Hubungan Etnik di Malaysia

KAUM INDIA

yang bertutur dalam bahasa Tamil. . Malayalees dan Telegu. Komuniti terkecil di Malaysia dengan kepadatan 10%.Siapakah orang India? Berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu.

Sejarah Perkembangan Kaum India di Malaysia .

datang ke Malaya sebagai buruh kasar. . ladang kopi. ladang getah. orang India dihantar ke Malaya untuk bekerja di ladang tebu. dan ladang kelapa sawit. terutama di kawasan Melaka dan Penang. Ketika India di bawah penaklukan British.Sebelum Merdeka Pada awalnya.

makanan yang lazat. .Sebab Penghijrahan Sistem Kasta Mereka yang lahir dalam kasta peringkat rendah tidak akan mendapat kelebihan dalam hidup bermasyarakat. Kesan Membawa bersama kebudayaan Hindu senibina kuil yang menarik. dan pakaian yang cantik.

 Dua cabang agama Hindu: iaitu mengikut daerah di India: .Agama Hindu  Berasal dari India dan dibawa ke Malaysia oleh buruh-buruh ladang pada zaman penjajahan British seawal 1786 di Pulau Pinang.” Agama Hindu lebih berkonsep geografik (alam) iaitu Sang Pencipta. Sang Pelindung. Sang Pemusnah.  Perkataan Hindu: “orang Hindu ialah orang yang dianggap tinggal di sebelah sungai Indus.

(dewa Shiva) . terutamanya orang dari kaum Aryan. (dewa Vishnu)  Sebelah selatan: dari Mumbai ke bawah. Tradisi Vaishnava: iaitu kebanyakannya orang India Utara yang berbahasa lain dan dipengaruhi oleh sejarah yang lain.dianggap sebagai Shaiva. Tamil Nadu dan sebagainya.

Kuil Hindu .

Cara makan Makanan Perkahwina n India BUDA YA Perayaan Tarian Pakaian .

Suatu hubungan yang baik Mamak Bahasa .

Kaum Mamak Merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Protugal dan Belanda. Beragama Islam .

agama dan umur. tengok perlawanan bola Tanpa mengira kaum. satu lambang keharmonian sesama kaum. . Gabungan budaya. 24 jam beroperasi. Gosip.Hubungan etnik di Malaysia (Mamak dan budaya Malaysia?) Gerai Mamak Bandaraya utama.

Bahasa  Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti: Bahasa Tamil Akka Kadai Kappal Katikam Muthu Bahasa Melayu Kakak Kedai Kapal Ketika Mutiara .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful