P. 1
pengurusan kebersihan sekolah

pengurusan kebersihan sekolah

|Views: 149|Likes:
Dipublikasikan oleh Fara Ara
sekolah sihat
sekolah sihat

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Fara Ara on Jul 05, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

6.

0

PENGURUSAN 3K

A. TAKRIFAN a. KEBERSIHAN - Personaliti diri warga sekolah yang cemerlang dan persekitaran sekolah yang bersih, indah dan kondusif dalam membantu proses pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti dan berkesan. KESIHATAN - Sihat, cergas dan cerdas dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek supaya murid dapat mengawal dan mengurus diri dalam membantu meningkatkan pencapaian akademik dan pembangunan sahsiah diri. KESELAMATAN - Suasana yang selamat sama ada di dalam atau di luar sekolah boleh meningkatkan keyakinan dan kekuatan dalaman diri (jati diri murid) daripada sebarang pengaruh dan ancaman luar.

b.

c.

B. OBJEKTIF a. Melahirkan modal insan yang berkeperibadian unggul menerusi pemupukan pengetahuan, sikap dan amalan yang berkekalan dalam aspek kebersihan, kesihatan dan keselamatan. Membina dan memelihara diri, persekitaran sekolah yang bersih, sihat dan selamat. Meningkatkan jalinan permuafakatan strategik antara Kementerian Pelajaran Malaysia dengan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan bagi membentuk jalinan kerjasama dalam usaha merealisasikan Pelaksanaan Program 3K.

b. c.

CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA 3K (KEBERSIHAN. KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERINGKAT SEKOLAH) Pengerusi Pengetua/Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan HEM Setiausaha Guru Penyelaras 3K Ahli Jawatankuasa Penolong Kanan Pentadbiran Penolong Kanan Kokurikulum Penolong Kanan Petang Guru Penyelaras Kebersihan Guru Penyelaras Kesihatan Guru Penyelaras Keselamatan Klinik Kesihatan Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) Jawatankuasa Kemajuan & Keselamatan Kampung Pemimpin Masyarakat Pegawai Perhubungan Polis Dan Ahli-ahli lain yang difikirkan sesuai ik Kesihatan D. BIDANG TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM 3K PERINGKAT SEKOLAH .C.

1 Objektif . f.1. Memastikan warga sekolah melaksanakan Program 3K. LAPORAN SEGERA kes aduan mengikut 1 : 3 : 7 kepada Pejabat Pelajaran Daerah/Gabungan (1 hari laporan awal. 3 hari laporan lengkap. Mendapatkan kerjasama daripada PIBG dan agensi berkaitan untuk menyokong pelaksanaan Program 3K e.1 PENGURUSAN KEBERSIHAN 6. 7 hari kes dianggap selesai) g. Menyediakan laporan pelaksanaan Program 3K Peringkat Sekolah. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa 3K Peringkat Sekolah tiga kali setahun (Januari. iii. iv. i. Melaksanakan aktiviti-aktiviti khas bagi Program 3K. Penggredan Kendiri Kantin Sekolah Senarai Semak Keselamatan Sekolah Gotong-Royong Perdana KPM Penyelenggaraan Tandas Sekolah 6.a. Jun dan September) b. Merancang dan mengemas kini Program 3K Peringkat Sekolah c. ii. d.

keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang disediakan Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian Kesediaan bekerja sebagai satu pasukan untuk mencapai matlamat amalan kebersihan sekolah Meningkatkan kerjasama dan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah Carta Organisasi PENGETUA Pengerusi PK HEM Timbalan Pengerusi GURU PENYELARAS Setiausaha Kebersihan AJK KEBERSIHAN AJK KEBERSIHAN AJK KEBERSIHAN AJK KEBERSIHAN AJK KEBERSIHAN 6. 2. indah dan ceria Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan bagi mencapai kebersihan maksimum Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan. . 4. Bertanggungjawab merancang Pelan Tindakan Pengurusan Kebersihan.2 Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.1. 3. 6. 6.1.3 Senarai Tugas 1.1. 5.

1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan .4 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) PROSES KERJA 1. pembekal makanan RMT dan SBT serta pembekal susu sekolah. Melaksanakan pemeriksaan. 11. pengusaha kantin sekolah. Mewujudkan serta melaksanakan manual penjagaan kebersihan murid dan program kebersihan sekolah. 12. 6. 3. pemantauan serta penilaian kebersihan murid dan sekolah.murid di sekolah. 10. 5. 7. 8.2. 6. pengusaha dewan makan asrama. keracunan makanan dan lain-lain. Menyediakan pelan kontigensi kebersihan untuk menangani kes-kes seperti banjir. Menentukan keperluan-keperluan kebersihan untuk kesejahteraan murid. Mewujudkan polisi kebersihan dan kepimpinan yang berkaitan dengan pengurusan kebersihan murid. Melantik Jawatankuasa 1. jerebu. Meningkatkan kerjasama dengan agensi-agensi yang berkaitan program kebersihan. Mengenal pasti keperluan latihan kepada warga sekolah. 13. Menentukan program pembangunan kebersihan murid dilaksanakan di sekolah. Memastikan syarat-syarat perjanjian dan bidang tugas berkaitan kebersihan dipatuhi oleh pihak yang berkaitan dengan perjanjian/kontrak seperti syarikat pembersihan.1. Merancang keperluan sumber kewangan dan tenaga dalam Pendidikan Kebersihan. 9. Menyedia dan membuat laporan berkala. Menyelaras aktiviti-aktiviti program kebersihan sekolah dengan agensi-agensi yang berkaitan 4. Mengkaji dan menilai kebersihan program secara berterusan. 14.

Menyediakan penyepit dan plastik menentukan kawasan yang ditugaskan.1. Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. 8. JK Kebersihan dan Keceriaan 3. 7. 10 Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerjakerja mengutip sampah pada awal pagi. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.1. 6. sampah dan Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K. JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5. 6. 4. 9.dan dikumpul sehingga bulan terakhir. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih.5 Carta Aliran .2 Kebersihan dan Keceriaan Bilik Darjah 2.

6 Senarai Semak Pengurusan Kebersihan .Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan penilaian mingguan dan Menyediakan penyepit. plastik sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pengawas Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Tamat 6.1.

1 Berfungsi Tandas 3.6 Utiliti Sistem Saliran 5. 2.2 Pakaian (penutup kepala.3 Pekerja 2.1.1.2.1.1 Jawatankuasa Induk 3K sekolah 1.1.6 Utiliti 4.3 Pelan Tindakan Jangka Panjang 1.1.2 Jadual Pembersihan 3.2.3 Tandas 2.1 Kebersihan diri 2.BIL 1.1 Kerusi dan meja 2.1.2 Peralatan dan Perabot 2.2. 4.2.1.3 Tatacara penggunaan 3.4.4 Makanan dan minuman 2.1 Pengurusan 1.1. NGO & Individu) 2. apron dan kasut) 2.2 Pelan Tindakan Jangka Pendek 1. tikus) 2.5 Tempat mencuci peralatan memasak 2.1.1.1.3 Pinggan mangkuk 2.2 Kebersihan persekitaran dalaman Pengurusan sekolah 1.1.1 Kebersihan Fizikal 2.4 Tingkap 4.8 Pencegahan LILATI (lipas.1. 3.3.1.1 Jadual tugas berkala dan Bilik 4.1.4 Tong sampah 2.2.3 Kebersihan warga sekolah 1.2.1.4 Tong sampah 3.1 Pengurusan Kebersihan ASPEK CATATAN .3 Lantai 4.2 Pentadbiran dan Pengurusan 1.2.4 Tempat memasak 2. ITEM 1.1 Kebersihan persekitaran luaran sekolah 1.2 Longkang Kantin 2.5 Sanitari 3. PBT.1.1 Lantai dan dinding 2. lalat. Swasta.1.2 Pencahayaan dan pengudaraan Khas 4.5 Perabot 4.1 Pengurusan Kebersihan Tandas 3.1 Pengurusan Kebersihan Bilik Darjah dan Bilik Khas Bilik Darjah 4.1.4 Fail dan dokumen sokongan 1.1.7 Stor 2.1.6 Tempat mencuci tangan 2.1.1 Bertutup 3.2.5 Penglibatan (Agensi Kerajaan.2 Peti sejuk 2.1.2.3.

6 Kitar semula 7.5 Kaedah pelupusan sampah kering.1.3 Jadual kutipan 6. ASPEK dan Sistem Perparitan Sistem Pelupusan Sisa Pepejal 6.2 Pengurusan karung plastik 6.BIL 5.1.7 Norma Kerja Pengurusan Kebersihan . sampah basah dan sisa makanan 6.1.1.1.2 Pengaliran air 6.1.4 Tempat pelupusan yang sempurna 6.1.1.1.1. 7. Stor bahan dan alat pembersihan (kontraktor pembersihan) ITEM 5.1 Pengurusan Stor 7.2 Susun atur bahan dan alatan 6.1 Proses Pelupusan 6.1.1 Bilangan dan kedudukan tong sampah 6.1 Senarai bahan dan alatan CATATAN 7.1 Kesempurnaan longkang 5.

Tugas Kerja Menubuhkan Jawatankuasa Kebersihan Sekolah Mengadakan mesyuarat Menyediakan senarai aktiviti dan projek Menyediakan senarai kelengkapan Menyediakan senarai tugas pekerja Menyediakan buku rekod bertugas Menyediakan jadual gotongroyong Menyediakan jadual tugas kelab atau persatuan Masa Diambil 1 jam 2 jam 1 jam 1 jam 1 jam 1 jam 30 minit 1 jam 30 minit Jumlah Unit Boleh Dijalankan Menyediakan jadual penyeliaan 1 jam Memberi penerangan kepada warga sekolah 2 jam Membuat laporan penyeliaan tugas dan projek 1 jam Membuat penilaian 1 jam Memberi penghargaan 6. 3. 11.1. 1. 2. 13.Bil. 8. 6. 12. 4. 5. 9. 7.8 Peraturan dan pekeliling yang berkaitan . 10.

9 Borang Yang Berkaitan Kebersihan 1. Borang Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Kelas .Surat Pekeliling Ikhtisas No 4/1981:16 September 1981 Kebersihan Di Sekolah-sekolah Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1982:21 Ogos 1982 Kempen Anti Denggi di Sekolah-Sekolah Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 14/1989:28 Disember 1989 Kebersihan Sekolah Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1997:9 Julai 1997 Amalan Kebersihan Di Sekolah Garispanduan Amalan Kebersihan Sekolah 1997 Kementerian Pendidikan Malaysia Konsep dan Manual Sekolah Selamat. Format Borang Penilaian dan Pemantauan Kantin Sekolah & Asrama 5.1. Laporan Mingguan & Bulanan Program Bebas Denggi di Sekolah 3. Buku Laporan Harian 2.2003 Kementerian Pelajaran Malaysia 6. Borang Laporan Pemantauan Kantin 4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->