SEKTOR PERLOMBONGAN

1

J E N I S F A K T O R Y G M E M P E N G A R U H I
KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN K E S A N T E R H A D A P A L A M S E K I T A R

PERLOMBONGAN
2

 Aktiviti menghasilkan mineral dalam

BUMI yang MERANGKUMI USAHA GALI, MELOMBONG & MEMPROSES MINERAL  KUARI – Aktiviti mengeluarkan batu dari bukit & memecahkannya untuk pembinaan jalan raya & membuat simen

3

 Bijih timah  Bijih besi  Kuprum  Emas

 Marmar  Tanah liat  Fosfat

 Petroleum,  Gas asli  Arang batu

geoterma & biomas . SUMBER TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI BAHAN API FOSIL – PETROLEUM/ ARANG BATU 2.SUMBER MINERAL YANG DAPAT MEMBEKALKAN BAHAN API 4 DIBAHAGIKAN KEPADA 2 KATEGORI 1.ombak.angin. SUMBER BOLEH DIPERBAHARUI – tenaga suria.

TABURAN SUMBER MINERAL 5 JENIS MINERAL LOKASI PERLOMBONGAN Petroleum Gas Asli Bijih Timah Emas Arang Batu Bauskit Kuprum Batu kapur Kaolin Bokor.Laila di luar Pantai Sarawak.Kuala Lipis-Pahang Mukah.Bintulu-Sarawak.Sabah Teluk Ramunia-Johor Mamut-Sabah Batu Caves-Selangor.Baram. Kuala Langat Selangor. Lubuk Mandi-Terengganu. Air Hitam -Johor .Betty di luar Pantai Sarawak Beryl. Bidor-Perak.Pulau Langkawi-Kedah.Kota TinggiJohor Bau-Sarawak.Silimpopom.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 1.Pilong-luar Pantai Terengganu Lembah Kinta-Perak.

6 .

hanya dapat memenuhi 10% daripada keluaran negara .pasaran luar negara – Jepun.dieksport dlm bentuk Jongkong ke Jepun & Amerika Syarikat Pengeluaran arang batu tempatan.Thailand GAS ASLI CECAIR dr Bintulu.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 7 2. SKALA & ORIENTASI PENGELUARAN PETROLEUM.dieksport ke Jepun GAS ASLI DI KERTEH – Disalurkan ke Singapura & Semenanjung Malaysia Bijih Timah.Amerika Syarikat.Singapura.

 Simpanan petroleum mentah : luar pantai Terengganu.Sarawak.  Petroleum yang dilombong di luar pantai Terengganu ditapis di Kerteh . dan Sabah.  Manakala petroleum yang dilombong di luar pantai Sabah dan Sarawak ditapis di Lutong.  Mula dijalankan di Miri pada 1909  Simpanan petroleum mentah Malaysia -3 bilion tong. Sarawak . Port Dickson dan Tangga Batu.PETROLEUM 8  Sektor paling penting kepada Malaysia.

luar pantai Sarawak dan luar pantai Sabah.  Simpanan gas asli di Malaysia pada tahun 2000 – 84.Contohnya Pusat Elektrik Paka di Terengganu .2 trilion kaki padu  Simpanan gas asli utama Malaysia terletak di Terengganu.  Kegunaan sebagai sumber tenaga elektrik.  Gas asli yang dilombong luar pantai Terengganu diproses di Kerteh(daerah Kemaman Terengganu).GAS ASLI  Bahan mineral yang terhasil di kawasan perlombongan 9 petroleum.

lombong kapal korek.BIJIH TIMAH 10  Pernah muncul sebagai sektor utama yg menjana ekonomi negara sekitar 1960-1970-an .kawasan utama perlombongan bijih timah . Kini merosot.lombong pam kerikil .  Tahun 2001.  Lembah Kinta . lombong dedah dan kolong. Perak .Antaranya:.terdapat 33 buah lombong bijih timah yg masih beroperasi.

05 sen sekilogram .SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 11 1.72 sen sekilogram  1990 – Harga timah RM 15. KEMELESETAN EKONOMI DUNIA  Kemelesetan ekonomi dunia pada 1985 – Harga bijih timah antarabangsa turun mendadak  Pengeluaran terpaksa dikurangkan untuk elak kerugian  1980 – Harga timah RM35.

KEWUJUDAN BAHAN PENGGANTI  Banyak bahan pengganti yang lebih murah & mudah  Industri pemprosesan makanan & minuman dalam tin banyak menggunakan bijih timah sebagai bahan penyadur tin  Bahan pengganti seperti botol plastik.SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 12 2.kaca & kertas menyebabkan permintaan terhadap bijih timah berkurangan .

SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 13 3. SUMBER BERKURANGAN & PENINGKATAN KOS OPERASI  Simpanan sumber bijih timah negara berkurangan akibat eksploitasi penjajah Inggeris sejak abad ke 19  Kuantiti bijih timah yang terlalu sedikit & terdiri daripada kualiti yang tidak bermutu tinggi  Lombong lama terpaksa ditutup  Lombong baru tidak dapat dibuka kerana kos operasi yang tinggi .

Sarawak yang beroperasi menggunakan arang batu .stesan jana kuasa milik Perbadanan Pembekalan Elektrik di Sejingkat .ARANG BATU 14  Menghasilkan tenaga elektrik  Penting selepas pertoleum dan gas asli.simpanan Digunakan bagi menjana tenaga elektrik.  Contohnya:.  Tahun 2000.

Dasar kerajaan / polisi governan . Kemudahan asas 7. Faktor ekonomi 4. Faktor fizikal 3. Stok/ simpanan sumber mineral yang ada 2. Tenaga buruh dan kepakaran 6. Faktor teknologi 5.FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI KEGIATAN PERLOMBONGAN 15 1.

 Sumber yang banyak dapat memberi impak positif.2 trill kaki padu > pelbagai kegunaan. Gas asli : 84.   Operasi perlombongan terpaksa dihentikan Bijih timah dan bijih besi : aktiviti kurang kerana sumber hampir pupus .  Kadar simpanan stok dan kualiti mineral menentukan jangkamasa operasi perlombongan sesuatu mineral.  Sumber yang sedikit memberi impak negatif.1 – STOK SUMBER MINERAL 16  Malaysia kaya dengan hasil mineral.   Petroleum : 30 bill tong > keperluan 20 tahun.

 Kawasan lembangan sungai yang rendah dan terdapat timah lanar memudahkan aktiviti melombong sumber mineral. .  Keutamaan perlombongan diberi kepada bijih timah.  Faktor penghalang :  Kawasan tanah tinggi  Kawasan Banjaran Titiwangsa (bijih timah telerang) sukar dilombong.2 – FAKTOR FIZIKAL 17  Faktor penggalak :  Kedudukan geografi Malaysia di atas pentas sunda  Laut cetek + sumber petroleum dan gas asli yang banyak = memudahkan proses penggerudian.

3 – FAKTOR EKONOMI 18  Aktiviti perlombongan bergantung kepada harga dan permintaan serta keupayaan modal. pemintaan dan keupayaan modal yang tinggi akan meningkatkan aktiviti perlombongan. Modal yang kukuh menjamin kegiatan perlombongan. seterusnya meningkatkan hasil pengeluaran. piuter dan penyaduran – bijih timah. Industri pateri.  Malaysia :    Perkembangan pesat sektor perindustrian dan pengangkutan : permintaan tinggi petroleum dan gas asli.  PETRONAS dan pelaburan dari syarikat-syarikat luar .  Harga.

 Minyak pelincir syntium dihasilkan oleh PETRONAS setaraf dengan formula one.  .  Teknologi tinggi diimport atau diperoleh hasil usahasama dengan syarikat asing. Mengesan lokasi sumber petroleum – teknologi seismik dan satelit.  Keupayaan teknologi turut diperoleh daripada proses penyelidikan dan pembangunan.4 – FAKTOR TEKNOLOGI 19  Penggunaan teknologi moden dan canggih meningkatkan proses pengeluaran.

 Malaysia kurang sumber buruh mahir.5 – TENAGA BURUH DAN KEPAKARAN 20  Sumber buruh mahir :  Menyumbang kepakaran dalam kejuruteraan petroleum.  Oleh itu . Meminjam sumber tenaga buruh dari luar Mengadakan program latihan dan kursus jangka panjang untuk pekerja tempatan. UTP dan UTM . R&D kawalan mutu dan sebagainya.

pelabuhan.6 – KEMUDAHAN ASAS 21  Kewujudan pelbagai kemudahan asas mempengaruhi ketersampaian kepada sumber mineral seperti sistem pengangkutan. pemasaran dan lain-lain. simpanan.  Bijih timah – kereta api (zaman dahulu)  Petroleum – sistem paip dan kapal tangki .

7 – FAKTOR GOVERNAN 22  Dasar kerajaan termasuklah .  Di era penjajahan – dieksploitasi British.      Kuota pengeluaran Kelulusan permit Sistem percukaian Insentif pelaburan Usaha R&D  dikenakan kepada syarikat cari gali  Usaha cari gali : PETRONAS  Pengawalan aktiviti perlombongan di daratan : Pejabat Tanah dan Galian. .  Mengesan kedudukan sumber mineral Malaysia : Jabatan Mineral dan Geosains.

23 KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN .

KEPENTINGAN SEKTOR 24 PERLOMBONGAN KEPADA PENDUDUK & PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI SESEBUAH NEGARA  Menyumbangkan kepada pendapatan negara  Membuka peluang pekerjaan kepada penduduk  Menggalakkan pemindahan teknologi dan kepakaran .

25 KESAN AKTIVITI PERLOMBONGAN TERHADAP ALAM SEKITAR .

KESAN KE ATAS LANDSKAP BUDAYA 26  Wujudnya kawasan petempatan yang berkembang menjadi sebuah pekan atau bandar  Wujudnya rangkaian sistem pengangkutan  Wujudnya industri-industri yang berkaitan dengan pengeluaran sumber mineral .

atau tasik terutama di kawasan perlombongan bijih timah yang menggunakan kaedah kapal korek  Pandang darat cerun-cerun bukit yang musnah akibat kesan-kesan pemotongan. kolam.KESAN TERHADAP LANDSKAP FIZIKAL 27  Tinggalan kawasan-kawasan perlombongan membentuk lekukan. penarahan dan peletupan bukit .

kehilangan kesuburan tanah menyebabkan pembentukan belukar .kecenderungan berlakunya tanah runtuh & tanah mendap . Pandang darat kemusnahan hutan juga berlaku akibat 28 daripada aktiviti mencari gali sesuatu jenis sumber mineral  Kehilangan tanah penutup. struktur dan tekstur tanih yang sukar diperbaiki . dan gangguan ke atas profil.

 Kawasan tinggalan lombong menjadi 29 kawasan amang yang tandus dan gersang  Menggalakkan kejadian hakisan tanih dan proses pemendapan di dasar sungai -sungai menjadi cetek dan tohor -pemendapan sisa lombong dan puin tanah boleh mengakibatkan kejadian banjir sungai .

 Penggunaan kapal korek didapati membuang sisa perlombongan di sekitar kawasan sungai 30 -sungai menjadi keruh dan berkelodak  Kerosakan cerun bukit akibat kaedah melombong secara pam hidraulik untuk perlombongan bijih timah telerang dan emas -pancutan air yang kuat ke atas cerun-cerun bukit meninggalkan kesan runtuhan. dan retakan yang ketara -cerun-cerun menjadi tidak stabil dan amat menggalakkan kejadian tanah runtuh. kelaran. runtuhan cerun dan jatuhan batu .

 Pencemaran udara berlaku kesan daripada pembebasan habuk dan debu dari kaw lombong kuari 31 dan pecah batu -membebaskan banyak partikel-partikel terampai dalam udara yang dikenali sebagai (PM10) -fenomena pencemaran udara akan bertukar menjadi jerebu -Pemprosesan gas asli meningkatkan kadar pencemaran udara akibat pembebasan bahan pencemar udara -bahan pencemar udara ini bertindak sebagai nukleus kondensasi yang menyerap wap-wap air lalu menurunkan hujan asid .

apabila tumpahan minyak ke permukaan laut. proses pembauran akan bertindak sehingga menyebabkan ketulan-ketulan minyak terbentuk memenuhi permukaan laut .ketulan minyak menghalang kemasukan cahaya matahari ke bawah air maka akan menjejaskan pelbagai jenis hidupan maritim. Perlombongan sumber mineral mengakibatkan kejadian 32 tumpahan minyak yang mencemarkan air laut . seperti plankton dan terumbu karang mati & tidak boleh membiak menyebabkan pengeluar makanan utama dan habitat hidupan laut musnah .

keseimbangan ekosistem marin akan terjejas -kemusnahan habitat menyebabkan penghijrahan spesies berlaku.-apabila pencemaran air laut berlaku. keadaan ini boleh menjejaskan pendapatan nelayan khususnya di pinggir pantai 33 .