SEKTOR PERLOMBONGAN

1

J E N I S F A K T O R Y G M E M P E N G A R U H I
KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN K E S A N T E R H A D A P A L A M S E K I T A R

PERLOMBONGAN
2

 Aktiviti menghasilkan mineral dalam

BUMI yang MERANGKUMI USAHA GALI, MELOMBONG & MEMPROSES MINERAL  KUARI – Aktiviti mengeluarkan batu dari bukit & memecahkannya untuk pembinaan jalan raya & membuat simen

3

 Bijih timah  Bijih besi  Kuprum  Emas

 Marmar  Tanah liat  Fosfat

 Petroleum,  Gas asli  Arang batu

SUMBER TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI BAHAN API FOSIL – PETROLEUM/ ARANG BATU 2.angin.geoterma & biomas .ombak. SUMBER BOLEH DIPERBAHARUI – tenaga suria.SUMBER MINERAL YANG DAPAT MEMBEKALKAN BAHAN API 4 DIBAHAGIKAN KEPADA 2 KATEGORI 1.

Kota TinggiJohor Bau-Sarawak.Pilong-luar Pantai Terengganu Lembah Kinta-Perak. Lubuk Mandi-Terengganu.Baram.TABURAN SUMBER MINERAL 5 JENIS MINERAL LOKASI PERLOMBONGAN Petroleum Gas Asli Bijih Timah Emas Arang Batu Bauskit Kuprum Batu kapur Kaolin Bokor.Kuala Lipis-Pahang Mukah.Bintulu-Sarawak. Kuala Langat Selangor.Pulau Langkawi-Kedah.Betty di luar Pantai Sarawak Beryl.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 1.Silimpopom.Laila di luar Pantai Sarawak. Bidor-Perak.Sabah Teluk Ramunia-Johor Mamut-Sabah Batu Caves-Selangor. Air Hitam -Johor .

6 .

Thailand GAS ASLI CECAIR dr Bintulu.Singapura.Amerika Syarikat.pasaran luar negara – Jepun.dieksport dlm bentuk Jongkong ke Jepun & Amerika Syarikat Pengeluaran arang batu tempatan.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 7 2.hanya dapat memenuhi 10% daripada keluaran negara . SKALA & ORIENTASI PENGELUARAN PETROLEUM.dieksport ke Jepun GAS ASLI DI KERTEH – Disalurkan ke Singapura & Semenanjung Malaysia Bijih Timah.

Port Dickson dan Tangga Batu.PETROLEUM 8  Sektor paling penting kepada Malaysia.Sarawak.  Simpanan petroleum mentah : luar pantai Terengganu.  Mula dijalankan di Miri pada 1909  Simpanan petroleum mentah Malaysia -3 bilion tong.  Petroleum yang dilombong di luar pantai Terengganu ditapis di Kerteh . Sarawak . dan Sabah.  Manakala petroleum yang dilombong di luar pantai Sabah dan Sarawak ditapis di Lutong.

luar pantai Sarawak dan luar pantai Sabah.  Gas asli yang dilombong luar pantai Terengganu diproses di Kerteh(daerah Kemaman Terengganu).2 trilion kaki padu  Simpanan gas asli utama Malaysia terletak di Terengganu.GAS ASLI  Bahan mineral yang terhasil di kawasan perlombongan 9 petroleum.  Simpanan gas asli di Malaysia pada tahun 2000 – 84.Contohnya Pusat Elektrik Paka di Terengganu .  Kegunaan sebagai sumber tenaga elektrik.

Perak .lombong kapal korek.Antaranya:.  Tahun 2001.lombong pam kerikil .kawasan utama perlombongan bijih timah .  Lembah Kinta .terdapat 33 buah lombong bijih timah yg masih beroperasi. lombong dedah dan kolong. Kini merosot.BIJIH TIMAH 10  Pernah muncul sebagai sektor utama yg menjana ekonomi negara sekitar 1960-1970-an .

72 sen sekilogram  1990 – Harga timah RM 15.05 sen sekilogram .SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 11 1. KEMELESETAN EKONOMI DUNIA  Kemelesetan ekonomi dunia pada 1985 – Harga bijih timah antarabangsa turun mendadak  Pengeluaran terpaksa dikurangkan untuk elak kerugian  1980 – Harga timah RM35.

kaca & kertas menyebabkan permintaan terhadap bijih timah berkurangan .KEWUJUDAN BAHAN PENGGANTI  Banyak bahan pengganti yang lebih murah & mudah  Industri pemprosesan makanan & minuman dalam tin banyak menggunakan bijih timah sebagai bahan penyadur tin  Bahan pengganti seperti botol plastik.SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 12 2.

SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 13 3. SUMBER BERKURANGAN & PENINGKATAN KOS OPERASI  Simpanan sumber bijih timah negara berkurangan akibat eksploitasi penjajah Inggeris sejak abad ke 19  Kuantiti bijih timah yang terlalu sedikit & terdiri daripada kualiti yang tidak bermutu tinggi  Lombong lama terpaksa ditutup  Lombong baru tidak dapat dibuka kerana kos operasi yang tinggi .

Sarawak yang beroperasi menggunakan arang batu .stesan jana kuasa milik Perbadanan Pembekalan Elektrik di Sejingkat .  Contohnya:.  Tahun 2000.simpanan Digunakan bagi menjana tenaga elektrik.ARANG BATU 14  Menghasilkan tenaga elektrik  Penting selepas pertoleum dan gas asli.

Faktor ekonomi 4.FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI KEGIATAN PERLOMBONGAN 15 1. Tenaga buruh dan kepakaran 6. Faktor fizikal 3. Stok/ simpanan sumber mineral yang ada 2. Faktor teknologi 5. Dasar kerajaan / polisi governan . Kemudahan asas 7.

2 trill kaki padu > pelbagai kegunaan.  Kadar simpanan stok dan kualiti mineral menentukan jangkamasa operasi perlombongan sesuatu mineral.  Sumber yang sedikit memberi impak negatif.1 – STOK SUMBER MINERAL 16  Malaysia kaya dengan hasil mineral.  Sumber yang banyak dapat memberi impak positif.   Petroleum : 30 bill tong > keperluan 20 tahun.   Operasi perlombongan terpaksa dihentikan Bijih timah dan bijih besi : aktiviti kurang kerana sumber hampir pupus . Gas asli : 84.

 Kawasan lembangan sungai yang rendah dan terdapat timah lanar memudahkan aktiviti melombong sumber mineral.  Faktor penghalang :  Kawasan tanah tinggi  Kawasan Banjaran Titiwangsa (bijih timah telerang) sukar dilombong.  Keutamaan perlombongan diberi kepada bijih timah. .2 – FAKTOR FIZIKAL 17  Faktor penggalak :  Kedudukan geografi Malaysia di atas pentas sunda  Laut cetek + sumber petroleum dan gas asli yang banyak = memudahkan proses penggerudian.

Modal yang kukuh menjamin kegiatan perlombongan.  Malaysia :    Perkembangan pesat sektor perindustrian dan pengangkutan : permintaan tinggi petroleum dan gas asli.  Harga. seterusnya meningkatkan hasil pengeluaran.  PETRONAS dan pelaburan dari syarikat-syarikat luar . piuter dan penyaduran – bijih timah. Industri pateri. pemintaan dan keupayaan modal yang tinggi akan meningkatkan aktiviti perlombongan.3 – FAKTOR EKONOMI 18  Aktiviti perlombongan bergantung kepada harga dan permintaan serta keupayaan modal.

 Minyak pelincir syntium dihasilkan oleh PETRONAS setaraf dengan formula one.  .  Keupayaan teknologi turut diperoleh daripada proses penyelidikan dan pembangunan. Mengesan lokasi sumber petroleum – teknologi seismik dan satelit.  Teknologi tinggi diimport atau diperoleh hasil usahasama dengan syarikat asing.4 – FAKTOR TEKNOLOGI 19  Penggunaan teknologi moden dan canggih meningkatkan proses pengeluaran.

UTP dan UTM .5 – TENAGA BURUH DAN KEPAKARAN 20  Sumber buruh mahir :  Menyumbang kepakaran dalam kejuruteraan petroleum.  Malaysia kurang sumber buruh mahir.  Oleh itu . Meminjam sumber tenaga buruh dari luar Mengadakan program latihan dan kursus jangka panjang untuk pekerja tempatan. R&D kawalan mutu dan sebagainya.

 Bijih timah – kereta api (zaman dahulu)  Petroleum – sistem paip dan kapal tangki . pelabuhan. pemasaran dan lain-lain. simpanan.6 – KEMUDAHAN ASAS 21  Kewujudan pelbagai kemudahan asas mempengaruhi ketersampaian kepada sumber mineral seperti sistem pengangkutan.

7 – FAKTOR GOVERNAN 22  Dasar kerajaan termasuklah .  Mengesan kedudukan sumber mineral Malaysia : Jabatan Mineral dan Geosains.  Di era penjajahan – dieksploitasi British.      Kuota pengeluaran Kelulusan permit Sistem percukaian Insentif pelaburan Usaha R&D  dikenakan kepada syarikat cari gali  Usaha cari gali : PETRONAS  Pengawalan aktiviti perlombongan di daratan : Pejabat Tanah dan Galian. .

23 KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN .

KEPENTINGAN SEKTOR 24 PERLOMBONGAN KEPADA PENDUDUK & PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI SESEBUAH NEGARA  Menyumbangkan kepada pendapatan negara  Membuka peluang pekerjaan kepada penduduk  Menggalakkan pemindahan teknologi dan kepakaran .

25 KESAN AKTIVITI PERLOMBONGAN TERHADAP ALAM SEKITAR .

KESAN KE ATAS LANDSKAP BUDAYA 26  Wujudnya kawasan petempatan yang berkembang menjadi sebuah pekan atau bandar  Wujudnya rangkaian sistem pengangkutan  Wujudnya industri-industri yang berkaitan dengan pengeluaran sumber mineral .

atau tasik terutama di kawasan perlombongan bijih timah yang menggunakan kaedah kapal korek  Pandang darat cerun-cerun bukit yang musnah akibat kesan-kesan pemotongan.KESAN TERHADAP LANDSKAP FIZIKAL 27  Tinggalan kawasan-kawasan perlombongan membentuk lekukan. penarahan dan peletupan bukit . kolam.

kecenderungan berlakunya tanah runtuh & tanah mendap . struktur dan tekstur tanih yang sukar diperbaiki .kehilangan kesuburan tanah menyebabkan pembentukan belukar . dan gangguan ke atas profil. Pandang darat kemusnahan hutan juga berlaku akibat 28 daripada aktiviti mencari gali sesuatu jenis sumber mineral  Kehilangan tanah penutup.

 Kawasan tinggalan lombong menjadi 29 kawasan amang yang tandus dan gersang  Menggalakkan kejadian hakisan tanih dan proses pemendapan di dasar sungai -sungai menjadi cetek dan tohor -pemendapan sisa lombong dan puin tanah boleh mengakibatkan kejadian banjir sungai .

runtuhan cerun dan jatuhan batu . kelaran. Penggunaan kapal korek didapati membuang sisa perlombongan di sekitar kawasan sungai 30 -sungai menjadi keruh dan berkelodak  Kerosakan cerun bukit akibat kaedah melombong secara pam hidraulik untuk perlombongan bijih timah telerang dan emas -pancutan air yang kuat ke atas cerun-cerun bukit meninggalkan kesan runtuhan. dan retakan yang ketara -cerun-cerun menjadi tidak stabil dan amat menggalakkan kejadian tanah runtuh.

 Pencemaran udara berlaku kesan daripada pembebasan habuk dan debu dari kaw lombong kuari 31 dan pecah batu -membebaskan banyak partikel-partikel terampai dalam udara yang dikenali sebagai (PM10) -fenomena pencemaran udara akan bertukar menjadi jerebu -Pemprosesan gas asli meningkatkan kadar pencemaran udara akibat pembebasan bahan pencemar udara -bahan pencemar udara ini bertindak sebagai nukleus kondensasi yang menyerap wap-wap air lalu menurunkan hujan asid .

apabila tumpahan minyak ke permukaan laut. proses pembauran akan bertindak sehingga menyebabkan ketulan-ketulan minyak terbentuk memenuhi permukaan laut . Perlombongan sumber mineral mengakibatkan kejadian 32 tumpahan minyak yang mencemarkan air laut . seperti plankton dan terumbu karang mati & tidak boleh membiak menyebabkan pengeluar makanan utama dan habitat hidupan laut musnah .ketulan minyak menghalang kemasukan cahaya matahari ke bawah air maka akan menjejaskan pelbagai jenis hidupan maritim.

-apabila pencemaran air laut berlaku. keadaan ini boleh menjejaskan pendapatan nelayan khususnya di pinggir pantai 33 . keseimbangan ekosistem marin akan terjejas -kemusnahan habitat menyebabkan penghijrahan spesies berlaku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful