PROSEDUR MENULIS SURAT RASMI

JENIS SURAT RASMI YANG BIASA DI PERINGKAT SEKOLAH • • • • SURAT PANGGILAN MESYUARAT SURAT PEMBERITAHUAN SURAT MEMOHON SUMBANGAN SURAT PERLANTIKAN .

2. 8. Kepala Surat Nama dan Alamat Penerima Nombor Rujukan Tarikh Untuk Perhatian Perkataan Menghadap Surat Perkara atau Tajuk Surat Pemerengganan Penutupan Surat Tandatangan dan Nama Pengirim . 10. 6. 7. 3. 5.CARA MENYEDIAKAN SURAT RASMI 1. 9. 4.

jarak langkau dua . Nombor telefon dan fax Garisan panjang melintang.1. Kepala Surat Lambang Kerajaan Malaysia diletakkan di sebelah kiri alamat pengirim.

34010 Taiping.Perak. 33000 Kuala Kangsar. . Nama dan alamat penerima ditulis dengan langkau dua di bawah garis lintang (Penerima) (Ketua Penerima) Pada hujung baris diletakkan tanda koma ( . ) Sekiranya surat tersebut dikirimkan melalui ketua penerima . Pejabat Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar. SJK(T) Ulu Sepetang. Melalui dan salinan: Pegawai Pendidikan Daerah.hendaklah ditulis “ Melalui dan salinan:”. PERAK DARUL RIDZUAN. 2 langkau Guru Besar. Nama dan Alamat Penerima Gelaran dan pangkat.2. Jaraknya ialah langkau dua di bawah alamat penerima.

3. PERAK DARUL RIDZUAN. 34010 Taiping. langkau satu di bawah garis lintang Nombor rujukan penerima ditulis di sebelah atas dan diikuti dengan nombor rujukan pengirim di bawahnya. . SJK(T) Ulu Sepetang. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Nombor rujukan surat ditulis di sudut kanan. Nombor Rujukan Guru Besar.

PERAK DARUL RIDZUAN. .nama bulan dieja penuh dengan huruf besar atau kecil dan tahun ditulis penuh dengan angka. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Tarikh hendaklah ditulis di sebelah kanan muka surat pada baris yang sama dengan baris akhir alamat penerima.4. SJK(T) Ulu Sepetang. 34010 Taiping. Hari bulan ditulis dalam bentuk angka. Tarikh Guru Besar.

p. Untuk Perhatian Guru Besar. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: (u. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Untuk perhatian ditulis dalam kurungan. (Untuk perhatian: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah) atau (u.5. PERAK DARUL RIDZUAN. SJK(T) Ulu Sepetang. 34010 Taiping.p. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) . Boleh ditulis dengan frasa penuh atau dalam bentuk akronim.

SJK(T) Ulu Sepetang. (u. pangkat. Perkataan Menghadap Surat Guru Besar.p. . Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Panggilan yang sesuai dengan darjat. gelaran dan jantina penerima. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. PERAK DARUL RIDZUAN. 34010 Taiping.6.

PERAK DARUL RIDZUAN.ringkas dan padat serta dapat membayangkan kandungan surat. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Tepat. Perkara atau Tajuk Surat Guru Besar. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. . SJK(T) Ulu Sepetang. 34010 Taiping.7. (u.p.

Pemerengganan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Perenggan pertama tidak dinomborkan dengan nombor “1” Perenggan kedua dan seterusnya dinomborkan dengan angka dan noktah Jarak antara satu perenggan dengan perenggan yang lain ialah langkau dua .6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru.8. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.45 pagi hingga 3.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. 2. Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG).

.9. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod.tepat dan sesuai dengan tujuan atau hasrat surat tersebut dan tiada nombor. Penutupan Surat 3. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Ringkas.

1 Penanda Antisipasi Penanda Penamat Cogan Kata Penanda Akuan atau Rujukan Diri Contoh Penanda Antisipasi : Kerjasama tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 1.2 Contoh Penanda Penamat: Sekian terima kasih. 1. 1. .4 Contoh Penanda Akuan atau Rujukan Diri: Saya yang menurut perintah.Penutupan surat rasmi terdapat tiga penanda wacana dan cogan kata iaitu: a. c. d. b. 1.3 Contoh Cogan Kata: Ditulis dengan huruf besar dalam kata petik (“ ”) “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”.

Tandatangan dan Nama Pengirim  Tandatangan diturunkan di bawah Penanda Akuan. .  Di bawah tandatangan ditulis nama penuh pengirim dengan huruf besar dan diletakkan dalam kurungan . Di bawahnya ditulis nama jawatan dan perkataan “bagi pihak” ketua jabatan jika berkaitan.10.

3. 75902 Melaka. 70990 Seremban. 2.11. Jalan Bukit Beruang. Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan. . Semua Ketua Sektor. Pengarah Pendidikan Perak. Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan.k. Salinan Kepada Jika salinan surat untuk edaran dalaman dan jabatan yang sama .. Pengarah Pendidikan Melaka. Jabatan Pendidikan Melaka. s.Negeri Sembilan. Jika salinan surat untuk dihantar kepada pihak lain di luar jabatan hendaklah ditulis nama penerima dan beralamat penuh. : 1. : 1.nama penerima tidak perlu dituliskan alamat penuh. 2. Jalan Dato’ Hamzah.k. Timbalan Pengarah Pendidikan Perak. s.

SJK(T) Ulu Sepetang. 2 Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG). 34010 Taiping.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.Guru Besar. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. Rujukan Kami: Rujukan Tuan: Tarikh : (u.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. . : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. PERAK DARUL RIDZUAN.45 pagi hingga 3. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.p.

Sekian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful