P. 1
Prosedur Menulis Surat Rasmi

Prosedur Menulis Surat Rasmi

|Views: 3|Likes:
Dipublikasikan oleh Vinisha Nisha
pengurusan gerko
pengurusan gerko

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Vinisha Nisha on Jul 20, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2015

pdf

text

original

PROSEDUR MENULIS SURAT RASMI

JENIS SURAT RASMI YANG BIASA DI PERINGKAT SEKOLAH • • • • SURAT PANGGILAN MESYUARAT SURAT PEMBERITAHUAN SURAT MEMOHON SUMBANGAN SURAT PERLANTIKAN .

10. Kepala Surat Nama dan Alamat Penerima Nombor Rujukan Tarikh Untuk Perhatian Perkataan Menghadap Surat Perkara atau Tajuk Surat Pemerengganan Penutupan Surat Tandatangan dan Nama Pengirim . 5. 8.CARA MENYEDIAKAN SURAT RASMI 1. 9. 4. 3. 7. 6. 2.

Kepala Surat Lambang Kerajaan Malaysia diletakkan di sebelah kiri alamat pengirim.1. jarak langkau dua . Nombor telefon dan fax Garisan panjang melintang.

Perak. ) Sekiranya surat tersebut dikirimkan melalui ketua penerima . 33000 Kuala Kangsar. SJK(T) Ulu Sepetang. Nama dan Alamat Penerima Gelaran dan pangkat.hendaklah ditulis “ Melalui dan salinan:”.2. . Jaraknya ialah langkau dua di bawah alamat penerima. Nama dan alamat penerima ditulis dengan langkau dua di bawah garis lintang (Penerima) (Ketua Penerima) Pada hujung baris diletakkan tanda koma ( . 34010 Taiping. PERAK DARUL RIDZUAN. Melalui dan salinan: Pegawai Pendidikan Daerah. 2 langkau Guru Besar. Pejabat Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar.

34010 Taiping. . SJK(T) Ulu Sepetang. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Nombor rujukan surat ditulis di sudut kanan. PERAK DARUL RIDZUAN. langkau satu di bawah garis lintang Nombor rujukan penerima ditulis di sebelah atas dan diikuti dengan nombor rujukan pengirim di bawahnya. Nombor Rujukan Guru Besar.3.

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Tarikh hendaklah ditulis di sebelah kanan muka surat pada baris yang sama dengan baris akhir alamat penerima. PERAK DARUL RIDZUAN. Hari bulan ditulis dalam bentuk angka. SJK(T) Ulu Sepetang. . 34010 Taiping.nama bulan dieja penuh dengan huruf besar atau kecil dan tahun ditulis penuh dengan angka.4. Tarikh Guru Besar.

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: (u.5. PERAK DARUL RIDZUAN. (Untuk perhatian: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah) atau (u. 34010 Taiping.p. Boleh ditulis dengan frasa penuh atau dalam bentuk akronim. Untuk Perhatian Guru Besar. SJK(T) Ulu Sepetang.p. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Untuk perhatian ditulis dalam kurungan. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) .

gelaran dan jantina penerima. pangkat. PERAK DARUL RIDZUAN. 34010 Taiping. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Panggilan yang sesuai dengan darjat. . Perkataan Menghadap Surat Guru Besar. (u. SJK(T) Ulu Sepetang.p.6.

Perkara atau Tajuk Surat Guru Besar. . PERAK DARUL RIDZUAN. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan.7. (u. 34010 Taiping.ringkas dan padat serta dapat membayangkan kandungan surat.p. SJK(T) Ulu Sepetang. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Tepat.

Perenggan pertama tidak dinomborkan dengan nombor “1” Perenggan kedua dan seterusnya dinomborkan dengan angka dan noktah Jarak antara satu perenggan dengan perenggan yang lain ialah langkau dua . Pemerengganan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG). Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.45 pagi hingga 3.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod.8. 2. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru.

Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.tepat dan sesuai dengan tujuan atau hasrat surat tersebut dan tiada nombor.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Penutupan Surat 3.9. . Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Ringkas.

. 1. 1.4 Contoh Penanda Akuan atau Rujukan Diri: Saya yang menurut perintah. b. 1. c.Penutupan surat rasmi terdapat tiga penanda wacana dan cogan kata iaitu: a. d.2 Contoh Penanda Penamat: Sekian terima kasih.1 Penanda Antisipasi Penanda Penamat Cogan Kata Penanda Akuan atau Rujukan Diri Contoh Penanda Antisipasi : Kerjasama tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 1.3 Contoh Cogan Kata: Ditulis dengan huruf besar dalam kata petik (“ ”) “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”.

.10. Di bawahnya ditulis nama jawatan dan perkataan “bagi pihak” ketua jabatan jika berkaitan.  Di bawah tandatangan ditulis nama penuh pengirim dengan huruf besar dan diletakkan dalam kurungan . Tandatangan dan Nama Pengirim  Tandatangan diturunkan di bawah Penanda Akuan.

3.k. Jabatan Pendidikan Melaka. Pengarah Pendidikan Perak. Jalan Bukit Beruang. Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan. Semua Ketua Sektor. 2.k. Jalan Dato’ Hamzah. 75902 Melaka.nama penerima tidak perlu dituliskan alamat penuh. s. 70990 Seremban. s.. Salinan Kepada Jika salinan surat untuk edaran dalaman dan jabatan yang sama . : 1. : 1. . Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan.11.Negeri Sembilan. 2. Pengarah Pendidikan Melaka. Jika salinan surat untuk dihantar kepada pihak lain di luar jabatan hendaklah ditulis nama penerima dan beralamat penuh. Timbalan Pengarah Pendidikan Perak.

6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod.45 pagi hingga 3. SJK(T) Ulu Sepetang.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. Rujukan Kami: Rujukan Tuan: Tarikh : (u. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. . 34010 Taiping. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. 2 Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG).Guru Besar. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. PERAK DARUL RIDZUAN.p. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7.

Sekian .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->