Ruang, Sudut dan Kiosk Kelas Pemulihan Khas

Lokasi : SK Penerok,Pontian, Johor.

Pelan Lakar Kelas Pemulihan sedia ada Bilik Pemulihan Khas sekolah saya masih belum mencapai piawaian seperti yang digariskan di dalam buku Garis Panduan Pelaksanaan Program Pemulihan Khas (Edisi Percubaan, 2008) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendidikan Khas, KPM.

Sehingga Julai 2012, hanya terdapat ruang P&P, ruang Bahasa Melayu, ruang Matematik dan ruang pengurusan. Ruang BM dan Matematik pula digabungkan untuk menjimatkan ruang di samping memudahkan saya mengemas bilik. 1

Ruang Multimedia masih belum dibina kerana tiada kemudahan komputer. ia amat jarang digunakan semasa P&P. 2 . Ruang pengamatan pula masih dalam proses penambahbaikan.rak bahan bantu mengajar dan kios matematik. Ruang ini juga terdapat rak fail. Bahagian atau ruang yang terdapat disekolah adalah seperti berikut: Gambar 1 Gambar di atas adalah ruang untuk menjalankan proses Pengajaran dan Pembelajaran murid Pemulihan Khas. Walaupun terdapat TV dan Radio.

.

Gambar 2 .

Banyak lagi saya kena touch-up bilik ini.... .Ruang P&P hampir menggunakan separuh daripada keluasan bilik berbanding ruang-ruang lain.. lasak sungguh murid-murid pemulihan ni.Adush! Skirting meja pun dah koyak rabak..Bahan untuk BM lebih banyak berbanding Matematik Sempoi jer. Baru jer buat tu.

LCD diletakkan di atas meja kerana tidak dimounting di siling semasa dinaiktaraf 4-5 tahun dulu.Murid tahun 4 (PROTIM) sedang membuat aktiviti mengeja berdasarkan gambar yang ditunjukkan oleh guru menggunakan LCD projector. Pandai-pandailah GPK jadi technician..hu hu ...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful