Test Yourself

(1) is hardly true (3) means usually (5) means always 1. I‟m an interesting person 2. I am learning and changing 3. Other people care about me 4. I am unique 5. I can become whatever I want in life 6. I am a kind person 7. I would not trade places with anyone 8. My life is interesting 9. I deserve the best 10. I like being alone at times 11. I look forward to each day 7. I rarely get embarrassed 8. I rarely fly off the handle 9. I express how I feel 10. If a latecomer is served first I protest 11. I‟m not bothered if someone watches me 12. It is easy to ask a favor of someone 1. Most people like to be with me 2. I like my appearance 3. I have enough friends 4. I can laugh at my mistakes 5. I find it easy to make decisions 6. I have confidence in my judgments

Test Yourself-how did you rate?
• 90 or above : If you answered truthfully you have an especially positive self concept • 70-90: You are probably one of those who really like themselves • 50-69: You have mixed feelings about yourself (shortcomings cause you grief) • 49 or below: You are not very happy with yourself ( You are selling yourself short)

Apa perasaan anda apabila anda

ditegur didepan orang ramai? Adakah anda akan rasa kecewa bila rakan lain diberi penghargaan, tetapi anda pula dimarah.?

DEFINISI KONSEP KENDIRI
KONSEP KENDIRI
 

SETIAP DARIPADA KITA MEMPUNYAI SUATU GAMBARAN / PANDANGAN TENTANG DIRI SENDIRI. CTH: - TENTANG RUPA, KESIHATAN, KEBOLEHAN, KELEMAHAN DAN TINGKAHLAKU KITA. GAMBARAN INI DISEBUT KONSEP KENDIRI DIBENTUK HASIL DARIPADA INTERAKSI KITA DENGAN ORANG LAIN & PENYESUAIAN DIRI DENGAN ALAM SEKITAR. PENYESUAIAN YANG BERJAYA – MENGHASILKAN KONSEP KENDIRI POSITIF JIKA GAGAL – HASILKAN KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF.

  

PENGETAHUAN KENDIRI

KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI – TUGAS PERTAMA KANAK-KANAK IALAH MEMAHAMI BAHAWA DIRINYA TERPISAH DARIPADA PERSEKITARANNYA. PROSES MENGENALI DIRI BERKAIT RAPAT DENGAN PENGALAMAN BAYI BERINTERAKSI DENGAN PERSEKITARANNYA DAN PENEROKAAN TERHADAP TUBUHNYA SENDIRI. PADA AWALNYA, BAYI MENGANGGAP DIRINYA SEBAHAGIAN DARIPADA PERSEKITARAN. MELALUI PENEROKAAN, BAYI MULA MEMAHAMI DIRI MEREKA TERPISAH DARI PERSEKITARAN DAN MEMPUNYAI RUPA BENTUK YANG UNIK. CTH: APABILA MENYENTUH SESUATU BARANG, IA BERGERAK, APABILA MENANGIS, ADA ORANG YANG DATANG, APABILA SENYUM, IBU AKAN MEMBALAS SEMUA PROSES INI MELAHIRKAN KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI DAN SETERUSNYA MEMBANTU KEARAH PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI.

CTH: SESEORANG INDIVIDU ITU CENDERUNG UNTUK MEMELIHARA DAN MENGEKALKAN KONSEP KENDIRI MASING-MASING. maka kita akan berasa yakin untuk mengambil bahagian yang aktif di dalam proses pembelajaran.   apabila berada di dalam kelas. SAMA ADA IA POSITIF ATAU NEGATIF. kalau konsep kendiri kita mengatakan “aku seorang yang pintar”.   . konsep kendiri intelektual kita beroperasi. KONSEP KENDIRI INI SANGAT KUAT PENGARUHNYA KE ATAS CARACARA KITA BAGAIMANA KITA MEMPROSES APA JUGA MAKLUMAT MENGENAI DIRI MENENTUKAN BAGAIMANA KITA MELIHAT DIRI DAN ORANG LAIN. KERANA ITULAH KONSEP KENDIRI SESEORANG ITU AGAK STABIL SEPANJANG HIDUPNYA DAN SUKAR DIUBAH. jadi kita akan mengalami pemikiran-pemikiran dan perasaan-perasaan yang mengiringi konsep kendiri intelektual ini.

kemahiran dan lain-lain lagi tentang anda” . dari segi kebolehan. personaliti. kesukaan.Rumusan maksud konsep kendiri "Konsep kendiri adalah semua persepsi anda terhadap diri anda sendiri.

 Orang yang orang lain fikir saya.Lingkaran konsep kendiri  Orang yang saya fikir saya.  Seperti yang saya lihat diri saya Reaksi orang lain pada saya Tingkahlaku saya Seperti yang orang lain lihat saya . Orang yang orang lain buat saya fikir saya.

DEFINISI-DEFINISI LAIN: 1) CARL ROGERS (1951)   Konsep kendiri adalah definisi diri yang kita berikan kepada diri kita secara sedar apabila menggunakan perkataan “saya” / “aku”. Ia merupakan satu gambaran persepsi kendiri yang tersusun yang boleh dibawa ke peringkat sedar 2) SHAVELON & BOLUS (1982)   Konsep kendiri ialah tanggapan seseorang terhadap dirinya. Tanggapan yang dimaksudkan meliputi kepercayaan. sikap dan nilai. perasaan. . Ia berbeza di antara seorang dengan yang lain.

bercita-cita tinggi & berkebolehan dalam satu-satu bidang.(negatif)  PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI MERANGKUMI ASPEK-ASPEK  PENGETAHUAN KENDIRI  REGULASI DAN PENGAWALAN KENDIRI  PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  PENGETAHUAN KENDIRI . mudah putus asa. (positif) Konsep kendiri rendah = rendah diri. tidak ada keyakinan diri & membenci diri sendiri. Konsep kendiri tinggi = menghargai diri sendiri.3) COHEN (1959)    Seseorang mungkin mempunyai konsep kendiri yang tinggi atau rendah.

PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  SETIAP INDIVIDU MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG TERSENDIRI DAN BERUBAH-UBAH MENGIKUT PENGALAMAN YANG DILALUI DAN KEADAAN MASA TERTENTU.K.    . BARULAH KONSEP KENDIRI DIBENTUK. MEREKA AKAN MEMBERIKAN MAKLUM BALAS YANG KONSISTEN. KANAK-KANAK  KETIKA DILAHIRKAN KANAK-KANAK BELUM LAGI MEMBENTUK KONSEP KENDIRINYA. PERINGKAT PRASEKOLAH . PADA UMUR 2 – 3 TAHUN MENCIRIKAN DIRI MEREKA BERASASKAN KEPERCAYAAN BIASA.SETELAH BERINTERAKSI DENGAN INDIVIDU-IVDIVIDU DI SEKELILINGNYA. APABILA DITANYA SAMA ADA KENYATAAN TENTANG DIRI MEREKA BETUL.K KANAK-KANAK TERHAD KEPADA PEMIKIRAN DAN PERBUATAN YANG NYATA DAN KHUSUS.

5 TAHUN – KANAK-KANAK MASIH MENGGAMBARKAN DIRI BERASASKAN SIFAT FIZIKAL ( “RAMBUT SAYA HITAM”.APABILA DITANYA TENTANG “SIAPA” MEREKA. CTH: MEMPUNYAI K. UMUR 4 – 7 TAHUN – SUDAH DAPAT MEMBERIKAN GAMBARAN PENUH TENTANG DIRI MEREKA YANG MERANGKUMI SEMUA DIMENSI TETAPI MEREKA MASIH BELUM MENGETAHUI KELEMAHAN MEREKA. PADA UMUR 3 ½ .K INI SEMAKIN BERKEMBANG. SIFATNYA . KANAK-KANAK SUDAH DAPAT MELABELKAN DIRI MEREKA DENGAN PELBAGAI CARA SEPERTI MENYATAKAN JANTINANYA. “SAYA PANDAI NAIK BASIKAL”) DAN CIRI PSIKOLOGIKAL (“ SAYA SUKA MAIN DENGAN KAWAN BAIK SAYA.  APABILA K. SIFAT DAN NILAI YANG MEMAPARKAN DIRI MEREKA BERLAINAN DARIPADA ORANG LAIN. KELAKUAN. MEREKA MENUMPU KEPADA PENGETAHUAN TENTANG DIRI SENDIRI. CIRI-CIRI PERSONALITI DAN PENILAIAN SIFAT KENDIRI.   .K YANG TERDIRI DARIPADA KEBOLEHAN. SAIZ BADANNYA.CTH: . ALI”).

KONSEP KENDIRI KANAK-KANAK MENJADI SEMAKIN ABSTRAK.  . CTH: UMUR 6 TAHUN SUDAH CENDERUNG MEMILIH PAKAIAN BERJENAMA. CTH: MELIHAT DIRI MEREKA TIDAK HANYA SEBAGAI SEORANG YANG PINTAR. HASILNYA – TERDAPAT PERBEZAAN DI ANTARA KANAK-KANAK UMUR 9 TAHUN DAN 11 TAHUN. KANAK-KANAK MEMBINA ASAS KONSEP KENDIRI MELALUI PENGALAMAN KEHIDUPAN DENGAN IBU BAPA. INGIN DISAYANGI OLEH IBU BAPA TANPA SYARAT. SELEPAS MEMULAKAN PERSEKOLAHAN DI PERINGKAT RENDAH . TETAPI JUGA MEMBANDINGKAN DIRI MEREKA DENGAN ORANG LAIN.   KAJIAN – KEPADA KANAK-KANAK UMUR 9 – 11 TAHUN UNTUK MENDAPATKAN JAWAPAN MENGENAI “SIAPA SAYA?”.

 DEWASA  WALAU PUN UMUR BERBEZA-BEZA. . KADANG-KADANG SUKAR BAGI IBU BAPA MEMAHAMI CITA-CITA YANG TERPENDAM DI HATI ANAK REMAJA MEREKA. KECENDERUNGAN. AKAN BERUSAHA MENINGKATKAN LAGI KEMAHIRAN YANG ADA BAGI MENANDINGI PEKERJA YANG LAIN. PENGHARGAAN DAN MENCARI IDENTITI YANG TERSENDIRI. CTH: TOLAK TAWARAN KE UNIVERSITI UNTUK BELAJAR / KAWIN ETC. TETAPI PADA UMUMNYA SESEORANG ITU MENGHARAPKAN KONSEP KENDIRI YANG LEBIH BAIK DAN MANTAP.REMAJA  KONSEP KENDIRI TERTUMPU KEPADA PERASAAN. CTH: SEORANG PEKERJA YANG DIANGGAP MEMPUNYAI KEMAHIRAN YANG TINGGI OLEH KETUANYA.  KEBANYAKKAN MEREKA MENGALAMI PERUBAHAN DARI SEGI PEGANGAN KONSEP KENDIRI.

LEBIH PANDAI SERTA BERJAYA MENANGANI KEKECEWAAN DAN CABARAN DENGAN BAIK.   . BAHASA PERTUTURAN MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM KAWALAN KENDIRI. UMUR 2 TAHUN – KAWALAN FIZIKAL SUDAH ADA – (MENGGERAKKAN SESUATU / MENDAPATKAN MAKANAN) TETAPI BELUM PANDAI MENYATAKAN PERASAAN SECARA VERBAL. PERTUTURAN PERIBADI BERTINDAK SEBAGAI KAWALAN TINGKAHLAKU.    BAYI – KAWALAN KENDIRI LEBIH BERSIFAT PRIMITIF DAN KEBANYAKKANNYA MELIBATKAN PROSES BIOLOGI EG: MENJERIT. KAJIAN – KANAK-KANAK YANG DAPAT MENANGGUHKAN GANJARAN DAN ADA KEUPAYAAN MENGAWAL DIRI APABILA REMAJA DAN DEWASA MENJADI LEBIH CEKAP SECARA SOSIAL. MENANGIS BILA TAK SELESA / LAPAR.  REGULASI DAN KAWALAN KENDIRI REGULASI BERKAIT RAPAT DENGAN PERKEMBANGAN EMOSI DAN KEMATANGAN SOSIAL KANAK-KANAK.

PENGALAMAN. PENGHARGAAN KENDIRI = PERASAAN HARGA DIRI. PENGALAMAN DLL. SESEORANG ITU DAPAT MENGHADAPI PELBAGAI CABARAN / MASLAH DENGAN YAKIN.  PENILAIAN KENDIRI BOLEH JADI BAIK ATAU BURUK – DAN KANAK-KANAK MULA MENGETAHUI KELEMAHAN DAN KEKUATAN DIRI MEREKA.PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  BAGAIMANA KANAK-KANAK MENILAI DIRI SENDIRI – MELALUI PERBANDINGAN DENGAN ORANG LAIN. CTH: PENGHARGAAN KENDIRI SESEORANG MENJADI TINGGI APABILA HASIL KERJANYA MENDAPAT PUJIAN.     PENGHARGAAN KENDIRI MEMBERI KESAN TERHADAP SEMUA ASPEK KEHIDUPAN. DENGAN ADANYA PENGHARGAAN DIRI YANG TINGGI. PERASAAN. PERISTIWA.  . PANDANGAN DAN PENILAIAN YANG TELAH DIBUAT SEPANJANG HIDUP.HASIL DARIPADA PEMIKIRAN. MANUSIA. IA MUNGKIN TURUN / NAIK PADA MASA YANG BERLAINAN BERGANTUNG KEPADA EMOSI.

CTH: SEORANG DOKTOR KELIHATAN BEGITU YAKIN DI HOSPITAL TETAPI APABILA DISURUH BERUCAP DALAM SATU-SATU MAJLIS BELIAU LANGSUNG TIDAK BERKEYAKINAN. TERGAGAP-GAGAP DAN SEBAGAINYA. MENURUT KAJIAN .   KITA MUNGKIN MEMILIKI EFIKASI YANG TINGGI DI DALAM SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK DI DALAM TUGAS YANG LAIN. EG: KITA YAKIN DAPAT MELOMPAT SETINGGI 4 KAKI 2 INCI – JADI INILAH UKURAN EFIKASI KITA.APABILA KITA ADA KEYAKINAN BAHAWA KITA DAPAT MENYELESAIKAN TUGAS KITA.   . OLEH ITU KITA MUNGKIN MEMILIKI KEYAKINAN YANG TINGGI UNTUK MELAKUKAN SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK YAKIN DI DALAM TUGAS YANG LAIN.EFIKASI DIRI   EFIKASI IALAH KEUPAYAAN KITA MELAKUKAN SESUATU TUGAS SEHINGGA KE TAHAP TERTENTU. MAKA KITA AKAN MENGHASILKAN KEJAYAAN DAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA.

 JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI 1) KONSEP KENDIRI POSITIF  ORANG YANG BIASA MENERIMA PUJIAN. LAYANAN BAIK DAN PERHATIAN SAMA ADA DARI IBU BAPA. INDIVIDU YANG MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG POSITIF SERING BERASA GEMBIRA. TERBUKA. BERKEYAKINAN DAN MEMPERCAYAI SEPENUHNYA PADA DIRI SENDIRI. LEBIH RELEKS. BERSIFAT OPTIMISTIK. SEDIA MENERIMA PENDAPAT DAN KRITIKAN ORANG LAIN. KASIH SAYANG. MUDAH BERINTERAKSI DENGAN ORANG LAIN SERTA SENANG DIHAMPIRI. GURU ATAU RAKAN AKAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. LAZIMNYA DAPAT MENGATASI MASALAH DAN CABARAN DENGAN TABAH.     . EMOSINYA LEBIH TENANG DAN STABIL.

Dapat menilai diri mereka dengan positif dan percaya bahawa mereka lebih cekap / berkebolehan.Kelebihan konsep kendiri tinggi/positif 1. Pencapaian gred yang tinggi. 8. 5. Memikul tanggungjawab. Bertindak dengan positif. 2. Menerima diri dengan lebih positif. . Berasa bangga dengan perlakuan sendiri. 3. Rasa dapat mempengaruhi persekitaran. 4. Menahan perasaan kekecewaan dengan baik. 7. 10. 9. Lebih bersedia menerima risiko. Menghargai diri sendiri serta menyedari kekuatan & kelemahan diri. 6.

Konsep kendiri positif Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi merupakan pelajar yang berminat dan bermotivasi untuk belajar serta mempunyai matlamat kerjaya untuk masa hadapan. Pelajar juga melihat diri mereka sebagai orang yang berkebolehan dan mahukan kepuasan dalam membuat keputusan kerjaya .

I see myself as being as good as my friends.Positive Self-Concept I can do anything I really want to do. I have definite strengths and abilities. I am an okay person. . There are many ways to solve a problem.

Penghargaan kendiri remaja berkait rapat dengan corak perhubungan dalam keluarga dan juga korelasi yang positif antara penghargaan kendiri yang tinggi dengan gaya ibu bapa yang autoritatif. 4. 6.Hubungan antara konsep kendiri dan penghargaan kendiri dengan ibu bapa 1. hubungan yang berkekalan) dengan penghargaan kendiri remaja. 3. 2. Anak perempuan lebih bergantung kepada ibu bapa dalam mengukuhkan penghargaan kendiri. . semakin rendah penghargaan kendiri mereka. sikap menyokong. 5. Remaja yang mempunyai hubungan yang rapat dengan ibu bapa mempunyai penghargaan kendiri tinggi. Terdapat korelasi yang kukuh antara dimensi-dimensi tingkah laku menyokong ibu bapa (seperti kemesraan fizikal. keakraban. Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka iaitu ibu bapa sentiasa mengambil tahu dan mengambil berat tentang pelajaran mereka. Semakin remaja merasakan perlakuan mereka dikawal oleh ibu bapa. Minat. galakan dan sokongan ibu bapa terhadap anak merupakan penentu penting bagi penghargaan kendiri.

CEPAT MERAJUK DAN MUDAH TERSINGGUNG. CENDERUNG BERMAIN DENGAN KANAK-KANAK YANG LEBIH MUDA DAN KURANG BIJAK      . TIDAK SEDIA UNTUK BERSOSIALISASI. TINGKAH LAKU SEPERTI INI MENYEBABKAN DIRINYA KURANG DITERIMA OLEH RAKAN SEBAYA. GEMAR MEMBUAT KERJA YANG SENANG UNTUK MENJAMIN KEJAYAAN. MUDAH DIPERMAINKAN OLEH ORANG LAIN DAN MULA MENARIK DIRI. MURAM. GURU ATAU ORANG DEWASA YANG LAIN. KEADAAN INI MEMBURUKKAN LAGI IMEJ KENDIRI INDIVIDU TERBABIT. RENDAH DIRI.2) KONSEP KENDIRI NEGATIF  SEORANG INDIVIDU YANG SENTIASA MENGALAMI KEGAGALAN. – DALAM AKADEMIK / KOKURIKULUM. TIDAK GEMBIRA. SELALU DIMARAHI. DIKRITIK. KURANG KEYAKINAN DIRI. JARANG MENERIMA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN BIASANYA AKAN MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF MEREKA BIASANYA BERASA TIDAK PUAS HATI. PASIF.

Sering menyalahkan orang lain kerana kesalahan diri. 3. Terdapat kaitan antara gangguan dalam pemakanan dengan konsep kendiri yang rendah.Konsep kendiri rendah/negatif 1. . Mudah rasa kecewa. Mudah mengikut orang lain. 5. Mengelak situasi yang sukar. 4. 2.

Sering merasa bimbang dan cepat berkecil hati. Melihat diri sebagai orang yang kurang menarik dari segi personaliti . 5. Kurang keyakinan dan kebolehan untuk membuat tugasan yang lebih mencabar. Takut kepada kegagalan. Kurang berminat untuk mendapatkan maklumbalas. 7.Kesan negatif konsep kendiri / Penghargaan kendiri yang rendah dan negatif 1. Tidak gemar kerja yang mencabar. 8. 6. 2. 3. Mereka cenderung untuk merasa bersalah. Ada kaitan dengan pencapaian akademik yang rendah. 4.

ANCAMAN DAN TEKANAN DARI IBU BAPA / GURU BOLEH MENJEJASKAN PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. GURU ATAU ORANG DEWASA LAIN. KRITIKAN SECARA NEGATIF OLEH IBU BAPA ATAU GURU TERHADAP ANAK. KEDUDUKAN SOSIOEKONOMI KELUARGA YANG RENDAH – RASA RENDAH DIRI. KEKURANGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DIBERIKAN OLEH IBU BAPA.FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KONSEP KENDIRI NEGATIF:         PENGALAMAN PAHIT YANG BERKAITAN DENGAN KEGAGALAN INDIVIDU. . HARGA DIRI YANG RENDAH – ENGGAN MENYERTAI KEGIATAN SOSIAL YANG BOLEH MEMBAWA PERAKUAN DAN PENERIMAAN. KEKURANGAN PENERIMAAN / PENGIKTIRAFAN DAN PANDANGAN RENDAH DARI RAKAN SEBAYA – MENGUKUHKAN LAGI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF PENCAPAIAN AKADEMIK. SUKAN / PERMAINAN YANG RENDAH – JARANG MENDAPAT PUJIAN DAN PENGHARGAAN.

. SESEORANG INDIVIDU ITU AKAN MENGGUNAKAN SATU CARA YANG DIPANGGIL HELAH BELA DIRI. MATLAMAT YANG KURANG REALISTIK – APABILA GAGAL MENCAPAT MATLAMAT TERSEBUT – RASA RENDAH DIRI DAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF. CONTOHNYA. KECACATAN ANGGOTA BADAN – BERASA KURANG CEKAP DAN TIDAK BERGUNA. KANAK-KANAK 12 TAHUN GAGAL MENGUASAI MASALAH MATEMATIK ALGEBRA YANG BIASANYA TELAH DIKUASAI OLEH RAKANRAKAN YANG SEBAYA.     UNTUK MENGEKAL KONSEP KENDIRI YANG BAIK DAN HARGA DIRI YANG TINGGI. SUASANA KELUARGA YANG KURANG HARMONIS – PERGADUHAN IBU BAPA SEBABKAN KANAK-KANAK RASA TIDAK SELAMAT DAN KURANG BERNASIB BAIK – MENJEJASKAN KONSEP KENDIRINYA. KEGAGALAN MENCAPAI SATU-SATU TUGAS PERKEMBANGAN.

. I am a jerk. I cannot do anything right.Characteristic of Negative Self-Concept Why try? I could never do it anyway. I knew my plans would not work. I am not nearly as good as my friends.

Konsep kendiri positif – bagaimana ? Dan implikasi .

Recap Penghargaan diri Konsep kendiri Image kendiri Konsep kendiri meliputi penghargaan diri dan image kendiri kita .

bagaimana kita lihat diri selepas dinilai orang lain/ How we view our self based on others reactions to us. .How highly we think about our abilities and our self.Definitions  SELF-CONCEPT / konsep kendiri  Rangkumi secara keseluruhan bagaimana kita fikir tentang diri kita. / sejauhmana kita fikir akan kejayaan kebolehan kita • SELF IMAGE / image kendiri . • SELF ESTEEM / penghargaan diri .

.Konsep Kendiri yang positif Konsep kendiri yang positif boleh membantu kehidupan kita .bagaimana kita bertindak dan interaksi dengan org lain. Konsep kendiri yang positif yang buat kita lebih gembira.

Pengaruh terhadap perkembangan konsep kendiri Pengalaman hidup umur Penampilan diri Perhubungan / persahabatan Self-Concept jantina pendidikan budaya Kematangan emosi .

saiz dsb.umur Konsep kendiri berubah dengan umur. mata. YOUNG CHILDREN: Hanya tahu bezakan ciri-ciri kendiri yang asas seperti jantina. kepercayaan. OLDER CHILDREN: Kanak lebih besar boleh beri penjelasan kendiri seperti warna rambut. Boleh jelaskan diri mereka berasaskan kualiti hidup dan personaliti mereka. Older adults may have developed even more self knowledge and developed „wisdom‟ / kebijaksanaan. benda dibencidan perhubungan seperti kawan. ADOLESCENTS: ADULTS: ELDERLY: . alamat. saiz kasut. hobi. Konsep kendiri boleh dihuraikan berkaitan aspek seperti agama.

Pemeringkatan konsep kendiri .

The important thing is we feel positive about the way we look.Penampilan diri Umur antara 10 atau 12 kita mula banding diri kita dengan orang lain. . We can easily develop a negative self image and this can lead to a lack of confidence or to feel depressed about our relationships with other people. cantik akan ada imej diri positif. Kalau kita fikir kita tampan.

How does how we dress affect our selfconcept? How would being a model affect someone‟s self-concept? .

Different cultures have different views of what is normal or right and wrong and these are our norms. Bagaimana ini mempengaruhi konsep kendiri anda.budaya Ras berbeza mempunyai kebudayaan berbeza dan cara berfikir berlainan. . These influences affect the way we think and are called „cultural influences‟.

RUMUSAN Jenis Konsep Kendiri  Kejayaan  Pujian  Sedia Hadapi cabaran  Kegagalan  Dikritik  Tidak gemar cabaran  Emosi tidak stabil  Kurang kasih sayang Emosi stabil  Kasih sayang  Optimistik  Mudah ditegur  Kurang bersosial  Keadaan fizikal .

Cara-Cara Guru Membantu Membina Konsep Kendiri yang Positif .

Elak dari melabelkan Penilaian akademik yang fleksible Membuat pernyataan positif Melayan murid sebagai individu unik dan berbeza Membina imej diri sendiri yang sihat .

Mekanisma Helah Bela Diri strategi mental digunakan untuk melindungi dirinya dari perkara memalukan .

Jenis Mekanisma Helah Bela Diri Penafian Pemindahan Identifikasi Sublimasi Represi Regresi Pembentukan Reaksi Rasionalisasi Intelektualisasi Projeksi .

Penafian  menafikan perkara yang tidak diingin dipercayainya Cth: Sue mendapati dirinya menghidapi kanser tapi berpura-pura tidak mengetahui. Pemindahan Mengalihkan kemarahan kepada sasaran lain Cth: Ali yang marah dengan bosnya melepaskan kemarahannya kepada anak-anaknya Identifikasi Lari daripada realiti dirinya sebenar dan buat penyesuaian Cth: Siti haliza mengikut aksi siti Nurhaliza kerana dia minat beliau. .

Rasionalisasi  Cuba menipu Cth: Seorang murid ditangkap meniru dalam peperiksaaan.Intelektualisasi  Memendam emosi yang tidak menyenangkan Cth: Mary menghadiri majlis pengebumian.Oleh itu.Dia menuduh bahawa semua orang juga terlibat. Projeksi  Membalikkan perasaaan negatif kepada orang lain Cth: Ah Meng seorang yang mementingkan dirinya. . dia juga menganggap orang lain berkelakuan sama dengannya.Dia memendam emosi simpati sebaliknya berbincang tentang kehidupan.

Pembentukan Reaksi  Melepaskan diri dengan tindakan yang melampau bagi menghapuskan kesilapannya. Cth: Siti menjerit dengan kuat sekali apabila dimarahi oleh ayahnya supaya ayahnya mungkin terkejut lalu melupai perasaan marah. . Regresi  Kembali berkelakuan seperti kanak-kanak Cth: Seorang suami menjerit-jerit kerana isterinya tidak membenarkanya pergi menonton filem.

Cth: Emy tidak mahu mengingati gangguan seksual yang dilakukan oleh ayah angkatnya semasa dia berumur 12 tahun Sublimasi  Menyalurkan perasaaan kekecewaan kepada bentuk atau saluran yang boleh diterima Cth: Abu yang sukar mendapat kawan mungkin menyalurkan perasaan sunyinya dengan menulis puisi. .Represi  Mendesak pemikiran yang tidak selesa kepada pemikiran tidak sedar.

Cara-Cara Guru Membantu Murid Menangani Mekanisma Helah Bela Diri .

Cara-Cara Guru Pengetahuan dan Maklumat yang Boleh Disimpan Membentuk Kemahiran Intrapersonal Membentuk Kemahiran Interpersonal Mengurus Kemarahan .

Cara-Cara Guru Mengurus Tekanan Refleksi dan Penulisan Jurnal Kaunseling .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful