SEKTOR PERLOMBONGAN

1

J E N I S F A K T O R Y G M E M P E N G A R U H I
KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN K E S A N T E R H A D A P A L A M S E K I T A R

PERLOMBONGAN
2

 Aktiviti menghasilkan mineral dalam

BUMI yang MERANGKUMI USAHA GALI, MELOMBONG & MEMPROSES MINERAL  KUARI – Aktiviti mengeluarkan batu dari bukit & memecahkannya untuk pembinaan jalan raya & membuat simen

3

 Bijih timah  Bijih besi  Kuprum  Emas

 Marmar  Tanah liat  Fosfat

 Petroleum,  Gas asli  Arang batu

geoterma & biomas . SUMBER TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI BAHAN API FOSIL – PETROLEUM/ ARANG BATU 2. SUMBER BOLEH DIPERBAHARUI – tenaga suria.angin.SUMBER MINERAL YANG DAPAT MEMBEKALKAN BAHAN API 4 DIBAHAGIKAN KEPADA 2 KATEGORI 1.ombak.

Kuala Langat Selangor.Silimpopom.Pulau Langkawi-Kedah.Kota TinggiJohor Bau-Sarawak. Air Hitam -Johor .Sabah Teluk Ramunia-Johor Mamut-Sabah Batu Caves-Selangor. Lubuk Mandi-Terengganu.Baram.Pilong-luar Pantai Terengganu Lembah Kinta-Perak.Bintulu-Sarawak.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 1.TABURAN SUMBER MINERAL 5 JENIS MINERAL LOKASI PERLOMBONGAN Petroleum Gas Asli Bijih Timah Emas Arang Batu Bauskit Kuprum Batu kapur Kaolin Bokor.Betty di luar Pantai Sarawak Beryl.Laila di luar Pantai Sarawak. Bidor-Perak.Kuala Lipis-Pahang Mukah.

6 .

Singapura. SKALA & ORIENTASI PENGELUARAN PETROLEUM.Amerika Syarikat.Thailand GAS ASLI CECAIR dr Bintulu.CIRI-CIRI SEKTOR PERLOMBONGAN 7 2.dieksport dlm bentuk Jongkong ke Jepun & Amerika Syarikat Pengeluaran arang batu tempatan.dieksport ke Jepun GAS ASLI DI KERTEH – Disalurkan ke Singapura & Semenanjung Malaysia Bijih Timah.pasaran luar negara – Jepun.hanya dapat memenuhi 10% daripada keluaran negara .

 Petroleum yang dilombong di luar pantai Terengganu ditapis di Kerteh .Sarawak. dan Sabah. Sarawak . Port Dickson dan Tangga Batu.  Mula dijalankan di Miri pada 1909  Simpanan petroleum mentah Malaysia -3 bilion tong.  Manakala petroleum yang dilombong di luar pantai Sabah dan Sarawak ditapis di Lutong.PETROLEUM 8  Sektor paling penting kepada Malaysia.  Simpanan petroleum mentah : luar pantai Terengganu.

2 trilion kaki padu  Simpanan gas asli utama Malaysia terletak di Terengganu.  Kegunaan sebagai sumber tenaga elektrik.Contohnya Pusat Elektrik Paka di Terengganu .  Simpanan gas asli di Malaysia pada tahun 2000 – 84. luar pantai Sarawak dan luar pantai Sabah.  Gas asli yang dilombong luar pantai Terengganu diproses di Kerteh(daerah Kemaman Terengganu).GAS ASLI  Bahan mineral yang terhasil di kawasan perlombongan 9 petroleum.

lombong kapal korek.terdapat 33 buah lombong bijih timah yg masih beroperasi. lombong dedah dan kolong. Kini merosot.Antaranya:.kawasan utama perlombongan bijih timah .lombong pam kerikil . Perak .  Tahun 2001.  Lembah Kinta .BIJIH TIMAH 10  Pernah muncul sebagai sektor utama yg menjana ekonomi negara sekitar 1960-1970-an .

72 sen sekilogram  1990 – Harga timah RM 15.SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 11 1. KEMELESETAN EKONOMI DUNIA  Kemelesetan ekonomi dunia pada 1985 – Harga bijih timah antarabangsa turun mendadak  Pengeluaran terpaksa dikurangkan untuk elak kerugian  1980 – Harga timah RM35.05 sen sekilogram .

KEWUJUDAN BAHAN PENGGANTI  Banyak bahan pengganti yang lebih murah & mudah  Industri pemprosesan makanan & minuman dalam tin banyak menggunakan bijih timah sebagai bahan penyadur tin  Bahan pengganti seperti botol plastik.kaca & kertas menyebabkan permintaan terhadap bijih timah berkurangan .SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 12 2.

SEBAB KEMEROSOTAN BIJIH TIMAH 13 3. SUMBER BERKURANGAN & PENINGKATAN KOS OPERASI  Simpanan sumber bijih timah negara berkurangan akibat eksploitasi penjajah Inggeris sejak abad ke 19  Kuantiti bijih timah yang terlalu sedikit & terdiri daripada kualiti yang tidak bermutu tinggi  Lombong lama terpaksa ditutup  Lombong baru tidak dapat dibuka kerana kos operasi yang tinggi .

simpanan Digunakan bagi menjana tenaga elektrik.  Tahun 2000.stesan jana kuasa milik Perbadanan Pembekalan Elektrik di Sejingkat .ARANG BATU 14  Menghasilkan tenaga elektrik  Penting selepas pertoleum dan gas asli. Sarawak yang beroperasi menggunakan arang batu .  Contohnya:.

Tenaga buruh dan kepakaran 6. Faktor ekonomi 4. Faktor fizikal 3. Dasar kerajaan / polisi governan .FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI KEGIATAN PERLOMBONGAN 15 1. Faktor teknologi 5. Stok/ simpanan sumber mineral yang ada 2. Kemudahan asas 7.

  Operasi perlombongan terpaksa dihentikan Bijih timah dan bijih besi : aktiviti kurang kerana sumber hampir pupus .  Kadar simpanan stok dan kualiti mineral menentukan jangkamasa operasi perlombongan sesuatu mineral.1 – STOK SUMBER MINERAL 16  Malaysia kaya dengan hasil mineral.  Sumber yang sedikit memberi impak negatif. Gas asli : 84.2 trill kaki padu > pelbagai kegunaan.  Sumber yang banyak dapat memberi impak positif.   Petroleum : 30 bill tong > keperluan 20 tahun.

 Faktor penghalang :  Kawasan tanah tinggi  Kawasan Banjaran Titiwangsa (bijih timah telerang) sukar dilombong.  Kawasan lembangan sungai yang rendah dan terdapat timah lanar memudahkan aktiviti melombong sumber mineral. .  Keutamaan perlombongan diberi kepada bijih timah.2 – FAKTOR FIZIKAL 17  Faktor penggalak :  Kedudukan geografi Malaysia di atas pentas sunda  Laut cetek + sumber petroleum dan gas asli yang banyak = memudahkan proses penggerudian.

piuter dan penyaduran – bijih timah. seterusnya meningkatkan hasil pengeluaran.  Malaysia :    Perkembangan pesat sektor perindustrian dan pengangkutan : permintaan tinggi petroleum dan gas asli. Modal yang kukuh menjamin kegiatan perlombongan.3 – FAKTOR EKONOMI 18  Aktiviti perlombongan bergantung kepada harga dan permintaan serta keupayaan modal. pemintaan dan keupayaan modal yang tinggi akan meningkatkan aktiviti perlombongan.  Harga. Industri pateri.  PETRONAS dan pelaburan dari syarikat-syarikat luar .

4 – FAKTOR TEKNOLOGI 19  Penggunaan teknologi moden dan canggih meningkatkan proses pengeluaran. Mengesan lokasi sumber petroleum – teknologi seismik dan satelit.  Keupayaan teknologi turut diperoleh daripada proses penyelidikan dan pembangunan.  .  Teknologi tinggi diimport atau diperoleh hasil usahasama dengan syarikat asing.  Minyak pelincir syntium dihasilkan oleh PETRONAS setaraf dengan formula one.

 Oleh itu . Meminjam sumber tenaga buruh dari luar Mengadakan program latihan dan kursus jangka panjang untuk pekerja tempatan.  Malaysia kurang sumber buruh mahir. R&D kawalan mutu dan sebagainya.5 – TENAGA BURUH DAN KEPAKARAN 20  Sumber buruh mahir :  Menyumbang kepakaran dalam kejuruteraan petroleum. UTP dan UTM .

simpanan. pemasaran dan lain-lain.  Bijih timah – kereta api (zaman dahulu)  Petroleum – sistem paip dan kapal tangki . pelabuhan.6 – KEMUDAHAN ASAS 21  Kewujudan pelbagai kemudahan asas mempengaruhi ketersampaian kepada sumber mineral seperti sistem pengangkutan.

 Mengesan kedudukan sumber mineral Malaysia : Jabatan Mineral dan Geosains.      Kuota pengeluaran Kelulusan permit Sistem percukaian Insentif pelaburan Usaha R&D  dikenakan kepada syarikat cari gali  Usaha cari gali : PETRONAS  Pengawalan aktiviti perlombongan di daratan : Pejabat Tanah dan Galian. .  Di era penjajahan – dieksploitasi British.7 – FAKTOR GOVERNAN 22  Dasar kerajaan termasuklah .

23 KEPENTINGAN SEKTOR PERLOMBONGAN .

KEPENTINGAN SEKTOR 24 PERLOMBONGAN KEPADA PENDUDUK & PEMBANGUNAN SOSIOEKONOMI SESEBUAH NEGARA  Menyumbangkan kepada pendapatan negara  Membuka peluang pekerjaan kepada penduduk  Menggalakkan pemindahan teknologi dan kepakaran .

25 KESAN AKTIVITI PERLOMBONGAN TERHADAP ALAM SEKITAR .

KESAN KE ATAS LANDSKAP BUDAYA 26  Wujudnya kawasan petempatan yang berkembang menjadi sebuah pekan atau bandar  Wujudnya rangkaian sistem pengangkutan  Wujudnya industri-industri yang berkaitan dengan pengeluaran sumber mineral .

penarahan dan peletupan bukit . kolam. atau tasik terutama di kawasan perlombongan bijih timah yang menggunakan kaedah kapal korek  Pandang darat cerun-cerun bukit yang musnah akibat kesan-kesan pemotongan.KESAN TERHADAP LANDSKAP FIZIKAL 27  Tinggalan kawasan-kawasan perlombongan membentuk lekukan.

kehilangan kesuburan tanah menyebabkan pembentukan belukar . Pandang darat kemusnahan hutan juga berlaku akibat 28 daripada aktiviti mencari gali sesuatu jenis sumber mineral  Kehilangan tanah penutup. struktur dan tekstur tanih yang sukar diperbaiki . dan gangguan ke atas profil.kecenderungan berlakunya tanah runtuh & tanah mendap .

 Kawasan tinggalan lombong menjadi 29 kawasan amang yang tandus dan gersang  Menggalakkan kejadian hakisan tanih dan proses pemendapan di dasar sungai -sungai menjadi cetek dan tohor -pemendapan sisa lombong dan puin tanah boleh mengakibatkan kejadian banjir sungai .

dan retakan yang ketara -cerun-cerun menjadi tidak stabil dan amat menggalakkan kejadian tanah runtuh. runtuhan cerun dan jatuhan batu . kelaran. Penggunaan kapal korek didapati membuang sisa perlombongan di sekitar kawasan sungai 30 -sungai menjadi keruh dan berkelodak  Kerosakan cerun bukit akibat kaedah melombong secara pam hidraulik untuk perlombongan bijih timah telerang dan emas -pancutan air yang kuat ke atas cerun-cerun bukit meninggalkan kesan runtuhan.

 Pencemaran udara berlaku kesan daripada pembebasan habuk dan debu dari kaw lombong kuari 31 dan pecah batu -membebaskan banyak partikel-partikel terampai dalam udara yang dikenali sebagai (PM10) -fenomena pencemaran udara akan bertukar menjadi jerebu -Pemprosesan gas asli meningkatkan kadar pencemaran udara akibat pembebasan bahan pencemar udara -bahan pencemar udara ini bertindak sebagai nukleus kondensasi yang menyerap wap-wap air lalu menurunkan hujan asid .

 Perlombongan sumber mineral mengakibatkan kejadian 32 tumpahan minyak yang mencemarkan air laut .ketulan minyak menghalang kemasukan cahaya matahari ke bawah air maka akan menjejaskan pelbagai jenis hidupan maritim. seperti plankton dan terumbu karang mati & tidak boleh membiak menyebabkan pengeluar makanan utama dan habitat hidupan laut musnah . proses pembauran akan bertindak sehingga menyebabkan ketulan-ketulan minyak terbentuk memenuhi permukaan laut .apabila tumpahan minyak ke permukaan laut.

keseimbangan ekosistem marin akan terjejas -kemusnahan habitat menyebabkan penghijrahan spesies berlaku. keadaan ini boleh menjejaskan pendapatan nelayan khususnya di pinggir pantai 33 .-apabila pencemaran air laut berlaku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful