Test Yourself

(1) is hardly true (3) means usually (5) means always 1. I‟m an interesting person 2. I am learning and changing 3. Other people care about me 4. I am unique 5. I can become whatever I want in life 6. I am a kind person 7. I would not trade places with anyone 8. My life is interesting 9. I deserve the best 10. I like being alone at times 11. I look forward to each day 7. I rarely get embarrassed 8. I rarely fly off the handle 9. I express how I feel 10. If a latecomer is served first I protest 11. I‟m not bothered if someone watches me 12. It is easy to ask a favor of someone 1. Most people like to be with me 2. I like my appearance 3. I have enough friends 4. I can laugh at my mistakes 5. I find it easy to make decisions 6. I have confidence in my judgments

Test Yourself-how did you rate?
• 90 or above : If you answered truthfully you have an especially positive self concept • 70-90: You are probably one of those who really like themselves • 50-69: You have mixed feelings about yourself (shortcomings cause you grief) • 49 or below: You are not very happy with yourself ( You are selling yourself short)

Apa perasaan anda apabila anda

ditegur didepan orang ramai? Adakah anda akan rasa kecewa bila rakan lain diberi penghargaan, tetapi anda pula dimarah.?

DEFINISI KONSEP KENDIRI
KONSEP KENDIRI
 

SETIAP DARIPADA KITA MEMPUNYAI SUATU GAMBARAN / PANDANGAN TENTANG DIRI SENDIRI. CTH: - TENTANG RUPA, KESIHATAN, KEBOLEHAN, KELEMAHAN DAN TINGKAHLAKU KITA. GAMBARAN INI DISEBUT KONSEP KENDIRI DIBENTUK HASIL DARIPADA INTERAKSI KITA DENGAN ORANG LAIN & PENYESUAIAN DIRI DENGAN ALAM SEKITAR. PENYESUAIAN YANG BERJAYA – MENGHASILKAN KONSEP KENDIRI POSITIF JIKA GAGAL – HASILKAN KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF.

  

PENGETAHUAN KENDIRI

KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI – TUGAS PERTAMA KANAK-KANAK IALAH MEMAHAMI BAHAWA DIRINYA TERPISAH DARIPADA PERSEKITARANNYA. PROSES MENGENALI DIRI BERKAIT RAPAT DENGAN PENGALAMAN BAYI BERINTERAKSI DENGAN PERSEKITARANNYA DAN PENEROKAAN TERHADAP TUBUHNYA SENDIRI. PADA AWALNYA, BAYI MENGANGGAP DIRINYA SEBAHAGIAN DARIPADA PERSEKITARAN. MELALUI PENEROKAAN, BAYI MULA MEMAHAMI DIRI MEREKA TERPISAH DARI PERSEKITARAN DAN MEMPUNYAI RUPA BENTUK YANG UNIK. CTH: APABILA MENYENTUH SESUATU BARANG, IA BERGERAK, APABILA MENANGIS, ADA ORANG YANG DATANG, APABILA SENYUM, IBU AKAN MEMBALAS SEMUA PROSES INI MELAHIRKAN KESEDARAN TENTANG KEWUJUDAN KENDIRI DAN SETERUSNYA MEMBANTU KEARAH PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI.

jadi kita akan mengalami pemikiran-pemikiran dan perasaan-perasaan yang mengiringi konsep kendiri intelektual ini. kalau konsep kendiri kita mengatakan “aku seorang yang pintar”.   . SAMA ADA IA POSITIF ATAU NEGATIF. CTH: SESEORANG INDIVIDU ITU CENDERUNG UNTUK MEMELIHARA DAN MENGEKALKAN KONSEP KENDIRI MASING-MASING.   apabila berada di dalam kelas. KERANA ITULAH KONSEP KENDIRI SESEORANG ITU AGAK STABIL SEPANJANG HIDUPNYA DAN SUKAR DIUBAH. KONSEP KENDIRI INI SANGAT KUAT PENGARUHNYA KE ATAS CARACARA KITA BAGAIMANA KITA MEMPROSES APA JUGA MAKLUMAT MENGENAI DIRI MENENTUKAN BAGAIMANA KITA MELIHAT DIRI DAN ORANG LAIN. maka kita akan berasa yakin untuk mengambil bahagian yang aktif di dalam proses pembelajaran. konsep kendiri intelektual kita beroperasi.

kemahiran dan lain-lain lagi tentang anda” . dari segi kebolehan.Rumusan maksud konsep kendiri "Konsep kendiri adalah semua persepsi anda terhadap diri anda sendiri. kesukaan. personaliti.

Orang yang orang lain buat saya fikir saya.  Seperti yang saya lihat diri saya Reaksi orang lain pada saya Tingkahlaku saya Seperti yang orang lain lihat saya .Lingkaran konsep kendiri  Orang yang saya fikir saya.  Orang yang orang lain fikir saya.

. sikap dan nilai. Ia merupakan satu gambaran persepsi kendiri yang tersusun yang boleh dibawa ke peringkat sedar 2) SHAVELON & BOLUS (1982)   Konsep kendiri ialah tanggapan seseorang terhadap dirinya. perasaan. Ia berbeza di antara seorang dengan yang lain. Tanggapan yang dimaksudkan meliputi kepercayaan.DEFINISI-DEFINISI LAIN: 1) CARL ROGERS (1951)   Konsep kendiri adalah definisi diri yang kita berikan kepada diri kita secara sedar apabila menggunakan perkataan “saya” / “aku”.

tidak ada keyakinan diri & membenci diri sendiri.3) COHEN (1959)    Seseorang mungkin mempunyai konsep kendiri yang tinggi atau rendah. bercita-cita tinggi & berkebolehan dalam satu-satu bidang. (positif) Konsep kendiri rendah = rendah diri.(negatif)  PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI MERANGKUMI ASPEK-ASPEK  PENGETAHUAN KENDIRI  REGULASI DAN PENGAWALAN KENDIRI  PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  PENGETAHUAN KENDIRI . mudah putus asa. Konsep kendiri tinggi = menghargai diri sendiri.

APABILA DITANYA SAMA ADA KENYATAAN TENTANG DIRI MEREKA BETUL. MEREKA AKAN MEMBERIKAN MAKLUM BALAS YANG KONSISTEN. BARULAH KONSEP KENDIRI DIBENTUK.PERKEMBANGAN KONSEP KENDIRI  SETIAP INDIVIDU MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG TERSENDIRI DAN BERUBAH-UBAH MENGIKUT PENGALAMAN YANG DILALUI DAN KEADAAN MASA TERTENTU. KANAK-KANAK  KETIKA DILAHIRKAN KANAK-KANAK BELUM LAGI MEMBENTUK KONSEP KENDIRINYA.K KANAK-KANAK TERHAD KEPADA PEMIKIRAN DAN PERBUATAN YANG NYATA DAN KHUSUS.K. PERINGKAT PRASEKOLAH .SETELAH BERINTERAKSI DENGAN INDIVIDU-IVDIVIDU DI SEKELILINGNYA. PADA UMUR 2 – 3 TAHUN MENCIRIKAN DIRI MEREKA BERASASKAN KEPERCAYAAN BIASA.    .

PADA UMUR 3 ½ . CTH: MEMPUNYAI K. UMUR 4 – 7 TAHUN – SUDAH DAPAT MEMBERIKAN GAMBARAN PENUH TENTANG DIRI MEREKA YANG MERANGKUMI SEMUA DIMENSI TETAPI MEREKA MASIH BELUM MENGETAHUI KELEMAHAN MEREKA. SAIZ BADANNYA. CIRI-CIRI PERSONALITI DAN PENILAIAN SIFAT KENDIRI. SIFAT DAN NILAI YANG MEMAPARKAN DIRI MEREKA BERLAINAN DARIPADA ORANG LAIN.5 TAHUN – KANAK-KANAK MASIH MENGGAMBARKAN DIRI BERASASKAN SIFAT FIZIKAL ( “RAMBUT SAYA HITAM”.  APABILA K. SIFATNYA .CTH: . KELAKUAN. ALI”).K INI SEMAKIN BERKEMBANG. KANAK-KANAK SUDAH DAPAT MELABELKAN DIRI MEREKA DENGAN PELBAGAI CARA SEPERTI MENYATAKAN JANTINANYA. “SAYA PANDAI NAIK BASIKAL”) DAN CIRI PSIKOLOGIKAL (“ SAYA SUKA MAIN DENGAN KAWAN BAIK SAYA.K YANG TERDIRI DARIPADA KEBOLEHAN.APABILA DITANYA TENTANG “SIAPA” MEREKA.   . MEREKA MENUMPU KEPADA PENGETAHUAN TENTANG DIRI SENDIRI.

HASILNYA – TERDAPAT PERBEZAAN DI ANTARA KANAK-KANAK UMUR 9 TAHUN DAN 11 TAHUN. INGIN DISAYANGI OLEH IBU BAPA TANPA SYARAT. CTH: MELIHAT DIRI MEREKA TIDAK HANYA SEBAGAI SEORANG YANG PINTAR. CTH: UMUR 6 TAHUN SUDAH CENDERUNG MEMILIH PAKAIAN BERJENAMA. KANAK-KANAK MEMBINA ASAS KONSEP KENDIRI MELALUI PENGALAMAN KEHIDUPAN DENGAN IBU BAPA.  . TETAPI JUGA MEMBANDINGKAN DIRI MEREKA DENGAN ORANG LAIN. SELEPAS MEMULAKAN PERSEKOLAHAN DI PERINGKAT RENDAH .   KAJIAN – KEPADA KANAK-KANAK UMUR 9 – 11 TAHUN UNTUK MENDAPATKAN JAWAPAN MENGENAI “SIAPA SAYA?”.KONSEP KENDIRI KANAK-KANAK MENJADI SEMAKIN ABSTRAK.

REMAJA  KONSEP KENDIRI TERTUMPU KEPADA PERASAAN.  DEWASA  WALAU PUN UMUR BERBEZA-BEZA. CTH: SEORANG PEKERJA YANG DIANGGAP MEMPUNYAI KEMAHIRAN YANG TINGGI OLEH KETUANYA. PENGHARGAAN DAN MENCARI IDENTITI YANG TERSENDIRI. CTH: TOLAK TAWARAN KE UNIVERSITI UNTUK BELAJAR / KAWIN ETC. AKAN BERUSAHA MENINGKATKAN LAGI KEMAHIRAN YANG ADA BAGI MENANDINGI PEKERJA YANG LAIN. TETAPI PADA UMUMNYA SESEORANG ITU MENGHARAPKAN KONSEP KENDIRI YANG LEBIH BAIK DAN MANTAP.  KEBANYAKKAN MEREKA MENGALAMI PERUBAHAN DARI SEGI PEGANGAN KONSEP KENDIRI. KADANG-KADANG SUKAR BAGI IBU BAPA MEMAHAMI CITA-CITA YANG TERPENDAM DI HATI ANAK REMAJA MEREKA. . KECENDERUNGAN.

   BAYI – KAWALAN KENDIRI LEBIH BERSIFAT PRIMITIF DAN KEBANYAKKANNYA MELIBATKAN PROSES BIOLOGI EG: MENJERIT.   . UMUR 2 TAHUN – KAWALAN FIZIKAL SUDAH ADA – (MENGGERAKKAN SESUATU / MENDAPATKAN MAKANAN) TETAPI BELUM PANDAI MENYATAKAN PERASAAN SECARA VERBAL. KAJIAN – KANAK-KANAK YANG DAPAT MENANGGUHKAN GANJARAN DAN ADA KEUPAYAAN MENGAWAL DIRI APABILA REMAJA DAN DEWASA MENJADI LEBIH CEKAP SECARA SOSIAL.  REGULASI DAN KAWALAN KENDIRI REGULASI BERKAIT RAPAT DENGAN PERKEMBANGAN EMOSI DAN KEMATANGAN SOSIAL KANAK-KANAK. BAHASA PERTUTURAN MEMAINKAN PERANAN PENTING DALAM KAWALAN KENDIRI. LEBIH PANDAI SERTA BERJAYA MENANGANI KEKECEWAAN DAN CABARAN DENGAN BAIK. MENANGIS BILA TAK SELESA / LAPAR. PERTUTURAN PERIBADI BERTINDAK SEBAGAI KAWALAN TINGKAHLAKU.

PERISTIWA. PERASAAN. CTH: PENGHARGAAN KENDIRI SESEORANG MENJADI TINGGI APABILA HASIL KERJANYA MENDAPAT PUJIAN. PANDANGAN DAN PENILAIAN YANG TELAH DIBUAT SEPANJANG HIDUP. PENGALAMAN DLL. SESEORANG ITU DAPAT MENGHADAPI PELBAGAI CABARAN / MASLAH DENGAN YAKIN. MANUSIA.     PENGHARGAAN KENDIRI MEMBERI KESAN TERHADAP SEMUA ASPEK KEHIDUPAN. PENGALAMAN. PENGHARGAAN KENDIRI = PERASAAN HARGA DIRI. DENGAN ADANYA PENGHARGAAN DIRI YANG TINGGI.PENILAIAN DAN PENGHARGAAN KENDIRI  BAGAIMANA KANAK-KANAK MENILAI DIRI SENDIRI – MELALUI PERBANDINGAN DENGAN ORANG LAIN. IA MUNGKIN TURUN / NAIK PADA MASA YANG BERLAINAN BERGANTUNG KEPADA EMOSI.HASIL DARIPADA PEMIKIRAN.  PENILAIAN KENDIRI BOLEH JADI BAIK ATAU BURUK – DAN KANAK-KANAK MULA MENGETAHUI KELEMAHAN DAN KEKUATAN DIRI MEREKA.  .

OLEH ITU KITA MUNGKIN MEMILIKI KEYAKINAN YANG TINGGI UNTUK MELAKUKAN SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK YAKIN DI DALAM TUGAS YANG LAIN. MENURUT KAJIAN . MAKA KITA AKAN MENGHASILKAN KEJAYAAN DAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA.   .   KITA MUNGKIN MEMILIKI EFIKASI YANG TINGGI DI DALAM SESUATU TUGAS TETAPI TIDAK DI DALAM TUGAS YANG LAIN. CTH: SEORANG DOKTOR KELIHATAN BEGITU YAKIN DI HOSPITAL TETAPI APABILA DISURUH BERUCAP DALAM SATU-SATU MAJLIS BELIAU LANGSUNG TIDAK BERKEYAKINAN.APABILA KITA ADA KEYAKINAN BAHAWA KITA DAPAT MENYELESAIKAN TUGAS KITA.EFIKASI DIRI   EFIKASI IALAH KEUPAYAAN KITA MELAKUKAN SESUATU TUGAS SEHINGGA KE TAHAP TERTENTU. TERGAGAP-GAGAP DAN SEBAGAINYA. EG: KITA YAKIN DAPAT MELOMPAT SETINGGI 4 KAKI 2 INCI – JADI INILAH UKURAN EFIKASI KITA.

BERSIFAT OPTIMISTIK. TERBUKA. KASIH SAYANG. MUDAH BERINTERAKSI DENGAN ORANG LAIN SERTA SENANG DIHAMPIRI. LEBIH RELEKS. JENIS-JENIS KONSEP KENDIRI 1) KONSEP KENDIRI POSITIF  ORANG YANG BIASA MENERIMA PUJIAN. SEDIA MENERIMA PENDAPAT DAN KRITIKAN ORANG LAIN. LAZIMNYA DAPAT MENGATASI MASALAH DAN CABARAN DENGAN TABAH. BERKEYAKINAN DAN MEMPERCAYAI SEPENUHNYA PADA DIRI SENDIRI. GURU ATAU RAKAN AKAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. INDIVIDU YANG MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG POSITIF SERING BERASA GEMBIRA.     . EMOSINYA LEBIH TENANG DAN STABIL. LAYANAN BAIK DAN PERHATIAN SAMA ADA DARI IBU BAPA.

Kelebihan konsep kendiri tinggi/positif 1. 5. 2. 10. Bertindak dengan positif. 4. 3. Memikul tanggungjawab. 7. 6. Menghargai diri sendiri serta menyedari kekuatan & kelemahan diri. . Rasa dapat mempengaruhi persekitaran. Menahan perasaan kekecewaan dengan baik. Lebih bersedia menerima risiko. 9. 8. Berasa bangga dengan perlakuan sendiri. Menerima diri dengan lebih positif. Pencapaian gred yang tinggi. Dapat menilai diri mereka dengan positif dan percaya bahawa mereka lebih cekap / berkebolehan.

Pelajar juga melihat diri mereka sebagai orang yang berkebolehan dan mahukan kepuasan dalam membuat keputusan kerjaya .Konsep kendiri positif Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi merupakan pelajar yang berminat dan bermotivasi untuk belajar serta mempunyai matlamat kerjaya untuk masa hadapan.

There are many ways to solve a problem. I have definite strengths and abilities.Positive Self-Concept I can do anything I really want to do. I am an okay person. I see myself as being as good as my friends. .

keakraban.Hubungan antara konsep kendiri dan penghargaan kendiri dengan ibu bapa 1. 6. 5. Pelajar yang mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi mendapat sokongan daripada ibu bapa mereka iaitu ibu bapa sentiasa mengambil tahu dan mengambil berat tentang pelajaran mereka. Semakin remaja merasakan perlakuan mereka dikawal oleh ibu bapa. 4. Anak perempuan lebih bergantung kepada ibu bapa dalam mengukuhkan penghargaan kendiri. hubungan yang berkekalan) dengan penghargaan kendiri remaja. . Terdapat korelasi yang kukuh antara dimensi-dimensi tingkah laku menyokong ibu bapa (seperti kemesraan fizikal. galakan dan sokongan ibu bapa terhadap anak merupakan penentu penting bagi penghargaan kendiri. Penghargaan kendiri remaja berkait rapat dengan corak perhubungan dalam keluarga dan juga korelasi yang positif antara penghargaan kendiri yang tinggi dengan gaya ibu bapa yang autoritatif. Remaja yang mempunyai hubungan yang rapat dengan ibu bapa mempunyai penghargaan kendiri tinggi. 3. semakin rendah penghargaan kendiri mereka. sikap menyokong. 2. Minat.

PASIF. MUDAH DIPERMAINKAN OLEH ORANG LAIN DAN MULA MENARIK DIRI. DIKRITIK. CENDERUNG BERMAIN DENGAN KANAK-KANAK YANG LEBIH MUDA DAN KURANG BIJAK      .2) KONSEP KENDIRI NEGATIF  SEORANG INDIVIDU YANG SENTIASA MENGALAMI KEGAGALAN. – DALAM AKADEMIK / KOKURIKULUM. GEMAR MEMBUAT KERJA YANG SENANG UNTUK MENJAMIN KEJAYAAN. CEPAT MERAJUK DAN MUDAH TERSINGGUNG. SELALU DIMARAHI. TIDAK GEMBIRA. JARANG MENERIMA KASIH SAYANG DAN PERHATIAN BIASANYA AKAN MEMPUNYAI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF MEREKA BIASANYA BERASA TIDAK PUAS HATI. KEADAAN INI MEMBURUKKAN LAGI IMEJ KENDIRI INDIVIDU TERBABIT. TIDAK SEDIA UNTUK BERSOSIALISASI. KURANG KEYAKINAN DIRI. GURU ATAU ORANG DEWASA YANG LAIN. RENDAH DIRI. MURAM. TINGKAH LAKU SEPERTI INI MENYEBABKAN DIRINYA KURANG DITERIMA OLEH RAKAN SEBAYA.

Sering menyalahkan orang lain kerana kesalahan diri. Mudah mengikut orang lain. 3. Terdapat kaitan antara gangguan dalam pemakanan dengan konsep kendiri yang rendah.Konsep kendiri rendah/negatif 1. 5. 2. . Mengelak situasi yang sukar. Mudah rasa kecewa. 4.

Tidak gemar kerja yang mencabar. 8. 6. Melihat diri sebagai orang yang kurang menarik dari segi personaliti . 7.Kesan negatif konsep kendiri / Penghargaan kendiri yang rendah dan negatif 1. Takut kepada kegagalan. Kurang berminat untuk mendapatkan maklumbalas. Ada kaitan dengan pencapaian akademik yang rendah. 4. Sering merasa bimbang dan cepat berkecil hati. 5. 2. Mereka cenderung untuk merasa bersalah. 3. Kurang keyakinan dan kebolehan untuk membuat tugasan yang lebih mencabar.

GURU ATAU ORANG DEWASA LAIN. KEKURANGAN PENERIMAAN / PENGIKTIRAFAN DAN PANDANGAN RENDAH DARI RAKAN SEBAYA – MENGUKUHKAN LAGI KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF PENCAPAIAN AKADEMIK. HARGA DIRI YANG RENDAH – ENGGAN MENYERTAI KEGIATAN SOSIAL YANG BOLEH MEMBAWA PERAKUAN DAN PENERIMAAN. KEKURANGAN KASIH SAYANG DAN PERHATIAN YANG DIBERIKAN OLEH IBU BAPA. SUKAN / PERMAINAN YANG RENDAH – JARANG MENDAPAT PUJIAN DAN PENGHARGAAN. .FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KONSEP KENDIRI NEGATIF:         PENGALAMAN PAHIT YANG BERKAITAN DENGAN KEGAGALAN INDIVIDU. ANCAMAN DAN TEKANAN DARI IBU BAPA / GURU BOLEH MENJEJASKAN PEMBENTUKAN KONSEP KENDIRI YANG POSITIF. KRITIKAN SECARA NEGATIF OLEH IBU BAPA ATAU GURU TERHADAP ANAK. KEDUDUKAN SOSIOEKONOMI KELUARGA YANG RENDAH – RASA RENDAH DIRI.

    UNTUK MENGEKAL KONSEP KENDIRI YANG BAIK DAN HARGA DIRI YANG TINGGI. CONTOHNYA. SUASANA KELUARGA YANG KURANG HARMONIS – PERGADUHAN IBU BAPA SEBABKAN KANAK-KANAK RASA TIDAK SELAMAT DAN KURANG BERNASIB BAIK – MENJEJASKAN KONSEP KENDIRINYA. SESEORANG INDIVIDU ITU AKAN MENGGUNAKAN SATU CARA YANG DIPANGGIL HELAH BELA DIRI. MATLAMAT YANG KURANG REALISTIK – APABILA GAGAL MENCAPAT MATLAMAT TERSEBUT – RASA RENDAH DIRI DAN MEMBENTUK KONSEP KENDIRI YANG NEGATIF. . KANAK-KANAK 12 TAHUN GAGAL MENGUASAI MASALAH MATEMATIK ALGEBRA YANG BIASANYA TELAH DIKUASAI OLEH RAKANRAKAN YANG SEBAYA. KECACATAN ANGGOTA BADAN – BERASA KURANG CEKAP DAN TIDAK BERGUNA. KEGAGALAN MENCAPAI SATU-SATU TUGAS PERKEMBANGAN.

Characteristic of Negative Self-Concept Why try? I could never do it anyway. I knew my plans would not work. I cannot do anything right. I am not nearly as good as my friends. I am a jerk. .

Konsep kendiri positif – bagaimana ? Dan implikasi .

Recap Penghargaan diri Konsep kendiri Image kendiri Konsep kendiri meliputi penghargaan diri dan image kendiri kita .

Definitions  SELF-CONCEPT / konsep kendiri  Rangkumi secara keseluruhan bagaimana kita fikir tentang diri kita. .bagaimana kita lihat diri selepas dinilai orang lain/ How we view our self based on others reactions to us. • SELF ESTEEM / penghargaan diri . / sejauhmana kita fikir akan kejayaan kebolehan kita • SELF IMAGE / image kendiri .How highly we think about our abilities and our self.

.Konsep Kendiri yang positif Konsep kendiri yang positif boleh membantu kehidupan kita . Konsep kendiri yang positif yang buat kita lebih gembira.bagaimana kita bertindak dan interaksi dengan org lain.

Pengaruh terhadap perkembangan konsep kendiri Pengalaman hidup umur Penampilan diri Perhubungan / persahabatan Self-Concept jantina pendidikan budaya Kematangan emosi .

kepercayaan. alamat. saiz dsb. saiz kasut. OLDER CHILDREN: Kanak lebih besar boleh beri penjelasan kendiri seperti warna rambut. benda dibencidan perhubungan seperti kawan. mata. hobi. ADOLESCENTS: ADULTS: ELDERLY: . Older adults may have developed even more self knowledge and developed „wisdom‟ / kebijaksanaan. Boleh jelaskan diri mereka berasaskan kualiti hidup dan personaliti mereka.umur Konsep kendiri berubah dengan umur. YOUNG CHILDREN: Hanya tahu bezakan ciri-ciri kendiri yang asas seperti jantina. Konsep kendiri boleh dihuraikan berkaitan aspek seperti agama.

Pemeringkatan konsep kendiri .

Kalau kita fikir kita tampan. We can easily develop a negative self image and this can lead to a lack of confidence or to feel depressed about our relationships with other people.Penampilan diri Umur antara 10 atau 12 kita mula banding diri kita dengan orang lain. . cantik akan ada imej diri positif. The important thing is we feel positive about the way we look.

How does how we dress affect our selfconcept? How would being a model affect someone‟s self-concept? .

. Different cultures have different views of what is normal or right and wrong and these are our norms. Bagaimana ini mempengaruhi konsep kendiri anda. These influences affect the way we think and are called „cultural influences‟.budaya Ras berbeza mempunyai kebudayaan berbeza dan cara berfikir berlainan.

RUMUSAN Jenis Konsep Kendiri  Kejayaan  Pujian  Sedia Hadapi cabaran  Kegagalan  Dikritik  Tidak gemar cabaran  Emosi tidak stabil  Kurang kasih sayang Emosi stabil  Kasih sayang  Optimistik  Mudah ditegur  Kurang bersosial  Keadaan fizikal .

Cara-Cara Guru Membantu Membina Konsep Kendiri yang Positif .

Elak dari melabelkan Penilaian akademik yang fleksible Membuat pernyataan positif Melayan murid sebagai individu unik dan berbeza Membina imej diri sendiri yang sihat .

Mekanisma Helah Bela Diri strategi mental digunakan untuk melindungi dirinya dari perkara memalukan .

Jenis Mekanisma Helah Bela Diri Penafian Pemindahan Identifikasi Sublimasi Represi Regresi Pembentukan Reaksi Rasionalisasi Intelektualisasi Projeksi .

Penafian  menafikan perkara yang tidak diingin dipercayainya Cth: Sue mendapati dirinya menghidapi kanser tapi berpura-pura tidak mengetahui. Pemindahan Mengalihkan kemarahan kepada sasaran lain Cth: Ali yang marah dengan bosnya melepaskan kemarahannya kepada anak-anaknya Identifikasi Lari daripada realiti dirinya sebenar dan buat penyesuaian Cth: Siti haliza mengikut aksi siti Nurhaliza kerana dia minat beliau. .

Rasionalisasi  Cuba menipu Cth: Seorang murid ditangkap meniru dalam peperiksaaan.Oleh itu. .Dia menuduh bahawa semua orang juga terlibat.Dia memendam emosi simpati sebaliknya berbincang tentang kehidupan. dia juga menganggap orang lain berkelakuan sama dengannya. Projeksi  Membalikkan perasaaan negatif kepada orang lain Cth: Ah Meng seorang yang mementingkan dirinya.Intelektualisasi  Memendam emosi yang tidak menyenangkan Cth: Mary menghadiri majlis pengebumian.

Pembentukan Reaksi  Melepaskan diri dengan tindakan yang melampau bagi menghapuskan kesilapannya. Regresi  Kembali berkelakuan seperti kanak-kanak Cth: Seorang suami menjerit-jerit kerana isterinya tidak membenarkanya pergi menonton filem. . Cth: Siti menjerit dengan kuat sekali apabila dimarahi oleh ayahnya supaya ayahnya mungkin terkejut lalu melupai perasaan marah.

Cth: Emy tidak mahu mengingati gangguan seksual yang dilakukan oleh ayah angkatnya semasa dia berumur 12 tahun Sublimasi  Menyalurkan perasaaan kekecewaan kepada bentuk atau saluran yang boleh diterima Cth: Abu yang sukar mendapat kawan mungkin menyalurkan perasaan sunyinya dengan menulis puisi.Represi  Mendesak pemikiran yang tidak selesa kepada pemikiran tidak sedar. .

Cara-Cara Guru Membantu Murid Menangani Mekanisma Helah Bela Diri .

Cara-Cara Guru Pengetahuan dan Maklumat yang Boleh Disimpan Membentuk Kemahiran Intrapersonal Membentuk Kemahiran Interpersonal Mengurus Kemarahan .

Cara-Cara Guru Mengurus Tekanan Refleksi dan Penulisan Jurnal Kaunseling .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful