P. 1
Kertas Kerja Kelab Bassikal Ipg Ksah

Kertas Kerja Kelab Bassikal Ipg Ksah

|Views: 115|Likes:
Dipublikasikan oleh Ahmad Keluangman
kertas kerja kelab basikal
kertas kerja kelab basikal

More info:

Published by: Ahmad Keluangman on Jul 25, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2014

pdf

text

original

KERTAS KERJA PENUBUHAN KELAB BASIKAL KSAH DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, SUNGAI

PETANI, KEDAH.

ANJURAN INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, SUNGAI PETANI, KEDAH.

dari yang amatur sehingga kepada golongan profesional di peringkat antarabangsa. Segala khidmat nasihat serta tunjuk ajar akan diberikan kepada ahli dari masa ke semasa. emosi dan jasmani. basikal bmx dan sebagainya. rohani. Setiap jenis basikal tersebut mempunyai keistemewaan tertentu. Sejak dari awal penciptaannya. Sukan ini telah dimainkan dari pelbagai peringkat. Sukan berbasikal kini telah menjadi trend dan berjaya menarik minat dari semua lapisan masyarakat dari golongn muda sehingga golongan tua.0 PENDAHULUAN Sukan berbasikal adalah sebuah aktiviti sukan yang telah wujud sejak berdekad lamanya. 2. Aktiviti berbasikal boleh dijalankan di pelbagai tempat samada di jalanraya ataupun kawasan bukit. . 3. sukan berbasikal juga mampu meningkatkan tahap kesihatan fizikal serta menambah jaringan sosial guru pelatih dengan komuniti luar semasa menyertai acara-acara berbasikal yang dijalankan di seluruh malaysia.0 RASIONAL Kewujudan kelab ini diharap dapat mendedahkan guru pelatih dengan aktiviti yang berfaedah dan menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan sukan berbasikal. basikal lumba. basikal telah melalui banyak evolusi dalam penciptaannya sehingga melahirkan beberapa jenis basikal seperti basikal bukit.1. Objektif utama penubuhan kelab ini adalah untuk melahirkan bakatbakat baru dalam sukan berbasikal lasak di IPG KSAH disamping untuk memenuhi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti berfaedah.0 MATLAMAT Memenuhi hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah memperkembangkan lagi potensi guru pelatih secara menyeluruh dan seimbang dari segi intelek. Selain itu. Ahli-ahli jawatankuasa kelab terdiri daripada mereka yang sememangnya arif tentang sukan lasak ini.

4 4. 8. 6. bakal guru dapat: 4.3 Meningkatkan kemahiran diri guru pelatih agar dapat diaplikasikan dalam aktiviti kokurikulum ketika bertugas di sekolah kelak. 7. rohani dan intelek. 5. emosi.0 TAPAK DAN MASA LATIHAN Rujuk lampiran 1. 4. Mengeratkan hubungan silaturrahim antara guru pelatih.0 BORANG KEAHLIAN KELAB Rujuk lampiran 3 . Mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah.0 OBJEKTIF Selepas penubuhan KELAB BASIKAL KSAH di kampus ini.0 SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN MENJADI AHLI Rujuk lampiran 2. 4.4. 4.5 4.2 Menambah ilmu dan kemahiran berhubung sukan berbasikal secara menyeluruh.6 Menggalakkan aktiviti bepersatuan di kalangan guru pelatih.1 Mendukung hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah melahirkan insan yang menyeluruh dan seimbang dari aspek jasmani.0 KUMPULAN SASARAN Penyertaan dibuka kepada semua guru pelatih. staf sokongan dan pensyarah IPG KSAH.

0 AHLI JAWATANKUASA PENAJA PENASIHAT : EN. 11.0 KESELAMATAN Keselamatan adalah di atas tanggungjawab ahli persatuan. Rujuk lampiran 4 10.9. Pihak institut tidak bertanggungjawab atas keselamatan ahli persatuan. Peralatan yang diperlukan adalah seperti yang disenaraikan dalam lampiran 4.0 PERMOHONAN PERALATAN UNTUK AKTIVITI KELAB Kelab kami ingin memohon kerjasama dari pihak institut bagi menyediakan beberapa alatan untuk basikal yang dirasakan perlu untuk menjalankan aktiviti kelab. NURIZAN BIN ABDUL RASHID (Penyelaras PULAKO Tunku Putra dan Penyelaras kurikulum tambahan) PENGERUSI : KU MUHAMMAD ASLAM BIN KU ABDUL HALIM T/PENGERUSI: MUHAMAD AMERHAKIM BIN CHE RASHID SETIAUSAHA : AZINUDDIN MUHAMMAD BIN ZAINUDIN BENDAHARI AJK : KHAIRUL IMRAN BIN KAMARUL ZAMAN : GOPINATH A/L KUMARASAMY : SITI ALIA BINTI SANUDIN : MOHAMED ALAFIQ BIN ISMAIL .

Sungai Petani. Kelab Basikal IPG Kampus Sultan Abdul Halim. sumbangan dan sebagainya amat kami hargai dan kami dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.12.0 PENUTUP Adalah diharapkan agar kertas kerja penubuhan Kelab Basikal KSAH ini diluluskan. Kedah. Diharap kelab ini dapat berjalan dengan lancar dan mencapai matlamat serta objektifnya. Kerjasama dan sokongan yang diberikan samada dalam bentuk idea. --------------------------------------------------------(AZINUDDIN MUHAMMAD BIN ZAINUDIN) Setiausaha Penaja. . Disediakan oleh.

00 petang 5.30 petang HARI Isnin-khamis jumaat@sabtu KAWASAN KAYUHAN Kawasan Sungai Petani Mengikut perancangan kelab (kayuhan jarak jauh atau “off-road”) .LAMPIRAN 1 Kayuhan dijalankan pada setiap hari dan kayuhan jarak jauh akan dijalankan pada waktu hujung minggu.15 petang – 7. Jadual latihan akan dipinda dari masa ke semasa BILANGAN 1. MASA 5.15 petang – 6. 2.

lawatan. penampal tiub dan pencungkil tayar. 14. 9. dan sama sekali tidak menyinggung perasaan ahli lain dan masyarakat sekeliling amnya. spoke key. dan lain-lain adalah digalakkan membawa sendiri. Terbuka kepada semua guru pelatih. 3. Tiada had umur. 12. 7. Yuran keahlian kelab sebanyak RM30 dikenakan hanya sekali setahun (tidak dikembalikan). Penggunaan sebarang jenis dadah adalah dilarang sama sekali. 6. Oleh itu ahli adalah disarankan menjaga tatasusila pergaulan. makanan. Pihak kami akan mengambil tindakan bagi mana-mana ahli yang melanggar peraturan atau membuat sesuatu dengan sengaja menjatuhkan imej kelab serta IPG KSAH seperti bergaduh atau cuba memecah-belahkan kalangan ahli. 11. 2. Pemakaian topi (MTB helmet) dan kasut adalah WAJIB. . spanar 15 mm jika tidak memakai Quick Release hubs. Lampu depan dan belakang untuk kayuhan malam.LAMPIRAN 2 SYARAT-SYARAT DAN PERATURAN MENJADI AHLI 1. Ahli-ahli kelab terdiri dari perbagai lapisan umur dan latabelakang. hormatmenghormati. tiub simpanan. Semua jenis basikal dibenarkan(sesuai dengan aktiviti kayuhan). Ahli hendaklah sentiasa menjaga tatatertib dan disiplin diri. 4. Bayaran-bayaran lain seperti kutipan perkemahan. chain tool. yuran pertandingan dan sebagainya akan diberitahu dari masa ke semasa. multi-tool (allen keys). 5. staf sokongan dan pensyarah IPG KSAH. 10. snack. Membawa kelengkapan MTB sendiri seperti air yang cukup (1 liter/jam). Lain-lain alatan seperti pam. Sihat tubuh badan. 8.

TEL : (rumah) (hp) (B) JIKA BERLAKU KECEMASAN NAMA ALAMAT : : NO. TEL PERTALIAN : (rumah) (hp) . K/P ALAMAT : : NO. AHLI GAMBAR (A) PERMOHONAN NAMA : JANTINA : SAIZ BAJU: S / M / L / XL UMUR : PANGGILAN : NO.LAMPIRAN 3 BORANG KEAHLIAN KELAB BASIKAL KSAH NO.

DI SAH TERIMA OLEH. PERNAHKAH ANDA MENGALAMI KECEDERAAN YANG TERUK? JIKA YA SILA NYATAKAN : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (D) DEKLARASI SAYA DENGAN INI MENGESAHKAN SEGALA BUTIRAN YANG TERCATAT DI ATAS ADALAH BENAR DAN BERJANJI TIDAK AKAN SEKALI-KALI MENGAMBIL SEBARANG TINDAKAN UNDANG-UNDANG JIKA BERLAKU APA-APA KECUAIAN YANG BERPUNCA DARI SAYA SENDIRI SEBELUM. ADAKAH ANDA MEMPUNYAI ALAHAN PADA UBAT-UBATAN? JIKA YA SILA NYATAKAN : 3. SAYA AKAN MEMATUHI SEGALA PERATURAN DAN PENALTI YANG DISYARATKAN OLEH KELAB INI.(C) SEJARAH KESIHATAN 1.SAYA JUGA BERSEDIA UNTUK MENERIMA BANTUAN ATAU PERTOLONGAN KECEMASAN DARIPADA PIHAK KELAB JIKA BERLAKU SEBARANG KEMALANGAN. ADAKAH ANDA MENGHIDAPI APA-APA JENIS PENYAKIT? JIKA YA SILA NYATAKAN : 2.TANGAN PEMOHON) ------------------------------------------(PENGERUSI KELAB BASIKAL KSAH) . PEMOHON. SEMASA ATAU SELEPAS APAAPA AKTIVITI YANG SAYA SERTAI DI DALAM KELAB. --------------------------------(T.

LAMPIRAN 4 Senarai tempat dan alatan yang diperlukan adalah seperti berikut. BIL 1 2 3 ALATAN Tapak menyimpan basikal Rak basikal Rantai JUMLAH 1 1 10 Senarai alatan di atas adalah perlu bagi kemudahan ahli kelab untuk menyimpan basikal. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->