P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun 6

Rancangan Tahunan Psv Tahun 6

|Views: 167|Likes:
Dipublikasikan oleh Faizah Adi

More info:

Published by: Faizah Adi on Jul 12, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN PELAJARAN

TAHUN 6 PENDIDIKAN SENI VISUAL
JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

tali.kertas lukisan.TKP. pewarna kain dan Menggambar 1 .kertas tebal dan binding tape Pedagogi .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 AKTIVITI / ISI KANDUNGAN Alat sudu Cetakan Sutera Saring Bahan gambar MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF IMPAK/CATATAN . mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. kad manila.Selipar Anyaman a.pensil. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Menggambar 3 . warna air . c.gunting.kertas lukisan. pisau dan gunting .menghasilkan corak secara terancang b. pemidang saring sutera.kertas warna. 4 .menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna.memahami teknik cetakan saring sutera b. Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (2 ) . Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b. dan kain organdi . Alat Bahan Anyaman . KBKK. Bahan . pisau dan pembaris. .kertas warna. TKP dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 .pisau. berus dan palet Pedagogi . Menghasilkan catan menggunakan cat air Alat Bahan Kolaj . KBKK.mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.murid dapat a.Buah-buahan Tempatan Pada akhir pelajaran.Suasana Waktu Senja Catan Alat . menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a.TKP. KBKK.TKP. sekuji. kekacang.mengetahui teknik anyaman.Hiasan Dinding a. Pembelajaran Masteri Mengenal Kraf Tradisional.menghasilkan gambar dengan teknik cetakan saring sutera bercetak Pedagogi . b. gam polisterin.KBKK. gam dan pensel Pedagogi .

krayon.Menara Kawalan Binaan Alat . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif. melakar corak batik b. warna air dan kertas lukisan Pedagogi . polisterin dan gam Pedagogi .TKP.TKP. gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. b. menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam. KBKK.KBKK.lidi sate. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme. 6 .kertas A4. dan KBKK Membentuk dan Membuat Binaan 7 .TKP. Mengenal Kraf Tradisional 8 . contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun.berus lukisan.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar . warna air Pedagogi . menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis. Kontekstual.Kain Mafla a.gunting. memahami konsep montaj b. KBKK dan Kontekstual JUPSVJ/04 (3 ) . Resis Alat .Wajah 5 a. a. menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar.Selendang a. Alat Montaj . menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat .kertas lukisan. tempat bancuh warna Bahan . span dan contoh corak resis Bahan . mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b.pisau dan gunting Bahan . Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan.berus. Bahan .

menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Bahan Membuat Boneka krim. menghargai alam sekitar. gam UHU. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c. dan pen marker.Boneka Gantung a. menghargai keindahan alam sekitar.kertas lukisan dan krayon Pedagogi . Alat . b. KBKK dan Pembelajaran Masteri Poster Menggambar 9 .gunting . Pedagogi . memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri Membentuk dan Membuat Binaan 11 . tali gasing . mengetahui bahagian-bahagian perisai Alat Bahan . a.kertas tebal (elephant card dsb ). mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b. kad manila.Bahan . menghasilkan gambar ikan di dasar laut melalui teknik potong dan tampal b.Ikan Dasar Laut Membuat Corak 3D di atas permukaan 2D Alat Bahan dan .gunting dan gambar perisai . pisau dan berus lukisan . kertas (4 ) .kotak minuman. penutup botol. batang ais benang kait hitam.warna air. .Keindahan Alam Sekitar Membuat Corak dan Rekaan 10 .TKP. menghasilkan poster d.TKP. kulit botol.TKP dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional JUPSVJ/04 a. gam polisterin Pedagogi .kertas A4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 a. KBKK.gunting.

warna air. pisau dan kotak Bahan . memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat . dan KBKK Menggambar 13 .kertas lukisan. mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c.pisau. memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian.warna air dan kertas lukisan . membina sebuah mobail secara kreatif Alat Mobail .Alas Dulang Hantaran a.Kontekstual. dan gam Pedagogi .Bingkai Gambar dan ubi kentang.Model Perisai b.KBKK dan TKP . Alat Pertahanan Diri warna.tempat bancuh Membuat Corak dan Rekaan 14 . KBKK dan Konstruktivisme.gunting. memahami konsep mobail b. Bahan .TKP. Alat berus Percikan Bahan Pedagogi Alat warna Capan .KBKK.berus lukisan.benang bulu kambing Pedagogi . Mengenal Kraf Tradisional 16 . kotak dan reben Pedagogi .Hiasan Pintu a. TKP. kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi. tali tangsi dan dawai Pedagogi . Bahan . menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik a. menghasilkan corak yang sesuai pada bingkai gambar b. menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. Kontekstual. b.gunting.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat Binaan 15 . menghasilkan pemidang tenunan b.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 12 . pemotong dawai dan tin minuman ringan.Bunga Orkid a. TKP dan Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (5 ) .keratan gambar bungan orkid dan gigi .kertas warna.

b.gunting.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik.KBKK. a.Alas Meja (6 ) . meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan.kertas A4.pisau. kertas kaca( glass paper ).TKP. memahami konsep capan b. TKP Membuat Corak dan Rekaan 21 JUPSVJ/04 Alat Bahan Pedagogi Capan .TKP.gunting Bahan .bentuk tanglung b. memahami konsep dan teknik cetakan. berus.kertas lukisan. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan. b. a.Alas Dulang a. Konstuktivisme Menggambar . KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 19 . gam polisterin dan benang kasar. Alatan .TKP.lidi sate. Pedagogi .TKP. memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. . paku dan berus warna . c. tempat warna.kertas warna Pedagogi . dakwat dan warna air Pedagogi . menyatakan bentuk. menghasilkan tanglung berbentuk piramid Lipatan dan Guntingan Alatan .kentang. warna dan kertas lukisan . menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsur-unsur persepsi dan perlakuan.Bangunan 17 a. memahami konsep lipatan dan guntingan.komputer dan pencetak Bahan . KBKK dan BCB . warna air. ICT dan KBKK ICT Membuat Corak dan Rekaan 18 . KBKK.Hidupan Laut 20 a.gunting . daun dan ranting kayu.Tanglung Alatan Bahan Stabail . menghasilkan corak yang Alatan Bahan bancuh Cetakan . muskin tape . Pedagogi .

a. memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero. simen dan dawai Pedagogi .TKP dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan 25 .pisau. kertas warna.kertas lukisan. memahami konsep cetakan.cat.Topeng Serkup Hantu a.contoh lukisan Bahan .mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media. warna air dan kentang Pedagogi . b. Pedagogi .karung kertas. Menggambar 24 .TKP (verbal linguistik dan kinestatik). paku dan tukul . berus dan suratkhabar Bahan . Alatan Bahan gam . mengetahui alat-alat Alatan Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 menarik pada alas meja dengan teknik capan Membentuk dan Membuat Binaan 22 .gunting dan pisau . pisau.pensel. pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi . pisau dan bekas bancuh warna Bahan . warna air.Keris Simen Fero a.KBKK dan TKP Membentuk dan Membuat JUPSVJ/04 a. menghasilkan cetakan motif geometri. kapas. Alat Pertahanan Diri Alatan . tali.Sampul Hadiah Alatan Cetakan . gam. memahami konsep model.Konstruktivisme dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 23 . ragum. menghias topeng serkuip secara kreatif. menghargai keris sebagai warisan Melayu. Topeng Serkup dan kad manila.gunting. b. b. KBKK kritis-mencirikan).berus lukisan. b. menghasilkan topeng serkup.Gerai BuahBuahan Lukisan Alatan . b. menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. penutup (7 ) . a. playar. Pembelajaran Masteri.kotak.

b.pensel Bahan . c.Taman Bunga 28 Alat . Pedagogi . Membuat Model botol dan dawai keras. Kontekstual dan TKP Menggambar .pensel warna. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Alatan Bahan Alat Permainan . mengetahui proses membuat layang-layang.Kontekstual.pisau dan gunting . Alat Catan berus. palet. . Masteri Lukisan Membuat Corak dan Rekaan . Kontekstual dan Pem. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.TKP. a. c.warna air dan kertas lukisan Pedagogi .benang/tali. pembaris dan contoh catan.KBKK.Layanglayang a. gam. kertas warna. menghasilkan layang-layang dan menghias secara kreatif.Kenderaan Kereta bahan terpakai yang diperlukan. TKP dan KBKK - JUPSVJ/04 (8 ) . menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. c.Hiasan Lantai 29 a. kertas lukisan dan krayon. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. Bahan . buluh. c.Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) Mengenal Kraf Tradisional 27 . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. membina sebuah model kenderaan secara kreatif. b. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Pedagogi . cellopane tape dan kertas suratkhabar.menghargai kraf tangan tradisional.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 26 Binaan. Pedagogi .

jarum. Alat jarum Arca Timbul ( Relif) .Keluargaku ICT Alat . bekas warna. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Kontekstual dan KBKK Mengenal Kraf Tradisional 31 -Hiasan Dinding Tekat Alatan . kad manila dan cuban Bahan . mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. . 30 peniti. Pembelajaran JUPSVJ/04 (9 ) . a. gam. manik. memotong polisterin kepada beberapa bahagian anggota badan semut dengan kemas dan betul. KBKK(menjana idea) Menggambar 32 .kertas warna. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. TKP. ICT dan KBKK 33 Membuat Corak dan Rekaan . menghasilkan corak yang kreatif dan menghias bekas pensel. a. Kontekstual. memahami konsep dan teknik origami.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Membentuk dan Membuat Binaan .perisian komputer (Paint) Bahan . kadbod dan gam Pedagogi . b.pisau. berus lukisan.TKP. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. b. mengetahui cara-cara menekat. kad manila dan arca semut.Kontekstual.Arca Semut a.KBKK. b. benang.TKP.gunting dan pisau Bahan . b.kertas lukisan. b.Konstruktivieme. a. TKP(naturalis). mengetahui alat.benang emas dan kain baldu Pedagogi . bahan serta teknik origami untuk menghasilkan burung jinjang Alat Bahan ayam / Origami Pedagogi . Bahan .Burung Jinjang a. . pemidang. kertas warna dan gam Pedagogi .gunting dan jarum . c.botol air mineral.Bekas Pensel Lipatan dan Guntingan Alat . lidi dan polisterin Pedagogi . krayon. menyusun dan mencantum bahagian badan anggota semut secara bertingkat dari besar ke kecil. bulu kapas. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.warna air. Pembelajaran Masteri dan TKP 34 Membentuk dan Membuat Binaan.

Sapu Tangan a. pewarna(remazol). c.BCB.fabrik putih. menggunakan canting dalam proses membatik dengan betul. memahami konsep asas membuat batik dengan teknik mencanting. Alat Batik Bahan Pedagogi . menghasilkan mobail burung jinjang. KBKK dan TKP. b.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 c.canting. . JUPSVJ/04 ( 10 ) . dapur gas. pelembut fabrik(softner). menghasilkan corak batik yang sesuai untuk sapu tangan. pemidang kayu. Masteri. . campuran lilin. Konstruktivisme. berus. debu soda. periuk. 35 Mengenal Kraf Tradisional .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->