PROSEDUR MENULIS SURAT RASMI

JENIS SURAT RASMI YANG BIASA DI PERINGKAT SEKOLAH • • • • SURAT PANGGILAN MESYUARAT SURAT PEMBERITAHUAN SURAT MEMOHON SUMBANGAN SURAT PERLANTIKAN .

2. 3. Kepala Surat Nama dan Alamat Penerima Nombor Rujukan Tarikh Untuk Perhatian Perkataan Menghadap Surat Perkara atau Tajuk Surat Pemerengganan Penutupan Surat Tandatangan dan Nama Pengirim . 10.CARA MENYEDIAKAN SURAT RASMI 1. 4. 9. 8. 6. 5. 7.

jarak langkau dua . Nombor telefon dan fax Garisan panjang melintang. Kepala Surat Lambang Kerajaan Malaysia diletakkan di sebelah kiri alamat pengirim.1.

. PERAK DARUL RIDZUAN. ) Sekiranya surat tersebut dikirimkan melalui ketua penerima . 34010 Taiping.hendaklah ditulis “ Melalui dan salinan:”.Perak. 33000 Kuala Kangsar. Jaraknya ialah langkau dua di bawah alamat penerima.2. Nama dan Alamat Penerima Gelaran dan pangkat. Nama dan alamat penerima ditulis dengan langkau dua di bawah garis lintang (Penerima) (Ketua Penerima) Pada hujung baris diletakkan tanda koma ( . Melalui dan salinan: Pegawai Pendidikan Daerah. Pejabat Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar. 2 langkau Guru Besar. SJK(T) Ulu Sepetang.

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Nombor rujukan surat ditulis di sudut kanan. langkau satu di bawah garis lintang Nombor rujukan penerima ditulis di sebelah atas dan diikuti dengan nombor rujukan pengirim di bawahnya. SJK(T) Ulu Sepetang. Nombor Rujukan Guru Besar. PERAK DARUL RIDZUAN. 34010 Taiping. .3.

SJK(T) Ulu Sepetang. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Tarikh hendaklah ditulis di sebelah kanan muka surat pada baris yang sama dengan baris akhir alamat penerima. 34010 Taiping. Tarikh Guru Besar. Hari bulan ditulis dalam bentuk angka.nama bulan dieja penuh dengan huruf besar atau kecil dan tahun ditulis penuh dengan angka.4. PERAK DARUL RIDZUAN. .

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: (u. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Untuk perhatian ditulis dalam kurungan. PERAK DARUL RIDZUAN.5.p. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) . SJK(T) Ulu Sepetang.p. Untuk Perhatian Guru Besar. Boleh ditulis dengan frasa penuh atau dalam bentuk akronim. 34010 Taiping. (Untuk perhatian: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah) atau (u.

Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: Panggilan yang sesuai dengan darjat. SJK(T) Ulu Sepetang. gelaran dan jantina penerima.p. 34010 Taiping. PERAK DARUL RIDZUAN. Perkataan Menghadap Surat Guru Besar. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. (u. .6. pangkat.

: Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan. SJK(T) Ulu Sepetang. Rujukan Tuan: Rujukan Kami: Tarikh: PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Tepat. PERAK DARUL RIDZUAN. (u.p.7. . 34010 Taiping. Perkara atau Tajuk Surat Guru Besar.ringkas dan padat serta dapat membayangkan kandungan surat.

Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. 2.8. Pemerengganan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod.45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG).45 pagi hingga 3. Perenggan pertama tidak dinomborkan dengan nombor “1” Perenggan kedua dan seterusnya dinomborkan dengan angka dan noktah Jarak antara satu perenggan dengan perenggan yang lain ialah langkau dua .

Ringkas. Penutupan Surat 3. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.tepat dan sesuai dengan tujuan atau hasrat surat tersebut dan tiada nombor. Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. .6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod.9.

b.1 Penanda Antisipasi Penanda Penamat Cogan Kata Penanda Akuan atau Rujukan Diri Contoh Penanda Antisipasi : Kerjasama tuan dalam hal ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. 1.3 Contoh Cogan Kata: Ditulis dengan huruf besar dalam kata petik (“ ”) “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”. 1.2 Contoh Penanda Penamat: Sekian terima kasih. c. 1. 1. d.4 Contoh Penanda Akuan atau Rujukan Diri: Saya yang menurut perintah. .Penutupan surat rasmi terdapat tiga penanda wacana dan cogan kata iaitu: a.

.  Di bawah tandatangan ditulis nama penuh pengirim dengan huruf besar dan diletakkan dalam kurungan .10. Di bawahnya ditulis nama jawatan dan perkataan “bagi pihak” ketua jabatan jika berkaitan. Tandatangan dan Nama Pengirim  Tandatangan diturunkan di bawah Penanda Akuan.

: 1.k. Jika salinan surat untuk dihantar kepada pihak lain di luar jabatan hendaklah ditulis nama penerima dan beralamat penuh. s. s. . Jalan Bukit Beruang. Pengarah Pendidikan Negeri Sembilan. Pengarah Pendidikan Melaka.. 75902 Melaka.11. 3. Timbalan Pengarah Pendidikan Perak. Jabatan Pendidikan Melaka.k. Salinan Kepada Jika salinan surat untuk edaran dalaman dan jabatan yang sama . : 1. 2. Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan.Negeri Sembilan. 70990 Seremban. Pengarah Pendidikan Perak.nama penerima tidak perlu dituliskan alamat penuh. Semua Ketua Sektor. 2. Jalan Dato’ Hamzah.

34010 Taiping. 2 Sukacita dimaklumkan pelajar Program Pensiswazahan Guru wajib mengambil subjek Bina Insan Guru (BIG). Kerjasama dan jasa dari pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih.p. Sehubungan itu pihak institut memohon pengurusan sekolah memberi pelepasan kepada semua guru yang terlibat dan diberi pengecualian berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Kampus Temenggong Ibrahim akan mengadakan Interaksi Kuliah bagi Program BIG Fasa 2 bagi pelajar PPG ambilan Jun 2011 iaitu: Tarikh Masa Tempat : 7 April 2013 (Ahad) dan 14 April 2013 (Ahad) : 7. PERAK DARUL RIDZUAN. Oleh itu pihak Institut Pendidikan Guru. : Ketua Sektor Pengurusan Sekolah ) Tuan/Puan PERLAKSANAAN INTERAKSI PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) FASA 2 BAGI PELAJAR PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU (PPG) AMBILAN FEB 2013 Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.Guru Besar. Rujukan Kami: Rujukan Tuan: Tarikh : (u.6 Tahun 2005 dan layak mendapat cuti tanpa rekod. .45 petang : IPG Kampus Temenggong Ibrahim Johor 3. SJK(T) Ulu Sepetang.45 pagi hingga 3.

Sekian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful