Hubungan Etnik di Malaysia

KAUM INDIA

Malayalees dan Telegu. Komuniti terkecil di Malaysia dengan kepadatan 10%. . yang bertutur dalam bahasa Tamil.Siapakah orang India? Berketurunan daripada mereka yang berhijrah dari India Selatan semasa pemerintahan British di Tanah Melayu.

Sejarah Perkembangan Kaum India di Malaysia .

ladang kopi.Sebelum Merdeka Pada awalnya. dan ladang kelapa sawit. terutama di kawasan Melaka dan Penang. . ladang getah. Ketika India di bawah penaklukan British. datang ke Malaya sebagai buruh kasar. orang India dihantar ke Malaya untuk bekerja di ladang tebu.

Kesan Membawa bersama kebudayaan Hindu senibina kuil yang menarik. . makanan yang lazat. dan pakaian yang cantik.Sebab Penghijrahan Sistem Kasta Mereka yang lahir dalam kasta peringkat rendah tidak akan mendapat kelebihan dalam hidup bermasyarakat.

 Perkataan Hindu: “orang Hindu ialah orang yang dianggap tinggal di sebelah sungai Indus.  Dua cabang agama Hindu: iaitu mengikut daerah di India: . Sang Pemusnah.Agama Hindu  Berasal dari India dan dibawa ke Malaysia oleh buruh-buruh ladang pada zaman penjajahan British seawal 1786 di Pulau Pinang.” Agama Hindu lebih berkonsep geografik (alam) iaitu Sang Pencipta. Sang Pelindung.

terutamanya orang dari kaum Aryan.dianggap sebagai Shaiva. (dewa Shiva) . Tamil Nadu dan sebagainya. Tradisi Vaishnava: iaitu kebanyakannya orang India Utara yang berbahasa lain dan dipengaruhi oleh sejarah yang lain. (dewa Vishnu)  Sebelah selatan: dari Mumbai ke bawah.

Kuil Hindu .

Cara makan Makanan Perkahwina n India BUDA YA Perayaan Tarian Pakaian .

Suatu hubungan yang baik Mamak Bahasa .

Beragama Islam .Kaum Mamak Merupakan keturunan penghijrah semasa Kesultanan Melaka dan kemudiannya semasa pendudukan Melaka oleh orang Protugal dan Belanda.

Gabungan budaya. Gosip. agama dan umur. tengok perlawanan bola Tanpa mengira kaum. . 24 jam beroperasi. satu lambang keharmonian sesama kaum.Hubungan etnik di Malaysia (Mamak dan budaya Malaysia?) Gerai Mamak Bandaraya utama.

Bahasa  Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti: Bahasa Tamil Akka Kadai Kappal Katikam Muthu Bahasa Melayu Kakak Kedai Kapal Ketika Mutiara .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful