P. 1
Konsep Kendiri

Konsep Kendiri

|Views: 66|Likes:
Dipublikasikan oleh MisEyz BLurz Abdullah
Konsep kendiri dalam perkembangan kanak-kanak pada maasa ini.....
Konsep kendiri dalam perkembangan kanak-kanak pada maasa ini.....

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: MisEyz BLurz Abdullah on Jul 17, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2014

pdf

text

original

Test Yourself

(1) is hardly true (3) means usually (5) means always 1. I‟m an interesting person 2. I am learning and changing 3. Other people care about me 4. I am unique 5. I can become whatever I want in life 6. I am a kind person 7. I would not trade places with anyone 8. My life is interesting 9. I deserve the best 10. I like being alone at times 11. I look forward to each day 7. I rarely get embarrassed 8. I rarely fly off the handle 9. I express how I feel 10. If a latecomer is served first I protest 11. I‟m not bothered if someone watches me 12. It is easy to ask a favor of someone 1. Most people like to be with me 2. I like my appearance 3. I have enough friends 4. I can laugh at my mistakes 5. I find it easy to make decisions 6. I have confidence in my judgments

Test Yourself-how did you rate?
• 90 or above : If you answered truthfully you have an especially positive self concept • 70-90: You are probably one of those who really like themselves • 50-69: You have mixed feelings about yourself (shortcomings cause you grief) • 49 or below: You are not very happy with yourself ( You are selling yourself short)

Apa perasaan anda apabila anda

ditegur didepan orang ramai? Adakah anda akan rasa kecewa bila rakan lain diberi penghargaan, tetapi anda pula dimarah.?

DEFINISI KONSEP KENDIRI
KONSEP KENDIRI
 

SETIAP DARIPADA KITA MEMPUNYAI SUATU GAMBARAN / PANDANGAN TENTANG DIRI SENDIRI. CTH: - TENTANG RUPA, KESIHATAN, KEBOLEHAN, KELEMAHAN DAN TINGKAHLAKU KITA. GAMBARAN INI DISEBUT KONSEP KENDIRI DIBENTUK HASIL DARIPADA INTERAKSI KITA DENGAN ORANG LAIN & PENYESUAIAN DIRI DENGAN ALAM SEKITAR. PENYESUAIAN YANG BERJAYA – MENGHASILKAN KONSEP KENDIRI POSITIF JIKA GAGAL – HASILKAN KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF.

  

PENGETAHUAN KENDIRI

KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI – TUGAS PERTAMA KANAK-KANAK IALAH MEMAHAMI BAHAWA DIRINYA TERPISAH DARIPADA PERSEKITARANNYA. PROSES MENGENALI DIRI BERKAIT RAPAT DENGAN PENGALAMAN BAYI BERINTERAKSI DENGAN PERSEKITARANNYA DAN PENEROKAAN TERHADAP TUBUHNYA SENDIRI. PADA AWALNYA, BAYI MENGANGGAP DIRINYA SEBAHAGIAN DARIPADA PERSEKITARAN. MELALUI PENEROKAAN, BAYI MULA MEMAHAMI DIRI MEREKA TERPISAH DARI PERSEKITARAN DAN MEMPUNYAI RUPA BENTUK YANG UNIK. CTH: APABILA MENYENTUH SESUATU BARANG, IA BERGERAK, APABILA MENANGIS, ADA ORANG YANG DATANG, APABILA SENYUM, IBU AKAN MEMBALAS SEMUA PROSES INI MELAHIRKAN KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI DAN SETERUSNYA MEMBANTU KEARAH PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI.

maka kita akan berasa yakin untuk mengambil bahagian yang aktif di dalam proses pembelajaran. konsep kendiri intelektual kita beroperasi.   .   apabila berada di dalam kelas. kalau konsep kendiri kita mengatakan “aku seorang yang pintar”. CTH: SESEORANG INDIVIDU ITU CENDERUNG UNTUK MEMELIHARA DAN MENGEKALKAN KONSEP KENDIRI MASING-MASING. KONSEP KENDIRI INI SANGAT KUAT PENGARUHNYA KE ATAS CARACARA KITA BAGAIMANA KITA MEMPROSES APA JUGA MAKLUMAT MENGENAI DIRI MENENTUKAN BAGAIMANA KITA MELIHAT DIRI DAN ORANG LAIN. KERANA ITULAH KONSEP KENDIRI SESEORANG ITU AGAK STABIL SEPANJANG HIDUPNYA DAN SUKAR DIUBAH. jadi kita akan mengalami pemikiran-pemikiran dan perasaan-perasaan yang mengiringi konsep kendiri intelektual ini. SAMA ADA IA POSITIF ATAU NEGATIF.

Rumusan maksud konsep kendiri "Konsep kendiri adalah semua persepsi anda terhadap diri anda sendiri. kemahiran dan lain-lain lagi tentang anda” . personaliti. kesukaan. dari segi kebolehan.

Orang yang orang lain buat saya fikir saya.  Seperti yang saya lihat diri saya Reaksi orang lain pada saya Tingkahlaku saya Seperti yang orang lain lihat saya .  Orang yang orang lain fikir saya.Lingkaran konsep kendiri  Orang yang saya fikir saya.

perasaan. sikap dan nilai.DEFINISI-DEFINISI LAIN: 1) CARL ROGERS (1951)   Konsep kendiri adalah definisi diri yang kita berikan kepada diri kita secara sedar apabila menggunakan perkataan “saya” / “aku”. Tanggapan yang dimaksudkan meliputi kepercayaan. Ia berbeza di antara seorang dengan yang lain. . Ia merupakan satu gambaran persepsi kendiri yang tersusun yang boleh dibawa ke peringkat sedar 2) SHAVELON & BOLUS (1982)   Konsep kendiri ialah tanggapan seseorang terhadap dirinya.

(negatif)  PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI MERANGKUMI ASPEK-ASPEK  PENGETAHUAN KENDIRI  REGULASI DAN PENGAWALAN KENDIRI  PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  PENGETAHUAN KENDIRI .3) COHEN (1959)    Seseorang mungkin mempunyai konsep kendiri yang tinggi atau rendah. (positif) Konsep kendiri rendah = rendah diri. tidak ada keyakinan diri & membenci diri sendiri. Konsep kendiri tinggi = menghargai diri sendiri. mudah putus asa. bercita-cita tinggi & berkebolehan dalam satu-satu bidang.

PERINGKAT PRASEKOLAH . BARULAH KONSEP KENDIRI DIBENTUK.K KANAK-KANAK TERHAD KEPADA PEMIKIRAN DAN PERBUATAN YANG NYATA DAN KHUSUS. KANAK-KANAK  KETIKA DILAHIRKAN KANAK-KANAK BELUM LAGI MEMBENTUK KONSEP KENDIRINYA.    . PADA UMUR 2 – 3 TAHUN MENCIRIKAN DIRI MEREKA BERASASKAN KEPERCAYAAN BIASA. MEREKA AKAN MEMBERIKAN MAKLUM BALAS YANG KONSISTEN.SETELAH BERINTERAKSI DENGAN INDIVIDU-IVDIVIDU DI SEKELILINGNYA.K.PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  SETIAP INDIVIDU MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG TERSENDIRI DAN BERUBAH-UBAH MENGIKUT PENGALAMAN YANG DILALUI DAN KEADAAN MASA TERTENTU. APABILA DITANYA SAMA ADA KENYATAAN TENTANG DIRI MEREKA BETUL.

K YANG TERDIRI DARIPADA KEBOLEHAN. UMUR 4 – 7 TAHUN – SUDAH DAPAT MEMBERIKAN GAMBARAN PENUH TENTANG DIRI MEREKA YANG MERANGKUMI SEMUA DIMENSI TETAPI MEREKA MASIH BELUM MENGETAHUI KELEMAHAN MEREKA. SAIZ BADANNYA. CTH: MEMPUNYAI K.K INI SEMAKIN BERKEMBANG.APABILA DITANYA TENTANG “SIAPA” MEREKA. “SAYA PANDAI NAIK BASIKAL”) DAN CIRI PSIKOLOGIKAL (“ SAYA SUKA MAIN DENGAN KAWAN BAIK SAYA. SIFAT DAN NILAI YANG MEMAPARKAN DIRI MEREKA BERLAINAN DARIPADA ORANG LAIN. CIRI-CIRI PERSONALITI DAN PENILAIAN SIFAT KENDIRI. PADA UMUR 3 ½ .   . KELAKUAN. ALI”).5 TAHUN – KANAK-KANAK MASIH MENGGAMBARKAN DIRI BERASASKAN SIFAT FIZIKAL ( “RAMBUT SAYA HITAM”.  APABILA K. SIFATNYA . MEREKA MENUMPU KEPADA PENGETAHUAN TENTANG DIRI SENDIRI. KANAK-KANAK SUDAH DAPAT MELABELKAN DIRI MEREKA DENGAN PELBAGAI CARA SEPERTI MENYATAKAN JANTINANYA.CTH: .

TETAPI JUGA MEMBANDINGKAN DIRI MEREKA DENGAN ORANG LAIN. CTH: MELIHAT DIRI MEREKA TIDAK HANYA SEBAGAI SEORANG YANG PINTAR. CTH: UMUR 6 TAHUN SUDAH CENDERUNG MEMILIH PAKAIAN BERJENAMA. HASILNYA – TERDAPAT PERBEZAAN DI ANTARA KANAK-KANAK UMUR 9 TAHUN DAN 11 TAHUN.   KAJIAN – KEPADA KANAK-KANAK UMUR 9 – 11 TAHUN UNTUK MENDAPATKAN JAWAPAN MENGENAI “SIAPA SAYA?”. INGIN DISAYANGI OLEH IBU BAPA TANPA SYARAT. KANAK-KANAK MEMBINA ASAS KONSEP KENDIRI MELALUI PENGALAMAN KEHIDUPAN DENGAN IBU BAPA. SELEPAS MEMULAKAN PERSEKOLAHAN DI PERINGKAT RENDAH .  .KONSEP KENDIRI KANAK-KANAK MENJADI SEMAKIN ABSTRAK.

KECENDERUNGAN.  KEBANYAKKAN MEREKA MENGALAMI PERUBAHAN DARI SEGI PEGANGAN KONSEP KENDIRI. TETAPI PADA UMUMNYA SESEORANG ITU MENGHARAPKAN KONSEP KENDIRI YANG LEBIH BAIK DAN MANTAP.REMAJA  KONSEP KENDIRI TERTUMPU KEPADA PERASAAN. . AKAN BERUSAHA MENINGKATKAN LAGI KEMAHIRAN YANG ADA BAGI MENANDINGI PEKERJA YANG LAIN.  DEWASA  WALAU PUN UMUR BERBEZA-BEZA. CTH: TOLAK TAWARAN KE UNIVERSITI UNTUK BELAJAR / KAWIN ETC. PENGHARGAAN DAN MENCARI IDENTITI YANG TERSENDIRI. KADANG-KADANG SUKAR BAGI IBU BAPA MEMAHAMI CITA-CITA YANG TERPENDAM DI HATI ANAK REMAJA MEREKA. CTH: SEORANG PEKERJA YANG DIANGGAP MEMPUNYAI KEMAHIRAN YANG TINGGI OLEH KETUANYA.

PERTUTURAN PERIBADI BERTINDAK SEBAGAI KAWALAN TINGKAHLAKU.   .  REGULASI DAN KAWALAN KENDIRI REGULASI BERKAIT RAPAT DENGAN PERKEMBANGAN EMOSI DAN KEMATANGAN SOSIAL KANAK-KANAK. UMUR 2 TAHUN – KAWALAN FIZIKAL SUDAH ADA – (MENGGERAKKAN SESUATU / MENDAPATKAN MAKANAN) TETAPI BELUM PANDAI MENYATAKAN PERASAAN SECARA VERBAL. LEBIH PANDAI SERTA BERJAYA MENANGANI KEKECEWAAN DAN CABARAN DENGAN BAIK.    BAYI – KAWALAN KENDIRI LEBIH BERSIFAT PRIMITIF DAN KEBANYAKKANNYA MELIBATKAN PROSES BIOLOGI EG: MENJERIT. MENANGIS BILA TAK SELESA / LAPAR. BAHASA PERTUTURAN MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM KAWALAN KENDIRI. KAJIAN – KANAK-KANAK YANG DAPAT MENANGGUHKAN GANJARAN DAN ADA KEUPAYAAN MENGAWAL DIRI APABILA REMAJA DAN DEWASA MENJADI LEBIH CEKAP SECARA SOSIAL.

MANUSIA. PENGHARGAAN KENDIRI = PERASAAN HARGA DIRI. PENGALAMAN DLL.PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  BAGAIMANA KANAK-KANAK MENILAI DIRI SENDIRI – MELALUI PERBANDINGAN DENGAN ORANG LAIN. PANDANGAN DAN PENILAIAN YANG TELAH DIBUAT SEPANJANG HIDUP. SESEORANG ITU DAPAT MENGHADAPI PELBAGAI CABARAN / MASLAH DENGAN YAKIN. PENGALAMAN. IA MUNGKIN TURUN / NAIK PADA MASA YANG BERLAINAN BERGANTUNG KEPADA EMOSI.  . PERISTIWA.     PENGHARGAAN KENDIRI MEMBERI KESAN TERHADAP SEMUA ASPEK KEHIDUPAN. DENGAN ADANYA PENGHARGAAN DIRI YANG TINGGI. PERASAAN. CTH: PENGHARGAAN KENDIRI SESEORANG MENJADI TINGGI APABILA HASIL KERJANYA MENDAPAT PUJIAN.  PENILAIAN KENDIRI BOLEH JADI BAIK ATAU BURUK – DAN KANAK-KANAK MULA MENGETAHUI KELEMAHAN DAN KEKUATAN DIRI MEREKA.HASIL DARIPADA PEMIKIRAN.

  .APABILA KITA ADA KEYAKINAN BAHAWA KITA DAPAT MENYELESAIKAN TUGAS KITA.   KITA MUNGKIN MEMILIKI EFIKASI YANG TINGGI DI DALAM SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK DI DALAM TUGAS YANG LAIN. MENURUT KAJIAN . MAKA KITA AKAN MENGHASILKAN KEJAYAAN DAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA. TERGAGAP-GAGAP DAN SEBAGAINYA. OLEH ITU KITA MUNGKIN MEMILIKI KEYAKINAN YANG TINGGI UNTUK MELAKUKAN SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK YAKIN DI DALAM TUGAS YANG LAIN. EG: KITA YAKIN DAPAT MELOMPAT SETINGGI 4 KAKI 2 INCI – JADI INILAH UKURAN EFIKASI KITA.EFIKASI DIRI   EFIKASI IALAH KEUPAYAAN KITA MELAKUKAN SESUATU TUGAS SEHINGGA KE TAHAP TERTENTU. CTH: SEORANG DOKTOR KELIHATAN BEGITU YAKIN DI HOSPITAL TETAPI APABILA DISURUH BERUCAP DALAM SATU-SATU MAJLIS BELIAU LANGSUNG TIDAK BERKEYAKINAN.

LEBIH RELEKS. LAZIMNYA DAPAT MENGATASI MASALAH DAN CABARAN DENGAN TABAH. KASIH SAYANG. BERSIFAT OPTIMISTIK. EMOSINYA LEBIH TENANG DAN STABIL. GURU ATAU RAKAN AKAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. LAYANAN BAIK DAN PERHATIAN SAMA ADA DARI IBU BAPA. SEDIA MENERIMA PENDAPAT DAN KRITIKAN ORANG LAIN. JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI 1) KONSEP KENDIRI POSITIF  ORANG YANG BIASA MENERIMA PUJIAN. MUDAH BERINTERAKSI DENGAN ORANG LAIN SERTA SENANG DIHAMPIRI. BERKEYAKINAN DAN MEMPERCAYAI SEPENUHNYA PADA DIRI SENDIRI.     . TERBUKA. INDIVIDU YANG MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG POSITIF SERING BERASA GEMBIRA.

4. 5. Menahan perasaan kekecewaan dengan baik. Pencapaian gred yang tinggi. 2. Berasa bangga dengan perlakuan sendiri. 6.Kelebihan konsep kendiri tinggi/positif 1. 10. 9. . Rasa dapat mempengaruhi persekitaran. Dapat menilai diri mereka dengan positif dan percaya bahawa mereka lebih cekap / berkebolehan. Menghargai diri sendiri serta menyedari kekuatan & kelemahan diri. Bertindak dengan positif. 7. Menerima diri dengan lebih positif. 3. 8. Lebih bersedia menerima risiko. Memikul tanggungjawab.

Pelajar juga melihat diri mereka sebagai orang yang berkebolehan dan mahukan kepuasan dalam membuat keputusan kerjaya .Konsep kendiri positif Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi merupakan pelajar yang berminat dan bermotivasi untuk belajar serta mempunyai matlamat kerjaya untuk masa hadapan.

. I am an okay person. I have definite strengths and abilities. There are many ways to solve a problem.Positive Self-Concept I can do anything I really want to do. I see myself as being as good as my friends.

hubungan yang berkekalan) dengan penghargaan kendiri remaja. 3. Remaja yang mempunyai hubungan yang rapat dengan ibu bapa mempunyai penghargaan kendiri tinggi. galakan dan sokongan ibu bapa terhadap anak merupakan penentu penting bagi penghargaan kendiri. . 5. Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka iaitu ibu bapa sentiasa mengambil tahu dan mengambil berat tentang pelajaran mereka. Terdapat korelasi yang kukuh antara dimensi-dimensi tingkah laku menyokong ibu bapa (seperti kemesraan fizikal. sikap menyokong.Hubungan antara konsep kendiri dan penghargaan kendiri dengan ibu bapa 1. keakraban. semakin rendah penghargaan kendiri mereka. Minat. 6. 4. Anak perempuan lebih bergantung kepada ibu bapa dalam mengukuhkan penghargaan kendiri. Semakin remaja merasakan perlakuan mereka dikawal oleh ibu bapa. 2. Penghargaan kendiri remaja berkait rapat dengan corak perhubungan dalam keluarga dan juga korelasi yang positif antara penghargaan kendiri yang tinggi dengan gaya ibu bapa yang autoritatif.

2) KONSEP KENDIRI NEGATIF  SEORANG INDIVIDU YANG SENTIASA MENGALAMI KEGAGALAN. RENDAH DIRI. TIDAK GEMBIRA. CENDERUNG BERMAIN DENGAN KANAK-KANAK YANG LEBIH MUDA DAN KURANG BIJAK      . KURANG KEYAKINAN DIRI. MURAM. MUDAH DIPERMAINKAN OLEH ORANG LAIN DAN MULA MENARIK DIRI. GEMAR MEMBUAT KERJA YANG SENANG UNTUK MENJAMIN KEJAYAAN. GURU ATAU ORANG DEWASA YANG LAIN. – DALAM AKADEMIK / KOKURIKULUM. SELALU DIMARAHI. TIDAK SEDIA UNTUK BERSOSIALISASI. DIKRITIK. PASIF. KEADAAN INI MEMBURUKKAN LAGI IMEJ KENDIRI INDIVIDU TERBABIT. CEPAT MERAJUK DAN MUDAH TERSINGGUNG. JARANG MENERIMA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN BIASANYA AKAN MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF MEREKA BIASANYA BERASA TIDAK PUAS HATI. TINGKAH LAKU SEPERTI INI MENYEBABKAN DIRINYA KURANG DITERIMA OLEH RAKAN SEBAYA.

4. 5.Konsep kendiri rendah/negatif 1. Mengelak situasi yang sukar. 2. 3. Sering menyalahkan orang lain kerana kesalahan diri. Terdapat kaitan antara gangguan dalam pemakanan dengan konsep kendiri yang rendah. Mudah rasa kecewa. . Mudah mengikut orang lain.

4. Ada kaitan dengan pencapaian akademik yang rendah. 5. Sering merasa bimbang dan cepat berkecil hati.Kesan negatif konsep kendiri / Penghargaan kendiri yang rendah dan negatif 1. 8. Kurang berminat untuk mendapatkan maklumbalas. 2. Melihat diri sebagai orang yang kurang menarik dari segi personaliti . Tidak gemar kerja yang mencabar. 6. Mereka cenderung untuk merasa bersalah. Takut kepada kegagalan. Kurang keyakinan dan kebolehan untuk membuat tugasan yang lebih mencabar. 3. 7.

KEKURANGAN PENERIMAAN / PENGIKTIRAFAN DAN PANDANGAN RENDAH DARI RAKAN SEBAYA – MENGUKUHKAN LAGI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF PENCAPAIAN AKADEMIK. KEDUDUKAN SOSIOEKONOMI KELUARGA YANG RENDAH – RASA RENDAH DIRI.FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KONSEP KENDIRI NEGATIF:         PENGALAMAN PAHIT YANG BERKAITAN DENGAN KEGAGALAN INDIVIDU. KRITIKAN SECARA NEGATIF OLEH IBU BAPA ATAU GURU TERHADAP ANAK. GURU ATAU ORANG DEWASA LAIN. SUKAN / PERMAINAN YANG RENDAH – JARANG MENDAPAT PUJIAN DAN PENGHARGAAN. . ANCAMAN DAN TEKANAN DARI IBU BAPA / GURU BOLEH MENJEJASKAN PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. HARGA DIRI YANG RENDAH – ENGGAN MENYERTAI KEGIATAN SOSIAL YANG BOLEH MEMBAWA PERAKUAN DAN PENERIMAAN. KEKURANGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DIBERIKAN OLEH IBU BAPA.

KANAK-KANAK 12 TAHUN GAGAL MENGUASAI MASALAH MATEMATIK ALGEBRA YANG BIASANYA TELAH DIKUASAI OLEH RAKANRAKAN YANG SEBAYA. SESEORANG INDIVIDU ITU AKAN MENGGUNAKAN SATU CARA YANG DIPANGGIL HELAH BELA DIRI. MATLAMAT YANG KURANG REALISTIK – APABILA GAGAL MENCAPAT MATLAMAT TERSEBUT – RASA RENDAH DIRI DAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF. . KECACATAN ANGGOTA BADAN – BERASA KURANG CEKAP DAN TIDAK BERGUNA.     UNTUK MENGEKAL KONSEP KENDIRI YANG BAIK DAN HARGA DIRI YANG TINGGI. CONTOHNYA. KEGAGALAN MENCAPAI SATU-SATU TUGAS PERKEMBANGAN. SUASANA KELUARGA YANG KURANG HARMONIS – PERGADUHAN IBU BAPA SEBABKAN KANAK-KANAK RASA TIDAK SELAMAT DAN KURANG BERNASIB BAIK – MENJEJASKAN KONSEP KENDIRINYA.

. I knew my plans would not work. I am a jerk.Characteristic of Negative Self-Concept Why try? I could never do it anyway. I am not nearly as good as my friends. I cannot do anything right.

Konsep kendiri positif – bagaimana ? Dan implikasi .

Recap Penghargaan diri Konsep kendiri Image kendiri Konsep kendiri meliputi penghargaan diri dan image kendiri kita .

Definitions  SELF-CONCEPT / konsep kendiri  Rangkumi secara keseluruhan bagaimana kita fikir tentang diri kita. .How highly we think about our abilities and our self. / sejauhmana kita fikir akan kejayaan kebolehan kita • SELF IMAGE / image kendiri . • SELF ESTEEM / penghargaan diri .bagaimana kita lihat diri selepas dinilai orang lain/ How we view our self based on others reactions to us.

bagaimana kita bertindak dan interaksi dengan org lain.Konsep Kendiri yang positif Konsep kendiri yang positif boleh membantu kehidupan kita . Konsep kendiri yang positif yang buat kita lebih gembira. .

Pengaruh terhadap perkembangan konsep kendiri Pengalaman hidup umur Penampilan diri Perhubungan / persahabatan Self-Concept jantina pendidikan budaya Kematangan emosi .

alamat.umur Konsep kendiri berubah dengan umur. saiz kasut. hobi. Konsep kendiri boleh dihuraikan berkaitan aspek seperti agama. benda dibencidan perhubungan seperti kawan. OLDER CHILDREN: Kanak lebih besar boleh beri penjelasan kendiri seperti warna rambut. kepercayaan. ADOLESCENTS: ADULTS: ELDERLY: . Boleh jelaskan diri mereka berasaskan kualiti hidup dan personaliti mereka. mata. Older adults may have developed even more self knowledge and developed „wisdom‟ / kebijaksanaan. YOUNG CHILDREN: Hanya tahu bezakan ciri-ciri kendiri yang asas seperti jantina. saiz dsb.

Pemeringkatan konsep kendiri .

The important thing is we feel positive about the way we look. cantik akan ada imej diri positif. . We can easily develop a negative self image and this can lead to a lack of confidence or to feel depressed about our relationships with other people.Penampilan diri Umur antara 10 atau 12 kita mula banding diri kita dengan orang lain. Kalau kita fikir kita tampan.

How does how we dress affect our selfconcept? How would being a model affect someone‟s self-concept? .

These influences affect the way we think and are called „cultural influences‟. . Bagaimana ini mempengaruhi konsep kendiri anda.budaya Ras berbeza mempunyai kebudayaan berbeza dan cara berfikir berlainan. Different cultures have different views of what is normal or right and wrong and these are our norms.

RUMUSAN Jenis Konsep Kendiri  Kejayaan  Pujian  Sedia Hadapi cabaran  Kegagalan  Dikritik  Tidak gemar cabaran  Emosi tidak stabil  Kurang kasih sayang Emosi stabil  Kasih sayang  Optimistik  Mudah ditegur  Kurang bersosial  Keadaan fizikal .

Cara-Cara Guru Membantu Membina Konsep Kendiri yang Positif .

Elak dari melabelkan Penilaian akademik yang fleksible Membuat pernyataan positif Melayan murid sebagai individu unik dan berbeza Membina imej diri sendiri yang sihat .

Mekanisma Helah Bela Diri strategi mental digunakan untuk melindungi dirinya dari perkara memalukan .

Jenis Mekanisma Helah Bela Diri Penafian Pemindahan Identifikasi Sublimasi Represi Regresi Pembentukan Reaksi Rasionalisasi Intelektualisasi Projeksi .

Penafian  menafikan perkara yang tidak diingin dipercayainya Cth: Sue mendapati dirinya menghidapi kanser tapi berpura-pura tidak mengetahui. Pemindahan Mengalihkan kemarahan kepada sasaran lain Cth: Ali yang marah dengan bosnya melepaskan kemarahannya kepada anak-anaknya Identifikasi Lari daripada realiti dirinya sebenar dan buat penyesuaian Cth: Siti haliza mengikut aksi siti Nurhaliza kerana dia minat beliau. .

Oleh itu.Dia menuduh bahawa semua orang juga terlibat. Projeksi  Membalikkan perasaaan negatif kepada orang lain Cth: Ah Meng seorang yang mementingkan dirinya. Rasionalisasi  Cuba menipu Cth: Seorang murid ditangkap meniru dalam peperiksaaan.Dia memendam emosi simpati sebaliknya berbincang tentang kehidupan. . dia juga menganggap orang lain berkelakuan sama dengannya.Intelektualisasi  Memendam emosi yang tidak menyenangkan Cth: Mary menghadiri majlis pengebumian.

.Pembentukan Reaksi  Melepaskan diri dengan tindakan yang melampau bagi menghapuskan kesilapannya. Cth: Siti menjerit dengan kuat sekali apabila dimarahi oleh ayahnya supaya ayahnya mungkin terkejut lalu melupai perasaan marah. Regresi  Kembali berkelakuan seperti kanak-kanak Cth: Seorang suami menjerit-jerit kerana isterinya tidak membenarkanya pergi menonton filem.

Represi  Mendesak pemikiran yang tidak selesa kepada pemikiran tidak sedar. Cth: Emy tidak mahu mengingati gangguan seksual yang dilakukan oleh ayah angkatnya semasa dia berumur 12 tahun Sublimasi  Menyalurkan perasaaan kekecewaan kepada bentuk atau saluran yang boleh diterima Cth: Abu yang sukar mendapat kawan mungkin menyalurkan perasaan sunyinya dengan menulis puisi. .

Cara-Cara Guru Membantu Murid Menangani Mekanisma Helah Bela Diri .

Cara-Cara Guru Pengetahuan dan Maklumat yang Boleh Disimpan Membentuk Kemahiran Intrapersonal Membentuk Kemahiran Interpersonal Mengurus Kemarahan .

Cara-Cara Guru Mengurus Tekanan Refleksi dan Penulisan Jurnal Kaunseling .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->