PROSEDUR MENULIS SURAT RASMI

JENIS SURAT RASMI YANG BIASA DI PERINGKAT SEKOLAH • • • • SURAT PANGGILAN MESYUARAT SURAT PEMBERITAHUAN SURAT MEMOHON SUMBANGAN SURAT PERLANTIKAN .

5. 10. 4. 3. 7. 9.CARA MENYEDIAKAN SURAT RASMI 1. 8. Kepala Surat Nama dan Alamat Penerima Nombor Rujukan Tarikh Untuk Perhatian Perkataan Menghadap Surat Perkara atau Tajuk Surat Pemerengganan Penutupan Surat Tandatangan dan Nama Pengirim . 2. 6.

Kepala Surat Lambang Kerajaan Malaysia diletakkan di sebelah kiri alamat pengirim. Nombor telefon dan fax Garisan panjang melintang.1. jarak langkau dua .

Nama dan Alamat Penerima Gelaran dan pangkat. Pejabat Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar. 34010 Taiping. 2 langkau Guru Besar. ) Sekiranya surat tersebut dikirimkan melalui ketua penerima .2. 33000 Kuala Kangsar. PERAK DARUL RIDZUAN.Perak. Nama dan alamat penerima ditulis dengan langkau dua di bawah garis lintang (Penerima) (Ketua Penerima) Pada hujung baris diletakkan tanda koma ( . SJK(T) Ulu Sepetang. Jaraknya ialah langkau dua di bawah alamat penerima.hendaklah ditulis “ Melalui dan salinan:”. Melalui dan salinan: Pegawai Pendidikan Daerah. .

34010 Taiping. SJK(T) Ulu Sepetang. . Nombor Rujukan Guru Besar. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Nombor rujukan surat ditulis di sudut kanan. PERAK DARUL RIDZUAN.3. langkau satu di bawah garis lintang Nombor rujukan penerima ditulis di sebelah atas dan diikuti dengan nombor rujukan pengirim di bawahnya.

34010 Taiping. Hari bulan ditulis dalam bentuk angka.4. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Tarikh hendaklah ditulis di sebelah kanan muka surat pada baris yang sama dengan baris akhir alamat penerima. Tarikh Guru Besar.nama bulan dieja penuh dengan huruf besar atau kecil dan tahun ditulis penuh dengan angka. PERAK DARUL RIDZUAN. . SJK(T) Ulu Sepetang.

5. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: (u. PERAK DARUL RIDZUAN.p. Boleh ditulis dengan frasa penuh atau dalam bentuk akronim. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Untuk perhatian ditulis dalam kurungan. 34010 Taiping. Untuk Perhatian Guru Besar. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) .p. (Untuk perhatian: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah) atau (u. SJK(T) Ulu Sepetang.

SJK(T) Ulu Sepetang. gelaran dan jantina penerima. pangkat. 34010 Taiping. Perkataan Menghadap Surat Guru Besar. (u. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Panggilan yang sesuai dengan darjat. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan.p.6. PERAK DARUL RIDZUAN. .

ringkas dan padat serta dapat membayangkan kandungan surat. Perkara atau Tajuk Surat Guru Besar.p.7. 34010 Taiping. . (u. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Tepat. SJK(T) Ulu Sepetang. PERAK DARUL RIDZUAN. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan.

45 pagi hingga 3. Perenggan pertama tidak dinomborkan dengan nombor “1” Perenggan kedua dan seterusnya dinomborkan dengan angka dan noktah Jarak antara satu perenggan dengan perenggan yang lain ialah langkau dua . Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG).8. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. Pemerengganan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. 2. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.

Penutupan Surat 3. Ringkas.9. .tepat dan sesuai dengan tujuan atau hasrat surat tersebut dan tiada nombor.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.

c.3 Contoh Cogan Kata: Ditulis dengan huruf besar dalam kata petik (“ ”) “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”. 1. 1. .2 Contoh Penanda Penamat: Sekian terima kasih. 1.Penutupan surat rasmi terdapat tiga penanda wacana dan cogan kata iaitu: a. d.4 Contoh Penanda Akuan atau Rujukan Diri: Saya yang menurut perintah. b.1 Penanda Antisipasi Penanda Penamat Cogan Kata Penanda Akuan atau Rujukan Diri Contoh Penanda Antisipasi : Kerjasama tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 1.

.10.  Di bawah tandatangan ditulis nama penuh pengirim dengan huruf besar dan diletakkan dalam kurungan . Di bawahnya ditulis nama jawatan dan perkataan “bagi pihak” ketua jabatan jika berkaitan. Tandatangan dan Nama Pengirim  Tandatangan diturunkan di bawah Penanda Akuan.

Negeri Sembilan.k. 2.. Jabatan Pendidikan Melaka. Jalan Dato’ Hamzah. Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan. Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan. 70990 Seremban.11. Pengarah Pendidikan Melaka. : 1. . Timbalan Pengarah Pendidikan Perak. 2. 75902 Melaka. : 1. Salinan Kepada Jika salinan surat untuk edaran dalaman dan jabatan yang sama .nama penerima tidak perlu dituliskan alamat penuh. Jika salinan surat untuk dihantar kepada pihak lain di luar jabatan hendaklah ditulis nama penerima dan beralamat penuh. Pengarah Pendidikan Perak. Semua Ketua Sektor. s. s. Jalan Bukit Beruang. 3.k.

p. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. .6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Rujukan Kami: Rujukan Tuan: Tarikh : (u.Guru Besar. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. PERAK DARUL RIDZUAN. 34010 Taiping.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. SJK(T) Ulu Sepetang. 2 Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG).45 pagi hingga 3.

Sekian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful