Anda di halaman 1dari 60

Disediakan oleh

Yeow Bee Hong EL-C08


D20102046648

Pendahuluan Untuk meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan, kerajaan telah memberi tumpuan kepada 4 sub-NKRA. Dua diantaranya ialah untuk meningkatkan kualiti pendidikan prasekolah dan setiap kanak-kanak perlu menguasai kemahiran asas literasi

dan numerasi selepas mengikuti 3 tahun pendidikan rendah. Dasar yang diperkenalkan menjurus kepada perkembangan kanak-kanak yang holistik, pembelajaran berkesan, pembelajaran yang menyeronokkan serta bermakna dan kemahiran asas untuk pendidikan sepanjang hayat.

Masalah tidak mengenal huruf di kalangan kanak-kanak merupakan salah satu punca utama mereka tidak

menguasai kemahiran membaca dengan baik. LINUS iaitu


satu program pemulihan direka bentuk untuk memastikan murid menguasai kemahiran asas literasi (Bahasa Malaysia)

dan numerasi di akhir 3 tahun persekolahan pada


pendidikan rendah. Selaras dengan ini maka guru-guru memerlukan satu kaedah yang dapat membantu kanakkanak untuk mengenal huruf dengan cara yang mudah dan menggembirakan tanpa merasa tertekan.

Rasional Mengenal huruf merupakan satu proses yang amat penting ke arah kanakkanak menguasai kemahiran membaca. Proses pengajaran dan pembelajaran yang menggembirakan dapat meningkatkan keupayaan kognitif, berfikir secara inovatif, kritis dan kreatif serta membantu perasaan tertekan dan bimbang.

Objektif

Membolehkan kanak-kanak mengenal huruf kecil,dapat menulis huruf kecil dengan cara yang betul di samping mengenal huruf besar dalam suasana yang menggembirakan tanpa rasa tertekan.

Penerangan bahan Fokus kaedah ini diberikan kepada bagaimana cara untuk mengatasi masalah mengenal huruf iaitu masalah utama ke arah menguasai kemahiran membaca. Kanak-kanak perlu diberikan asas yang kukuh untuk mengenal huruf dan cara menulis huruf yang betul semenjak dari awal lagi. Bahan ini sesuai digunakan untuk murid prasekolah/ tadika, LINUS, pemulihan dan pendidikan khas.

Pendekatan

yang

menggabungkan

nyanyian,

pergerakan, permainan dan tulisan yang merangkumi kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis dapat mempercepatkan lagi proses kanakkanak belajar. Pendekatan Belajar Melalui Bermain dalam pengajaran dan pembelajaran memainkan peranan penting dalam menentukan keberkesanan sesuatu pengajaran. Dick dan Reiser (1999) mentakrifkan pembelajaran berkesan sebagai pembelajaran yang menyeronokkan.

Keseronokan belajar adalah sesuatu yang diharapkan oleh golongan guru dan pelajar-pelajarnya. Keseronokan membawa implikasi di mana pelajar lebih tertarik dan berminat untuk belajar, manakala guru pula

mempunyai strategi yang boleh mendorong para


pelajarnya memberi tumpuan serta mengambil bahagian yang menyeluruh dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

KOMPONEN KAEDAH NIT(zm)

KAD HURUF (6 keping)

LATIHAN PENGUKUHAN

CD LAGU (6 buah lagu)

PANDUAN GURU

CARA PENGGUNAAN BAHAN.

Sebelum memulakan kaedah ini, sila ambil nilai mula (TOV) murid dengan menggunakan senarai semak 1 (fotostat) yang disediakan di dalam buku ini. Sila guna senarai semak 2 selepas menggunakan kaedah ini untuk melihat peningkatan murid dalam penguasaan huruf. Guru juga boleh menggunakan senarai semak yang dibina sendiri.

Langkah 1 - Guru perkenalkan hurufhuruf yang terdapat berulang menyanyi kali. pada kad Kemudian, secara guru

lagu pertama sambil melukis

huruf berkenaan pada udara.(guna CD lagu yang disertakan)

Langkah

Murid

menyanyi

bersama guru sambil melukis bentuk

huruf dengan cara yang betul pada


udara.

Langkah 3 -

Murid menyanyi

bersama guru sambil guru melukis


bentuk huruf dengan cara yang betul pada kertas majong/papan

putih. (tanpa kotak-kotak)

Langkah 4 - Guru lukis kotak-kotak seperti dengan pada kad yang sedang diajar saiz yang besar pada papan

putih/ kertas majong dan guru masukkan huruf-huruf tersebut sambil menyanyi

bersama-sama murid.

Langkah 5 - Guru lukis beberapa set kotak


pada kad yang sedang diajar dengan

seperti

saiz yang

sederhana besar pada papan putih/ kertas majong dan libatkan murid-murid tersebut untuk menulis huruf - huruf

sambil menyanyi bersama-sama (tanpa

muzik) .Bagi murid yang belum menguasai kemahiran


menulis, guru perlu pada fotostat muka murid huruf-huruf surat akhir yang latihan

dilampirkan

pengukuhan untuk aktiviti.

berkenaan menjalankan

Langkah 6 - Perkenalkan

huruf besar

yang berlainan bentuk dengan huruf kecil yang terdapat di dalam kad ini dan

maklumkan kepada murid bahawa hurufhuruf lain bentuknya sama dengan huruf kecil.

Langkah 7 - Menjalankan aktivti di dalam kertas latihan pengukuhan. *Aktiviti dijalankan dibawah kawalan dan seliaan guru. Langkah pengajaran di atas boleh disambungsambung pada hari berikutnya tetapi pastikan semasa permulaan pengajaran, mulakan dengan lagu dan bentukkan huruf pada udara.

Telinga besar (2x) Itu c (2x) c,c,c,c,c,c (2x) c,c,c (2x)


Jalan lurus Jumpa telinga Itu e (2x) e,e,e,e,e,e (2x) e,e,e (2X)

Kepala bulat Kepala bulat Itu o (2x) o,o,o,o,o,o (2x) o,o,o, (2X) Telinga besar Badan kurus Itu a (2x) a,a,a,a,a,a (2x) a,a,a (2x)

Telinga besar Badan kurus Kaki bengkok Itu lah huruf (2x) g,g,g (2x)
Ular sawa (2x) Itu s (2x) s,s,s,s,s,s (2x) s,s,s (2x)

Rajin usaha Kita berjaya berjaya Jangan putu asa Mari kita cuba Membaca (2x)

Ramai murid yang keliru dengan huruf ini walaupun telah mengenal semua huruf lain. Kegagalan mengenal huruf b,d,p dengan baik menjadikan kanak-kanak tidak dapat membaca dengan betul kerana huruf ini banyak digunakan di dalam perkataan dan ayat. Berikut adalah salah satu kaedah yang boleh diguna pakai untuk memperkenalkan huruf ini.

Langkah 1 - Guru perkenalkan hurufhuruf yang terdapat pada kad. Sebut huruf secara berulang kali. Kemudian, guru menyanyi lagu sambil membuat pergerakan berikut:

Untuk huruf q: kedudukan guru mengadap murid Guru letakkan tapak tangan kanan di atas kepala untuk dijadikan bentuk pipi besar. sambil tangan kiri gerakkan dari atas kepala turun ke bawah ketiak mengikut lengkungan pipi besar tangan kanan tadi. Untuk badan kurus, gerakkan tangan kiri dari tengah dahi ke pusat. Pipi saya besar, Badan saya kurus , Itu huruf q, q,q,q ,q,q

Untuk huruf d: kedudukan guru mengadap murid Guru guna tangan kanan dan letak di pinggang utk dijadikan bentuk perut buncit sambil tangan kiri digerakkan dari atas bahu turun ke pinggang mengikut lengkungan perut buncit yang dibentuk dengan tangan kanan tadi. Untuk badan kurus, gerakkan tangan kiri dari tengah dahi ke pusat.
Perut saya buncit, Badan saya kurus, Itu huruf d. d,d,d,d,d

Untuk huruf p: kedudukan guru mengadap murid Untuk badan kurus,gerakkan tangan kanan dari tengah dahi ke pusat. Untuk pipi besar,letak tapak tangan kiri di atas kepala untuk dijadikan bentuk pipi besar sambil tangan kanan digerakkan dari atas kepala turun ke bawah ketiak mengikut lengkungan pipi besar yang dibentuk dengan tangan kiri tadi. Badan saya kurus, Pipi saya besar, Itu huruf p, p,p,p,p,p

Untuk huruf b : kedudukan guru mengadap murid


Untuk badan kurus, gerakkan tangan kanan dari tengah dahi ke pusat. Untuk perut buncit, letak tangan kiri di pinggang kiri sambil tangan kanan digerakkan dari atas bahu turun ke pinggang mengikut lengkungan perut buncit yang dibentuk dengan tangan kiri tadi .
Badan saya kurus, Perut saya buncit, Itu huruf b. b,b,b,b,b (2x) Dengar cakap guru Jangan ragu-ragu Rajin baca buku Dapat tambah ilmu

Seterusnya ikut langkah 3 hingga 7 seperti kad 1 sebelum ini.

Badan kurus, pakai topi Itu huruf r (ulang 2x) r,r,r (3x) r,r,r,r Itu huruf r Kaki lurus, Badan bongkok Itu huruf n (ulang 2x) n,n,n, (3x) n,n,n,n, Itu huruf n

Kaki lurus, lompat ke kanan Ke kanan lagi (ulang 2x) m,m,m (3x) m,m,m,m Itu huruf m Dari atas, turun bawah Bengkok ke kanan, Naik atas turun bawah, Jalan yang sama u,u,u (3x) u,u,u,u, Itu huruf u.

Dari atas, turun bawah Bengkok ke kanan, Naik atas turun bawah, Bengkok ke kiri y,y,y (3x) y,y,y,y Itu huruf y
Badan kurus tinggi lampai Kaki kanan dibuka (ulang 2x) h,h,h (3x) h,h,h,h, Itu huruf h

Badan kurus, tinggi lampai Itulah oh huruf l l,l,l,l (Ulang 3x) l,l,l.. Badan kurus, t inggi lampai Ada palang di tengah t,t,t,t (ulang 3x) t,t,t...

Pakai topi, badan kurus Ada palang di tengah, f,f,f,f (ulang 3x) f,f,f Badan kurus, tinggi lampai Kaki atas dan bawah k,k,k,k (ulang 3x) k,k,k

Badan kurus, tinggi lampai Kaki atas dan bawah k,k,k,k (ulang 3x) k,k,k
Sayang ibu, Sayang bapa, Hormat guru sentiasa, Jadi anak yang berguna, Hidup berbakti berjasa.

Garis lurus ke bawah Satu titik di atas, toing Itulah huruf i, i,i,i,i (ulang 2x) Garis lurus ke bawah Kaki bengkok ke kiri Satu titik di atas, toing j,j,j,j,j,j,j,j Rajin-rajin selalu Menulis dan membaca Kita di sayang guru Juga kawan rakan sebaya

Giginya tajam ada satu Turun ke bawah naik atas Itulah ia oh huruf v v,v,v,v,v. Oi, oi, v,v,v,v,v Giginya tajam ada dua Turun ke bawah naik atas Turun ke bawah naik atas Itu w. Oi, oi. Itu w.. Darilah atas serong kiri, Darilah atas serong kanan, Bersilang di tengah macam pangkah Itu huruf x. Oi, oi, x,x,x,x,x

Lurus ke kanan dan berhenti Tarik ke bawah serong kiri Lurus ke kanan sekali lagi Itu huruf z. Oi, oi Itu huruf z

Tamatlah sudah huruf kecil Dari huruf a hingga ke z Menyanyi, ingat juga tulis Hati gembira oi,oi(2X)

Permainan 1
Permainan di bawah boleh digunakan untuk meningkatkan atau mempercepatkan proses murid mengingat huruf. Guru bina kuib (10cm X 10cm) dengan menggunakan kad sederhana tebal untuk dijadikan dadu huruf. Tampal setiap keping kad 1-6 (fotosat lampiran dalam buku ini) pada setiap permukaan dadu. Kumpul murid di dalam satu kumpulan berlima di meja atau duduk di atas lantai.

Murid pertama lontar

dadu dan sebut huruf

yang ketahui olehnya pada permukaan atas dadu tersebut. Setiap huruf yang betul akan di beri satu markah/ stiker untuk ditampal (fotosat lampiran borang markah yang disediakan dalam buku ini).

Guru meminta murid lain menyebut huruf yang


belum diketahui oleh murid tersebut.

Permainan di teruskan kepada murid kedua

dan seterusnya. Permainan ini boleh diulang


beberapa kali mengikut kesesuaian masa. Markah atau stiker yang dikumpul dikira. Murid yang mengumpulkan markah/ stiker terbanyak dikira sabagai pemenang.

Nama :

LAMPIRAN Borang markah permainan 1

Pusingan 1

Markah

10
JUMLAH MARKAH :

Minta murid tulis markah yang diperolehi pada setiap pusingan. Satu markah untuk satu huruf yang betul disebut. Jika murid boleh sebut tiga huruf dengan betul, maka ia dikehendaki menulis angka 3 pada bahagian markah. Jika murid belum menguasai nombor, minta murid membuat /// untuk no 3. Guru juga boleh sediakan stiker bintang untuk murid tampal. Kira jumlah markah yang dikumpul pada bahagian bawah.

Permainan 2 Permainan di bawah boleh digunakan untuk meningkatkan atau mempercepatkan proses murid mengingat huruf.

Guru bina kuib yang lebih besar (30cm X 30cm) dengan menggunakan kad manila atau kertas yang lebih keras. Tampal huruf seperti permainan 1 pada setiap permukaan. Minta murid berada di dalam satu bulatan besar (samada duduk ataupun berdiri).

Minta murid edarkan dadu tersebut dari seorang ke seorang sambil muzik diperdengarkan. Hentikan muzik dan minta murid yang sedang memegang dadu tersebut lontarkannya ke ruang tengah.

Minta murid tersebut menyebut huruf yang berada di atas permukaan dadu tersebut dengan kuat. Bagi

tepukan sekiranya murid dapat menyebut kesemua


huruf. Huruf yang tidak diketahui akan dibantu oleh rakan-rakan lain. Aktiviti diteruskan tersebut mengambil semula dengan murid muzik

dadu,

diperdengarkan lagi dan dadu tersebut diedarkan dari seorang ke seorang sehingga muzik diberhenti semula seperti di atas. Ulang aktiviti di atas sehingga masa ditetapkan.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 1

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 2

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 3

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 4

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 5

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Nama:

Lembaran Kerja A: Kad 6

Warnakan

Sila latih murid mewarna sambil menyanyi.

Lembaran Kerja B: Kad 1

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Tampal huruf untuk murid yang belum menguasai tulisan

Lembaran Kerja B: Kad 2

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Lembaran Kerja B: Kad 3

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Tampal huruf untuk murid yang belum menguasai tulisan

Lembaran Kerja B: Kad 4

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Tampal huruf untuk murid yang belum menguasai tulisan

Lembaran Kerja B: Kad 5

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Tampal huruf untuk murid yang belum menguasai tulisan

Lembaran Kerja B : Kad 6

Nama:
Salin atau tampal huruf.

Tampal huruf untuk murid yang belum menguasai tulisan

Lembaran Kerja C

Nama:
Tulis huruf yang disebut oleh guru.

Tujuan lembaran kerja C ini dibuat adalah untuk memastikan bahawa murid tidak mennghafal dan dapat mengenal serta menulis huruf dengan betul walaupun kedudukan kotak telah diubah. Guru sebut huruf secara rawak tanpa menyanyi dan murid tulis. Ulang aktiviti ini beberapa kali dengan menggunakan lembaran kerja C ini. Dijalankan secara kelas dan individu. *Murid yang belum menguasai tulisan, sila tampal huruf yang disebut oleh guru.

BAHAN 1

KAD 1

KAD 2

KAD 3

KAD 4

KAD 5

KAD 6

c e

b
d p

r
n m

l
t f

i
j

v
w x

a
o s g

Huruf huruf di atas diberikan kepada murid-murid yang belum menguasai tulisan. Guru fotostat dan gunting bahagian yang diperlukan dan berikan kepada murid untuk menjalankan aktiviti.

Lembaran Kerja D

Nama:
Padankan Padankan Padankan

e
m

A G E M

r n j b h

B J R N

f k i l

I L T F
K

g a

q
d
Tulis huruf besar

D
Q

Y H

t
Tulis huruf besar

Tulis huruf besar

e m g

a q d h b

j n r

i k f

l t

* Ulang beberapa kali lembaran kerja ini sehingga murid mahir

LAMPIRAN Borang markah permainan Nama :

Pusingan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
JUMLAH MARKAH : Minta murid murid untuk

Markah

murid tulis markah yang diperolehi pada setiap pusingan. Satu markah untuk satu huruf yang betul disebut. Jika boleh sebut tiga huruf dengan betul, maka ia dikehendaki menulis angka 3 pada bahagian markah. Jika belum menguasai nombor, minta murid membuat /// untuk no 3. Guru juga boleh sediakan sticker bintang murid tampal. Kira jumlah markah yang dikumpul pada bahagian bawah.

SENARAI SEMAK 1 ( TOV )


Bil Nama murid Kad 1 Kad 2 Kad 3 Kad 4 kad 5 Kad 6 Catatan

c
1. 2. 3 4. 5. 6. 7.

m u

v w

8.
9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

16.
17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

24.
25. Tanda ( ) jika murid telah mengenal huruf tersebut. * Senarai semak ini perlu di buat sebelum guru menggunakan kaedah ini

SENARAI SEMAK 2
Bil Nama murid Kad 1 Kad 2 Kad 3 Kad 4 kad 5 Kad 6 Catatan

c
1. 2. 3 4. 5. 6. 7.

m u

8.
9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

16.
17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

24.
25. Tanda ( ) jika murid telah mengenal huruf tersebut. Senarai semak ini perlu di buat setelah guru menggunakan kaedah ini