah mengikut bilangan peserta ( Minima 3 jurulatih, maksima 10 jurulatih ) 1.3.1 Kawasan padang kawat hendaklah rata ( bertar ) dan luas yang cukup untuk melakukan pergerakan kawat. Huraian Catatan

1.3.2 Jika hujan, air tidak membentuk lopak, tidak licin dan tiada objek yang boleh menyebabkan kecederaan. 1.3.3 Semua kenderaan atau apa-apa yang berada di atas padang kawat yang boleh menghalang kelancaran aktiviti kawat kaki hendaklah dialihkan ke tempat lain. 1.4 Mengenalpasti dan menyenaraikan alatan yang diperlukan. 1.5 Membuat pesanan kepada pegawai logistik. 1.6 Membuat penyediaan dan pemeriksaan awal sebelum aktiviti. 1.4.1 Senaraikan alatan yang diperlukan. Contohnya wisel, skitel, air minuman, peti ubatan, tongkat jurulatih dan pengusung. 1.5.1 Pesanan kepada Pegawai Logistik seperti wisel, skitel, air minuman tongkat jurulatih dan pengusung. 1.6.1 Pakaian lelaki. a) berkasut b) baju T berkolar, seluar trek dan baju dimasukkan kedalam seluar bagi lelaki. c) baju T berkolar, lengan panjang, seluar trek bagi perempuan.

d) tidak memakai jam, barang kemas seperti cincin, gelang, anting-anting dan rantai. e) tidak memakain alatan komunikasi elektronik f) pemeriksaan kuku hendaklah dilakukan, jika panjang hendaklah dipotong. g) mengumpul dan menyerahkan dompet dan sebarang alatan berharga kepada jurulatih atau pegawai bertugas. Labelkan mengikut nama peserta bagi mengelakkan sebarang masalah. 1.6.2 Pakaian Jurulatih. a) uniform sesuai untuk berkawat b) kasut kawat ( jika ada ) c) tongkat d) wisel e) skitel / kon penanda f) peti pertolongan cemas.

1.7 Laporan tentang persediaan Kepada komandan kem.

1.7.1 Ketua Jurulatih akan melaporkan keadaan semasa kepada komandan kem sebelum memulakan aktiviti kawat kaki.

FASA SEMASA 2.1 Pembahagian tugas jurulatih dan taklimat oleh ketua aktiviti. 2.1.1 Taklimat dan pembahagian tugas oleh ketua jurulatih kepada semua jurulatih yang bertugas dalam aktiviti ini tentang aktiviti kawat static dan majlis protokol. 2.1.2 Semua jurulatih mengambil tempat masing-masing.

2.2 Menerima peserta dan laporan daripada ketua kumpulan.

2.2.1 Ketua peserta hendaklah melaporkan kekuatan peserta. 2.2.2 Memberi amaran tentang keperluan untuk mengikut arahan yang diterima daripada jurulatih yang bertugas.

2.3 Mengenalpasti tahap kesihatan kumpulan sasaran.

2.3.1 Meminta peserta melaporkan jika ada yang mengidap demam, asma, lemah jantung atau cacat. 2.3.2 Pakaian sukan dan berkasut, baju dimasukkan kedalam untuk peserta lelaki.

2.4 Membaca doa sebelum aktiviti

2.4.1 Jurulatih meminta seorang peserta untuk membacakan

dijalankan. 2.5 Taklimat pelaksanaan aktiviti

doa sebelum aktiviti dijalankan. 2.5.1 Pastikan peserta mengikut arahan jurulatih bertugas. 2.5.2 Menjaga tingkahlaku dan pertuturan semasa aktiviti kawat 2.5.3 Sentiasa mengawasi pergerakan ahli dalam kumpulan. 2.5.4 Memberi amaran tentang keperluan untuk mengikut arahan yang diterima daripada ketua jurulatih dan pembantu jurulatih yang bertugas. 2.5.5 Faktor keselamatan padang kawat hendaklah sentiasa diperhatikan supaya sentiasa selamat semasa menjalankan aktiviti kawat oleh ketua jurulatih dan jurulatih bertugas.

2.6 Menetapkan giliran peserta / kumpulan untuk melaksanakan aktiviti.

2.6.1 Ketua Jurulatih akan membahagikan dan membariskan peserta mengikut formasi yang telah ditetapkan dalam bentuk barisan bertiga-tiga dari kiri ke kanan. 2.6.2 Jurulatih mengeluarkan arahan yang tinggi ke kanan dan rendah ke kiri dalam satu barisangerak.

2.6.3 Memberikan nombor 1,2,3 secara berterusan untuk memudahkan mengaturkan formasi. 2.6.4 Ketua Jurulatih memberikan taklimat tentang kaedah kawat kaki yang akan dijalankan dan menerangkan objektif aktiviti. 2.6.5 Menerang dan menunjukajar berdasarkan isi pelajaran mengikut urutan 2.6.6 Praktikal dan Pelaksanaan isi pelajaran kawat kaki. 2.7 Tunjukcara oleh jurulatih atau peserta. 2.7.1 Jurulatih memberikan demontrasi yang baik tentang cara-cara pergerakan asas dalam kawat kaki. 2.7.2 Sentiasa pastikan peserta bersedia dan peka terhadap arahan jurulatih yang bertugas. 2.7.3 Sentiasa pastikan peserta menjaga tingkahlaku semasa menjalankan tugas. 2.7.4 Tidak dibenarkan melakukan sebarang aktiviti tanpa arahan daripada jurulatih. 2.7.5 Jurulatih hendaklah bersikap jujur, adil dan saksama semasa menjalankan tugas. 3 FASA SELEPAS.

3.1 Menamatkan aktiviti selepas menerima arahan daripada ketua aktiviti. 3.2 Menerima laporan daripada peserta dalam kumpulan.

3.1.1 Ketua Jurulatih akan mengeluarkan arahan untuk menamatkan aktiviti kawat kaki dan bersurai selepas menerima arahan daripada ketua aktiviti. 3.2.1 Jurulatih bertanya kepada peserta jika terdapat sebarang masalah selepas aktiviti ini dijalankan. 3.2.2 Ketua peserta melapor diri kepada ketua jurulatih yang bertugas dan meminta izin untuk bersurai.

3.3 Sesi penilaian aktiviti oleh jurulatih bertugas.

3.3.1 Jurulatih mencatatkan kesilapan yang dilakukan oleh peserta 3.3.2 Jurulatih melaporkan kepada ketua jurulatih mengenai catatan kesilapan peserta, mengumpulkan segala alatan yang telah digunakan.

3.4 Mengumpul dan mengemas alatan didalam jumlah yang mencukupi. 3.5 Menyemak dan menyerahkan

3.4.1 Menyerahkan segala alatan yang telah dipinjamkan daripada pihak logistic dan memastikan jumlahnya adalah mencukupi. 3.5.1 Pastikan alatan yang diambil seperti wisel, kon,

alatan didalam jumlah yang mencukupi kepada pegawai logistik. 3.6 Kemaskini pelaporan.

pengusung, tongkat dipulangkan kepada pegawai logistik.

3.6.1 Merumuskan segala aktiviti dan matlamatnya. Ketua jurulatih akan melaporkan aktiviti dalam mesyuarat jurulatih. 3.6.2 Ketua Jurulatih menulis laporan aktiviti dalam buku laporan bertugas.

3.7 Sesi tamat.

3.7.1 Ketua Jurulatih menamatkan aktiviti yang dijalankan dan mengarahkan peserta bersurai.