P. 1
Prosedur Menulis Surat Rasmi

Prosedur Menulis Surat Rasmi

|Views: 3|Likes:
Dipublikasikan oleh Vinisha Nisha
pengurusan gerko
pengurusan gerko

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Vinisha Nisha on Jul 20, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2015

pdf

text

original

PROSEDUR MENULIS SURAT RASMI

JENIS SURAT RASMI YANG BIASA DI PERINGKAT SEKOLAH • • • • SURAT PANGGILAN MESYUARAT SURAT PEMBERITAHUAN SURAT MEMOHON SUMBANGAN SURAT PERLANTIKAN .

2. 4. 6. 3. 7. Kepala Surat Nama dan Alamat Penerima Nombor Rujukan Tarikh Untuk Perhatian Perkataan Menghadap Surat Perkara atau Tajuk Surat Pemerengganan Penutupan Surat Tandatangan dan Nama Pengirim . 8. 5. 10.CARA MENYEDIAKAN SURAT RASMI 1. 9.

Nombor telefon dan fax Garisan panjang melintang. Kepala Surat Lambang Kerajaan Malaysia diletakkan di sebelah kiri alamat pengirim.1. jarak langkau dua .

34010 Taiping. 33000 Kuala Kangsar. ) Sekiranya surat tersebut dikirimkan melalui ketua penerima . PERAK DARUL RIDZUAN. Melalui dan salinan: Pegawai Pendidikan Daerah. Nama dan Alamat Penerima Gelaran dan pangkat. Pejabat Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar. Nama dan alamat penerima ditulis dengan langkau dua di bawah garis lintang (Penerima) (Ketua Penerima) Pada hujung baris diletakkan tanda koma ( . Jaraknya ialah langkau dua di bawah alamat penerima. 2 langkau Guru Besar.2.hendaklah ditulis “ Melalui dan salinan:”.Perak. . SJK(T) Ulu Sepetang.

langkau satu di bawah garis lintang Nombor rujukan penerima ditulis di sebelah atas dan diikuti dengan nombor rujukan pengirim di bawahnya. SJK(T) Ulu Sepetang. 34010 Taiping.3. . Nombor Rujukan Guru Besar. PERAK DARUL RIDZUAN. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Nombor rujukan surat ditulis di sudut kanan.

34010 Taiping. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Tarikh hendaklah ditulis di sebelah kanan muka surat pada baris yang sama dengan baris akhir alamat penerima. . Tarikh Guru Besar. PERAK DARUL RIDZUAN. Hari bulan ditulis dalam bentuk angka.4.nama bulan dieja penuh dengan huruf besar atau kecil dan tahun ditulis penuh dengan angka. SJK(T) Ulu Sepetang.

(Untuk perhatian: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah) atau (u. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Untuk perhatian ditulis dalam kurungan. 34010 Taiping. PERAK DARUL RIDZUAN.p. SJK(T) Ulu Sepetang.5. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: (u.p. Untuk Perhatian Guru Besar. Boleh ditulis dengan frasa penuh atau dalam bentuk akronim. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) .

SJK(T) Ulu Sepetang.6. . : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Panggilan yang sesuai dengan darjat. Perkataan Menghadap Surat Guru Besar. (u.p. PERAK DARUL RIDZUAN. gelaran dan jantina penerima. 34010 Taiping. pangkat.

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Tepat.p. 34010 Taiping. PERAK DARUL RIDZUAN. SJK(T) Ulu Sepetang. (u. . Perkara atau Tajuk Surat Guru Besar. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan.7.ringkas dan padat serta dapat membayangkan kandungan surat.

6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. 2. Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG). Perenggan pertama tidak dinomborkan dengan nombor “1” Perenggan kedua dan seterusnya dinomborkan dengan angka dan noktah Jarak antara satu perenggan dengan perenggan yang lain ialah langkau dua .45 pagi hingga 3. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Pemerengganan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.8.

Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. .tepat dan sesuai dengan tujuan atau hasrat surat tersebut dan tiada nombor. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.9.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Penutupan Surat 3. Ringkas.

2 Contoh Penanda Penamat: Sekian terima kasih. b. 1. .1 Penanda Antisipasi Penanda Penamat Cogan Kata Penanda Akuan atau Rujukan Diri Contoh Penanda Antisipasi : Kerjasama tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.3 Contoh Cogan Kata: Ditulis dengan huruf besar dalam kata petik (“ ”) “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”. 1. 1. c. 1. d.Penutupan surat rasmi terdapat tiga penanda wacana dan cogan kata iaitu: a.4 Contoh Penanda Akuan atau Rujukan Diri: Saya yang menurut perintah.

Di bawahnya ditulis nama jawatan dan perkataan “bagi pihak” ketua jabatan jika berkaitan. Tandatangan dan Nama Pengirim  Tandatangan diturunkan di bawah Penanda Akuan.  Di bawah tandatangan ditulis nama penuh pengirim dengan huruf besar dan diletakkan dalam kurungan . .10.

Negeri Sembilan. 2. : 1.k. 75902 Melaka. Jalan Bukit Beruang. s. Jika salinan surat untuk dihantar kepada pihak lain di luar jabatan hendaklah ditulis nama penerima dan beralamat penuh.11.nama penerima tidak perlu dituliskan alamat penuh. 70990 Seremban. 3. Semua Ketua Sektor. Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan. Pengarah Pendidikan Melaka. s.. Jabatan Pendidikan Melaka.k. Pengarah Pendidikan Perak. Jalan Dato’ Hamzah. Timbalan Pengarah Pendidikan Perak. . 2. : 1. Salinan Kepada Jika salinan surat untuk edaran dalaman dan jabatan yang sama . Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan.

Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. 2 Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG). Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3.p.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. .Guru Besar.45 pagi hingga 3. PERAK DARUL RIDZUAN. SJK(T) Ulu Sepetang. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Rujukan Kami: Rujukan Tuan: Tarikh : (u. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. 34010 Taiping.

Sekian .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->