Anda di halaman 1dari 4

Kesalahan Bahasa

Penangkapan ikan pada (kata sendi-di) laut cetek (kesalahan istilah-dalam) merupakan satu bidang baru di negara kita. Perusahaan ini belum mendapat sambutan yang menggalakkan dari (kata sendi-daripada) nelayan. Perkembangan perusahaan ini agak lembap. Pencapaian Malaysia dalam bidang ini belum dapat di banggakan (dibanggakan).

Keadaan ini memberikan kesempatan kepada nelayan asing untuk menceroboh perairan kita. Nelayan asing meraih kerugian (kasalahan istilahkeuntungan). Kerajaan kehilangan pendapatan yang banyak. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan berterusan. Sesetengah (penjodoh bilanganbeberapa) langkah telah diambil oleh kerajaan untuk memajukan perusahaan ini.

Antaranya ialah menambahkan pinjaman kepada pengusaha bidang ini, dibaiki (kesalahan imbuhanmembaiki) sistem pemasaran dan sediakan kemudahan asas seperti kompleks pendaratan ikan yang lebih moden. Kerajaan berharap agar lebih banyak sekali (kata penguat) nelayan tempatan bergiat dalam perusahaan ini agar Penghasilan (kesalahan tanda baca-penghasilan) laut dalam akan dapat dilipatgandakan. Penghasilan tersebut akan memberikan sumbangan yang lebih bermakna kepada ekonomi negara.