Anda di halaman 1dari 3

Borang Penilaian Rubrik Kemahiran Manipulatif Menggelecek Bola (kemahiran bola baling) Aspek yang dinilai/ Markah 1.

Kawalan Bola Baik 3 >murid dapat mengawal bola dengan berkesan iaitu murid dapat mengawal kedudukan bola secara rapat pada badannya. >postur badan berada dalam keadaan dibongkokkan sedikit dan lutut dibengkokkan semasa menggelecek bola. Sederhana 2 >murid dapat mengawal bola tetapi masih kurang kemahiran untuk mengawal jarak kedudukan bola. > postur badan berada dalam keadaan bongkok tetapi lutut tidak dibengkokkan semasa menggelecek bola. Lemah 1 >murid tidak dapat mengawal bola iaitu tiada kawalan koordinasi badan dengan bola yang digunakan semasa menggelecek . >postur badan tidak betul, termasuklah dari segi postur badan yang tidak berada dalam keadaan bongkok, dan lutut tidak berada dalam keadaan bengkok semasa menggelecek bola. >murid tidak dapat menggelecek bola dengan menggunakan jari (pada tangan yang dominan), dan hanya mampu menggunakan tapak tangan semasa menggelecek bola. >kontak mata murid hanya berfokus pada bola yang digelecek (dikawal), dan bukan pada arah kawasan bola yang hendak digelecek.

2. Kedudukan Postur Badan

3. Kedudukan tangan dan jari semasa menggelecek bola

>semasa menggelecek bola, murid dapat mengawal dan menggunakan jari (pada tangan yang dominan) untuk melantun bola bukannya tapak tangan.

4. Kawalan Kontak mata semasa menggelecek bola

>kontak mata tidak terlalu fokus pada bola yang digelecek (dikawal) tetapi masih mampu mengawal bola.

>murid dapat mengawal dan menggunakan jari (pada tangan yang dominan) untuk melantun bola tetapi masih terdapat penggunaan tapak tangan semasa menggelecek bola. >kontak mata yang terlalu kerap dengan bola, dan mengganggu pergerakan untuk menggelecek bola.

SENARAI SEMAK KEMAHIRAN MENGGELECEK BOLA

Bil .

Nama Pelajar

Menggelecek bola
kawalan kontak mata selaras dengan pergerakan semasa menggelecek bola

postur badan bongkok dan lutut dibengkokkan

Jumlah markah

Catatan

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Alhaadi Bin Ismail Benny Bin Raijun Cassandra Inggam Estrop Hakimah Binti Jamahari Henley Bin Josit Hollysten Anak Jimmy Braoh Marliah Binti Nasir Mashlina Binti Mokhsar Muhammad Wal Asri Bin Mohammad Yussoff Muhd Hazwan Bin Yacob Mohd Isa Bin Etit Muhammad Hafiz Bin Sukaimi Nor Nadia Nabilah Binti Mohd Nor Azan Nur Adibah Binti Salehuddin Nur Siti Zahara Binti Abu Bakar Qurratu Aini Binti Jumaan

10 11 12 13 14 15 16

menggunakan jari semasa menggelecek bola (bukan tapak tangan)

kedudukan bola yang rapat pada badan

17 18 19 20 21

Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Rosliza Binti Amir Bek Sharifah Nur Rasyidah Binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin Tadong Anak Empuau Zuhaidi Suhaimi Bin Mohamat