Topik X Merancangȱ

4

Aktivitiȱ Kokurikulumȱȱ

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir kursus ini, anda seharusnya dapat: 1. Menyatakan dengan tepat matlamat dan pelaksanaan aktiviti kokurikulum; 2. Menerangkan pembahagian unit-unit kokurikulum di sekolah; 3. Mengenal pasti peruntukan masa yang sesuai untuk kegiatan kokurikulum; 4. Merancang pengurusan dan dasar aktiviti kokurikulum; dan 5. Merancang aktiviti kokurikulum tahunan.

X PENGENALAN
Merancang aktiviti kokurikulum adalah tanggungjawab Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Jawatankuasa Kokurikulum di sekolah. Pada kebiasaannya, perancangan aktiviti ini akan melibatkan mingguan, bulanan, penggal atau semester dan tahunan. Perancangan yang rapi dengan memasukkan ke dalam takwim persekolahan akan membolehkan setiap aktiviti yang dirancang akan dapat disempurnakan dengan jayanya. Oleh itu, setiap perancangan aktiviti kokurikulum perlulah diteliti secara bersama dan juga perlu mengambil kira acara atau event lain yang melibatkan pengurusan dan pentadbiran sekolah.

Dasar pengurusan sekolah. antaranya ialah: (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (i) Jumlah hari persekolahan dalam satu tahun. Kemudahan peralatan. Membina dan meningkatkan bakat yang ada. Mewujudkan sekolah berwatak. Jumlah pelajar yang terlibat. . Cuti umum peringkat negeri dan kebangsaan.2) bertarikh 28hb Disember 1967.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 45 Ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian oleh Jawatankuasa Kokurikulum semasa merancang aktiviti kokurikulum. dan Lain-lain perkara yang akan membantu perjalanan aktiviti kokurikulum dengan baik dan sempurna. Bilangan unit kegiatan kokurikulum yang ada di sekolah seperti unit berunifom. Menyeimbangkan perkembangan JERI. 4. Membina hubungan dua hala antara masyarakat dan sekolah. Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan menggembirakan.2 PELAKSANAAN Pelaksanaan aktiviti kokurikulum di sekolah adalah berasaskan beberapa pengertian dan interpretasi perundangan seperti berikut: (a) Kokurikulum adalah suatu „kegiatan kumpulan‰ Rujuk Warta Kerajaan no 5652 Jilid 11/Bil 27 (Tambahan No. kelab dan persatuan. Mengukuhkan pergaulan dan perhubungan antara murid. (Peraturan Kursus Pengajian Sekolah 1956). Jumlah guru dan kepakaran serta kemahiran yang sedia ada. Kemudahan infrastruktur. serta sukan dan permainan. 4.1 (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) MATLAMAT AKTIVITI KOKURIKULUM Berikut adalah antara matlamat aktiviti kokurikulum: Menyemai kesedaran terhadap kepercayaan kepada Tuhan.

Penyertaan dalam persatuan dan kelab. Dewan Bahasa dan Pustaka (1992) halaman 11.U.(A) 531/97 Kandungan kegiatan kokurikulum di sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan meliputi elemen berikut: (i) (ii) Penyertaan dalam sukan dan permainan. (c) (d) (e) (f) (iii) Penyertaan dalam badan unit berunifom. Dewan Bahasa dan Pustaka (1984) halaman 269. 41) Perundangan P.U. mengukuhkan dan mengamalkan pengetahuan.(A) 196 bertarikh 21 Mei 1998. Rujuk Buku Penerangan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah. Rujuk Subperaturan 3(1) dalam peraturan-peraturan (kurikulum kebangsaan) 1997 yang diterbitkan sebagai P. kemahiran dan nilai yang dipelajari di bilik darjah. mengukuhkan dan mengamalkan pengetahuan. setia aktiviti gerak kerja kokurikulum yang dirancang perlulah berkaitan dan ada kesinambungan daripada eleman pembelajaran di dalam bilik darjah. Rujuk Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran. Rujuk Subperaturan 3(3) dalam Peraturan-peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997 yang diterbitkan sebagai P. Kokurikulum adalah bidang pengajian luar bilik darjah atau yang tidak formal. Kokurikulum adalah sebahagian daripada kurikulum kebangsaan. kemahiran dan nilai-nilai yang telah dipelajari di dalam bilik darjah. Rujuk Peraturan 2 dalam Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997 seperti dalam Warta Kerajaan Jilid 42/No. Gerak kerja ini merupakan lanjutan daripada proses pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah.(A) 531/97.11 (Tambahan No. Oleh itu. dan (iv) Penyertaan dalam kegiatan-kegiatan lain sepertimana yang ditentukan oleh Menteri. . Kokurikulum merupakan satu saluran pembelajaran yang berasaskan gerak kerja.46 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM (b) „Kegiatan Kokurikulum‰ ertinya apa-apa kegiatan yang dirancang lanjutan daripada proses pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah yang memberikan murid-murid peluang untuk menambahkan.U. Ini secara tidak langsung akan dapat memberikan impak positif kepada setiap pelajar untuk menambah.

41) Perundangan (A) P. 4. (ii) (iii) Sukan dan permainan.11 (Tambahan No. iaitu unit berunifom. Rajah 4. Rujuk Pearturan 4 dalam Peraturan-P 196 bertreraturan Pendidikan (Persatuan Sekolah) 1998 yang diterbitkan sebagai Warta Kerajaan Jilid 42/No.3 PEMBAHAGIAN UNIT KOKURIKULUM DI SEKOLAH Pada dasarnya unit-unit kokurikulum di sekolah boleh dibahagikan kepada tiga kelompok utama. kelab dan persatuan. Seperti yang dijelaskan melalui perundangan bahawa kehadiran setiap pelajar dan guru dalam aktiviti adalah wajib dan perlu direkodkan.1: Komponen atau bidang gerak kerja kokurikulum .U (A) 196 bertarikh 21hb Mei 1998. Setiap unit ini memerlukan perancangan yang rapi dan susunan jadual aktiviti agar tidak berlaku pertembungan antara satu aktiviti dengan satu aktiviti yang lain. dan sukan dan permainan (sila rujuk Rajah 4.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 47 (g) Kegiatan-kegiatan kokurikulum di sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan meliputi kegiatan dalam persatuan yang ditubuhkan di sekolah daripada kategori berikut: (i) Mata pelajaran yang dajar di sekolah sebagaimana yang dinyatakan dalam Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997.1). Hobi dan rekreasi. dan (v) Apa-apa persatuan lain yang diluluskan oleh pendaftar. (iv) Badan berunifom.

11/Bil.1 dan 4. 1.3 & 6 4&5 Sastera SRT Perdagangan Sains Pertanian Teknik Aliran Peruntukan Masa 180 minit seminggu 180 minit seminggu 180 minit seminggu 180 minit seminggu 140 minit seminggu 140 minit seminggu 100 minit seminggu (b) Sekolah Rendah Jadual 4.2.48 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM Rajah 4.4 PERUNTUKAN MASA KEGIATAN KOKURIKULUM Jadual 4. 5652 Jil.2: Contoh aktiviti kokurikulum 4.2 menunjukkan beberapa contoh aktiviti kokurikulum.27 bertarikh 28 Disember 1967 bagi sekolah menengah dan rendah.1: Contoh Peruntukan Masa Aktiviti Kokurikulum di Sekolah Menengah Tingkatan Peralihan.2 menyatakan peruntukan masa untuk kegiatan kokurikulum seperti dalam Warta Kerajaan No. (a) Sekolah Menengah Jadual 4. (a) Aktiviti perkhemahan (b) Aktiviti turun tali (absiling) Rajah 4.2: Contoh Peruntukan Masa Aktiviti Kokurikulum di Sekolah Rendah Tahun 3 dan 4 5 dan 6 Peruntukan Masa 60 minit seminggu 120 minit seminggu .

(a) (b) (c) Senarai aktiviti kokurikulum pasukan beruniform Senarai Guru Penasihat Pasukan Beruniform Penyelaras: Jadual 4.5 menyatakan contoh perancangan pengurusan aktiviti kokurikulum bagi badan beruniform. kelab dan persatuan serta sukan dan permainan. 4.5 MERANCANG PENGURUSAN AKTIVITI KOKURIKULUM Jadual 4.3.3: Contoh Perancangan Pengurusan Aktiviti Kokurikulum bagi Pasukan Beruniform Unit Beruniform Pengakap Pandu Puteri BSMM / Pancaragam St John Ambulance Puteri Islam Kadet Polis Kadet Remaja Sekolah Kadet Bomba Briged Putera Briged Puteri Guru Pagi Guru Petang Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua Ketua : Ketua : Ketua : Ketua .TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 49 4.4 dan 4.

PRS) Kelab Seni Tarian.4: Contoh Perancangan Pengurusan Aktiviti Kokurikulum bagi Kelab dan Persatuan No.50 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM (a) (b) Senarai Guru Penasihat Kelab dan Persatuan Penyelaras: Jadual 4. Drama dan Muzik Kelab Rukunegara Kelab Pusat Sumber Kelab SPBT Kelab Koperasi Sekolah Kelab Michaelean . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Kelab dan Persatuan Persatuan Bahasa Melayu Persatuan Bahasa Inggeris Persatuan Bahasa Cina Persatuan Matematik dan Sains Persatuan Geografi/Sejarah Kelab Pengguna Persatuan (PERPIS) Pelajar Islam Guru Pagi Guru Petang Pemantau Persatuan Pelajar Kristian Persatuan Pendidikan Seni Visual Kelab Bestari Kelab Pencegah Jenayah Kelab LEO Kelab Interact Kelab Pencinta Alam Bimbingan dan Kaunseling (PROSTAR.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sukan dan Permainan Bola Sepak Bola Keranjang Bola Baling Bola Jaring Bola Tampar Softbol Boling Tenis Ping Pong Renang Hoki Catur Karate Do Badminton Seni Silat Sepak Takraw Guru-guru Penasihat Ketua : Ketua : Ketua: Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Ketua : Pemantau 4. pihak sekolah juga boleh merancang dasar pelaksanaan kokurikulum. . Antara dasar yang boleh dipraktikan ialah: (a) Tenaga Pengajar (i) Guru-guru yang mengendalikan kegiatan atau aktiviti kokurikulum dikenali sebagai Guru Penasihat dan akan dilantik secara bertulis.5: Contoh Perancangan Pengurusan Aktiviti Kokurikulum bagi Sukan dan Permainan No.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 51 (a) (b) Guru Penasihat Sukan dan Permainan Penyelaras: Jadual 4.6 MERANCANG DASAR AKTIVITI KOKURIKULUM Untuk mmemastikan pelaksanaan setiap aktiviti kokurikulum berjalan dengan baik. Dasar ini perlulah berasaskan perundangan dan prosedur lain yang bersangkutan dengan pengurusan sekolah.

Melantik jawatankuasa. (iii) Setiap murid diwajibkan hadir pada setiap kali kegiatan dijalankan berdasarkan jadual yang telah diberikan. Menggubal perlembagaan persatuan/kelab. Kelab/persatuan. perancangan strategik pelan tindakan terhadap aktiviti yang dinasihati. dan Sukan/permainan. Merekod kehadiran murid. Semua murid diberikan kebebasan untuk memilih kegiatan yang ingin disertai berdasarkan pilihan-pilihan yang ditawarkan oleh sekolah. terdapat dua waktu diperuntukkan untuk perhimpunan khas Pasukan Unit Beruniform. (iv) Murid-murid yang telah mendapat bantuan pakaian seragam perlu kekal dalam unit beruniform dan memakainya pada setiap hari Rabu. (iii) Semua guru yang terlibat dengan kegiatan kokurikulum perlu menyempurnakan tugasan berikut: Ć Ć Ć Ć Ć Ć Membuat analisis SWOT. Kelab/persatuan. . (v) Setiap hari Rabu.. (b) Penyertaan Murid (i) Semua murid diwajibkan menyertai setiap satu kegiatan bagi ketigatiga bidang berikut: Ć Ć Ć (ii) Unit Beruniform.52 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM (ii) Semua guru akan melibatkan diri dalam tiga bidang aktiviti kokurikulum: Ć Ć Ć Unit beruniform. Membuat penilaian kokum 10%. Setiap murid akan diberikan sekurang-kurangnya satu pilihan utama mereka. dan Mengisi borang maklumbalas selepas sesuatu pertandingan/ penyertaan dalam tempoh masa seminggu. dan Sukan/permainan.

(iii) Kegiatan kokurikulum akan dibatalkan atas sebab-sebab berikut. Acara rasmi yang berlangsung di sekolah. (c) Penjadualan Aktiviti (i) (ii) Perjumpaan bagi unit beruniform dan kelab/persatuan akan diadakan di sekolah pada hari Sabtu. Pihak sekolah boleh merancang aktiviti mengikut budi bicara dan masa yang sesuai. dan Atas arahan Pengetua / PPD / JPN/ KPM. Semua murid perlu memakai pakaian seragam unit beruniform masing-masing untuk aktiviti pada hari Rabu. (iv) Setiap hari Rabu. (viii) Keputusan pencapaian Kokurikulum akan dicatatkan pada slip keputusan akademik pada akhir tahun. Ć Ć Ć Ć Cuaca (hujan lebat atau ribut petir). (vii) Murid yang bermasalah disiplin serius tidak akan dibenarkan untuk mewakili sekolah dalam sebarang pertandingan atau aktiviti / sukan / kokum.30 pagi hingga 12.6.30 pagi 10.00 pagi 10.00 hingga 10. dua waktu akan diperuntukkan untuk perhimpunan dan aktiviti khas untuk pasukan unit beruniform. .00 hingga 10. Jadual 4.6: Contoh Penjadualan Aktiviti Aktiviti Kokurikulum Unit Beruniform Rehat Kelab dan Persatuan Sukan dan Permainan Masa 8.00 tgh Budi bicara pihak sekolah Catatan: Penjadualan ini hanya contoh sahaja.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 53 (vi) Murid-murid yang mempunyai kemahiran/ kebolehan tertentu amat digalakkan menyertai kelab/persatuan yang berkaitan. Masa perjumpaan dinyatakan di dalam Jadual 4. Masalah Wabak Penyakit & Keselamatan.

00 Sijil dan RM 100.7.7: Contoh Penghargaan Pertandingan Peringkat Johan Pencapaian & Hadiah Naib Johan Sijil dan RM 15 Sijil dan RM 30.00 Tempat Ke-3 Sijil dan RM 10 Sijil dan RM 20.11.sehari. (iii) Setiap murid akan diberikan berikut: Ć Peringkat daerah Ć Peringkat negeri Ć Peringkat kebangsaan Ć Peringkat antarabangsa (e) Penghargaan (i) Pihak sekolah juga boleh memberikan pelbagai bentuk penghargaan kepada murid yang mengharumkan nama sekolah melalui pertandingan seperti yang dinyatakan di dalam Jadual 4.sekaligus.00 .00 Sijil dan RM 50.8.sekaligus. dan RM ------.00 Daerah Negeri Kebangsaan Antarabangsa Sijil dan RM 20. RM ------. elaun makan/ wang saku seperti RM -----. dan Penyertaan yang aktif.00 Sijil dan RM 80. Jadual 4.10 dan 4.00 Sijil dan RM 60.00 Sijil dan RM 150. Pertandingan dalaman. Kelengkapan yang sempurna.00 Sijil dan RM 200.54 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM (d) Penyertaan Kegiatan Di Luar Sekolah (i) Penyertaan pasukan sekolah dalam mana-mana kegiatan di peringkat Daerah dan Negeri adalah bergantung kepada prestasi persiapan dan kesediaan sesebuah pasukan.9. RM -----. 4. (ii) Pihak sekolah akan berusaha untuk mencungkil dan memperkembangkan bakat murid ke tahap yang lebih tinggi melalui: Ć Ć Ć Ć Latihan yang bersistematik. 4. 4.sekaligus.00 Sijil dan RM 300.

Piala dan RM 100.00 Murid Perempuan Terbaik Sijil.00 RM Sijil dan RM 300. Piala dan RM 100.00 (iv) Anugerah Pecah Rekod Dalam Sukan Tahunan Sekolah Jadual 4.00 . Piala dan RM 100. Jadual 4.11: Contoh Anugerah Papan Kenyataan Terbaik Johan Sijil dan RM 150. Jadual 4.00 Sijil. Piala dan RM 100.00 Sijil dan RM 300.00 setiap peserta (v) Anugerah papan kenyataan terbaik.8: Contoh Bentuk Penghargaan yang Sesuai Peringkat Negeri Kebangsaan Antarabangsa Hadiah Sijil (jika tidak disediakan oleh penganjur) Sijil (jika tidak disediakan oleh penganjur) Sijil (jika tidak disediakan oleh penganjur) (iii) Anugerah pencapaian terbaik keseluruhan untuk kategori seperti di dalam Jadual 4.10: Contoh Anugerah Pecah Rekod Sukan Tahunan Sekolah Acara Perseorangan Berpasukan Hadiah Sijil dan RM 30.00 Naib Johan Sijil dan RM 100.00 Sijil . Piala dan RM 100.00 Sijil .00 Pasukan Terbaik Sijil dan 300.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 55 (ii) Atau lain-lain cara dan bentuk penghargaan yang sesuai.00 Sijil. Piala dan RM 100. Jadual 4.9.00 Sijil dan RM 20.9: Contoh Anugerah Pencapaian Terbaik Bahagian Sukan Permainan Kelab Persatuan Unit Beruniform Murid Lelaki Terbaik Sijil .

Pasukan Sekolah 3. Pertandingan Persahabatan 5. Bilangan aktiviti/Lat 2. Pertandingan antara rumah * * * ** ** ** ** 4. Program / Aktiviti lain 50 75 85 95 4 4 8 15 50 75 85 95 0 ** ** ** .56 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM 4. Pertandingan MSSD 6.12 menerangkan bagaimana merancang aktiviti kokurikulum secara tahunan. Bilangan aktiviti/Lat 2. Program/ Aktiviti lain 1. Pencapaian : (daerah*/Neg* */Keb***) Ć Olahraga Ć Bola Sepak Ć Bola Jaring Meningkatkan pencapaian Kelab dan Persatuan 1. Pertandingan Pkt.7 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM TAHUNAN Jadual 4. 4. KPI 1. Minggu Kelab / Persatuan 7. % Kehadiran Pelajar 3. Pert. Latihan Berkala 2. Lat. Latihan Berkala 2. Karnival Persatuan 6. Lat. antara Kelab / Pers.12: Contoh Jadual Pengurusan Kokurikulum Bidang Pengurusan Kokurikulum Objektif Meningkatkan pencapaian Sukan dan Permainan. Daerah 5. Pasukan Sekolah 3. % Kehadiran Pelajar 3. Jadual 4. Pencapaian: (daerah*/ Neg**/ Keb***) Ć Pgeo & Alam Sekitar Ć P Sejarah & Rukun Negara Ć Kelab Kebudaya an 09 4 10 4 11 8 12 15 Strategi (Inisiatif) 1.

Konting ensiȱ Perancang anȱdanȱ perkemba nganȱ Kokoȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱdanȱ latihanȱ mentalȱ Catatanȱ 1ȱ setiausahaȱ KOKOȱ JanȱȬȱJulȱ ȱȱ 70%ȱ ȱȱ 2ȱ Ketuaȱ Guruȱ Penasihatȱ JanȱȬȱJulȱ ȱȱ ȱȱ ȱȱ 3ȱ Setiausah aȱsukanȱ ȱȱ 9ȱAprilȱ ȱȱ RMȱ xxxȱ Ahliȱ Kelabȱ Latihanȱ fizikalȱ ȱȱ .13 pula menerangkan kokurikulum tahunan. Program / Aktiviti lain 50 75 85 95 * *** ** ** ** *** *** *** Jadual 4.13: Contoh Penjadualan Program Kokurikulum Tahunan Bilȱ PelanȱTaktikalȱ (PT)ȱ Mesyuaratȱ Jawatankuasaȱ Kokurikulumȱ Bil.ȱ1ȱhinggaȱ5ȱ Aktivitiȱ mingguanȱUnitȱ Beruniform. Perkemahan Bersepadu 7. contoh penjadualan program aktiviti Jadual 4. Perkhemahan unit 6. Bilangan aktiviti/Lat 2.TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 57 Meningkatkan pencapaian Pasukan Unifom 1. Daerah 5. Latihan Berkala 2. Pencapaian: (daerah*/ Neg**/ Keb***) Ć KRS Ć Pengakap Ć Kadet Polis Ć Kadet Bomba Ć Pertahanan awam 4 4 8 15 1. Lat. Pasukan Sekolah 3. % Kehadiran Pelajar 3.ȱȱȱ kelabȱ/ȱ persatuanȱdanȱȱ Sukanȱ/ȱ Permainanȱ MerentasȱDesaȱ Peringkatȱ Sekolahȱȱ Tindakanȱ /ȱTJȱ Masaȱ/ȱ Tempohȱ Kosȱ RMȱ KPIȱ Bilȱ Aktivitiȱ %ȱ 4ȱkaliȱ ȱȱ Bilȱ Aktivitiȱ 16ȱkaliȱ 16ȱkaliȱ 15ȱkaliȱ BilȱPeserta Semuaȱ pelajarȱ Outputȱ P. Pertandingan antara unit 4. Pertandingan Pkt.

58 X TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM 4ȱ Sukantaraȱ Setiausah aȱsukanȱ ȱȱ Aprilȱ RMȱ xxxȱ Bilȱacaraȱ Semuaȱ pelajarȱ ȱȱ Bilȱpelajarȱ mengikutȱ rumahȱ Pengerusiȱ N/ȱ Pengerusiȱ Setiausaha Bendahariȱ AJKȱ Emasȱ Perakȱ Gangsaȱ Emasȱ Perakȱ Gangsaȱ Latihanȱ fizikalȱ Olahragaȱ Tahunanȱ 2011ȱ ȱȱ 12ȱorangȱ mewakiliȱ sekolahȱkeȱ MSSMȱ 5ȱ Kejohananȱ Olahragaȱ Sekolahȱȱ Kursusȱ Pengurusanȱ Kelabȱ&ȱ Persatuanȱ/ȱ Unitȱ beruniform/ȱ Sukanȱ permainanȱȱ Pertandinganȱ Bolaȱsepakȱdanȱ BolaȱJaringȱ antaraȱrumahȱ sukanȱ Gotongȱroyongȱ /Pertandinganȱ kecerianȱtamanȱ (ȱBadanȱ Beruniformȱ)ȱ Pertandinganȱ BolaȱKeranjangȱ &ȱSepakȱ Takrawȱ Pertandinganȱ woodbalȱ terbukaȱ Pertandinganȱ BolaȱBalingȱ antaraȱrumahȱ sukanȱ Perkhemahanȱ Bersepaduȱ Unitȱ Beruniformȱȱ Setiausah aȱsukanȱ ȱȱ 24ȱAprilȱ RMȱ xxxȱ 6ȱ setiausahaȱ KOKOȱ/ȱȱ Guruȱ Penasihatȱ Macȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ Kursusȱ Dalamanȱ Olehȱ Guruȱ Penasihatȱ ȱȱ 7ȱ Guruȱ Penasihatȱ permaina nȱ Guruȱ Penasihatȱȱ Badanȱ Berunifor mȱ Guruȱ Penasihatȱ permaina nȱ Guruȱ Penasihatȱ permaina nȱ Guruȱ Penasihatȱ permaina nȱ ȱȱ setiausahaȱ KOKOȱ/ȱȱ Guruȱ Penasihatȱ ȱȱ Macȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ Wakilȱ rumahȱ 10ȱ orangȱ bakatȱ baruȱ Latihanȱ fizikalȱ ȱȱ 8ȱ 21ȱFebȱ–ȱ 26ȱJulȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ RMȱ xxxȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ Wakilȱ persatuanȱ ȱȱ Kreatifȱ danȱ inovatifȱ ȱȱ 9ȱ Junȱ tertutupȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱ ȱ 10ȱ Junȱ tertutupȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱ ȱ 11ȱ ȱȱ Junȱ Wakilȱ rumahȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱ ȱ ȱ 12ȱ 24Ȭ26ȱ Junȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ 15ȱxȱ8ȱunitȱ uniformȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱdanȱ mentalȱ ȱ .

TOPIK 4 MERANCANG AKTIVITI KOKURIKULUM W 59 13ȱ Hariȱȱ Anugerahȱ Kecemerlanganȱ Kokurikulumȱ Hariȱ Keusahawananȱ /ȱkantin/ȱHariȱ kokurikulumȱ Pertandinganȱ Permainanȱ Dalamanȱȱ 14ȱ 15ȱ setiausahaȱ KOKOȱ/ȱȱ Guruȱ Penasihatȱ ȱȱ Guruȱ Penasihatȱ kelabȱ usahawanȱ Guruȱ Penasihatȱ kelabȱ permaina nȱ ȱȱ Oktoberȱ RMȱ xxxȱ ȱȱ Pelajarȱ cemerlangȱ ȱȱ ȱȱ ȱȱ ȱȱ Oktoberȱ RMȱ xxxȱ Wakilȱ persatuanȱ ȱȱ ȱȱ ȱȱ Oktoberȱ RMȱ xxxȱ Tertutupȱ ȱȱ Latihanȱ fizikalȱdanȱ mentalȱ ȱ Catatan: Ini adalah contoh. Pihak sekolah boleh melaksanakan aktiviti dan membina jadual berdasarkan keperluan sekolah sendiri. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful