Anda di halaman 1dari 4

~PENULISAN BIODATA UNTUK MAJLIS PERPISAHAN~

Segak bergaya putera mahkota, Dimahkotakan dalam majlis yang meriah, Izinkan saya membacakan biodata, Didahului dengan lafaz Bismillah. Bismillahirrahmanirrahim..... Dilahirkan pada tanggal .. bersamaan dengan ..di Kg .. . Merupakan anak kepada pasangan . . Dibesarkan dalam sebuah keluarga besar iaitu seramai . orang adikberadik dan Encik Taulani Hj.Ismail merupakan anak. Mendapat pendidikan awalnya di : - SRK dari tahun .. hingga . - SMK .. dari tahun .. hingga . - Menengah atas di SMK pada tahun .. Kecemerlangan beliau dalam bidang akademik dan juga KoKurikulum memang tidak dapat dinafikan.

Pernah menjadi ..

Beliau telah mengikuti Latihan Asas Perguruannya di Maktab Perguruan .. dari. Hingga.. Bermula dari sini, beliau mula melangkah dengan lebih yakin dan berani untuk menempuhi segala dugaan dan ujian dalam arena pendidikan yang penuh mencabar. Kata orang, alah biasa tegal biasa dan genggam bara api biar sampai jadi abu, begitulah semangat yang dimiliki oleh Encik Taulani Hj.Ismail, Guru Besar SK. SOOK yang sangat dihormati dan disayangi. Memulakan tugas beliau sebagai seorang pendidik di : - SK.. Bermula . sehingga tahun . - SK . Dari tahun.. hingga . - SK . Dari tahun.. hingga . - SK . Dari tahun.. hingga . - SK . Dari tahun.. hingga .

Apalah gua memasang pelita, Jika tidak dengan sumbunya, Apalah guna bermain mata, Jika tidak dengan sungguhnya. Ambil gendang di Kampung Kandis, Ditabuh ramai ditingkah biola, Makin dipandang semakin manis, Dilabuh hati menyala cinta. Puteri bongsu memetik melati, Tumbuh mewangi di tengah laman, Gerak laku pancaran budi, Baiknya pekerti hati tertawan. Begitu indahnya pantun Melayu yang tersimpan pelbagai maksud yang tersirat dan tersurat. Benar jugalah kata pepatah, Kalau jodoh tak ke mana..., akhirnya dua hati ini bersatu dengan ijab dan kabul dengan restu seluruh ahli keluarga tercinta. Justeru bertautlah kasih berpautlah ikatan sayang antara Encik Taulani Hj.Ismail dan pasangannya Puan Taime pada . Ketentuan Allah swt adalah yang terbaik buat sekalian hamba-Nya, begitulah ungkapan yang boleh menggambarkan penyatuan antara dua hati ini. Kesunyian dan kesepian ketika bertugas di rantau orang akhirnya terubat apabila bertemu dengan pilihan hati yang menjadi pemangkin serta pencetus semangat untuk terus berbakti kepada anak bangsa demi negara bangsa yang tercinta. Bertautnya kasih di Jabbar Rahmah, Adam dan hawa menyulam rasa,

Anak-anak itu amanah Allah, Pengikat kasih dan sayang keduanya. Pucuk pegaga tumbuh melata, Jadi ulaman penambat selera, Anak itu seumpama permata, Sejuk di mata damai di jiwa. Encik Taulani Hj.Ismail dan pasangannya Puan Taime telah dianugerahi Ilahi dengan kehadiran..orang cahaya mata, iaitu dan . lelaki. - Sulung .. usia pekerjaan - Ke dua . usia pekerjaan - Ke tiga . usia pekerjaan - Ke empat .usia pekerjaan - Ke lima.. usia pekerjaan - Ke enam.. usia pekerjaan -

Bak kata bidalan Melayu, benih yang baik, dilempar ke mana-mana pun tetap memberikan hasil, begitulah juga dengan Encik Taulani HjIsmail. Khidmat bakti beliau sentiasa ditagih lantaran ciri-ciri kepimpinan yang telah sebati dalam diri beliau serta semangat beliau yang sentiasa membara dan tidak pernah mahu mengalah. Bakat kepimpinan beliau sungguh menyerlah dan beliau mempunyai wawasan pendidikan yang cukup tinggi dan patut dicontohi. Dan apa yang pasti beliau begitu prihatin terhadap anakanak didiknya malah sentiasa mengutamakan mereka dalam banyak hal. Tidak pernah jemu dan mengalah dalam usaha memberikan pendidikan yang terbaik kepada semua anak didiknya, sejajar dengan prinsip hidup beliau mengajar anak orang bersungguh-sungguh, pastinya anak kita orang lain akan ajar bersungguh-sungguh juga. Seharusnya kita semua meneladani sikap beliau ini. Perlu dinyatakan di sini, sifat keprihatinan dan kepemimpinan Encik Taulani Hj.Ismail begitu terserlah dan sukar disanggah. Beliau telah membuat banyak perubahan di SK SOOK. Antaranya menjenamakan SKSOOK dengan memperkenalkan Visi SK SOOK KE ARAH PENCAPAIAN BAND SATU bagi memberikan motivasi dan semangat kepada semua murid, mengadakan kelas bimbingan dan klinik UPSR, melaksanakan program turun padang dengan membuat permuafakatan mesra dengan para ibu bapa murid-murid yang akan menduduki UPSR serta murid-murid Tahun 5 yang

bakal menduduki UPSR. Makna kata, sikap keprihatinan beliau terhadap anak bangsa tidak pernah luntur ditelan masa dimamah usia. Sentiasa ikhlas dalam menjalankan tugasnya dan tidak pernah lokek berkongsi ilmu dan wang ringgit. Beliau sanggup membelanjakan wangnya semata-mata ingin melihat kejayaan anak-anak muridnya. Begitulah mulianya hati Encik Taulani Hj.Ismail. Kebanyakan daripada masanya dihabiskan dengan mengabdikan diri pada tugasnya sebagai guru besar dan anggota masyarakat. Beliau lebih mengutamakan tugasnya daripada perkara-perkara yang lain.

Tinggi bukit gilang-gemilang, Air laut tenang-tenangan, Budi sedikit tidakkan hilang, Ia menjadi kenang-kenangan. Tenanglah tenang air di laut, Sampan kolek mudik ke tanjung, Hati terkenang mulut menyebut, Budi yang baik rasa nak junjung. Untuk berjaya kita perlu mendaki setangga demi setangga sehingga ke puncak jaya, Begitu jugalah dengan Encik Taulani Hj.Ismail. Kecemerlangan dalam kepemimpinan beliau memang terserlah dan tidak boleh disangkal lagi.

Pada tahun , beliau telah dilantik sebagai Guru Besar Antara tugas-tugas luar yang beliau terlibat adalah: Setiausaha ..

Segala jasa bakti beliau akan dikenang sepanjang hayat kita dan hanya Allah swt sahaja yang dapat membalasnya. Terang bulan di malam hari, Indah gemerlap bintang bercahaya, Kasih dan sayang ikhlas terpatri, Rindu bertaut sepenuh jiwa. Indah gemerlap bintang bercahaya, Semilir berhembus berpuput mesra, Rindu bertaut sepenuh jiwa, Mesra terjalin indah terasa. Raut wajah damai dan tenang, Tiada terkalam kasih dijunjung, Jasa baktimu tetap dikenang, Budi baikmu tetap disanjung. Sekian, terima kasih.

Demikianlah serba sedikit biodata Encik Taulani Hj.Ismail, Guru Besar SK SOOK, Keningau , yang akan berpindah ke SK PATIKANG ULU untuk meneruskan mandate yang diberi.