P. 1
Penggal 2-SEKTOR PERLOMBONGAN

Penggal 2-SEKTOR PERLOMBONGAN

|Views: 70|Likes:
Dipublikasikan oleh hanifahMohiji
Geografi Penggal 2
Geografi Penggal 2

More info:

Published by: hanifahMohiji on Jul 13, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/29/2013

pdf

text

original

SEKTOR PERLOMBONGAN

1

J E N I S F A K T O R Y G M E M P E N G A R U H I
KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN K E S A N T E R H A D A P A L A M S E K I T A R

PERLOMBONGAN
2

 Aktiviti menghasilkan mineral dalam

BUMI yang MERANGKUMI USAHA GALI, MELOMBONG & MEMPROSES MINERAL  KUARI – Aktiviti mengeluarkan batu dari bukit & memecahkannya untuk pembinaan jalan raya & membuat simen

3

 Bijih timah  Bijih besi  Kuprum  Emas

 Marmar  Tanah liat  Fosfat

 Petroleum,  Gas asli  Arang batu

SUMBER TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI BAHAN API FOSIL – PETROLEUM/ ARANG BATU 2.ombak.SUMBER MINERAL YANG DAPAT MEMBEKALKAN BAHAN API 4 DIBAHAGIKAN KEPADA 2 KATEGORI 1.angin. SUMBER BOLEH DIPERBAHARUI – tenaga suria.geoterma & biomas .

TABURAN SUMBER MINERAL 5 JENIS MINERAL LOKASI PERLOMBONGAN Petroleum Gas Asli Bijih Timah Emas Arang Batu Bauskit Kuprum Batu kapur Kaolin Bokor.Baram.Sabah Teluk Ramunia-Johor Mamut-Sabah Batu Caves-Selangor.Silimpopom.Kuala Lipis-Pahang Mukah.Bintulu-Sarawak. Air Hitam -Johor . Lubuk Mandi-Terengganu.Kota TinggiJohor Bau-Sarawak. Bidor-Perak.Pilong-luar Pantai Terengganu Lembah Kinta-Perak.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 1. Kuala Langat Selangor.Betty di luar Pantai Sarawak Beryl.Laila di luar Pantai Sarawak.Pulau Langkawi-Kedah.

6 .

Amerika Syarikat.dieksport ke Jepun GAS ASLI DI KERTEH – Disalurkan ke Singapura & Semenanjung Malaysia Bijih Timah. SKALA & ORIENTASI PENGELUARAN PETROLEUM.pasaran luar negara – Jepun.hanya dapat memenuhi 10% daripada keluaran negara .dieksport dlm bentuk Jongkong ke Jepun & Amerika Syarikat Pengeluaran arang batu tempatan.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 7 2.Singapura.Thailand GAS ASLI CECAIR dr Bintulu.

 Petroleum yang dilombong di luar pantai Terengganu ditapis di Kerteh .  Manakala petroleum yang dilombong di luar pantai Sabah dan Sarawak ditapis di Lutong.  Simpanan petroleum mentah : luar pantai Terengganu. Sarawak . Port Dickson dan Tangga Batu.  Mula dijalankan di Miri pada 1909  Simpanan petroleum mentah Malaysia -3 bilion tong. dan Sabah.Sarawak.PETROLEUM 8  Sektor paling penting kepada Malaysia.

 Gas asli yang dilombong luar pantai Terengganu diproses di Kerteh(daerah Kemaman Terengganu). luar pantai Sarawak dan luar pantai Sabah.2 trilion kaki padu  Simpanan gas asli utama Malaysia terletak di Terengganu.GAS ASLI  Bahan mineral yang terhasil di kawasan perlombongan 9 petroleum.Contohnya Pusat Elektrik Paka di Terengganu .  Kegunaan sebagai sumber tenaga elektrik.  Simpanan gas asli di Malaysia pada tahun 2000 – 84.

 Tahun 2001.kawasan utama perlombongan bijih timah . Perak .BIJIH TIMAH 10  Pernah muncul sebagai sektor utama yg menjana ekonomi negara sekitar 1960-1970-an . lombong dedah dan kolong.terdapat 33 buah lombong bijih timah yg masih beroperasi.Antaranya:.lombong pam kerikil . Kini merosot.lombong kapal korek.  Lembah Kinta .

05 sen sekilogram . KEMELESETAN EKONOMI DUNIA  Kemelesetan ekonomi dunia pada 1985 – Harga bijih timah antarabangsa turun mendadak  Pengeluaran terpaksa dikurangkan untuk elak kerugian  1980 – Harga timah RM35.72 sen sekilogram  1990 – Harga timah RM 15.SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 11 1.

SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 12 2.KEWUJUDAN BAHAN PENGGANTI  Banyak bahan pengganti yang lebih murah & mudah  Industri pemprosesan makanan & minuman dalam tin banyak menggunakan bijih timah sebagai bahan penyadur tin  Bahan pengganti seperti botol plastik.kaca & kertas menyebabkan permintaan terhadap bijih timah berkurangan .

SUMBER BERKURANGAN & PENINGKATAN KOS OPERASI  Simpanan sumber bijih timah negara berkurangan akibat eksploitasi penjajah Inggeris sejak abad ke 19  Kuantiti bijih timah yang terlalu sedikit & terdiri daripada kualiti yang tidak bermutu tinggi  Lombong lama terpaksa ditutup  Lombong baru tidak dapat dibuka kerana kos operasi yang tinggi .SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 13 3.

ARANG BATU 14  Menghasilkan tenaga elektrik  Penting selepas pertoleum dan gas asli. Sarawak yang beroperasi menggunakan arang batu .stesan jana kuasa milik Perbadanan Pembekalan Elektrik di Sejingkat .simpanan Digunakan bagi menjana tenaga elektrik.  Tahun 2000.  Contohnya:.

Faktor teknologi 5.FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI KEGIATAN PERLOMBONGAN 15 1. Faktor fizikal 3. Faktor ekonomi 4. Dasar kerajaan / polisi governan . Kemudahan asas 7. Stok/ simpanan sumber mineral yang ada 2. Tenaga buruh dan kepakaran 6.

 Kadar simpanan stok dan kualiti mineral menentukan jangkamasa operasi perlombongan sesuatu mineral.   Operasi perlombongan terpaksa dihentikan Bijih timah dan bijih besi : aktiviti kurang kerana sumber hampir pupus .2 trill kaki padu > pelbagai kegunaan.  Sumber yang banyak dapat memberi impak positif.   Petroleum : 30 bill tong > keperluan 20 tahun.  Sumber yang sedikit memberi impak negatif.1 – STOK SUMBER MINERAL 16  Malaysia kaya dengan hasil mineral. Gas asli : 84.

 Keutamaan perlombongan diberi kepada bijih timah. .  Faktor penghalang :  Kawasan tanah tinggi  Kawasan Banjaran Titiwangsa (bijih timah telerang) sukar dilombong.2 – FAKTOR FIZIKAL 17  Faktor penggalak :  Kedudukan geografi Malaysia di atas pentas sunda  Laut cetek + sumber petroleum dan gas asli yang banyak = memudahkan proses penggerudian.  Kawasan lembangan sungai yang rendah dan terdapat timah lanar memudahkan aktiviti melombong sumber mineral.

 Malaysia :    Perkembangan pesat sektor perindustrian dan pengangkutan : permintaan tinggi petroleum dan gas asli. Modal yang kukuh menjamin kegiatan perlombongan.  PETRONAS dan pelaburan dari syarikat-syarikat luar .3 – FAKTOR EKONOMI 18  Aktiviti perlombongan bergantung kepada harga dan permintaan serta keupayaan modal. pemintaan dan keupayaan modal yang tinggi akan meningkatkan aktiviti perlombongan.  Harga. piuter dan penyaduran – bijih timah. seterusnya meningkatkan hasil pengeluaran. Industri pateri.

 .  Keupayaan teknologi turut diperoleh daripada proses penyelidikan dan pembangunan. Mengesan lokasi sumber petroleum – teknologi seismik dan satelit.4 – FAKTOR TEKNOLOGI 19  Penggunaan teknologi moden dan canggih meningkatkan proses pengeluaran.  Minyak pelincir syntium dihasilkan oleh PETRONAS setaraf dengan formula one.  Teknologi tinggi diimport atau diperoleh hasil usahasama dengan syarikat asing.

R&D kawalan mutu dan sebagainya.  Malaysia kurang sumber buruh mahir. UTP dan UTM .5 – TENAGA BURUH DAN KEPAKARAN 20  Sumber buruh mahir :  Menyumbang kepakaran dalam kejuruteraan petroleum. Meminjam sumber tenaga buruh dari luar Mengadakan program latihan dan kursus jangka panjang untuk pekerja tempatan.  Oleh itu .

simpanan. pelabuhan.6 – KEMUDAHAN ASAS 21  Kewujudan pelbagai kemudahan asas mempengaruhi ketersampaian kepada sumber mineral seperti sistem pengangkutan.  Bijih timah – kereta api (zaman dahulu)  Petroleum – sistem paip dan kapal tangki . pemasaran dan lain-lain.

     Kuota pengeluaran Kelulusan permit Sistem percukaian Insentif pelaburan Usaha R&D  dikenakan kepada syarikat cari gali  Usaha cari gali : PETRONAS  Pengawalan aktiviti perlombongan di daratan : Pejabat Tanah dan Galian. .  Mengesan kedudukan sumber mineral Malaysia : Jabatan Mineral dan Geosains.  Di era penjajahan – dieksploitasi British.7 – FAKTOR GOVERNAN 22  Dasar kerajaan termasuklah .

23 KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN .

KEPENTINGAN SEKTOR 24 PERLOMBONGAN KEPADA PENDUDUK & PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI SESEBUAH NEGARA  Menyumbangkan kepada pendapatan negara  Membuka peluang pekerjaan kepada penduduk  Menggalakkan pemindahan teknologi dan kepakaran .

25 KESAN AKTIVITI PERLOMBONGAN TERHADAP ALAM SEKITAR .

KESAN KE ATAS LANDSKAP BUDAYA 26  Wujudnya kawasan petempatan yang berkembang menjadi sebuah pekan atau bandar  Wujudnya rangkaian sistem pengangkutan  Wujudnya industri-industri yang berkaitan dengan pengeluaran sumber mineral .

kolam. atau tasik terutama di kawasan perlombongan bijih timah yang menggunakan kaedah kapal korek  Pandang darat cerun-cerun bukit yang musnah akibat kesan-kesan pemotongan.KESAN TERHADAP LANDSKAP FIZIKAL 27  Tinggalan kawasan-kawasan perlombongan membentuk lekukan. penarahan dan peletupan bukit .

struktur dan tekstur tanih yang sukar diperbaiki .kehilangan kesuburan tanah menyebabkan pembentukan belukar . Pandang darat kemusnahan hutan juga berlaku akibat 28 daripada aktiviti mencari gali sesuatu jenis sumber mineral  Kehilangan tanah penutup.kecenderungan berlakunya tanah runtuh & tanah mendap . dan gangguan ke atas profil.

 Kawasan tinggalan lombong menjadi 29 kawasan amang yang tandus dan gersang  Menggalakkan kejadian hakisan tanih dan proses pemendapan di dasar sungai -sungai menjadi cetek dan tohor -pemendapan sisa lombong dan puin tanah boleh mengakibatkan kejadian banjir sungai .

 Penggunaan kapal korek didapati membuang sisa perlombongan di sekitar kawasan sungai 30 -sungai menjadi keruh dan berkelodak  Kerosakan cerun bukit akibat kaedah melombong secara pam hidraulik untuk perlombongan bijih timah telerang dan emas -pancutan air yang kuat ke atas cerun-cerun bukit meninggalkan kesan runtuhan. runtuhan cerun dan jatuhan batu . kelaran. dan retakan yang ketara -cerun-cerun menjadi tidak stabil dan amat menggalakkan kejadian tanah runtuh.

 Pencemaran udara berlaku kesan daripada pembebasan habuk dan debu dari kaw lombong kuari 31 dan pecah batu -membebaskan banyak partikel-partikel terampai dalam udara yang dikenali sebagai (PM10) -fenomena pencemaran udara akan bertukar menjadi jerebu -Pemprosesan gas asli meningkatkan kadar pencemaran udara akibat pembebasan bahan pencemar udara -bahan pencemar udara ini bertindak sebagai nukleus kondensasi yang menyerap wap-wap air lalu menurunkan hujan asid .

seperti plankton dan terumbu karang mati & tidak boleh membiak menyebabkan pengeluar makanan utama dan habitat hidupan laut musnah .apabila tumpahan minyak ke permukaan laut. proses pembauran akan bertindak sehingga menyebabkan ketulan-ketulan minyak terbentuk memenuhi permukaan laut .ketulan minyak menghalang kemasukan cahaya matahari ke bawah air maka akan menjejaskan pelbagai jenis hidupan maritim. Perlombongan sumber mineral mengakibatkan kejadian 32 tumpahan minyak yang mencemarkan air laut .

-apabila pencemaran air laut berlaku. keadaan ini boleh menjejaskan pendapatan nelayan khususnya di pinggir pantai 33 . keseimbangan ekosistem marin akan terjejas -kemusnahan habitat menyebabkan penghijrahan spesies berlaku.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->