Test Yourself

(1) is hardly true (3) means usually (5) means always 1. I‟m an interesting person 2. I am learning and changing 3. Other people care about me 4. I am unique 5. I can become whatever I want in life 6. I am a kind person 7. I would not trade places with anyone 8. My life is interesting 9. I deserve the best 10. I like being alone at times 11. I look forward to each day 7. I rarely get embarrassed 8. I rarely fly off the handle 9. I express how I feel 10. If a latecomer is served first I protest 11. I‟m not bothered if someone watches me 12. It is easy to ask a favor of someone 1. Most people like to be with me 2. I like my appearance 3. I have enough friends 4. I can laugh at my mistakes 5. I find it easy to make decisions 6. I have confidence in my judgments

Test Yourself-how did you rate?
• 90 or above : If you answered truthfully you have an especially positive self concept • 70-90: You are probably one of those who really like themselves • 50-69: You have mixed feelings about yourself (shortcomings cause you grief) • 49 or below: You are not very happy with yourself ( You are selling yourself short)

Apa perasaan anda apabila anda

ditegur didepan orang ramai? Adakah anda akan rasa kecewa bila rakan lain diberi penghargaan, tetapi anda pula dimarah.?

DEFINISI KONSEP KENDIRI
KONSEP KENDIRI
 

SETIAP DARIPADA KITA MEMPUNYAI SUATU GAMBARAN / PANDANGAN TENTANG DIRI SENDIRI. CTH: - TENTANG RUPA, KESIHATAN, KEBOLEHAN, KELEMAHAN DAN TINGKAHLAKU KITA. GAMBARAN INI DISEBUT KONSEP KENDIRI DIBENTUK HASIL DARIPADA INTERAKSI KITA DENGAN ORANG LAIN & PENYESUAIAN DIRI DENGAN ALAM SEKITAR. PENYESUAIAN YANG BERJAYA – MENGHASILKAN KONSEP KENDIRI POSITIF JIKA GAGAL – HASILKAN KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF.

  

PENGETAHUAN KENDIRI

KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI – TUGAS PERTAMA KANAK-KANAK IALAH MEMAHAMI BAHAWA DIRINYA TERPISAH DARIPADA PERSEKITARANNYA. PROSES MENGENALI DIRI BERKAIT RAPAT DENGAN PENGALAMAN BAYI BERINTERAKSI DENGAN PERSEKITARANNYA DAN PENEROKAAN TERHADAP TUBUHNYA SENDIRI. PADA AWALNYA, BAYI MENGANGGAP DIRINYA SEBAHAGIAN DARIPADA PERSEKITARAN. MELALUI PENEROKAAN, BAYI MULA MEMAHAMI DIRI MEREKA TERPISAH DARI PERSEKITARAN DAN MEMPUNYAI RUPA BENTUK YANG UNIK. CTH: APABILA MENYENTUH SESUATU BARANG, IA BERGERAK, APABILA MENANGIS, ADA ORANG YANG DATANG, APABILA SENYUM, IBU AKAN MEMBALAS SEMUA PROSES INI MELAHIRKAN KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI DAN SETERUSNYA MEMBANTU KEARAH PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI.

CTH: SESEORANG INDIVIDU ITU CENDERUNG UNTUK MEMELIHARA DAN MENGEKALKAN KONSEP KENDIRI MASING-MASING. kalau konsep kendiri kita mengatakan “aku seorang yang pintar”. jadi kita akan mengalami pemikiran-pemikiran dan perasaan-perasaan yang mengiringi konsep kendiri intelektual ini.   . konsep kendiri intelektual kita beroperasi.   apabila berada di dalam kelas. KERANA ITULAH KONSEP KENDIRI SESEORANG ITU AGAK STABIL SEPANJANG HIDUPNYA DAN SUKAR DIUBAH. maka kita akan berasa yakin untuk mengambil bahagian yang aktif di dalam proses pembelajaran. KONSEP KENDIRI INI SANGAT KUAT PENGARUHNYA KE ATAS CARACARA KITA BAGAIMANA KITA MEMPROSES APA JUGA MAKLUMAT MENGENAI DIRI MENENTUKAN BAGAIMANA KITA MELIHAT DIRI DAN ORANG LAIN. SAMA ADA IA POSITIF ATAU NEGATIF.

personaliti. dari segi kebolehan. kesukaan.Rumusan maksud konsep kendiri "Konsep kendiri adalah semua persepsi anda terhadap diri anda sendiri. kemahiran dan lain-lain lagi tentang anda” .

 Seperti yang saya lihat diri saya Reaksi orang lain pada saya Tingkahlaku saya Seperti yang orang lain lihat saya .Lingkaran konsep kendiri  Orang yang saya fikir saya. Orang yang orang lain buat saya fikir saya.  Orang yang orang lain fikir saya.

. perasaan. Ia merupakan satu gambaran persepsi kendiri yang tersusun yang boleh dibawa ke peringkat sedar 2) SHAVELON & BOLUS (1982)   Konsep kendiri ialah tanggapan seseorang terhadap dirinya. Tanggapan yang dimaksudkan meliputi kepercayaan. sikap dan nilai.DEFINISI-DEFINISI LAIN: 1) CARL ROGERS (1951)   Konsep kendiri adalah definisi diri yang kita berikan kepada diri kita secara sedar apabila menggunakan perkataan “saya” / “aku”. Ia berbeza di antara seorang dengan yang lain.

Konsep kendiri tinggi = menghargai diri sendiri. (positif) Konsep kendiri rendah = rendah diri. mudah putus asa.(negatif)  PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI MERANGKUMI ASPEK-ASPEK  PENGETAHUAN KENDIRI  REGULASI DAN PENGAWALAN KENDIRI  PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  PENGETAHUAN KENDIRI . tidak ada keyakinan diri & membenci diri sendiri. bercita-cita tinggi & berkebolehan dalam satu-satu bidang.3) COHEN (1959)    Seseorang mungkin mempunyai konsep kendiri yang tinggi atau rendah.

SETELAH BERINTERAKSI DENGAN INDIVIDU-IVDIVIDU DI SEKELILINGNYA. PERINGKAT PRASEKOLAH .K. APABILA DITANYA SAMA ADA KENYATAAN TENTANG DIRI MEREKA BETUL.    .K KANAK-KANAK TERHAD KEPADA PEMIKIRAN DAN PERBUATAN YANG NYATA DAN KHUSUS. BARULAH KONSEP KENDIRI DIBENTUK. MEREKA AKAN MEMBERIKAN MAKLUM BALAS YANG KONSISTEN. KANAK-KANAK  KETIKA DILAHIRKAN KANAK-KANAK BELUM LAGI MEMBENTUK KONSEP KENDIRINYA.PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  SETIAP INDIVIDU MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG TERSENDIRI DAN BERUBAH-UBAH MENGIKUT PENGALAMAN YANG DILALUI DAN KEADAAN MASA TERTENTU. PADA UMUR 2 – 3 TAHUN MENCIRIKAN DIRI MEREKA BERASASKAN KEPERCAYAAN BIASA.

KELAKUAN. ALI”). CTH: MEMPUNYAI K. SIFATNYA .K INI SEMAKIN BERKEMBANG. PADA UMUR 3 ½ .K YANG TERDIRI DARIPADA KEBOLEHAN. “SAYA PANDAI NAIK BASIKAL”) DAN CIRI PSIKOLOGIKAL (“ SAYA SUKA MAIN DENGAN KAWAN BAIK SAYA.  APABILA K. SAIZ BADANNYA. KANAK-KANAK SUDAH DAPAT MELABELKAN DIRI MEREKA DENGAN PELBAGAI CARA SEPERTI MENYATAKAN JANTINANYA.APABILA DITANYA TENTANG “SIAPA” MEREKA.   . UMUR 4 – 7 TAHUN – SUDAH DAPAT MEMBERIKAN GAMBARAN PENUH TENTANG DIRI MEREKA YANG MERANGKUMI SEMUA DIMENSI TETAPI MEREKA MASIH BELUM MENGETAHUI KELEMAHAN MEREKA. SIFAT DAN NILAI YANG MEMAPARKAN DIRI MEREKA BERLAINAN DARIPADA ORANG LAIN.CTH: . MEREKA MENUMPU KEPADA PENGETAHUAN TENTANG DIRI SENDIRI. CIRI-CIRI PERSONALITI DAN PENILAIAN SIFAT KENDIRI.5 TAHUN – KANAK-KANAK MASIH MENGGAMBARKAN DIRI BERASASKAN SIFAT FIZIKAL ( “RAMBUT SAYA HITAM”.

 KANAK-KANAK MEMBINA ASAS KONSEP KENDIRI MELALUI PENGALAMAN KEHIDUPAN DENGAN IBU BAPA. SELEPAS MEMULAKAN PERSEKOLAHAN DI PERINGKAT RENDAH . CTH: MELIHAT DIRI MEREKA TIDAK HANYA SEBAGAI SEORANG YANG PINTAR. TETAPI JUGA MEMBANDINGKAN DIRI MEREKA DENGAN ORANG LAIN.   KAJIAN – KEPADA KANAK-KANAK UMUR 9 – 11 TAHUN UNTUK MENDAPATKAN JAWAPAN MENGENAI “SIAPA SAYA?”. INGIN DISAYANGI OLEH IBU BAPA TANPA SYARAT.KONSEP KENDIRI KANAK-KANAK MENJADI SEMAKIN ABSTRAK. HASILNYA – TERDAPAT PERBEZAAN DI ANTARA KANAK-KANAK UMUR 9 TAHUN DAN 11 TAHUN.  . CTH: UMUR 6 TAHUN SUDAH CENDERUNG MEMILIH PAKAIAN BERJENAMA.

REMAJA  KONSEP KENDIRI TERTUMPU KEPADA PERASAAN. CTH: TOLAK TAWARAN KE UNIVERSITI UNTUK BELAJAR / KAWIN ETC. PENGHARGAAN DAN MENCARI IDENTITI YANG TERSENDIRI. CTH: SEORANG PEKERJA YANG DIANGGAP MEMPUNYAI KEMAHIRAN YANG TINGGI OLEH KETUANYA.  DEWASA  WALAU PUN UMUR BERBEZA-BEZA. KADANG-KADANG SUKAR BAGI IBU BAPA MEMAHAMI CITA-CITA YANG TERPENDAM DI HATI ANAK REMAJA MEREKA. KECENDERUNGAN. TETAPI PADA UMUMNYA SESEORANG ITU MENGHARAPKAN KONSEP KENDIRI YANG LEBIH BAIK DAN MANTAP.  KEBANYAKKAN MEREKA MENGALAMI PERUBAHAN DARI SEGI PEGANGAN KONSEP KENDIRI. . AKAN BERUSAHA MENINGKATKAN LAGI KEMAHIRAN YANG ADA BAGI MENANDINGI PEKERJA YANG LAIN.

   BAYI – KAWALAN KENDIRI LEBIH BERSIFAT PRIMITIF DAN KEBANYAKKANNYA MELIBATKAN PROSES BIOLOGI EG: MENJERIT.  REGULASI DAN KAWALAN KENDIRI REGULASI BERKAIT RAPAT DENGAN PERKEMBANGAN EMOSI DAN KEMATANGAN SOSIAL KANAK-KANAK. MENANGIS BILA TAK SELESA / LAPAR. LEBIH PANDAI SERTA BERJAYA MENANGANI KEKECEWAAN DAN CABARAN DENGAN BAIK. UMUR 2 TAHUN – KAWALAN FIZIKAL SUDAH ADA – (MENGGERAKKAN SESUATU / MENDAPATKAN MAKANAN) TETAPI BELUM PANDAI MENYATAKAN PERASAAN SECARA VERBAL. BAHASA PERTUTURAN MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM KAWALAN KENDIRI. PERTUTURAN PERIBADI BERTINDAK SEBAGAI KAWALAN TINGKAHLAKU.   . KAJIAN – KANAK-KANAK YANG DAPAT MENANGGUHKAN GANJARAN DAN ADA KEUPAYAAN MENGAWAL DIRI APABILA REMAJA DAN DEWASA MENJADI LEBIH CEKAP SECARA SOSIAL.

DENGAN ADANYA PENGHARGAAN DIRI YANG TINGGI.  PENILAIAN KENDIRI BOLEH JADI BAIK ATAU BURUK – DAN KANAK-KANAK MULA MENGETAHUI KELEMAHAN DAN KEKUATAN DIRI MEREKA. PERISTIWA. PANDANGAN DAN PENILAIAN YANG TELAH DIBUAT SEPANJANG HIDUP.PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  BAGAIMANA KANAK-KANAK MENILAI DIRI SENDIRI – MELALUI PERBANDINGAN DENGAN ORANG LAIN.     PENGHARGAAN KENDIRI MEMBERI KESAN TERHADAP SEMUA ASPEK KEHIDUPAN. PENGHARGAAN KENDIRI = PERASAAN HARGA DIRI. CTH: PENGHARGAAN KENDIRI SESEORANG MENJADI TINGGI APABILA HASIL KERJANYA MENDAPAT PUJIAN. PENGALAMAN DLL. IA MUNGKIN TURUN / NAIK PADA MASA YANG BERLAINAN BERGANTUNG KEPADA EMOSI.  . SESEORANG ITU DAPAT MENGHADAPI PELBAGAI CABARAN / MASLAH DENGAN YAKIN. PENGALAMAN. PERASAAN.HASIL DARIPADA PEMIKIRAN. MANUSIA.

CTH: SEORANG DOKTOR KELIHATAN BEGITU YAKIN DI HOSPITAL TETAPI APABILA DISURUH BERUCAP DALAM SATU-SATU MAJLIS BELIAU LANGSUNG TIDAK BERKEYAKINAN.   KITA MUNGKIN MEMILIKI EFIKASI YANG TINGGI DI DALAM SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK DI DALAM TUGAS YANG LAIN. OLEH ITU KITA MUNGKIN MEMILIKI KEYAKINAN YANG TINGGI UNTUK MELAKUKAN SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK YAKIN DI DALAM TUGAS YANG LAIN.APABILA KITA ADA KEYAKINAN BAHAWA KITA DAPAT MENYELESAIKAN TUGAS KITA. TERGAGAP-GAGAP DAN SEBAGAINYA.   . EG: KITA YAKIN DAPAT MELOMPAT SETINGGI 4 KAKI 2 INCI – JADI INILAH UKURAN EFIKASI KITA.EFIKASI DIRI   EFIKASI IALAH KEUPAYAAN KITA MELAKUKAN SESUATU TUGAS SEHINGGA KE TAHAP TERTENTU. MAKA KITA AKAN MENGHASILKAN KEJAYAAN DAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA. MENURUT KAJIAN .

SEDIA MENERIMA PENDAPAT DAN KRITIKAN ORANG LAIN. TERBUKA. JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI 1) KONSEP KENDIRI POSITIF  ORANG YANG BIASA MENERIMA PUJIAN. LEBIH RELEKS. BERKEYAKINAN DAN MEMPERCAYAI SEPENUHNYA PADA DIRI SENDIRI.     . GURU ATAU RAKAN AKAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. LAYANAN BAIK DAN PERHATIAN SAMA ADA DARI IBU BAPA. LAZIMNYA DAPAT MENGATASI MASALAH DAN CABARAN DENGAN TABAH. INDIVIDU YANG MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG POSITIF SERING BERASA GEMBIRA. EMOSINYA LEBIH TENANG DAN STABIL. BERSIFAT OPTIMISTIK. KASIH SAYANG. MUDAH BERINTERAKSI DENGAN ORANG LAIN SERTA SENANG DIHAMPIRI.

4. Lebih bersedia menerima risiko. Bertindak dengan positif. . Pencapaian gred yang tinggi. Berasa bangga dengan perlakuan sendiri. Memikul tanggungjawab. 6. 5. Menahan perasaan kekecewaan dengan baik. 9. 3. 7. 8. Menerima diri dengan lebih positif. Menghargai diri sendiri serta menyedari kekuatan & kelemahan diri. 10. 2.Kelebihan konsep kendiri tinggi/positif 1. Rasa dapat mempengaruhi persekitaran. Dapat menilai diri mereka dengan positif dan percaya bahawa mereka lebih cekap / berkebolehan.

Konsep kendiri positif Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi merupakan pelajar yang berminat dan bermotivasi untuk belajar serta mempunyai matlamat kerjaya untuk masa hadapan. Pelajar juga melihat diri mereka sebagai orang yang berkebolehan dan mahukan kepuasan dalam membuat keputusan kerjaya .

I have definite strengths and abilities. I am an okay person. I see myself as being as good as my friends.Positive Self-Concept I can do anything I really want to do. . There are many ways to solve a problem.

Terdapat korelasi yang kukuh antara dimensi-dimensi tingkah laku menyokong ibu bapa (seperti kemesraan fizikal. keakraban. galakan dan sokongan ibu bapa terhadap anak merupakan penentu penting bagi penghargaan kendiri. 3. Penghargaan kendiri remaja berkait rapat dengan corak perhubungan dalam keluarga dan juga korelasi yang positif antara penghargaan kendiri yang tinggi dengan gaya ibu bapa yang autoritatif. Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka iaitu ibu bapa sentiasa mengambil tahu dan mengambil berat tentang pelajaran mereka. hubungan yang berkekalan) dengan penghargaan kendiri remaja.Hubungan antara konsep kendiri dan penghargaan kendiri dengan ibu bapa 1. 2. Minat. . 6. semakin rendah penghargaan kendiri mereka. Anak perempuan lebih bergantung kepada ibu bapa dalam mengukuhkan penghargaan kendiri. sikap menyokong. Semakin remaja merasakan perlakuan mereka dikawal oleh ibu bapa. Remaja yang mempunyai hubungan yang rapat dengan ibu bapa mempunyai penghargaan kendiri tinggi. 4. 5.

MURAM. MUDAH DIPERMAINKAN OLEH ORANG LAIN DAN MULA MENARIK DIRI. DIKRITIK. GEMAR MEMBUAT KERJA YANG SENANG UNTUK MENJAMIN KEJAYAAN. CENDERUNG BERMAIN DENGAN KANAK-KANAK YANG LEBIH MUDA DAN KURANG BIJAK      . TIDAK GEMBIRA. SELALU DIMARAHI. CEPAT MERAJUK DAN MUDAH TERSINGGUNG. TIDAK SEDIA UNTUK BERSOSIALISASI. KURANG KEYAKINAN DIRI. GURU ATAU ORANG DEWASA YANG LAIN. PASIF. – DALAM AKADEMIK / KOKURIKULUM. RENDAH DIRI. JARANG MENERIMA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN BIASANYA AKAN MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF MEREKA BIASANYA BERASA TIDAK PUAS HATI. KEADAAN INI MEMBURUKKAN LAGI IMEJ KENDIRI INDIVIDU TERBABIT. TINGKAH LAKU SEPERTI INI MENYEBABKAN DIRINYA KURANG DITERIMA OLEH RAKAN SEBAYA.2) KONSEP KENDIRI NEGATIF  SEORANG INDIVIDU YANG SENTIASA MENGALAMI KEGAGALAN.

Sering menyalahkan orang lain kerana kesalahan diri. Mudah rasa kecewa. . 2. Mengelak situasi yang sukar. 5. 4. Terdapat kaitan antara gangguan dalam pemakanan dengan konsep kendiri yang rendah. 3.Konsep kendiri rendah/negatif 1. Mudah mengikut orang lain.

Takut kepada kegagalan. Melihat diri sebagai orang yang kurang menarik dari segi personaliti . 7. Kurang berminat untuk mendapatkan maklumbalas. 5. 8. 6. Sering merasa bimbang dan cepat berkecil hati. Ada kaitan dengan pencapaian akademik yang rendah. 4. Mereka cenderung untuk merasa bersalah. 2.Kesan negatif konsep kendiri / Penghargaan kendiri yang rendah dan negatif 1. 3. Kurang keyakinan dan kebolehan untuk membuat tugasan yang lebih mencabar. Tidak gemar kerja yang mencabar.

KRITIKAN SECARA NEGATIF OLEH IBU BAPA ATAU GURU TERHADAP ANAK. KEKURANGAN PENERIMAAN / PENGIKTIRAFAN DAN PANDANGAN RENDAH DARI RAKAN SEBAYA – MENGUKUHKAN LAGI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF PENCAPAIAN AKADEMIK. HARGA DIRI YANG RENDAH – ENGGAN MENYERTAI KEGIATAN SOSIAL YANG BOLEH MEMBAWA PERAKUAN DAN PENERIMAAN. GURU ATAU ORANG DEWASA LAIN. KEKURANGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DIBERIKAN OLEH IBU BAPA. SUKAN / PERMAINAN YANG RENDAH – JARANG MENDAPAT PUJIAN DAN PENGHARGAAN. . ANCAMAN DAN TEKANAN DARI IBU BAPA / GURU BOLEH MENJEJASKAN PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. KEDUDUKAN SOSIOEKONOMI KELUARGA YANG RENDAH – RASA RENDAH DIRI.FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KONSEP KENDIRI NEGATIF:         PENGALAMAN PAHIT YANG BERKAITAN DENGAN KEGAGALAN INDIVIDU.

SUASANA KELUARGA YANG KURANG HARMONIS – PERGADUHAN IBU BAPA SEBABKAN KANAK-KANAK RASA TIDAK SELAMAT DAN KURANG BERNASIB BAIK – MENJEJASKAN KONSEP KENDIRINYA. MATLAMAT YANG KURANG REALISTIK – APABILA GAGAL MENCAPAT MATLAMAT TERSEBUT – RASA RENDAH DIRI DAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF. KEGAGALAN MENCAPAI SATU-SATU TUGAS PERKEMBANGAN. CONTOHNYA. SESEORANG INDIVIDU ITU AKAN MENGGUNAKAN SATU CARA YANG DIPANGGIL HELAH BELA DIRI. KANAK-KANAK 12 TAHUN GAGAL MENGUASAI MASALAH MATEMATIK ALGEBRA YANG BIASANYA TELAH DIKUASAI OLEH RAKANRAKAN YANG SEBAYA. .     UNTUK MENGEKAL KONSEP KENDIRI YANG BAIK DAN HARGA DIRI YANG TINGGI. KECACATAN ANGGOTA BADAN – BERASA KURANG CEKAP DAN TIDAK BERGUNA.

I knew my plans would not work. I am not nearly as good as my friends. I am a jerk. I cannot do anything right. .Characteristic of Negative Self-Concept Why try? I could never do it anyway.

Konsep kendiri positif – bagaimana ? Dan implikasi .

Recap Penghargaan diri Konsep kendiri Image kendiri Konsep kendiri meliputi penghargaan diri dan image kendiri kita .

• SELF ESTEEM / penghargaan diri . / sejauhmana kita fikir akan kejayaan kebolehan kita • SELF IMAGE / image kendiri . .Definitions  SELF-CONCEPT / konsep kendiri  Rangkumi secara keseluruhan bagaimana kita fikir tentang diri kita.How highly we think about our abilities and our self.bagaimana kita lihat diri selepas dinilai orang lain/ How we view our self based on others reactions to us.

bagaimana kita bertindak dan interaksi dengan org lain.Konsep Kendiri yang positif Konsep kendiri yang positif boleh membantu kehidupan kita . . Konsep kendiri yang positif yang buat kita lebih gembira.

Pengaruh terhadap perkembangan konsep kendiri Pengalaman hidup umur Penampilan diri Perhubungan / persahabatan Self-Concept jantina pendidikan budaya Kematangan emosi .

Older adults may have developed even more self knowledge and developed „wisdom‟ / kebijaksanaan. OLDER CHILDREN: Kanak lebih besar boleh beri penjelasan kendiri seperti warna rambut. kepercayaan. Konsep kendiri boleh dihuraikan berkaitan aspek seperti agama. hobi. alamat. Boleh jelaskan diri mereka berasaskan kualiti hidup dan personaliti mereka. ADOLESCENTS: ADULTS: ELDERLY: .umur Konsep kendiri berubah dengan umur. saiz kasut. benda dibencidan perhubungan seperti kawan. mata. YOUNG CHILDREN: Hanya tahu bezakan ciri-ciri kendiri yang asas seperti jantina. saiz dsb.

Pemeringkatan konsep kendiri .

We can easily develop a negative self image and this can lead to a lack of confidence or to feel depressed about our relationships with other people. Kalau kita fikir kita tampan. .Penampilan diri Umur antara 10 atau 12 kita mula banding diri kita dengan orang lain. cantik akan ada imej diri positif. The important thing is we feel positive about the way we look.

How does how we dress affect our selfconcept? How would being a model affect someone‟s self-concept? .

These influences affect the way we think and are called „cultural influences‟. Bagaimana ini mempengaruhi konsep kendiri anda. .budaya Ras berbeza mempunyai kebudayaan berbeza dan cara berfikir berlainan. Different cultures have different views of what is normal or right and wrong and these are our norms.

RUMUSAN Jenis Konsep Kendiri  Kejayaan  Pujian  Sedia Hadapi cabaran  Kegagalan  Dikritik  Tidak gemar cabaran  Emosi tidak stabil  Kurang kasih sayang Emosi stabil  Kasih sayang  Optimistik  Mudah ditegur  Kurang bersosial  Keadaan fizikal .

Cara-Cara Guru Membantu Membina Konsep Kendiri yang Positif .

Elak dari melabelkan Penilaian akademik yang fleksible Membuat pernyataan positif Melayan murid sebagai individu unik dan berbeza Membina imej diri sendiri yang sihat .

Mekanisma Helah Bela Diri strategi mental digunakan untuk melindungi dirinya dari perkara memalukan .

Jenis Mekanisma Helah Bela Diri Penafian Pemindahan Identifikasi Sublimasi Represi Regresi Pembentukan Reaksi Rasionalisasi Intelektualisasi Projeksi .

Pemindahan Mengalihkan kemarahan kepada sasaran lain Cth: Ali yang marah dengan bosnya melepaskan kemarahannya kepada anak-anaknya Identifikasi Lari daripada realiti dirinya sebenar dan buat penyesuaian Cth: Siti haliza mengikut aksi siti Nurhaliza kerana dia minat beliau. .Penafian  menafikan perkara yang tidak diingin dipercayainya Cth: Sue mendapati dirinya menghidapi kanser tapi berpura-pura tidak mengetahui.

Intelektualisasi  Memendam emosi yang tidak menyenangkan Cth: Mary menghadiri majlis pengebumian.Dia memendam emosi simpati sebaliknya berbincang tentang kehidupan. Rasionalisasi  Cuba menipu Cth: Seorang murid ditangkap meniru dalam peperiksaaan. .Oleh itu.Dia menuduh bahawa semua orang juga terlibat. Projeksi  Membalikkan perasaaan negatif kepada orang lain Cth: Ah Meng seorang yang mementingkan dirinya. dia juga menganggap orang lain berkelakuan sama dengannya.

Cth: Siti menjerit dengan kuat sekali apabila dimarahi oleh ayahnya supaya ayahnya mungkin terkejut lalu melupai perasaan marah. Regresi  Kembali berkelakuan seperti kanak-kanak Cth: Seorang suami menjerit-jerit kerana isterinya tidak membenarkanya pergi menonton filem.Pembentukan Reaksi  Melepaskan diri dengan tindakan yang melampau bagi menghapuskan kesilapannya. .

.Represi  Mendesak pemikiran yang tidak selesa kepada pemikiran tidak sedar. Cth: Emy tidak mahu mengingati gangguan seksual yang dilakukan oleh ayah angkatnya semasa dia berumur 12 tahun Sublimasi  Menyalurkan perasaaan kekecewaan kepada bentuk atau saluran yang boleh diterima Cth: Abu yang sukar mendapat kawan mungkin menyalurkan perasaan sunyinya dengan menulis puisi.

Cara-Cara Guru Membantu Murid Menangani Mekanisma Helah Bela Diri .

Cara-Cara Guru Pengetahuan dan Maklumat yang Boleh Disimpan Membentuk Kemahiran Intrapersonal Membentuk Kemahiran Interpersonal Mengurus Kemarahan .

Cara-Cara Guru Mengurus Tekanan Refleksi dan Penulisan Jurnal Kaunseling .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.