P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun 6

Rancangan Tahunan Psv Tahun 6

|Views: 167|Likes:
Dipublikasikan oleh Faizah Adi

More info:

Published by: Faizah Adi on Jul 12, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN PELAJARAN

TAHUN 6 PENDIDIKAN SENI VISUAL
JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 AKTIVITI / ISI KANDUNGAN Alat sudu Cetakan Sutera Saring Bahan gambar MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF IMPAK/CATATAN . kad manila. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Menggambar 3 . kekacang. Bahan . Alat Bahan Anyaman .menghasilkan corak secara terancang b.gunting.tali. c. mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. berus dan palet Pedagogi . gam polisterin.kertas lukisan. pisau dan gunting .Suasana Waktu Senja Catan Alat . Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b.TKP.Selipar Anyaman a.mengetahui teknik anyaman.TKP. . Pembelajaran Masteri Mengenal Kraf Tradisional. KBKK. pisau dan pembaris.kertas warna. b. KBKK. sekuji.murid dapat a.KBKK. KBKK. menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a.kertas tebal dan binding tape Pedagogi .TKP.kertas warna.Hiasan Dinding a. pemidang saring sutera.menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna.kertas lukisan.Buah-buahan Tempatan Pada akhir pelajaran.memahami teknik cetakan saring sutera b. Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (2 ) . warna air . gam dan pensel Pedagogi .mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. 4 . TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 . pewarna kain dan Menggambar 1 . dan kain organdi .pisau.menghasilkan gambar dengan teknik cetakan saring sutera bercetak Pedagogi .pensil. Menghasilkan catan menggunakan cat air Alat Bahan Kolaj .

menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. span dan contoh corak resis Bahan . menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .krayon.Wajah 5 a. menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam. warna air dan kertas lukisan Pedagogi . gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (3 ) . dan KBKK Membentuk dan Membuat Binaan 7 . KBKK. menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat .kertas A4. Kontekstual. contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan. a. Mengenal Kraf Tradisional 8 . Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme.lidi sate. warna air Pedagogi .Selendang a.berus.TKP. memahami konsep montaj b. melakar corak batik b.berus lukisan. 6 . Bahan .TKP. b. Resis Alat . menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar. Alat Montaj .kertas lukisan. polisterin dan gam Pedagogi . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif.KBKK.TKP.gunting.Menara Kawalan Binaan Alat . tempat bancuh warna Bahan . mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b.Kain Mafla a.pisau dan gunting Bahan .

b. KBKK dan Pembelajaran Masteri Poster Menggambar 9 .kotak minuman. gam UHU. tali gasing .gunting . Alat . penutup botol.TKP.kertas tebal (elephant card dsb ). gam polisterin Pedagogi .TKP dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional JUPSVJ/04 a. menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Bahan Membuat Boneka krim. Pedagogi . menghasilkan poster d. mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b. a. memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung. menghargai alam sekitar. dan pen marker.warna air.Keindahan Alam Sekitar Membuat Corak dan Rekaan 10 .Ikan Dasar Laut Membuat Corak 3D di atas permukaan 2D Alat Bahan dan . kulit botol. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c. mengetahui bahagian-bahagian perisai Alat Bahan . menghargai keindahan alam sekitar. kertas (4 ) . kad manila.kertas A4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 a.gunting dan gambar perisai .kertas lukisan dan krayon Pedagogi . . KBKK.Bahan .gunting. pisau dan berus lukisan .TKP. batang ais benang kait hitam. menghasilkan gambar ikan di dasar laut melalui teknik potong dan tampal b.Boneka Gantung a. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membentuk dan Membuat Binaan 11 .

menghasilkan corak yang sesuai pada bingkai gambar b.Model Perisai b.TKP.Bingkai Gambar dan ubi kentang. tali tangsi dan dawai Pedagogi . kotak dan reben Pedagogi . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik a.Alas Dulang Hantaran a. menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. TKP dan Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (5 ) .tempat bancuh Membuat Corak dan Rekaan 14 . Alat Pertahanan Diri warna. Mengenal Kraf Tradisional 16 . mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c.kertas lukisan. menghasilkan pemidang tenunan b.KBKK.gunting.KBKK dan TKP .keratan gambar bungan orkid dan gigi .Kontekstual. KBKK dan Konstruktivisme.Bunga Orkid a.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 12 . memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat . TKP.berus lukisan. Kontekstual. membina sebuah mobail secara kreatif Alat Mobail . warna air.gunting. pemotong dawai dan tin minuman ringan. b.kertas warna.pisau. kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi. memahami konsep mobail b. Bahan . dan gam Pedagogi .benang bulu kambing Pedagogi .Hiasan Pintu a. Bahan . Alat berus Percikan Bahan Pedagogi Alat warna Capan . dan KBKK Menggambar 13 .warna air dan kertas lukisan . pisau dan kotak Bahan . memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat Binaan 15 .

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar .kertas lukisan. c.Alas Meja (6 ) . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d.pisau. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik. memahami konsep capan b. paku dan berus warna . dakwat dan warna air Pedagogi .gunting Bahan . muskin tape . meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.KBKK.Alas Dulang a. a. b. menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsur-unsur persepsi dan perlakuan. . Alatan . KBKK dan BCB . Pedagogi .kentang.TKP.TKP. berus.lidi sate. memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c.komputer dan pencetak Bahan . a. menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan.kertas A4.kertas warna Pedagogi .Bangunan 17 a.Tanglung Alatan Bahan Stabail . warna dan kertas lukisan .gunting . KBKK. Pedagogi .Hidupan Laut 20 a. KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 19 . memahami konsep lipatan dan guntingan. kertas kaca( glass paper ). menyatakan bentuk. gam polisterin dan benang kasar. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Alatan .gunting. warna air. daun dan ranting kayu. TKP Membuat Corak dan Rekaan 21 JUPSVJ/04 Alat Bahan Pedagogi Capan . memahami konsep dan teknik cetakan. b. ICT dan KBKK ICT Membuat Corak dan Rekaan 18 .bentuk tanglung b. Konstuktivisme Menggambar . mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.TKP. tempat warna.TKP. menghasilkan corak yang Alatan Bahan bancuh Cetakan .

Pedagogi .karung kertas. pisau. Alatan Bahan gam . kertas warna. memahami konsep cetakan. warna air. paku dan tukul .Sampul Hadiah Alatan Cetakan . mengetahui alat-alat Alatan Bahan . memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero.mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media. b.contoh lukisan Bahan .kotak. KBKK kritis-mencirikan). a. playar. b. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi . tali. a. menghias topeng serkuip secara kreatif. gam. pisau dan bekas bancuh warna Bahan .Topeng Serkup Hantu a. menghasilkan cetakan motif geometri. Menggambar 24 . b. memahami konsep model. Topeng Serkup dan kad manila.Konstruktivisme dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 23 .KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a. ragum. menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat.TKP dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan 25 .Keris Simen Fero a. kapas. berus dan suratkhabar Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 menarik pada alas meja dengan teknik capan Membentuk dan Membuat Binaan 22 .pensel. menghasilkan topeng serkup.pisau. b. Pembelajaran Masteri. b. Alat Pertahanan Diri Alatan .Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan .cat.TKP (verbal linguistik dan kinestatik). penutup (7 ) . simen dan dawai Pedagogi .kertas lukisan.gunting. warna air dan kentang Pedagogi . menghargai keris sebagai warisan Melayu.berus lukisan.gunting dan pisau .

menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. c. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 26 Binaan.Kontekstual. Pedagogi . mengetahui proses membuat layang-layang.Hiasan Lantai 29 a. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. a. menghasilkan layang-layang dan menghias secara kreatif. kertas warna. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Bahan .Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) Mengenal Kraf Tradisional 27 . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.warna air dan kertas lukisan Pedagogi . Kontekstual dan TKP Menggambar . c. Pedagogi . Pedagogi . cellopane tape dan kertas suratkhabar. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.KBKK. Masteri Lukisan Membuat Corak dan Rekaan . b.pisau dan gunting .benang/tali.pensel warna. b. Kontekstual dan Pem. c.Taman Bunga 28 Alat . palet.Layanglayang a. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. membina sebuah model kenderaan secara kreatif.menghargai kraf tangan tradisional. gam. Alat Catan berus.Kenderaan Kereta bahan terpakai yang diperlukan. pembaris dan contoh catan. TKP dan KBKK - JUPSVJ/04 (8 ) . Membuat Model botol dan dawai keras. . kertas lukisan dan krayon.TKP.pensel Bahan . buluh. Alatan Bahan Alat Permainan . c.

a. krayon. Pembelajaran JUPSVJ/04 (9 ) . menghasilkan corak yang kreatif dan menghias bekas pensel.perisian komputer (Paint) Bahan .gunting dan pisau Bahan . menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat.TKP. . bekas warna.Burung Jinjang a. TKP. memahami konsep dan teknik origami.KBKK.benang emas dan kain baldu Pedagogi . ICT dan KBKK 33 Membuat Corak dan Rekaan .kertas lukisan.TKP. Kontekstual. kadbod dan gam Pedagogi . kad manila dan cuban Bahan .Arca Semut a. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. memotong polisterin kepada beberapa bahagian anggota badan semut dengan kemas dan betul. mengetahui alat. manik. berus lukisan.gunting dan jarum .jarum. kad manila dan arca semut. Bahan . meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. Kontekstual dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 31 -Hiasan Dinding Tekat Alatan . pemidang.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Membentuk dan Membuat Binaan . bulu kapas.kertas warna.warna air. b.Kontekstual. benang. KBKK(menjana idea) Menggambar 32 . Alat jarum Arca Timbul ( Relif) .Bekas Pensel Lipatan dan Guntingan Alat . TKP(naturalis).botol air mineral. gam.Konstruktivieme. a. c. b. lidi dan polisterin Pedagogi . 30 peniti. bahan serta teknik origami untuk menghasilkan burung jinjang Alat Bahan ayam / Origami Pedagogi . . menyusun dan mencantum bahagian badan anggota semut secara bertingkat dari besar ke kecil.Keluargaku ICT Alat . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. b. kertas warna dan gam Pedagogi . mengetahui cara-cara menekat. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. a. Pembelajaran Masteri dan TKP 34 Membentuk dan Membuat Binaan.pisau. b. b.

menggunakan canting dalam proses membatik dengan betul. debu soda. .BCB. pemidang kayu. KBKK dan TKP. menghasilkan mobail burung jinjang. b. pewarna(remazol). JUPSVJ/04 ( 10 ) . Masteri. periuk. menghasilkan corak batik yang sesuai untuk sapu tangan.canting. Konstruktivisme. c. memahami konsep asas membuat batik dengan teknik mencanting. dapur gas.fabrik putih. Alat Batik Bahan Pedagogi .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 c.Sapu Tangan a. . pelembut fabrik(softner). campuran lilin. 35 Mengenal Kraf Tradisional . berus.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->