Hubungan Etnik di Malaysia

KAUM INDIA

. Komuniti terkecil di Malaysia dengan kepadatan 10%. Malayalees dan Telegu.Siapakah orang India? Berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu. yang bertutur dalam bahasa Tamil.

Sejarah Perkembangan Kaum India di Malaysia .

ladang getah.Sebelum Merdeka Pada awalnya. Ketika India di bawah penaklukan British. dan ladang kelapa sawit. orang India dihantar ke Malaya untuk bekerja di ladang tebu. datang ke Malaya sebagai buruh kasar. . ladang kopi. terutama di kawasan Melaka dan Penang.

.Sebab Penghijrahan Sistem Kasta Mereka yang lahir dalam kasta peringkat rendah tidak akan mendapat kelebihan dalam hidup bermasyarakat. dan pakaian yang cantik. makanan yang lazat. Kesan Membawa bersama kebudayaan Hindu senibina kuil yang menarik.

” Agama Hindu lebih berkonsep geografik (alam) iaitu Sang Pencipta.  Dua cabang agama Hindu: iaitu mengikut daerah di India: . Sang Pelindung.Agama Hindu  Berasal dari India dan dibawa ke Malaysia oleh buruh-buruh ladang pada zaman penjajahan British seawal 1786 di Pulau Pinang.  Perkataan Hindu: “orang Hindu ialah orang yang dianggap tinggal di sebelah sungai Indus. Sang Pemusnah.

(dewa Vishnu)  Sebelah selatan: dari Mumbai ke bawah.dianggap sebagai Shaiva. Tamil Nadu dan sebagainya. terutamanya orang dari kaum Aryan. (dewa Shiva) . Tradisi Vaishnava: iaitu kebanyakannya orang India Utara yang berbahasa lain dan dipengaruhi oleh sejarah yang lain.

Kuil Hindu .

Cara makan Makanan Perkahwina n India BUDA YA Perayaan Tarian Pakaian .

Suatu hubungan yang baik Mamak Bahasa .

Kaum Mamak Merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Protugal dan Belanda. Beragama Islam .

. tengok perlawanan bola Tanpa mengira kaum. Gabungan budaya. Gosip.Hubungan etnik di Malaysia (Mamak dan budaya Malaysia?) Gerai Mamak Bandaraya utama. agama dan umur. 24 jam beroperasi. satu lambang keharmonian sesama kaum.

Bahasa  Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti: Bahasa Tamil Akka Kadai Kappal Katikam Muthu Bahasa Melayu Kakak Kedai Kapal Ketika Mutiara .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful