Anda di halaman 1dari 9

Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian, iaitu Bahagian A dan Bahagian B.

Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. Bahagian A 1. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. B. menghilangkan perasaan rendah diri. C. membentuk sahsiah diri yang baik D. membentuk keyakinan diri. 2. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. bercakap sesuka hati. B. mengoyak gambar yang disukai dalam buku cerita. C. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. D. membawa keluar bahan bacaan tanpa rekod. 3. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. mengelakkan pembaziran. B. mempunyai masa rehat yang mencukupi C. melakukan aktiviti yang disukai. D. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. 4. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. Pada pendapat kamu,mengapakah dia dipilih ? A. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. B. Dia rajin membuat kerja rumah. C. Dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. D. Mengampu guru besar.

5. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. B. C. D. mengulangkaji pelajaran. beriadah. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. berbual-bual.

6. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut, kecuali A. B. C. D. Mengunyah makanan dengan perlahan. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. Membaca doa sebelum makan. Bergurau senda semasa makan

7. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. A. menghargai B. melupakan C. melepaskan D. membiarkan

8. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. Menampalkan nota penting di dinding bilik. B. Meminta ibu mengingatkan kita perkara yang perlu dilakukan. C. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. D. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. 9. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. I. Masa ibarat besi keras. II. Masa tidak boleh dijual beli. III. Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara.

A. I sahaja. B. I dan II.

C. II dan III. D. III sahaja.

10. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. tidak bertanggungjawab. B. tidak perihatin. C. tidak bertimbang rasa. D. tidak berdisiplin.

11. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang (lapang) kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. A. Pesanan C. amaran B. teguran D. kebenaran

12. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. I Menonton televisyen. II Mengulang kaji pelajaran. III Bermain dengan kawan. IV Menolong ibu. A. III, IV, II dan I B. I, II, III, dan IV Soalan 13 berdasarkan gambar 1. C. II, IV, III, dan I D. I, III, IV, dan II

gambar 1

13. Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A . Dapat menunjukkan kebolehan diri. B . Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. C . Dapat menambahkan bilangan kawan. D. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. 14. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. B. C. D. Masa itu waktu. Masa itu permata. Masa itu buku. Masa itu emas.

15. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. B. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. C. Agar kita mudah didampingi. D. Supaya kita dihargai dan dipuji. 16. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. waktu pagi. B. waktu tengah malam. Soalan 17 berdasarkan gambar 2 17. gambar 2 C. waktu senja. D. waktu tuan rumah sedang makan.

Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah.... A . membuat sebarang keputusan. B . mencari nafkah untuk sekeluarga. C. mengasuh dan mendidik anak. D. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. 18. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. Kita akan gagal dalam peperiksaan. B. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. C. Kita melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. D. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara yang tidak penting. 19. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. Apakah kepentingannya ? A. B. C. D. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Menjaga nama baik keluarga Agar menjadi ikutan keluarga lain. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa.

20. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa, kecuali A. menjaga keselamatan keluarga. C. sediakan tempat tinggal yang selesa. D. belajar bersunggah-sungguh B. mencari nafkah.

Soalan 21 berdasarkan gambar 3.

Gambar 3

21. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A. Senamrobik. B . Berbasikal. C . Berkelah. D. Mendaki bukit.

22. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan perananmasing-masing ? A. B. C. D. Rumah tangga menjadi porak peranda. Hidup dalam keadaan bahagia. Hidup dalam keadaan kesederhanan. Hidup dalam keadaan berduka.

23. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A Jadual aktiviti harian. C Jadual waktu bermain. B Jadual waktu belajar. D Jadual waktu mata pelajaran.

24. Antara yang berikut, yang manakah adab yang tidak baik? A. B. C. D. Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita.

25. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A. Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. B . Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. C . Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. D.Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran.

6. Berikan maksud jiran dengan tepat. A. Jiran ialah yang rapat dengan kita. B. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan salingmembantu antara satu sama lain. C. Jiran merupakan ahli keluarga kita. D. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. 27. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. B. C. D. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni.

28. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahuibu bapanya. A. membiarkan B. memarahinya C. memuji D. membantu

29. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. tolenrasi. B. saling membantu. C. cemburu dan dengki. D. bertanggungjawab.

30. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. Supaya senang meminta bantuan. B. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. C. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. D. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran.

( 30 markah )

B.Tuliskan (BENAR) pada pernyataan yang benar dan (SALAH) pada pernyataan yang tidak benar. 1. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah, manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu. ( .... ) 2. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga. ( ... ) 3. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah. ( ..... ) 4. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga. ( ) 5.Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja. ( .. ) 6. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak-anak mereka. ( ) 7. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat .( ) 8. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga.( . ) 9. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.( .. ) 10. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah.(. )

( 10 markah )