Test Yourself

(1) is hardly true (3) means usually (5) means always 1. I‟m an interesting person 2. I am learning and changing 3. Other people care about me 4. I am unique 5. I can become whatever I want in life 6. I am a kind person 7. I would not trade places with anyone 8. My life is interesting 9. I deserve the best 10. I like being alone at times 11. I look forward to each day 7. I rarely get embarrassed 8. I rarely fly off the handle 9. I express how I feel 10. If a latecomer is served first I protest 11. I‟m not bothered if someone watches me 12. It is easy to ask a favor of someone 1. Most people like to be with me 2. I like my appearance 3. I have enough friends 4. I can laugh at my mistakes 5. I find it easy to make decisions 6. I have confidence in my judgments

Test Yourself-how did you rate?
• 90 or above : If you answered truthfully you have an especially positive self concept • 70-90: You are probably one of those who really like themselves • 50-69: You have mixed feelings about yourself (shortcomings cause you grief) • 49 or below: You are not very happy with yourself ( You are selling yourself short)

Apa perasaan anda apabila anda

ditegur didepan orang ramai? Adakah anda akan rasa kecewa bila rakan lain diberi penghargaan, tetapi anda pula dimarah.?

DEFINISI KONSEP KENDIRI
KONSEP KENDIRI
 

SETIAP DARIPADA KITA MEMPUNYAI SUATU GAMBARAN / PANDANGAN TENTANG DIRI SENDIRI. CTH: - TENTANG RUPA, KESIHATAN, KEBOLEHAN, KELEMAHAN DAN TINGKAHLAKU KITA. GAMBARAN INI DISEBUT KONSEP KENDIRI DIBENTUK HASIL DARIPADA INTERAKSI KITA DENGAN ORANG LAIN & PENYESUAIAN DIRI DENGAN ALAM SEKITAR. PENYESUAIAN YANG BERJAYA – MENGHASILKAN KONSEP KENDIRI POSITIF JIKA GAGAL – HASILKAN KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF.

  

PENGETAHUAN KENDIRI

KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI – TUGAS PERTAMA KANAK-KANAK IALAH MEMAHAMI BAHAWA DIRINYA TERPISAH DARIPADA PERSEKITARANNYA. PROSES MENGENALI DIRI BERKAIT RAPAT DENGAN PENGALAMAN BAYI BERINTERAKSI DENGAN PERSEKITARANNYA DAN PENEROKAAN TERHADAP TUBUHNYA SENDIRI. PADA AWALNYA, BAYI MENGANGGAP DIRINYA SEBAHAGIAN DARIPADA PERSEKITARAN. MELALUI PENEROKAAN, BAYI MULA MEMAHAMI DIRI MEREKA TERPISAH DARI PERSEKITARAN DAN MEMPUNYAI RUPA BENTUK YANG UNIK. CTH: APABILA MENYENTUH SESUATU BARANG, IA BERGERAK, APABILA MENANGIS, ADA ORANG YANG DATANG, APABILA SENYUM, IBU AKAN MEMBALAS SEMUA PROSES INI MELAHIRKAN KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI DAN SETERUSNYA MEMBANTU KEARAH PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI.

 KONSEP KENDIRI INI SANGAT KUAT PENGARUHNYA KE ATAS CARACARA KITA BAGAIMANA KITA MEMPROSES APA JUGA MAKLUMAT MENGENAI DIRI MENENTUKAN BAGAIMANA KITA MELIHAT DIRI DAN ORANG LAIN. jadi kita akan mengalami pemikiran-pemikiran dan perasaan-perasaan yang mengiringi konsep kendiri intelektual ini.   . konsep kendiri intelektual kita beroperasi. CTH: SESEORANG INDIVIDU ITU CENDERUNG UNTUK MEMELIHARA DAN MENGEKALKAN KONSEP KENDIRI MASING-MASING. SAMA ADA IA POSITIF ATAU NEGATIF.   apabila berada di dalam kelas. maka kita akan berasa yakin untuk mengambil bahagian yang aktif di dalam proses pembelajaran. KERANA ITULAH KONSEP KENDIRI SESEORANG ITU AGAK STABIL SEPANJANG HIDUPNYA DAN SUKAR DIUBAH. kalau konsep kendiri kita mengatakan “aku seorang yang pintar”.

personaliti. kemahiran dan lain-lain lagi tentang anda” . kesukaan.Rumusan maksud konsep kendiri "Konsep kendiri adalah semua persepsi anda terhadap diri anda sendiri. dari segi kebolehan.

Lingkaran konsep kendiri  Orang yang saya fikir saya.  Seperti yang saya lihat diri saya Reaksi orang lain pada saya Tingkahlaku saya Seperti yang orang lain lihat saya .  Orang yang orang lain fikir saya. Orang yang orang lain buat saya fikir saya.

perasaan. . Ia berbeza di antara seorang dengan yang lain.DEFINISI-DEFINISI LAIN: 1) CARL ROGERS (1951)   Konsep kendiri adalah definisi diri yang kita berikan kepada diri kita secara sedar apabila menggunakan perkataan “saya” / “aku”. Tanggapan yang dimaksudkan meliputi kepercayaan. sikap dan nilai. Ia merupakan satu gambaran persepsi kendiri yang tersusun yang boleh dibawa ke peringkat sedar 2) SHAVELON & BOLUS (1982)   Konsep kendiri ialah tanggapan seseorang terhadap dirinya.

3) COHEN (1959)    Seseorang mungkin mempunyai konsep kendiri yang tinggi atau rendah. mudah putus asa. bercita-cita tinggi & berkebolehan dalam satu-satu bidang.(negatif)  PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI MERANGKUMI ASPEK-ASPEK  PENGETAHUAN KENDIRI  REGULASI DAN PENGAWALAN KENDIRI  PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  PENGETAHUAN KENDIRI . Konsep kendiri tinggi = menghargai diri sendiri. tidak ada keyakinan diri & membenci diri sendiri. (positif) Konsep kendiri rendah = rendah diri.

BARULAH KONSEP KENDIRI DIBENTUK. APABILA DITANYA SAMA ADA KENYATAAN TENTANG DIRI MEREKA BETUL.K KANAK-KANAK TERHAD KEPADA PEMIKIRAN DAN PERBUATAN YANG NYATA DAN KHUSUS.SETELAH BERINTERAKSI DENGAN INDIVIDU-IVDIVIDU DI SEKELILINGNYA. MEREKA AKAN MEMBERIKAN MAKLUM BALAS YANG KONSISTEN.PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  SETIAP INDIVIDU MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG TERSENDIRI DAN BERUBAH-UBAH MENGIKUT PENGALAMAN YANG DILALUI DAN KEADAAN MASA TERTENTU. PERINGKAT PRASEKOLAH . KANAK-KANAK  KETIKA DILAHIRKAN KANAK-KANAK BELUM LAGI MEMBENTUK KONSEP KENDIRINYA.    .K. PADA UMUR 2 – 3 TAHUN MENCIRIKAN DIRI MEREKA BERASASKAN KEPERCAYAAN BIASA.

SAIZ BADANNYA.5 TAHUN – KANAK-KANAK MASIH MENGGAMBARKAN DIRI BERASASKAN SIFAT FIZIKAL ( “RAMBUT SAYA HITAM”. MEREKA MENUMPU KEPADA PENGETAHUAN TENTANG DIRI SENDIRI. CIRI-CIRI PERSONALITI DAN PENILAIAN SIFAT KENDIRI. ALI”).  APABILA K. KANAK-KANAK SUDAH DAPAT MELABELKAN DIRI MEREKA DENGAN PELBAGAI CARA SEPERTI MENYATAKAN JANTINANYA. SIFAT DAN NILAI YANG MEMAPARKAN DIRI MEREKA BERLAINAN DARIPADA ORANG LAIN. PADA UMUR 3 ½ .CTH: .K YANG TERDIRI DARIPADA KEBOLEHAN.K INI SEMAKIN BERKEMBANG. SIFATNYA .   . KELAKUAN. CTH: MEMPUNYAI K. UMUR 4 – 7 TAHUN – SUDAH DAPAT MEMBERIKAN GAMBARAN PENUH TENTANG DIRI MEREKA YANG MERANGKUMI SEMUA DIMENSI TETAPI MEREKA MASIH BELUM MENGETAHUI KELEMAHAN MEREKA. “SAYA PANDAI NAIK BASIKAL”) DAN CIRI PSIKOLOGIKAL (“ SAYA SUKA MAIN DENGAN KAWAN BAIK SAYA.APABILA DITANYA TENTANG “SIAPA” MEREKA.

KONSEP KENDIRI KANAK-KANAK MENJADI SEMAKIN ABSTRAK. CTH: MELIHAT DIRI MEREKA TIDAK HANYA SEBAGAI SEORANG YANG PINTAR.  . TETAPI JUGA MEMBANDINGKAN DIRI MEREKA DENGAN ORANG LAIN. INGIN DISAYANGI OLEH IBU BAPA TANPA SYARAT.   KAJIAN – KEPADA KANAK-KANAK UMUR 9 – 11 TAHUN UNTUK MENDAPATKAN JAWAPAN MENGENAI “SIAPA SAYA?”. KANAK-KANAK MEMBINA ASAS KONSEP KENDIRI MELALUI PENGALAMAN KEHIDUPAN DENGAN IBU BAPA. SELEPAS MEMULAKAN PERSEKOLAHAN DI PERINGKAT RENDAH . CTH: UMUR 6 TAHUN SUDAH CENDERUNG MEMILIH PAKAIAN BERJENAMA. HASILNYA – TERDAPAT PERBEZAAN DI ANTARA KANAK-KANAK UMUR 9 TAHUN DAN 11 TAHUN.

KECENDERUNGAN. PENGHARGAAN DAN MENCARI IDENTITI YANG TERSENDIRI. CTH: TOLAK TAWARAN KE UNIVERSITI UNTUK BELAJAR / KAWIN ETC. AKAN BERUSAHA MENINGKATKAN LAGI KEMAHIRAN YANG ADA BAGI MENANDINGI PEKERJA YANG LAIN.  KEBANYAKKAN MEREKA MENGALAMI PERUBAHAN DARI SEGI PEGANGAN KONSEP KENDIRI. KADANG-KADANG SUKAR BAGI IBU BAPA MEMAHAMI CITA-CITA YANG TERPENDAM DI HATI ANAK REMAJA MEREKA.REMAJA  KONSEP KENDIRI TERTUMPU KEPADA PERASAAN. CTH: SEORANG PEKERJA YANG DIANGGAP MEMPUNYAI KEMAHIRAN YANG TINGGI OLEH KETUANYA. TETAPI PADA UMUMNYA SESEORANG ITU MENGHARAPKAN KONSEP KENDIRI YANG LEBIH BAIK DAN MANTAP. .  DEWASA  WALAU PUN UMUR BERBEZA-BEZA.

  . PERTUTURAN PERIBADI BERTINDAK SEBAGAI KAWALAN TINGKAHLAKU. UMUR 2 TAHUN – KAWALAN FIZIKAL SUDAH ADA – (MENGGERAKKAN SESUATU / MENDAPATKAN MAKANAN) TETAPI BELUM PANDAI MENYATAKAN PERASAAN SECARA VERBAL. KAJIAN – KANAK-KANAK YANG DAPAT MENANGGUHKAN GANJARAN DAN ADA KEUPAYAAN MENGAWAL DIRI APABILA REMAJA DAN DEWASA MENJADI LEBIH CEKAP SECARA SOSIAL.    BAYI – KAWALAN KENDIRI LEBIH BERSIFAT PRIMITIF DAN KEBANYAKKANNYA MELIBATKAN PROSES BIOLOGI EG: MENJERIT. BAHASA PERTUTURAN MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM KAWALAN KENDIRI. MENANGIS BILA TAK SELESA / LAPAR.  REGULASI DAN KAWALAN KENDIRI REGULASI BERKAIT RAPAT DENGAN PERKEMBANGAN EMOSI DAN KEMATANGAN SOSIAL KANAK-KANAK. LEBIH PANDAI SERTA BERJAYA MENANGANI KEKECEWAAN DAN CABARAN DENGAN BAIK.

    PENGHARGAAN KENDIRI MEMBERI KESAN TERHADAP SEMUA ASPEK KEHIDUPAN. CTH: PENGHARGAAN KENDIRI SESEORANG MENJADI TINGGI APABILA HASIL KERJANYA MENDAPAT PUJIAN.PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  BAGAIMANA KANAK-KANAK MENILAI DIRI SENDIRI – MELALUI PERBANDINGAN DENGAN ORANG LAIN. PANDANGAN DAN PENILAIAN YANG TELAH DIBUAT SEPANJANG HIDUP. PENGALAMAN. MANUSIA. PENGHARGAAN KENDIRI = PERASAAN HARGA DIRI.  . IA MUNGKIN TURUN / NAIK PADA MASA YANG BERLAINAN BERGANTUNG KEPADA EMOSI. SESEORANG ITU DAPAT MENGHADAPI PELBAGAI CABARAN / MASLAH DENGAN YAKIN. DENGAN ADANYA PENGHARGAAN DIRI YANG TINGGI.  PENILAIAN KENDIRI BOLEH JADI BAIK ATAU BURUK – DAN KANAK-KANAK MULA MENGETAHUI KELEMAHAN DAN KEKUATAN DIRI MEREKA. PENGALAMAN DLL. PERISTIWA. PERASAAN.HASIL DARIPADA PEMIKIRAN.

CTH: SEORANG DOKTOR KELIHATAN BEGITU YAKIN DI HOSPITAL TETAPI APABILA DISURUH BERUCAP DALAM SATU-SATU MAJLIS BELIAU LANGSUNG TIDAK BERKEYAKINAN.   . MAKA KITA AKAN MENGHASILKAN KEJAYAAN DAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA. TERGAGAP-GAGAP DAN SEBAGAINYA.EFIKASI DIRI   EFIKASI IALAH KEUPAYAAN KITA MELAKUKAN SESUATU TUGAS SEHINGGA KE TAHAP TERTENTU.APABILA KITA ADA KEYAKINAN BAHAWA KITA DAPAT MENYELESAIKAN TUGAS KITA. MENURUT KAJIAN . EG: KITA YAKIN DAPAT MELOMPAT SETINGGI 4 KAKI 2 INCI – JADI INILAH UKURAN EFIKASI KITA. OLEH ITU KITA MUNGKIN MEMILIKI KEYAKINAN YANG TINGGI UNTUK MELAKUKAN SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK YAKIN DI DALAM TUGAS YANG LAIN.   KITA MUNGKIN MEMILIKI EFIKASI YANG TINGGI DI DALAM SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK DI DALAM TUGAS YANG LAIN.

 JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI 1) KONSEP KENDIRI POSITIF  ORANG YANG BIASA MENERIMA PUJIAN.     . MUDAH BERINTERAKSI DENGAN ORANG LAIN SERTA SENANG DIHAMPIRI. TERBUKA. LAYANAN BAIK DAN PERHATIAN SAMA ADA DARI IBU BAPA. LEBIH RELEKS. EMOSINYA LEBIH TENANG DAN STABIL. BERKEYAKINAN DAN MEMPERCAYAI SEPENUHNYA PADA DIRI SENDIRI. SEDIA MENERIMA PENDAPAT DAN KRITIKAN ORANG LAIN. BERSIFAT OPTIMISTIK. GURU ATAU RAKAN AKAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. INDIVIDU YANG MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG POSITIF SERING BERASA GEMBIRA. LAZIMNYA DAPAT MENGATASI MASALAH DAN CABARAN DENGAN TABAH. KASIH SAYANG.

Bertindak dengan positif. Memikul tanggungjawab. Rasa dapat mempengaruhi persekitaran. 7. Menahan perasaan kekecewaan dengan baik. . Menghargai diri sendiri serta menyedari kekuatan & kelemahan diri. Lebih bersedia menerima risiko. Menerima diri dengan lebih positif. Berasa bangga dengan perlakuan sendiri. Pencapaian gred yang tinggi.Kelebihan konsep kendiri tinggi/positif 1. 2. 5. 4. 8. 3. 10. Dapat menilai diri mereka dengan positif dan percaya bahawa mereka lebih cekap / berkebolehan. 9. 6.

Pelajar juga melihat diri mereka sebagai orang yang berkebolehan dan mahukan kepuasan dalam membuat keputusan kerjaya .Konsep kendiri positif Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi merupakan pelajar yang berminat dan bermotivasi untuk belajar serta mempunyai matlamat kerjaya untuk masa hadapan.

There are many ways to solve a problem. I see myself as being as good as my friends. I am an okay person. I have definite strengths and abilities. .Positive Self-Concept I can do anything I really want to do.

keakraban. galakan dan sokongan ibu bapa terhadap anak merupakan penentu penting bagi penghargaan kendiri. . Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka iaitu ibu bapa sentiasa mengambil tahu dan mengambil berat tentang pelajaran mereka. 5. 3. 2. Minat. Terdapat korelasi yang kukuh antara dimensi-dimensi tingkah laku menyokong ibu bapa (seperti kemesraan fizikal. Penghargaan kendiri remaja berkait rapat dengan corak perhubungan dalam keluarga dan juga korelasi yang positif antara penghargaan kendiri yang tinggi dengan gaya ibu bapa yang autoritatif. 6.Hubungan antara konsep kendiri dan penghargaan kendiri dengan ibu bapa 1. Semakin remaja merasakan perlakuan mereka dikawal oleh ibu bapa. hubungan yang berkekalan) dengan penghargaan kendiri remaja. 4. sikap menyokong. Remaja yang mempunyai hubungan yang rapat dengan ibu bapa mempunyai penghargaan kendiri tinggi. semakin rendah penghargaan kendiri mereka. Anak perempuan lebih bergantung kepada ibu bapa dalam mengukuhkan penghargaan kendiri.

RENDAH DIRI. TIDAK SEDIA UNTUK BERSOSIALISASI. CENDERUNG BERMAIN DENGAN KANAK-KANAK YANG LEBIH MUDA DAN KURANG BIJAK      . GEMAR MEMBUAT KERJA YANG SENANG UNTUK MENJAMIN KEJAYAAN. PASIF. MURAM. CEPAT MERAJUK DAN MUDAH TERSINGGUNG. TIDAK GEMBIRA. MUDAH DIPERMAINKAN OLEH ORANG LAIN DAN MULA MENARIK DIRI. – DALAM AKADEMIK / KOKURIKULUM.2) KONSEP KENDIRI NEGATIF  SEORANG INDIVIDU YANG SENTIASA MENGALAMI KEGAGALAN. DIKRITIK. SELALU DIMARAHI. KEADAAN INI MEMBURUKKAN LAGI IMEJ KENDIRI INDIVIDU TERBABIT. GURU ATAU ORANG DEWASA YANG LAIN. JARANG MENERIMA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN BIASANYA AKAN MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF MEREKA BIASANYA BERASA TIDAK PUAS HATI. KURANG KEYAKINAN DIRI. TINGKAH LAKU SEPERTI INI MENYEBABKAN DIRINYA KURANG DITERIMA OLEH RAKAN SEBAYA.

3. Mengelak situasi yang sukar. Mudah mengikut orang lain. Mudah rasa kecewa. 5.Konsep kendiri rendah/negatif 1. 2. . Terdapat kaitan antara gangguan dalam pemakanan dengan konsep kendiri yang rendah. Sering menyalahkan orang lain kerana kesalahan diri. 4.

7. Kurang berminat untuk mendapatkan maklumbalas. 5. Tidak gemar kerja yang mencabar. 3. Takut kepada kegagalan. Ada kaitan dengan pencapaian akademik yang rendah. 2. Mereka cenderung untuk merasa bersalah. 4. Melihat diri sebagai orang yang kurang menarik dari segi personaliti .Kesan negatif konsep kendiri / Penghargaan kendiri yang rendah dan negatif 1. Kurang keyakinan dan kebolehan untuk membuat tugasan yang lebih mencabar. 8. 6. Sering merasa bimbang dan cepat berkecil hati.

. ANCAMAN DAN TEKANAN DARI IBU BAPA / GURU BOLEH MENJEJASKAN PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. HARGA DIRI YANG RENDAH – ENGGAN MENYERTAI KEGIATAN SOSIAL YANG BOLEH MEMBAWA PERAKUAN DAN PENERIMAAN. KEKURANGAN PENERIMAAN / PENGIKTIRAFAN DAN PANDANGAN RENDAH DARI RAKAN SEBAYA – MENGUKUHKAN LAGI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF PENCAPAIAN AKADEMIK. SUKAN / PERMAINAN YANG RENDAH – JARANG MENDAPAT PUJIAN DAN PENGHARGAAN. KEKURANGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DIBERIKAN OLEH IBU BAPA. KEDUDUKAN SOSIOEKONOMI KELUARGA YANG RENDAH – RASA RENDAH DIRI. KRITIKAN SECARA NEGATIF OLEH IBU BAPA ATAU GURU TERHADAP ANAK. GURU ATAU ORANG DEWASA LAIN.FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KONSEP KENDIRI NEGATIF:         PENGALAMAN PAHIT YANG BERKAITAN DENGAN KEGAGALAN INDIVIDU.

. CONTOHNYA.     UNTUK MENGEKAL KONSEP KENDIRI YANG BAIK DAN HARGA DIRI YANG TINGGI. SUASANA KELUARGA YANG KURANG HARMONIS – PERGADUHAN IBU BAPA SEBABKAN KANAK-KANAK RASA TIDAK SELAMAT DAN KURANG BERNASIB BAIK – MENJEJASKAN KONSEP KENDIRINYA. SESEORANG INDIVIDU ITU AKAN MENGGUNAKAN SATU CARA YANG DIPANGGIL HELAH BELA DIRI. MATLAMAT YANG KURANG REALISTIK – APABILA GAGAL MENCAPAT MATLAMAT TERSEBUT – RASA RENDAH DIRI DAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF. KECACATAN ANGGOTA BADAN – BERASA KURANG CEKAP DAN TIDAK BERGUNA. KEGAGALAN MENCAPAI SATU-SATU TUGAS PERKEMBANGAN. KANAK-KANAK 12 TAHUN GAGAL MENGUASAI MASALAH MATEMATIK ALGEBRA YANG BIASANYA TELAH DIKUASAI OLEH RAKANRAKAN YANG SEBAYA.

. I am not nearly as good as my friends. I knew my plans would not work. I am a jerk. I cannot do anything right.Characteristic of Negative Self-Concept Why try? I could never do it anyway.

Konsep kendiri positif – bagaimana ? Dan implikasi .

Recap Penghargaan diri Konsep kendiri Image kendiri Konsep kendiri meliputi penghargaan diri dan image kendiri kita .

• SELF ESTEEM / penghargaan diri .Definitions  SELF-CONCEPT / konsep kendiri  Rangkumi secara keseluruhan bagaimana kita fikir tentang diri kita. / sejauhmana kita fikir akan kejayaan kebolehan kita • SELF IMAGE / image kendiri . .bagaimana kita lihat diri selepas dinilai orang lain/ How we view our self based on others reactions to us.How highly we think about our abilities and our self.

Konsep Kendiri yang positif Konsep kendiri yang positif boleh membantu kehidupan kita .bagaimana kita bertindak dan interaksi dengan org lain. Konsep kendiri yang positif yang buat kita lebih gembira. .

Pengaruh terhadap perkembangan konsep kendiri Pengalaman hidup umur Penampilan diri Perhubungan / persahabatan Self-Concept jantina pendidikan budaya Kematangan emosi .

mata. benda dibencidan perhubungan seperti kawan. Konsep kendiri boleh dihuraikan berkaitan aspek seperti agama. kepercayaan. Boleh jelaskan diri mereka berasaskan kualiti hidup dan personaliti mereka. ADOLESCENTS: ADULTS: ELDERLY: . hobi. OLDER CHILDREN: Kanak lebih besar boleh beri penjelasan kendiri seperti warna rambut. saiz kasut.umur Konsep kendiri berubah dengan umur. Older adults may have developed even more self knowledge and developed „wisdom‟ / kebijaksanaan. saiz dsb. YOUNG CHILDREN: Hanya tahu bezakan ciri-ciri kendiri yang asas seperti jantina. alamat.

Pemeringkatan konsep kendiri .

Kalau kita fikir kita tampan. We can easily develop a negative self image and this can lead to a lack of confidence or to feel depressed about our relationships with other people. . cantik akan ada imej diri positif.Penampilan diri Umur antara 10 atau 12 kita mula banding diri kita dengan orang lain. The important thing is we feel positive about the way we look.

How does how we dress affect our selfconcept? How would being a model affect someone‟s self-concept? .

budaya Ras berbeza mempunyai kebudayaan berbeza dan cara berfikir berlainan. Different cultures have different views of what is normal or right and wrong and these are our norms. . Bagaimana ini mempengaruhi konsep kendiri anda. These influences affect the way we think and are called „cultural influences‟.

RUMUSAN Jenis Konsep Kendiri  Kejayaan  Pujian  Sedia Hadapi cabaran  Kegagalan  Dikritik  Tidak gemar cabaran  Emosi tidak stabil  Kurang kasih sayang Emosi stabil  Kasih sayang  Optimistik  Mudah ditegur  Kurang bersosial  Keadaan fizikal .

Cara-Cara Guru Membantu Membina Konsep Kendiri yang Positif .

Elak dari melabelkan Penilaian akademik yang fleksible Membuat pernyataan positif Melayan murid sebagai individu unik dan berbeza Membina imej diri sendiri yang sihat .

Mekanisma Helah Bela Diri strategi mental digunakan untuk melindungi dirinya dari perkara memalukan .

Jenis Mekanisma Helah Bela Diri Penafian Pemindahan Identifikasi Sublimasi Represi Regresi Pembentukan Reaksi Rasionalisasi Intelektualisasi Projeksi .

Penafian  menafikan perkara yang tidak diingin dipercayainya Cth: Sue mendapati dirinya menghidapi kanser tapi berpura-pura tidak mengetahui. Pemindahan Mengalihkan kemarahan kepada sasaran lain Cth: Ali yang marah dengan bosnya melepaskan kemarahannya kepada anak-anaknya Identifikasi Lari daripada realiti dirinya sebenar dan buat penyesuaian Cth: Siti haliza mengikut aksi siti Nurhaliza kerana dia minat beliau. .

dia juga menganggap orang lain berkelakuan sama dengannya.Dia menuduh bahawa semua orang juga terlibat. Projeksi  Membalikkan perasaaan negatif kepada orang lain Cth: Ah Meng seorang yang mementingkan dirinya.Intelektualisasi  Memendam emosi yang tidak menyenangkan Cth: Mary menghadiri majlis pengebumian.Dia memendam emosi simpati sebaliknya berbincang tentang kehidupan.Oleh itu. . Rasionalisasi  Cuba menipu Cth: Seorang murid ditangkap meniru dalam peperiksaaan.

Regresi  Kembali berkelakuan seperti kanak-kanak Cth: Seorang suami menjerit-jerit kerana isterinya tidak membenarkanya pergi menonton filem.Pembentukan Reaksi  Melepaskan diri dengan tindakan yang melampau bagi menghapuskan kesilapannya. . Cth: Siti menjerit dengan kuat sekali apabila dimarahi oleh ayahnya supaya ayahnya mungkin terkejut lalu melupai perasaan marah.

Represi  Mendesak pemikiran yang tidak selesa kepada pemikiran tidak sedar. . Cth: Emy tidak mahu mengingati gangguan seksual yang dilakukan oleh ayah angkatnya semasa dia berumur 12 tahun Sublimasi  Menyalurkan perasaaan kekecewaan kepada bentuk atau saluran yang boleh diterima Cth: Abu yang sukar mendapat kawan mungkin menyalurkan perasaan sunyinya dengan menulis puisi.

Cara-Cara Guru Membantu Murid Menangani Mekanisma Helah Bela Diri .

Cara-Cara Guru Pengetahuan dan Maklumat yang Boleh Disimpan Membentuk Kemahiran Intrapersonal Membentuk Kemahiran Interpersonal Mengurus Kemarahan .

Cara-Cara Guru Mengurus Tekanan Refleksi dan Penulisan Jurnal Kaunseling .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful