Anda di halaman 1dari 15

DEFINISI

CONTOH AYAT

LATIHAN

KELUAR

DEFINISI AYAT PENYATA MENGIKUT (TATABAHASA DEWAN EDISI KETIGA)


Ayat penyata ialah ayat yang diucapkan dengan maksud membuat satu penyataan. Bertujuan menyatakan atau memberikan keterangan tentang sesuatu hal. Disebut juga sebagai ayat berita atau ayat keterangan.

DEFINISI AYAT PENYATA MENGIKUT (NAHU MELAYU MODEN)

Ayat berita ialah ayat yang menceritakan suatu kejadian atau peristiwa, pandangan atau perasaan seseorang

Maklumat Tambahan
Dalam lisan , ayat penyata diakhiri dengan nada turun sebelum kesenyapan. Dalam tulisan, ayat penyata diakhiri dengan tanda noktah.

Ayat penyata boleh terdiri daripada sebuah klausa atau lebih berdasarkan luasnya isi berita yang hendak disampaikan. Namun jika ayat itu terlalu panjang, pemahaman kita terhadap sesuatu pernyataan itu akan menjadi kurang jelas.

Contoh Ayat Penyata


1. Ahmad ke sekolah menunggang basikal. 2. Bapa osman seorang guru. 3. Sari ini ujan lebat. 4.Limau itu rasa masam. 5.Rantai itu dibuat daripada manik. 6.Salina berkelah di tepi pantai.

Contoh Latihan
1. A. B. C. Pilih ayat penyata yang betul Di manakah kamu tinggal? Wah, besarnya rumah kamu! Saya suka makan buah rambutan.

2.

A. B. C.

Antara berikut yang mana satukah ayat penyata. Fatimah dan adiknya sedang menonton televisyen di ruang tamu. Berapa harga tiket bas ke Ipoh? Cis, berani kamu melawan aku!

3. Pilih ayat penyata yang betul. A. Amboi, cantiknya baju kamu! B. Rina akan pulang bercuti pada hujung minggu ini. C. Siapa yang meminjam buku kamu?

4. Yang mana satukah ayat penyata? A. Syabas, kamu telah memenangi pertandingan ini! B. Bagaimanakah keadaan nenek kamu ? C. Pokok durian itu berbuah lebat.

5. Pilih ayat penyata yang betul


A. Apakah barang yang kamu bawa itu? A. Aduh, sakitnya gigiku! C. Anand dan Swee Lin berkawan baik.

SEKIAN

TERIMA KASIH

NAMA UMUR TARIKH LAHIR NO KAD PENGENALAN STATUS E-MEL ALAMAT TETAP

TEMPAT BERTUGAS

::RAZIAH BINTI SAHARI :46 TAHUN :22 SEPTEMBER 1965 650922-10-7168 :BERKAHWIN :raziah65@yahoo.com.my NO 230, PERSIARAN VENICE RAYA 8, DESA MANJUNG RAYA, 32200 LUMUT, PERAK. SEKOLAH KEBANGSAAN SERI SAMUDERA, SERI MANJUNG 32040 MANJUNG, PERAK. :012-5035042

NO TELEFON