Anda di halaman 1dari 3

Rancangan Pengajaran Harian [RPH]

Tarikh /Hari Tahun Bil Murid Masa Mata Pelajaran Tema Tajuk

: 22/7/2013 (Isnin) : 2 Inovatif : ___/32 orang : 12.05 1.05 petang : Bahasa Malaysia : Mari Berniaga : Nasihat Pak Long STANDARD PEMBELAJARAN 1.6.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber secara bertatasusila.

STANDARD KANDUNGAN 1.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila.

Objektif: i. ii. iii.

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran ini, murid dapat:

Menyatakan tiga tip memulakan perniagaan berdasarkan petikan dialog yang dibaca. Berbicara kepada rakan-rakan kelas akan sifat yang perlu ada dalam diri seorang usahawan secara bertatasusila.

Sistem Bahasa Tatabahasa : kata sifat Kosa kata : modal, tip Pengisian Kurikulum (Elemen Merentas Kurikulum) Ilmu : Pendidikan Muzik Nilai Murni : rajin, bersungguh-sungguh, menghormati rakan Kreativtii : Menghias peta minda mengikut kreativiti Elemen Keusahawanan EK 1: 1.1 Bertanggungjawab terhadap keputusan : menyiapkan tugasan sehingga selesai Kepelbagaian Strategi KB : menjana idea, mencirikan KP : Verbal linguistik, Interpersonal dan Muzik BCB : Mencatat

Bahan bantu mengajar Jenis Bil. 1 Petikan dialog Tip Memulakan Perniagaan 2 Kad manila 3 Marker pen

Bilangan 2 6 12

Pengetahuan Sedia Ada : Murid telah mempelajari kata adjektif pada unit pembelajaran yang lepas. Isi pelajaran Soalan guru 1. Apakah cita-cita kamu bila sudah besar? 2. Adakah di dalam kelas ini ada yang berminat untuk menjadi usahawan atau berniaga? 3. Siapa di dalam kelas ini ayah atau ibunya seorang peniaga? Langkah dan Aktiviti / Aktiviti P dan P Set Induksi (5 minit) Murid diminta berada dalam keadaan sedia. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai cita-cita murid apabila dewasa kelak. Murid memberikan maksud usahawan. Guru menerangkan mengenai maksud KB Menghubung kait BCB Memproses maklumat Pembelajaran Kontekstual Menghubungkait kan Catatan

4. Apakah yang dimaksudkan dengan usahawan? 5. Kenapa kamu memilih kerjaya sebagai usahawan Jawapan murid 1. Cita-cita saya ialah seorang usahawan. 2. Usahawan ialah orang terlibat dalam perniagaan. Contoh : o Penternakan o Pertanian o Perikanan o Kesihatan o Kecantikan o Internet 3. Menjadi kaya. Penerangan guru : Usahawan ini contohnya kita pandai membuat kuih raya contoh kerepek, kita jual kerepek hasil tangan kita secara kecilan kemudian bila dah dapat sambutan, kita buka kilang kerepek dan jual di pasar raya. Soalan 1. Dialog tersebut merupakan perbualan siapa dengan siapa? Jangkaan jawapan o Adam dan Pak Longnya. 2. Apakah yang murid faham berdasarkan petikan dialog tersebut? Jangkaan jawapan o Tip memulakan perniagaan 3. Apakah pekerjaan Pak Long Adam? Jangkaan jawapan o Ahli perniagaan. 4. Apakah tip untuk memulakan perniagaan? Jangkaan jawapan o Ada modal o Bersungguh-sungguh dan minat untuk memajukan perniagaan.

usahawan dan contoh-contoh usahawan. Guru menghubungkaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran pada hari ini.

dengan pengalaman dalam kehidupan

Langkah 1 (15 minit) Dua orang murid secara undian dipilih untuk membaca petikan dialog Tip Memulakan Perniagaan. Dua orang murid yang terpilih perlu membaca petikan dialog di hadapan kelas untuk menyampaikan maklumat yang terdapat dalam petikan dialog tersebut. Murid yang terpilih perlu membaca petikan dialog dengan sebutan yang jelas. Murid yang lain diminta untuk mencatatkan maklumat yang disampaikan oleh rakan mereka itu. Beberapa orang murid yang lain dipilih untuk menceritakan semula maklumat yang disampaikan oleh rakan. Murid mencatatkan kosa kata baharu pada bahagian lembaran aktiviti.

BBM Petikan dialog KB Menjana idea Mencirikan Teknik Penyoalan KP Interpersonal Verbal linguistik Nilai Murni Bersungguh-sungguh EK EK 1: 1.4

Kosa kata baharu : Modal wang asas perniagaan Tip petua/panduan/nasihat Nyanyian lagu peta pemikiran i-Think versi SK Kg Tun Razak Arahan guru : Langkah 2 ( 20 minit) Penghasilan peta buih Murid menyanyikan lagu peta i-Think. Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan. BBB Lirik lagu Kad manila Marker

o Murid perlu bekerjasama dalam kumpulan untuk mengeluarkan idea-idea. o Murid diminta menghasilkan peta buih bagi menerangkan sifat yang perlu ada pada seorang ushawan. Contoh sifat seorang usahawan : o Rajin o Tekun o Berani o Yakin o Peramah o Gigih o Bijak o Bantu-membantu o Bersungguh-sungguh Pemarkahan pembentangan : Murid perlu memperkenalkan diri dan ahli kumpulan sebelum memulakan pembentangan.

Seorang wakil ke hadapan kelas untuk mengambil kad manila dan marker. Murid perlu berbincang dalam kumpulan mengenai sifat yang perlu ada dalam diri untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Murid diberikan masa selama 8 minit untuk menyiapkan peta buih. Murid perlu menghasilkan peta buih yang kemas dan berwarna-warni. Kumpulan yang menghasilkan peta buih dengan kemas akan memperoleh 2 bintang bagi kumpulan mereka. Pembentangan peta buih Setelah masa tamat murid dikehendaki membentangkan hasil kerja kumpulan mereka di hadapan kelas. Setiap kumpulan perlu menghantar seorang wakil daripada kumpulan mereka untuk membentangkan peta buih mereka di hadapan kelas. Kumpulan yang dapat membentangkan peta buih dengan baik akan mendapat 1 bintang. Langkah 3 (10 minit) Murid diminta untuk membuat latihan pada buku aktiviti jilid 2 muka surat 31. Murid diberi masa selama 5 minit untuk menyiapkan jawapan. Penilaian : Murid diberi masa selama 5 minit untuk menyiapkan jawapan.

Teknik Nyanyian Penyoalan KP Interpersonal Verbal linguistik Muzik EK EK1: 1.1 Nilai Menghargai jawapan yang diberikan oleh rakan Menghormati rakan yang membentang

BBB Buku aktiviti jilid 2 KP Interpersonal Nilai Bantu rakan menyiapkan tugasan

Penutup (5 minit) Kognitif Faedah yang diperoleh dengan mengamalkan sikap yang baik ke arah menjadi seorang bakal usahawan Sosial : Pujian atas usaha dan kejayaan. Murid diminta menyebut contoh tip memulakan perniagaan Murid menyatakan sikap yang perlu ada dalam diri seorang usahawan. Guru memberi pujian atas sikap murid yang berbudi bahasa dan bercakap secara bertatasusila semasa sesi p&p.

KB Merumus Nilai Berbudi bahasa KP: Verbal linguistik Interpersonal