Anda di halaman 1dari 17

Maksud just in time Just in time (JIT) adalah satu falsafah pengurusan keseluruhan dalam operasi di mana semua

sumber, termasuk bahan-bahan mentah dan alat ganti, kakitangan, dan kemudahan yang digunakan setakat yang diperlukan. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan pembaziran. Just in time juga dikenali sebagai pull system bagi pengeluaran, jadi pesanan sebenar memberi isyarat apabila produk yang perlu dikeluarkan. Tarikan permintaan membolehkan firma untuk menghasilkan hanya apa yang diperlukan, dalam kuantiti yang betul dan pada masa yang betul.

Untuk memenuhi objektif JIT, proses bergantung pada isyarat atau Kanban ( Kanban?) Antara tempat-tempat yang berbeza dalam proses, yang memberitahu pengeluaran apabila membuat bahagian seterusnya. Kanban biasanya 'tiket' tetapi boleh mudah isyarat visual, seperti kehadiran atau ketiadaan sebahagian di atas rak. Dilaksanakan dengan betul, JIT memberi tumpuan kepada penambahbaikan yang berterusan dan boleh meningkatkan pulangan atas pelaburan, kualiti dan kecekapan sebuah organisasi pembuatan.Untuk mencapai penambahbaikan berterusan bidang utama tumpuan boleh menjadi aliran, penglibatan pekerja dan kualiti. Asas Hanya Dalam Masa (JIT) adalah konsep pengeluaran yang ideal. Ia berpusat pada penghapusan sisa (waste) dalam persekitaran pembuatan keseluruhan, dari bahan mentah melalui penghantaran. Hanya Dalam Masa ditakrifkan sebagai "pengeluaran bilangan minimum unit yang berbeza, dalam kuantiti yang terkecil mungkin, pada masa yang mungkin terkini, sekali gus menghapuskan keperluan untuk inventori. Ingat, JIT tidak bermakna untuk menghasilkan pada masa, tetapi untuk menghasilkan tepat pada masanya. Falsafah Falsafah JIT adalah mudah: inventori adalah sisa (waste). Sistem inventori JIT mendedahkan kos tersembunyi menjaga inventori, dan oleh itu bukan satu penyelesaian yang mudah untuk sebuah syarikat untuk menerima pakai. Syarikat itu mesti mengikuti pelbagai kaedah baru untuk menguruskan kesan perubahan. Idea-idea dalam cara ini bekerja datang dari pelbagai disiplin termasuk statistik, kejuruteraan industri, pengurusan pengeluaran, dan sains tingkah laku. Falsafah inventori JIT mentakrifkan bagaimana inventori dilihat dan bagaimana ia berkaitan kepada pihak pengurusan. Inventori dilihat sebagai menanggung kos, atau sisa(waste), bukannya menambah dan menyimpan nilai, bertentangan dengan perakaunan tradisional. Ini tidak bermakna untuk mengatakan JIT dilaksanakan tanpa kesedaran bahawa membuang inventori mendedahkan isu-isu pembuatan sedia ada. Dengan cara ini menggalakkan pekerja perniagaan untuk menghapuskan inventori yang tidak mengimbangi isu-isu proses pembuatan, dan untuk sentiasa memperbaiki proses-proses inventori kurang. Kedua, membenarkan apa-apa barang untuk disimpan dalam stok. Pengurusan mungkin terdorong untuk menyimpan stok untuk menyembunyikan masalah pengeluaran. Masalah-masalah ini termasuk backup di pusat-pusat kerja, kebolehpercayaan mesin, kebolehubahan proses, kekurangan fleksibiliti pekerja dan peralatan, dan kapasiti yang tidak mencukupi.

Secara ringkas, sistem inventori fokus Hanya dalam Masa mempunyai "bahan yang betul, pada masa yang betul, di tempat yang betul, dan dalam jumlah yang tepat" Ryan Grabosky, tanpa jaringan keselamatan inventori. Sistem JIT mempunyai implikasi yang luas untuk pelaksana.

Pengurangan sisa(waste) 1. Waste boleh ditakrifkan sia-sia dalam proses pengeluaran barangan atau perkhidmatan yang tidak menambah nilai, baik disimpan, diperiksa, dihasilkan beratur lewat, atau rosak. Tambahan pula, setiap aktiviti mengikut kepada pengguna tidak menambah nilai kepada produk juga satu pembaziran. Jenis sisa (sisa): 2. pengeluaran berlebihan 3. menunggu masa 4. pengangkutan 5. penyediaan 6. proses yang tidak cekap 7. memindahkan 8. Produk rosak.

Tujuan JIT adalah untuk menghasilkan dan menyampaikan barangan siap tepat pada masanya untuk dijual, sub-pemasangan hanya dalam masa yang dipasang ke dalam barangan siap, fabrikasi bahagian hanya dalam masa untuk pergi ke pemprosesan terakhir, dan bahan-bahan yang digunakan untuk berubah menjadi bahagian fabrikasi. Syarikat menggunakan pembuatan JUST IN TIME dan sistem pengurusan inventori untuk meningkatkan kecekapan syarikat dan mengurangkan kos. Sistem ini memerlukan pengeluar untuk membeli hanya apabila pesanan pelanggan mewujudkan permintaan. Syarikat-syarikat mesti membangunkan hubungan dengan vendor untuk memastikan bahagian-bahagian mencapai kemudahan masa untuk mengeluarkan produk untuk permintaan pelanggan. Perniagaan hanya menghasilkan inventori apabila terdapat pesanan pelanggan di tempat. Sistem ini tidak membenarkan perniagaan untuk menghasilkan atau menyimpan inventori berlebihan. Just-in-Time sistem bekerja dalam organisasi besar dan kecil dan orang-orang yang menghasilkan produk atau perkhidmatan.Dengan pelarasan, prinsip-prinsip pengurusan inventori dan pembuatan Hanya dalam Masa boleh bekerja dalam mana-mana perniagaan.

Mengurangkan Kos Inventori Menggunakan sistem inventori Just-in-Time mengurangkan jumlah bahan di tangan dalam kemudahan pengeluaran. Syarikat-syarikat boleh mengurangkan kos untuk menyimpan dan mengekalkan inventori berlebihan dan menghapuskan risiko bahan-bahan menjadi usang sementara dalam simpanan. Kuantiti inventori tinggi ikat dana syarikat, yang sebaliknya boleh memberi manfaat kepada kawasan-kawasan lain perniagaan seperti penyelidikan dan pembangunan produk baru. Dengan pengurangan dalam kos inventori, syarikat-syarikat boleh berkembang dan mengembangkan perniagaan mereka. Amalkan Pengurangan Masa Just in time pembuatan juga menggunakan sistem tarik(pull system) untuk menggerakkan bahan melalui kitaran pengeluaran. Sebagai contoh, dalam perniagaan pembuatan, bahan-bahan tidak bergerak ke langkah seterusnya on-line perhimpunan sehingga langkah atau stesen bersedia. Ini mengurangkan stok simpanan produk yang belum selesai di mana-mana peringkat dalam proses pengeluaran. Apabila syarikat itu menghapuskan kesesakan, kelajuan pengeluaran atau plumbum masa adalah lebih cepat. Jurutera proses mesti menentukan kuantiti maksimum mana-mana stesen dalam proses pengeluaran boleh menunggu. Walaupun pekerja boleh duduk terbiar menunggu untuk memindahkan pengeluaran ke langkah seterusnya, proses ini lebih cekap. Pembuatan Layout Cekap Syarikat mesti mewujudkan susun atur di atas peta pengeluaran untuk bergerak bahan-bahan melalui proses cekap. Sesetengah syarikat mesti bergerak stesen kerja dekat bersama-sama untuk menghapuskan langkah-langkah dalam proses kerja. Ini membawa kepada susun atur pembuatan yang lebih cekap yang ketara boleh mengurangkan masa memimpin. Produk Bangunan cekap adalah fokus utama bagi syarikat melaksanakan sistem pembuatan tanpa (lean). Meningkatkan Kepuasan Pelanggan Syarikat melaksanakan sistem Just-in-Time atau pembuatan tanpa (lean) untuk memenuhi permintaan pelanggan. Suara pelanggan adalah sentiasa hadir dalam persekitaran pembuatan just in time. Pengurangan dalam kos masa dan membawa boleh membantu syarikat menyampaikan produk kepada pelanggan lebih cepat dan untuk harga yang lebih rendah.

Apa Untuk Jangkakan Walaupun pandangan lazim JIT adalah sebuah sistem kawalan inventori, ia adalah lebih. JIT adalah satu falsafah operasi yang menggabungkan sistem kawalan inventori yang lebih baik bersama-sama dengan sistem lain, seperti: Satu set-up masa penambahbaikan sistem. Satu sistem penyelenggaraan pembaikan. Satu sistem peningkatan kualiti. Satu sistem peningkatan produktiviti.

Tujuan sistem pengeluaran adalah JIT:

i.

Proses transformasi input ke output nilai tambah dalam sistem pengeluaran moden sentiasa melibatkan komponen struktur dan fungsi. Sistem pengeluaran mempunyai ciri-ciri berikut: 1. Setelah komponen atau elemen yang berkaitan antara satu sama lain dan membentuk keseluruhan bersatu. Ia adalah berkaitan dengan komponen struktur yang membina sistem pengeluaran. 2. Mempunyai tujuan asas kewujudannya, yang menghasilkan produk (barangan dan / atau perkhidmatan) produk yang boleh dijual pada harga yang kompetitif di pasaran. 3. Mempunyai aktiviti dalam bentuk nilai ditambah proses mengubah input ke output berkesan dan cekap. 4. Mempunyai mekanisme yang mengawal operasi, seperti mengoptimumkan peruntukan sumber.

Satu sistem JIT dilaksanakan dengan betul: Menghasilkan produk pelanggan mahu. Menghasilkan produk hanya pada kadar yang pelanggan mahu mereka. Melahirkan dengan kualiti yang sempurna. Melahirkan serta-merta dengan sifar membawa masa yang tidak perlu. Melahirkan dengan tiada pembaziran buruh, bahan, peralatan atau. Setiap langkah mempunyai tujuan dan tidak ada inventori terbiar. Kebaikan JIT Faedah utama JIT disenaraikan di bawah. Mengurangkan penubuhan gudang akan membolehkan syarikat untuk memperbaiki keuntungan mereka untuk kelihatan lebih cekap dan fokus menghabiskan masa di kawasan-kawasan lain.

Aliran barangan dari gudang dapat diperbaiki. Mempunyai pekerja memberi tumpuan kepada bidangbidang tertentu sistem akan membolehkan mereka untuk memproses barangan cepat daripada mempunyai mereka terdedah kepada keletihan daripada melakukan kerja terlalu banyak sekali gus dan memudahkan tugas-tugas di tangan.

Pekerja yang mempunyai pelbagai kemahiran digunakan dengan lebih cekap. Ini akan membolehkan syarikat-syarikat untuk menggunakan pekerja dalam situasi di mana mereka diperlukan apabila terdapat kekurangan pekerja dan permintaan yang tinggi bagi produk tertentu.

konsistensi yang lebih baik penjadualan dan ketekalan waktu kerja pekerja yang mungkin. Ini dapat menjimatkan wang syarikat dengan tidak perlu untuk membayar pekerja bagi kerja yang tidak siap atau boleh mempunyai mereka memberi tumpuan kepada pekerjaan lain di seluruh gudang yang tidak semestinya perlu dilakukan pada hari biasa.

Bekalan terus sepanjang masa menjaga pekerja yang produktif dan perniagaan yang tertumpu kepada perolehan. Mempunyai pengurusan yang memberi tumpuan kepada tarikh akhir yang akan membuat pekerja bekerja keras untuk memenuhi matlamat syarikat untuk melihat manfaat dari segi kepuasan kerja, kenaikan pangkat atau gaji yang lebih tinggi.

Manfaat dan masalah Manfaat bahawa konsep JIT boleh memberikan kepada syarikat besar dan sangat pelbagai. Faedah utama JIT disenaraikan di bawah: 1. Dapat mengurangkan penubuhan gudang - syarikat dalam kes ini boleh memberi tumpuan kepada proses lain yang mungkin perlu diperbaiki; 2. Peningkatan aliran barangan masuk / melalui / keluar gudang pekerja akan dapat memproses barangan dengan lebih cepat; 3. Pekerja yang mempunyai pelbagai kemahiran digunakan dengan lebih cekap - syarikat boleh menggunakan pekerja dalam situasi apabila mereka diperlukan, apabila terdapat kekurangan pekerja dan permintaan yang tinggi bagi produk tertentu; 4. Konsisten lebih baik penjadualan dan ketekalan waktu kerja pekerja - jika tiada permintaan untuk produk pada masa itu, pekerja tidak perlu bekerja. Ini dapat menjimatkan wang syarikat dengan tidak perlu membayar pekerja bagi kerja yang tidak siap atau boleh mempunyai mereka memberi tumpuan kepada pekerjaan lain di seluruh gudang yang tidak semestinya perlu dilakukan pada hari biasa; 5. Penekanan kepada hubungan pembekal - mempunyai hubungan pembekal mempercayai adalah penting bagi syarikat itu kerana ia adalah mungkin bergantung kepada barang-barang yang berada di sana apabila mereka diperlukan; 6. Bekalan terus sekitar jam menjaga pekerja yang produktif dan perniagaan yang tertumpu kepada perolehan pekerja akan bekerja keras untuk memenuhi matlamat syarikat.

Manfaat yang dianggap sebagai hasil pelaksanaan JIT termasuk: Pengurangan dalam masa. Pengurangan dalam inventori. Pengurangan dalam sekerap dan kerja semula. Pengurangan dalam ruang kerja. Peningkatan pusingan inventori. Peningkatan penggunaan buruh. Peningkatan penggunaan peralatan. perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan.

Kekurangan JIT Terdapat bilik kecil untuk kesilapan menyimpan barangan yang minimum disimpan untuk dikeluarkan semula produk yang rosak Pengeluaran adalah sangat bergantung kepada pembekal dan jika tidak disampaikan tepat pada masa, jadual pengeluaran keseluruhan boleh ditangguhkan Tiada produk ganti selesai disediakan untuk memenuhi pesanan yang tidak dijangka, kerana semua produk yang dibuat untuk memenuhi pesanan sebenar - walau bagaimanapun, JIT adalah satu kaedah yang sangat responsif pengeluaran

Dalam alat umum digunakan kad kanban, jadi ia sering dirujuk sebagai kad Kanban. Dua jenis Kanban sering digunakan Keputusan Kanban (Kanban tarik) dan kanban Perintah Pengeluaran. Keputusan Kanban menentukan jenis dan bilangan produk yang mesti diambil daripada terdahulu oleh proses seterusnya, manakala Kanban Perintah Pengeluaran menentukan jenis dan bilangan produk yang dihasilkan proses awal. KANBAN Satu perkataan Jepun yang bermaksud "kad isyarat." Ia mewakili mana-mana kaedah visual yang digunakan untuk menunjukkan keperluan bagi bahagian-bahagian atau produk yang akan dipindahkan atau dihasilkan. Apakah Kanban Pada halaman ini kami akan menyediakan anda dengan jawapan kepada soalan "Apakah Kanban", dengan menyediakan anda dengan kedua-dua definisi dan penjelasan mudah. Kanban adalah lain daripada perkataan Jepun yang telah menjadi sebahagian daripada perbendaharaan kata Lean. Definisi asas kanban perkataan dalam bahasa Jepun adalah papan tanda atau papan iklan, ia adalah dari makna asas ini bahawa definisi Lean meningkat dari. Tetapi seperti banyak perkataan ia mempunyai makna yang pelbagai bergantung kepada ia digunakan. Definisi Lean untuk Kanban: Sebuah papan kecil yang kawalan utama bagi Hanya dalam Pengeluaran Masa(just in time) Kad arahan untuk pengeluaran atau pengangkut Satu alat kawalan visual Untuk mengelakkan lebih-pengeluaran Untuk mengesan proses yang tidak teratur Satu alat untuk kaizen

Penjelasan kanban Kanban adalah sistem kad atau tanda (kita akan menggunakan kad perkataan kanban mulai sekarang) yang digunakan untuk mengawal pengeluaran dan pergerakan bahan melalui satu set proses, dalam cara yang teratur dan tepat pada masanya. Ia mempunyai manfaat tambahan mengehadkan inventori, dan mengenal pasti masalah proses. Kanban kad adalah satu sistem kawalan dalam bahawa kehadiran kad isyarat tindakan seterusnya untuk proses. Kad memberitahu pengendali proses apa pekerjaan seterusnya mereka akan lakukan ialah. Ia juga menghadkan pengeluaran kepada beberapa dinyatakan unit yang ditunjukkan pada kad, atau oleh bekas kad dilampirkan. Selepas proses selesai kad akan mengenal pasti bahan-bahan yang diproses adalah untuk pergi ke seterusnya. Ini adalah bagaimana Kanban mengekalkan pengeluaran teratur. Kanban menguatkuasakan pengeluaran tepat pada masanya, dalam bahawa bilangan kanban kad berkaitan dengan masa untuk produk yang dihasilkan. kekurangan kad kanban pada mana-mana titik visual mendedahkan masalah pada ketika itu dalam operasi. Penggunaan Kanban menyokong Kaizen, kerana ia mendedahkan masalah yang perlu ditangani dengan cara yang visual dilihat oleh semua pekerja. Dalam sistem kanban, tarik kanban harus sentiasa mengikuti aliran bahan dari satu proses yang lain. barang mesti nyatakan nombor bahagian dan tahap semakan, saiz lot, dan proses routing. Setelah barang dialihkan pada bahagian lain, kad mesti kekal melekat dengan bahagian-bahagian sepanjang masa. Kemudian, selepas mengambil bahagian berikutan terakhir saiz lot, barang tersebut akan bergerak kembali ke dalam proses sebelum ini untuk mendapatkan bahagian-bahagian yang baru. Untuk memohon konsep kanban berkesan, adalah perlu untuk mengetahui fungsi sistem kanban itu sendiri. Sistem kanban boleh digunakan untuk melaksanakan fungsi-fungsi berikut:

Kanban berfungsi sebagai alat untuk kawalan visual kerana ia bukan sahaja memberi maklumat berangka, tetapi juga maklumat fizikal dalam bentuk kad kanban. Sistem ini membolehkan kadar pengeluaran setiap proses diperiksa secara visual.

Menggunakan kanban untuk membaiki operasi diperlukan kerana produktiviti yang meningkat disebabkan peningkatan kewangan, sekali gus meningkatkan syarikat secara keseluruhan. Kanban sistem juga berfungsi untuk mengurangkan kos pengurusan dengan membantu untuk mengurangkan bilangan perancang untuk sifar. Aktiviti Kilang juga dipertingkatkan melalui konsep Kanban. Ia dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan pengurangan tahap inventori. Tahap inventori boleh dikurangkan dengan cara yang terkawal melalui pengurangan bilangan barang setelah dipasarkan. Dengan cara ini, kita akan memberi isyarat secara serentak baik dan peningkatan aktiviti di seluruh kilang.

PULL SISTEM Satu sistem pengurusan bahan di mana bahagian-bahagian yang tidak dihantar kepada mesin sehingga mereka diperlukan. Tarik sistem berdasarkan permintaan sebenar bagi bahagian-bahagian. Satu kaedah mengawal aliran sumber-sumber dengan menggantikan hanya apa yang telah diambil. Sistem pembuatan di mana pengeluaran berdasarkan permintaan sebenar harian (jualan), dan di mana maklumat mengalir dari pasaran untuk pengurusan dalam arah yang bertentangan dalam sistem tradisional (push). Mereka adalah jadual pelanggan didorong oleh pengeluaran perintah berdasarkan permintaan sebenar dan penggunaan bukannya ramalan. Melaksanakan Sistem Tarik boleh membantu anda menghapuskan pembaziran dalam mengendalikan, menyimpan, dan mendapatkan produk anda kepada pelanggan. Manfaat PULL SISTEM Mengurangkan inventori keseluruhan Kurangkan kerja dalam proses (WIP) Mengurangkan perintah masa pemulihan Meningkatkan kepuasan pelanggan Meningkatkan aliran tunai Kejayaan

2-1-3 KELEBIHAN kanban Roos (1992: 115) menyatakan kelebihan berikut Kanban atas push sistem tradisional: 1 Satu proses yang mudah dan boleh difahami 2 Menyediakan maklumat yang cepat dan tepat 3 Kos Rendah yang berkaitan dengan pemindahan maklumat

4 Memberi respons cepat kepada perubahan 5 Had atas kapasiti dalam proses 6 Mengelakkan berlebihan 7 Adakah meminimumkan sisa 8 Kawalan boleh dikekalkan 9 Delegasi tanggungjawab kepada pekerja barisan Transaksi kos pendekatan JIT mengurangkan inventori dalam firma. Walau bagaimanapun, firma hanya boleh menggunakan sumber luar inventori input mereka kepada pembekal, walaupun mereka pembekal tidak menggunakan Just-in-Time (Naj 1993). Newman (1994) menyiasat kesan ini dan mendapati bahawa pembekal di Jepun mengenakan pelanggan JIT, secara purata, harga premium 5%. Isu alam sekitar Semasa kelahiran JIT, pelbagai penghantaran harian sering dibuat oleh basikal. Skala meningkat telah dikehendaki bergerak van dan trak (lori). Cusumano (1994) menekankan potensi masalah sebenar dan ini punca gridlock dan pembakaran bahan api fosil. Ini melanggar tiga garis panduan sisa JIT: Masa dibazirkan dalam kesesakan lalu lintas Inventori inventori khusus saluran paip (dalam pengangkutan) Scrap-bahan api dibakar manakala tidak fizikal Movin

Turun naik harga JIT tersirat mengandaikan tahap kestabilan harga input yang obviates keperluan untuk membeli bahagian-bahagian awal kenaikan harga. Jika harga input dijangka meningkat, menyimpan inventori mungkin wajar

Ketidaktentuan Kualiti JIT tersirat mengandaikan bahawa input kualiti bahagian-bahagian masih berterusan sepanjang masa. Jika tidak, firma boleh menyimpan input yang berkualiti tinggi. Seperti dengan turun naik harga, penyelesaian adalah untuk bekerja dengan pembekal yang dipilih untuk membantu mereka memperbaiki proses mereka untuk mengurangkan variasi dan kos. Perjanjian harga jangka panjang boleh dirunding dan dipersetujui pada standard kualiti yang dibuat tanggungjawab pembekal. Penetapan piawaian untuk turun naik kualiti mengikut bulatan kualiti

Kestabilan Permintaan Karmarker (1989) menekankan kepentingan permintaan agak stabil, yang membantu memastikan kadar penggunaan modal yang cekap. Karmarker berhujah bahawa tanpa permintaan yang ketara stabil, JIT menjadi tidak dapat dipertahankan dalam pengeluaran kos modal yang tinggi.

Bekalan kestabilan Di Amerika Syarikat, 1992 mogok keretapi menyebabkan General Motors terbiar loji 75000 sekerja kerana mereka tidak mempunyai bekalan

Kesan Kesan mengejutkan adalah bahawa masa tindak balas kilang jatuh kepada kira-kira sehari. Ini kepuasan pelanggan yang lebih baik dengan menyediakan kenderaan dalam masa sehari atau dua kelewatan penghantaran ekonomi minimum. Juga, kilang mula membina banyak kenderaan kepada perintah, menghapuskan risiko yang mereka tidak akan dijual. Ini meningkatkan pulangan atas ekuiti syarikat. Sejak pemasang tidak lagi mempunyai pilihan yang sebahagian untuk menggunakan, setiap bahagian mempunyai untuk sesuai dengan sempurna. Ini disebabkan isu jaminan kualiti, yang membawa kepada peningkatan dramatik dalam kualiti produk. Akhirnya, Toyota direka semula setiap bahagian kenderaan untuk meluaskan toleransi, pada masa yang sama melaksanakan kawalan statistik berhati-hati untuk kawalan kualiti. Toyota terpaksa untuk melatih dan menguji bahagian pembekal untuk memastikan kualiti dan penyampaian. Dalam beberapa kes, syarikat itu dihapuskan pelbagai pembekal. Apabila satu proses atau bahagian masalah kualiti muncul pada barisan pengeluaran, seluruh barisan pengeluaran terpaksa diperlahankan atau bahkan dihentikan. Inventori tidak bermakna garis tidak boleh beroperasi dari inventori dalam proses manakala masalah pengeluaran telah ditetapkan. Ramai orang di Toyota meramalkan bahawa inisiatif itu akan ditinggalkan atas sebab ini. Dalam minggu pertama,

berhenti barisan berlaku hampir setiap jam. Tetapi menjelang akhir bulan pertama, kadar telah jatuh ke garis beberapa berhenti sehari. Selepas enam bulan, perhentian barisan mempunyai kesan ekonomi yang begitu sedikit bahawa Toyota dipasang overhed tarik-line, serupa dengan bas loceng-tarik, yang membolehkan mana-mana pekerja atas perintah garis berhenti line untuk proses atau masalah kualiti. Walaupun dengan ini, perhentian barisan jatuh untuk beberapa minggu per. Hasilnya adalah sebuah kilang yang telah dikaji di seluruh dunia. Ia telah meluas dicontohi, tetapi tidak semestinya dengan keputusan yang dijangkakan, firma kerana ramai gagal untuk mengamalkan sistem penuh. Falsafah just-in-time juga digunakan untuk lain segmen rantaian bekalan dalam beberapa jenis industri. Dalam sektor komersial, ia bermakna menghapuskan satu atau semua gudang di link antara kilang dan penubuhan runcit. Contoh dalam jualan, pemasaran dan perkhidmatan pelanggan melibatkan menggunakan sistem maklumat dan perkakasan mudah alih untuk menyampaikan maklumat pelanggan seperti yang diperlukan, dan mengurangkan pembaziran melalui persidangan video untuk mengurangkan masa perjalanan. Manfaat Faedah utama JIT termasuk: Mengurangkan masa persediaan. Keratan masa persediaan membolehkan syarikat untuk mengurangkan atau menghapuskan inventori untuk masa "pertukaran". Alat yang digunakan di sini ialah SMED (satu minit pertukaran meninggal dunia). Aliran barangan dari gudang untuk stok meningkatkan. Saiz lot sekeping kecil atau individu mengurangkan inventori kelewatan banyak, yang memudahkan aliran inventori dan pengurusan. Pekerja dengan pelbagai kemahiran digunakan dengan lebih cekap. Mempunyai pekerja dilatih untuk bekerja pada bahagian yang berbeza daripada proses membolehkan syarikat-syarikat untuk menggerakkan pekerja di mana mereka diperlukan. Penjadualan Pengeluaran dan kerja konsisten jam diselaraskan dengan permintaan. Jika tiada permintaan untuk produk pada masa itu, ia tidak dibuat. Ini menjimatkan wang syarikat, sama ada dengan tidak perlu membayar lebih masa pekerja atau dengan mempunyai mereka memberi tumpuan kepada kerja-kerja yang lain atau menyertai dalam latihan. Penekanan kepada hubungan pembekal. Sebuah syarikat tanpa inventori tiada masalah bekalan sistem yang mewujudkan kekurangan bahagian. Ini menjadikan hubungan dengan pembekal yang amat penting. Bekalan datang dalam pada waktu yang ditetapkan mengikut jadual pengeluaran. Bekalan diselaraskan dengan permintaan pengeluaran dan jumlah optimum inventori pada bila-bila masa. Apabila bahagianbahagian bergerak terus dari stor ke pembekal, keperluan untuk kemudahan penyimpanan dikurangkan.

Ruang penyimpanan tidak diperlukan. Dapat mengurangkan saiz inventori.

JIT (Just In Time) sistem tepat pada masa, dikenali sebagai system inventori sifar, atau kanban. Ia mengkehendaki pembekal menghantar bekalan kepada pelanggan tepat pada masanya dengan saiz inventori seberapa minimum yang mungkin dan barang yang dikeluarkan diedarkan terus ke pasaran. Kebaikan JIT i. ii. iii. iv. mengurangkan kos penyimpanan inventori. Mengelakkan pembaziran masa, tenaga dan kos. Meningkatkan kecekapan pengeluaran. Membolehkan keluaran dihasilkan tepat pada waktu. Ciri penting JIT pengeluar mempunyai hubungan yang rapat dengan pembekal. Masa penyediaan yang pendek. Pengekalan kualiti tinggi yang berterusan Pengekalan saiz lot yang kecil. Keseragaman stesen kerja. Penggunaan komponen dan kaedah kerja yang sama. Masa bekerja fleksibel. Penyenggaraan peralatan yang baik. Mengamalkan sistem penarikan.

v. vi. vii. viii. ix. x. xi. xii. xiii.

Anugerah Baldrige dinamakan selepas Setiausaha lewat Commerce Malcolm Baldrige, penyokong pengurusan kualiti. Jabatan Perdagangan AS Negara Institut Piawaian dan Teknologi menguruskan anugerah dan ASQ mentadbir. Organisasi yang memohon untuk Anugerah Baldrige diadili oleh lembaga pemeriksa bebas. Penerima dipilih berdasarkan pencapaian dan peningkatan dalam tujuh bidang, yang dikenali sebagai Baldrige Kriteria Kecemerlangan Prestasi: 1. Kepimpinan: Bagaimana pengurusan atasan memimpin organisasi, dan bagaimana organisasi mengetuai dalam masyarakat. 2. Perancangan strategik: Bagaimana organisasi menetapkan dan merancang untuk melaksanakan hala tuju strategik. 3. Pelanggan dan tumpuan pasaran: Bagaimana organisasi membina dan mengekalkan kuat, hubungan yang berkekalan dengan pelanggan. 4. Pengukuran, analisis dan pengurusan pengetahuan: Bagaimana organisasi menggunakan data untuk menyokong proses utama dan mengurus prestasi. 5. Fokus sumber Manusia: Bagaimana organisasi memberi dan melibatkan tenaga kerja. 6. Proses pengurusan: Bagaimana reka bentuk organisasi, mengurus dan meningkatkan proses utama. 7. Perniagaan / keputusan prestasi organisasi: Bagaimana organisasi melakukan dari segi kepuasan pelanggan, kewangan, sumber manusia, pembekal dan prestasi rakan kongsi, operasi, tadbir urus dan tanggungjawab sosial, dan bagaimana organisasi dibandingkan dengan pesaingnya.

Malcolm Baldrige National Anugerah Kualiti adalah sejenis anugerah tahunan yang diberikan oleh kerajaan Amerika Syarikat untuk setiap organisasi di Amerika Syarikat (kedua-dua keuntungan dan bukan keuntungan), yang dianggap untuk mencapai prestasi yang luar biasa atau cemerlang.

Malcolm Baldrige sendiri diambil dari nama bekas Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat yang memulakan aktiviti anugerah ini. Ini anugerah tahunan telah diperkenalkan pada tahun 1988 dan telah menyediakan kontiribusi penting untuk meningkatkan kualiti dan prestasi perniagaan.

Selaras dengan ini, bukan Amerika sahaja yang menerima pakai pendekatan dan kriteria yang digunakan oleh jawatankuasa untuk mengukur kecemerlangan prestasi Malcolm Baldrige. Kriteria yang mereka gunakan juga dikenali sebagai 7 Rukun Malcolm Baldrige. Jika 7 kriteria merupakan peranan yang amat penting dalam menentukan kejayaan sesebuah organisasi (termasuk organisasi perniagaan dan orang awam). Berikut adalah 7 Malcolm Baldrige Kriteria: Pertama adalah KEPIMPINAN Kriteria ini ingin melihat bagaimana pemimpin boleh menunjukkan keupayaan mereka: seperti bagaimana untuk menetapkan visi dan matlamat organisasi, maka berkomunikasi kepada setiap ahli. Adakah pemimpin-pemimpin anda mempunyai kemahiran untuk mengurus dan memberi inspirasi kepada orang-orangnya untuk mencapai kecemerlangan prestasi. Kedua-duanya adalah PERANCANGAN STRATEGIK Kriteria ini ingin melihat bagaimana proses merumuskan strategi yang dibentangkan dalam persekitaran pejabat anda. Sama ada atau mengandungi kandungan strategi telah untuk bertindak balas dengan dinamik persekitaran perniagaan yang sentiasa berubah? Strategi Apa yang sedang digubal atau ditakrifkan oleh syarikat semasa anda? Adakah semua pekerja tahu apa strategi peta? Ketiga ialah FOKUS PELANGGAN Dalam kriteria ini, anda mahu melihat, sama ada produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh organisasi anda adalah baik dan memuaskan? Atau hanya kualiti acuh tak acuh? Adakah produk atau perkhidmatan yang disebarkan oleh pejabat anda sentiasa inovatif dan uptodate? dan membuat pengguna boleh berpuas hati? Atau selainnya tidak berpuas hati kerana kualiti biasa-biasa? Keempat adalah Pengukuran PRESTASI Adakah pemimpin sudah mempunyai petunjuk prestasi utama (KPI), yang jelas dan boleh diukur? Dan ia sentiasa penunjuk utama dalam penilaian berkala untuk melihat kemajuan dan mengambil tindakan pembetulan (jika sasaran terlepas)? Pengurusan prestasi dengan penunjuk yang jelas adalah satu tanda kemunculan budaya berasaskan prestasi dalam organisasi yang kukuh. Kelima TUMPUAN RAKYAT Itulah berapa banyak perhatian dan komitmen organisasi anda terhadap pembangunan sumber manusia yang berkualiti? Kriteria ini, salah satu yang anda mahu melihat, sama ada organisasi telah menyediakan skim ganjaran yang jelas? Adakah pembawa dilihat atau pembawa perancangan laluan yang jelas? Tumpuan dasar orang adalah faktor penting untuk mendapatkan penilaian kewujudannya Keenam adalah PROSES PENGURUSAN Kriteria ini adalah untuk mengukur bagaimana organisasi anda untuk mereka bentuk dan menguruskan proses kerja utama? Adakah apa-apa sudah dalam proses reka bentuk aliran cekap? Atau ada masih banyak proses kerja adalah terlalu birokratik, tidak diselaraskan dengan baik antara satu sama lain, dan ia menimbulkan banyak "persaingan" di kalangan unit kerja jabatan atau berbeza kerana proses bertindih dan berlebihan berlaku?

Ketujuh adalah RESULT Kriteria ini mahu melihat bagaimana hasil akhir prestasi organisasi: adalah lebih berdaya saing, lebih berkesan, dan prestasi cemerlang semua aspek organisasi? Tidak dapat dielakkan bahawa kriteria ini menjadi matlamat utama setiap organisasi, ia adalah seperti senjata utama yang akan menentukan kejayaan atau kegagalan sesebuah organisasi. Hasilnya ialah pencapaian dan penanda aras untuk menentukan strategi. 7 kriteria adalah dijangka untuk membantu organisasi yang ingin membuat proses transformasi ke arah yang lebih tinggi. Iaitu, 7 kriteria di atas boleh digunakan sebagai peta untuk merumuskan pelan tindakan. Oleh itu, nyatakan apa yang anda akan buat untuk organisasi anda. Mei 7 kriteria di atas boleh segera menubuhkan pelan (pelan tindakan beliau) dan apa tentang pelaksanaannya.

Ishikawa 11 Tempat Cahaya Pujian Carlos Conejo, CSSBB Seminar Prestasi Puncak - www.peakperformanceseminars.net Kaoru Ishikawa - (1915-1989) adalah seorang profesor universiti Jepun dan pengurusan kualiti berpengaruh inovator yang terbaik dikenali di Amerika Utara untuk Ishikawa atau rajah sebab dan kesan (juga dikenali sebagai gambar rajah tulang ikan) yang digunakan dalam analisis proses perindustrian. . Falsafah pengurusan kualiti menyeluruh Kaoru Ishikawa boleh diringkaskan oleh mata 11: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Kualiti bermula dan berakhir dengan pendidikan. Langkah pertama dalam kualiti adalah untuk mengetahui keperluan pelanggan. Keadaan yang ideal kawalan kualiti adalah apabila pemeriksaan kualiti tidak lagi perlu. Buang punca, bukan gejala. Kawalan kualiti adalah tanggungjawab semua pekerja dan semua bahagian. tidak mengelirukan cara dengan objektif. Letakkan high pertama dan menetapkan tempat anda kepada matlamat jangka panjang. Pemasaran adalah pintu masuk dan keluar kualiti. Pengurusan atasan tidak mesti menunjukkan kemarahan apabila fakta dibentangkan kepada orang bawahan. 10. Sembilan puluh lima peratus masalah dalam syarikat boleh diselesaikan oleh tujuh alat kualiti. 11. Data tanpa maklumat penyebaran data palsu.