Anda di halaman 1dari 14

sgsgdfg

INTRODUCERE
Activitatea de construcii este creatoare a mediului de via cu o implicaie deosebit din punct de vedere social, economic i cultural. Adaptarea metodelor, proceselor i operaiilor tehnologice, stabilirea mainilor, utilizarea se poate realiza pe baza unor cunotine fundamentale tehnologice care stau la baza efectelor pozitive i negative. Orice tip de construcie este construit pentru a petrece orice timp de activitate uman n incinta ei la serviciu la domiciliu. Cunotinele transmise studen ilor sunt cele de baz cu caracter de generalizare. Aadar, consider c inginerul constructor trebuie s cunoasc tehnologiile moderne la noi n ar ct i peste hotare. Noi, inginerii, viitori constructori trebuie s tindem spre a utiliza ct mai larg dezvoltarea n domeniul construciilor. La momentul actual n Republica Moldova construciile se realizeaz ntrun volum mai mic dect n anii precedeni. n ultimii ani n republic au aprut mai multe ntreprinderi mici particulare, care nu au personal complet i nici control al calitii care conine un pericol social. n ultimii ani n Republica Moldova au avut loc cinci cazuri de prbuire a construciilor care au adus la pierderi materiale considerabile. Sectorul de construcii are o importan vital pentru societate, realizarea unei construcii corespunztoar care sa ndeplineasc necesitatile unei populatii tot mai numeroase fiind o reala provocare in perioada urmatoare. Pretutindeni mediul construit constituie mai bine de jumatate din capitalul acumulat transmis din generatie in generatie, iar activitatea de constructii reprezinta o parte importanta a Produsului National Brut(de ex. 10-12% pentru tarile din cadrul Uniunii Europene). In acelasi timp sectorul de constructii este implicat in impactul asupra mediului natural si asupra conditiilor de viata ale populatiei, prin: -cresterea mediului artificial in care oamenii isi petrec 70-80 la sut din timp; -cuparea unor mari suprafete de teren, sustrase altor destinatii(de ex. agriculturii) -consumul de energie pentru extractia, fabricarea, transportul si punerea in opera a materialelor de constructii, exploatarea si mentinerea constructiilor in conditii de confort; -consumul unor materii prime importante (lemn, agregate , combustibil); -poluarea atmosferii prin emisii de bioxid de carbon , oxizi de sulf, si de azot etc Diverse aspecte au fost evidentiate in ultimii ani prin activitate de cercetare stiintifica: emanatiile de gaz radioactivale a unor materiale de constructii, de apa si de teren ; influenta cimpurilor electromagnetice si a microundelor asupra ocupantilor cladirii; nocivitate vitrajelor care impiedica patrunderea unei parti din spectrul radiatiei solare ; dezvoltarea unor organisme cu efect alergen; prezentarea unor materiale care conin substane nocive (azbest). n acest context preocuprile privind problemele de mediu i dezvoltare durabil au cptat o pondere crescnd referitor la sectorul de construcie.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

DATE INIIALE Tema proiectului de curs este:

<<Cas de locuit tip P+4E din or.Chiinu>>.

Oraul construciei: Chiinu. Raionul climateric III B. Temperatura exterioar de calcul +17o C. Seismicitatea de calcul 8o conform . Adncimea de nghe 800mm. Presiunea vntului 38 kg/m2 ncrcarea zpezii 100 kg/m2 Cldirea proiectat are: Categoria terenului I Gradul de rezisten la foc III; Gradul de durabilitate II; Categoria construciei II; Categoria inflamabilitii B; Grad de responsabilitate II. PLANUL GENERAL Planul general de situaie este destinat pentru a reprezenta locul amplasrii cldirii proiectate, legtura ei pe orizontal si vertical cu terenul, orientarea cldirii fa de Nord, proiectat n conformitate cu 2.07.01-89 .. Pe planul general sunt indicate si alte cldiri si edificii existente, drumurile si sectoarele de nverzire. Pe marginea strzilor de asemenea sunt arbori care mpiedic zgomotul si praful produs de maini. ntre cldiri sunt respectate cerinele antiincendiare. Cldirea este orientat cu faada principal spre NordEst. Terenul de construcie este caracterizat de un relief cu o pant mic. Drept cot a pardoselii parterului 0.000 este adoptat cota absolut . Intrarea n ograda cldirii se efectueaz din strad. Planul general are forma dreptunghiulara cu dimensiunile de: 97,5x73.5m. Amenajarea terenului, unde a fost executat construcia, are loc prin nivelarea suprafeelor, ndeprtarea deeurilor de construcie, executarea taluzurilor, drumurilor, trotuarelor i a spaiilor verzii. Principalele elemente de amenajare i creare a zonelor verzi a antierului sunt: Arbori de foioase amplasai n rnd.
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

Arbori de rinoase. Gazoane de iarb verde i florari. Arbuti n rnd. Tufari n ir. Drumurile sunt executate din asfalt cu borduri din beton armat,iar trotuarele finisate cu pavaj. mprejurul cldirii sunt executate gazoane cu flori, tufari decorativi i arbori att de foioase, conifer i copaci fructifieri. ITE a PG N/r 1. 2. 3. Denumirea indicilor Suprafaa terenului Suprafaa construciei Suprafaa nverzit Unitatea de Cantitatea msur 2 7166,25 2 327,24 2 2300

CONCEPIA DE SISTEMATIZARE SPAIAL Blocul locativ este proiectat dup schema constructiv: cadru spaial format din pereti din zidrie din crmid cu dimensiunile 510 mm pereii exterior i 380 mm pereii. Spaiul interior al cldirii se divizeaz datorit pereilor despritori sunt executai din caramida plina de marca M50, cu grosimea de 120mm cu armarea peste fiecare 5 rinduri pe nalime cu armatura 2 4BpI, rigidizndu-se peste 5rnduri cu plase de oel cu cu 24mm BpI i piese forjate peste 1,5m pe lungime cu consumul de 0,90kg la 1m2. Acoperiul este de tip arpant. Operaia de intrare, ieire i comunicare n spaiu pe vertical se realizeaz datorit elementelor scrilor prefabricate dotate cu balustrad i mn curent, de asemenea pentru rigidizarea structurii de rezisten i pentru divizarea spaiului pe vertical sunt prevzute planee prefabricate cu 220mm, golurile lsate n pereii interiori i cei exteriori sunt completate cu ui i ferestre. In scopul iluminrii spaiului interior al casei sunt prevzute: ferestrele, ele sunt executate din lemn, de diferite forme i deminsiuni, individuale la comand. Uile au rolul de a permite deplasarea in diferitele spaii interioare ale cldirii ct i intrarea i ieirea din cldire. In scopul igienii si proteciei contra uzurii, sunt prevzute urmtoarele tipuri de pardoseli: parchet lamele, plci ceramice i mortar de ciment cu straturile alturate. Pereul este destinat pentru evacuarea apelor de la pereii cldirii i-i executat din mortar de ciment. Pereii exteriori a faadei sunt izolai termic cu plci de polisteren expandat de marca M35. Finisarea exterioar se execut cu o tencuial decorativ-glet,,TINC, ce servete ca strat de protecie i totodat red construciei un aspect decorativ.
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

Finisarea interioar se execut prin tencuirea ameliorat a suprafeelor cu mortar din ciment-var M25. ncperile cu o umeditate nalt a aerului i blocurile tehnico-sanitare pereii se tencuiesc cu mortar de ciment M50. Dup tencuire se aplic un strat de glet din amestec uscat ,,KNAUF, pe care se aplic pcluire i finisarea cu vopsea n emulsie de ap. n cabine sanitaro-tehnice se finiseaz cu faian.

La parter , i etaje : P+4E -la cotele:0,000; 2,800; 5,600; 8,400; 11,200; 14,000m snt amplasate diverse tipuri de ncperi: camera de zi, dormitoare ,buctrii, noduri sanitare, casa scrii, antreu, coridor, balcoane. La fiecare nivel sunt cte 4 apartamente, fiecare a cte 1 i 2 odi, nlimea nivelului 2,800. Scrile, au misiunea de intrare, ieire din cldire i comunicare n spaiu pe vertical se realizeaz datorit elementelor scrilor prefabricate, dotate cu balustrad i min curent. Planeele, au rolul de rigidizare a structurii de rezisten precum i pentru divizarea spaiului pe vertical, planee sunt prefabricate cu goluri cu 220mm. Uile, ferestrele sunt amplasate n golurile lsate n pereii exterior. Ferestrele, au rolul de a ilumina spaiu la balcoane, ele sunt executate lemn, de diferite forme i deminsiuni, individuale la comand. Acoperiul, are rolul de a proteja constructia de condiiiile climaterice, este de tip arpant.

N/r 1. 2. 3. 4. 5. 6.

ITE a CLDIREI Denumirea Unitatea de indicilor msur Numrul de nivele nivel Suprafaa locuibil 2 Suprafaa auxiliar 2 Suprafaa total 2 Volumul constructiv 3 Numrul de apartamente apartament

Cantitatea P+4E

20,0

STRUCTURA DE REZISTEN A CLDIRII


W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

Structura de rezisten a cldirii este alctuit din perei portani exterior i interior. Blocul este orientat cu faada principal spre NordEst. Relieful este linitit. Apele subterane se afl o adncime mare peste 8-10,0m. ntre cldiri se respect cerinele antiincendiare. Blocul locativ are un aspect arhitecturalestetic, datorit compoziiei arhitecturale si finisrii exteriore deosebite. Obiectivele de baz ale blocului locativ sunt: S corespund calitii i exigenelor A, B,C,D,E,F: Exigena A-rezistena i stabilitate. Exigena B-i garania n exploatare. Exigena C-sigurana la foc. Exigena D-igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului nconjurtor. Exigena E- izolarea termic hidrofug i economie de energie. Exigena F- protecia mpotriv zgomotului.

TERENUL DE FUNDARE I INFRASTRUCTURA CLDIRII Terenul de fundare reprezint suprafaa pe care este amplasat cldirea i el preia sarcina de la cldire. Reeind din condiiile geologice, avem urmtoarele date: solul reprezint pmnt: argil nisipoas, refractor unde apele subterane sunt la adncimi mari de 8-10m. Fundaia reprezint un elementul portant al construciei, situat sub nivelul terenului natural, prin intermediul creia se transmit sarcinile de la greutatea proprie a cldirii la terenul de fundare, ct si de la ncrcaturile ce acioneaz asupra cldiri. Astfel este necesar ca presiunea admisibila a terenului de fundare s nu fie mai mic de ct presiunea efectiv pe talpa fundaiei, iar tasrile s fie admisibile. Pn la nivelul fundaiilor se compacteaz pmntul 300mm, se execut stratul suport din piatr spart cu grosimea de 100mm.

FUNDAIILE
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

Fundaia reprezint un elementul portant al construciei, situat sub nivelul terenului natural, prin intermediul creia se transmit sarcinile de la greutatea proprie a cldirii la terenul de fundare, ct si de la ncrcaturile ce acioneaz asupra cldiri. Astfel este necesar ca presiunea admisibila a terenului de fundare s nu fie mai mic dect presiunea efectiv pe talpa fundaiei, iar tasrile s fie admisibile. Fundaia , este continue, amplasat la cota m, pn la nivelul fundaiilor se compacteaz pmntul 300mm, se execut stratul suport din piatr spart cu grosimea de 100mm, este format din talp executat din blocuri talp de: 1200; 1400 mm; Hidroizolarea orizontal se execut din mortar de ciment M100 cu grosimea 20mm cu adaus de sticl solubil. Astuparea i compactarea locaurilor gropii de fundare i sub pardoseli n subsol se realizeaz pe straturi de 200mm cu umezire a solului .

PEREUL Pereul este destinat pentru evacuarea apelor de la pereii cldirii, are nclinaia de i<3% cu limea de 1m, reprezint: un strat compactat de piatr spart cu grosimea de 20-25mm i stratul superior din mortar de ciment M100.

PEREII Pereii reprezint elementul de ngrdire a cldirilor, la blocul locativ pereii sunt proiectai dup schema constructiv: cadru spaial format din pereti portani din zidrie din crmid cu dimensiunile 510 mm pereii exterior i 380 mm pereii. Din partea exterioar pereii sunt prevzui de a fi izolai termic cu plci din polesteren expandat de marca M35. Pereii despritori sunt necesari pentru o formarea si divizarea spaiul interior al cldirii. n cldirea dat pereii dispritori sunt executai din caramida plina de marca M50, cu grosimea de 120mm cu armarea peste fiecare 5 rinduri pe inaltime cu armatura 2 4BpI, rigidizndu-se peste 5rnduri cu plase de oel cu 24mm BpI i piese forjate peste 1,5m pe lungime, iar spaiul dintre zidrie i schelet se umple cu material de etanare.

SCRILE
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

Scrile sunt elemente de construcie care asigur legtura pe vertical ntre nivelele cldirii. Legtura se execut prin trepte care sunt aezate la diferite niveluri, unele fa de altele. Dup cerinele antiincendiare scrile sunt ngrdite din partea lateral si de sus, formnd casa scrii. Scara este compus din trepte,contratrepte i vanguri care alctuiesc rampa scrii. Rampele se reazem pe odihna scrii de la etaj si dintre etaje. Rampele i odihnele sunt prefabricate. Pentru a reda o comunicare fr pericol se execut o balustrad, care se fixeaz de ramp i are o nlime de 800 mm. ntre rampe se las un interval de minimum 100mm pentru a satisface cerinele antiincendiare, adic n caz de incendiu prin acest loc este adus furtunul cu ap la nivelul de mai sus.

PLANEELE Planeele sunt prefabricate 220mm, grinzile i centurile antiseismce sunt turnate monolit i se vor executa din beton minimum clasa C15. Planeele se reazem pe pereii longitudinali i transmit sarcina temporar i permanent. Grosimea planeelor: prefabricate 220mm. Fa de planee mai sunt naintate i cerine de izolare fonic i aspect exterior plcut. Capetele etrierilor carcaselor centurilor antiseismice se vor ndeplini sub form de crlige cu ndoire minimum 75 mm. n locurile unde vor fi amplasai pereii despritori planeul se va consolida suplimentar . n locurile de trecere a canalelor de ventilare i a coului de fum prin centurile antiseismice n timpul betonrii se vor amplasa dopuri cu dimensiunile canalelor. Dup ntrirea betonului dopurile se vor nltura. Suportul de susinere a cofrajului se va demonta numai dupa beetonarea complet a construciilor monolite i atingera betonului 70% din rezistena de proiect. Stratul de protecie al armturii active din centurile antiseismice va constitui cel puin 30mm. Armtura longitudinala a centurilor antiseismice va fi continu pe toat lungimea pereilor. Continuitatea armturii se va asigura prin suprapunera acesteia pe o lungime de minimum 500-650 mm pentru diametrul 10mm AIII. n cldirea proiectat planeele sunt prefabricate, specificarea se d pe coal.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

CANALE DE VENTILARE Canale de ventilare a casei de locuit includ n componena sa: tuburi verticale, asamblate unul peste altul n perei, avnd ramificaii n apartamente cu ieire pe acoperi de 700mm i protejate de condiiile atmosferice cu nvelitoare din foi zincate. n cldirea proiectat canale de ventilare sunt din blocuri de ventilare.

FERESTRE, VITRALE I UI Ferestrele sunt destinate pentru iluminarea natural a ncperilor. Mrimea ferestrei si numrul de ferestre ntr-o ncpere depinde de suprafaa acestei ncperi i trebuie s constituie 1/6 1/8 din suprafaa pardoselii. Ferestrele se execut din lemn cu unu sau dou canaturi. La ferestre n interior se prevede un pervaz cu profil din plastic, iar n exterior se prevede un pervaz din oel galvanizat, care protejeaz peretele de ptrunderea umezelii. Gemuirea se execut n dou rnduri cu o grosimea sticlei de 4mm. Uile servesc pentru comunicare ntre ncperi, si ca intrare n cldire. Repartizarea, numrul si dimensiunile lor depinde de numrul de oameni din ncpere si de tipul cldirii, totodat respectnd exigene antiincendiare i de evacuare.Se utilizeaz ui cu un canat i dou. n dependen de ncpere dimensiunile uilor snt diferite. Montarea ferestrelor si uilor are loc n modul urmtor: din timp n zidrie sunt prevzute minimum 3 ghermele din lemn antiseptate. Tocurile uilor si ferestrelor se antisepteaz preventiv si la montarea ntre ele si perete se aranjeaz un strat de carton gudronat, iar rostul rmas se umple cu cli si cu mortar de ciment sau cu materiale spumante care n contact cu aerul se solidific mrindu-se n volum, astupnd astfel rostul. La ui se execut ancadramentul n partea de sus si lateral n felul urmtor: se instaleaz pe perimetrul toculuil uii, la mijloc nite buci de lemn lungimea crora este egal cu limea uii dac se instaleaz pe lateral sau egal cu lungimea, dac se instaleaz pe vertical. Astfel, se fixeaz la mijlocul tocului uii pentru ca ua s se nchid si deschid liber si ca s nu s se strng tocul uii. Uile exterioare sunt din metal interioare din lemn.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

PARDOSELI Pardoselile , sunt elemente constructive situate pe panourile de planeu, care formeaz o suprafa neted si plan. Ele primesc sarcinile temporare i le transmit panourilor. In scopul igienii si proteciei contra uzurii, sunt prevzute urmtoarele tipuri de pardoseli: mortar de ciment, plci ceramice, parchet cu straturile alturate. Structura pardoselelor se d pe coal.

FINISAREA SUPRAFEELOR Finisarea exterioar se execut cu plci de polisteren M35 i o tencuial decorativ, ce servete ca strat de protecie i tot odat red construciei un aspect decorativ. Suprafa primit are proprieti termice bune ce dau posibilitate de a economisi energia termic. Pereii din zidrie de piatr natural se vor tencui cu mortar de ciment. Construciile din beton armat ieite n afara faadelor se vor dricui cu mortar de ciment alb sau se vor rostui sub aspect de zidrie. Faadele pot fi finisate i cu tencuial decorativ. Elementele de tmplrie uile, ferestrele, etc se vor vopsi de dou ori cu vopsea de ulei. Parapetele balcoanelor i a teraselor, frontoanele, elementele de lemn ale lucarnelor se vor lefui minuios i se vor acoperi cu firnis de dou ori. Finisarea interioar se execut prin tencuirea ameliorat a suprafeelor cu mortar din ciment-var M25. ncperile cu o umeditate nalt a aerului i blocurile tehnico-sanitare pereii se tencuiesc cu mortar de ciment M50. Dup tencuire se aplic un strat de glet din amestec uscat ,,KNAUF, pe care se aplic pcluire i finisarea cu vopsea n emulsie de ap. Elementele scrilor se finiseaz analogic pereilor. n cabine sanitaro-tehnice se finiseaz cu faian. Lucrrile de finisare se vor ndeplini numai dup execuia nvelitorii i trasrii tuturor comunicaiilor. Plasele de armtur i carcasele spaiale se execut cu ajutorul sudurii manuale conform CH III-15-76, STAS 14098-68, CH-393-78. Montarea construciilor din lemn a arpantei se va executa conform prevederilor CH II -19-76. Pentru fixarea cosoroabei de perei din centura antiseismic se vor ridica fire de armtur peste 750-1000mm.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

MSURI ANTISEISMICE Republica Moldova se afl n zon seismic activ. Focarele seismice active de o adncime de peste 90 km se afl n cotul Carpailor n munii Vrancea. Raioanele seismice ale Republicii Moldova snt precizate de normele n vigoare CHII-7-81 ,, . Moscova 1982. Fiecrui raion i se atribuie prin standard un anumit grad de intensitate seismic care cuprinde 12 grade. ncrcrile seismice produse de forele de inerie ca urmare a micrilor seismice ale terenului se consider n mod convenional ca fore aplicate static. Mrimea acestor ncrcri se determin innd cont de clasa construciei, gradul de intensitate seismic a zonei de amplasare, natura terenului de fundaie i caracteristicile dinamice ale construciei. Amplasarea fundaiilor pe pmnturi slabe nisipuri afinate pmnturi argiloase n stare plastic, plastice curgtoare, umpluturile n zonele de alunecri de teren nu se admite. O deosebit importan are execuia ct mai ngrijit a construciilor conform regulilor n vigoare. n Republica Moldova se deosebesc raioane cu intensitate seismic de 6,7,8. Conform condiiilor geologice inginereti terenurile de fundaie se mpart trei categorii I, II, III, cele mai bune I i slabe III. n zonele de pmnturi de categoria I gradul de intensitate nu poate fi ridicat cu o unitate i din categoria III de majorat cu o unitate. Examenarea terenului: Oricare cldire ingenereasc trebuie s fie construit cu siguran maximal i cu cheltuieli minimale. Cldirile i edificiile trebuie s fie executate i amplasate dup proiect, s fie rezistente, rigide i se corespund normelor de expluatare. Aceasta depinde n primul rnd de condiiile n locul de construcie a cldirii date. n condiiile Republicii Moldova trebuie de luat n consideraie apariia proceselor de alunecarea terenului, tasrile, seismicitatea, i altor procese. n compartimentul dat vor fi examinate ntrebrile, legate de mbuntirea proprietilor solului sub tlpile de fundaie . Pe teritoriul examenat se presupune construirea blocului. ipul proprietilor solului dup tasarea este I. Apele subterane se afl la adncimea de 8-10 m.. Tlpile sunt amplasate pe patul de piatr spart cu grosimea de 100mm. n corespundere cu cerinele din PCH 10-87 cldirea proiectat este calculat la seismicitatea de 8 grade, iar pentru asigurarea exigenelor antiseismice sunt prevzute urmtoarele msuri: n colurile pereilor capitali, intersectai ntre perei, poriunile de perei strbtute de canale se amplaseaz plase de armatur peste 600cm pe vertical.n zonele cu seismicitate de 8 grade interseciile ntre pereii portani se execut din stlpiori de beton armat. Deasupra golurilor de us, fereastr etc. se execut buiandrugi monolii cu h=200mm, armat cu bare de oel 416mmAIII i 6 AI, beton C15. Pereii despritori sunt necesari pentru oformarea si divizarea spaiul interior al cldirii. n cldirea dat pereii dispritori sunt executai din caramida plina de marca M50, cu grosimea de 120mm cu armarea peste fiecare 5 rinduri pe inaltime cu armatura 2 4BpI,
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

rigidizndu-se peste 5rnduri cu plase de oel cu 24mm BpI i piese forjate peste 1,5m pe lungime. Pe tot perimetrul pereilor capitali la nivelul planeelor se vor executa centuri antiseismice din beton armat turnat monolit de clasa C15 cu armare continu. Pentru fixarea cosoroabelor pe perei n centura antiseismic se vor prevedea bare de armatur ridicate deasupra parapetelor sau buloane din bare de armatur 12mmAIII.

PROTECIA ANTICOROZIV Pentru asigurarea durabilitii necesare, toate elementele metalice neacoperite cu beton se vor vopsi cu lac de protecie anticoroziv. Toate lucrrile se vor executa conform CH II-23-78. .

PROTECIA CONSTRUCIILOR DIN LEMN CONTRA PUTREZIRII Elementele de lemn se vor antiseptiza i se vor izola cu un strat de carton bitumat conform prevederilor CH III-19-76. Construciile de lemn portante (grinzi, cpriori, cosoroabe, ipci etc.) se vor prelucra superficial cu soluii combinate de protecie din sruri i paste speciale. Capetele grinzilor de lemn pe o poriune de 750 mm se vor acoperi cu past antiseptic, iar pe lungimea de 180 mm se vor acoperi cu smoal sau bitum i se vor nfur cu 2 straturi de carton bitumat, care se taie dup configuraia captului.

PROTECIA CONSTRUCIILOR DIN LEMN CONTRA ARDERII Toate elementele din lemn ale arpantei se vor prelucra cu soluii ignifuge conform CH 2.01.02-85. n locurile de contact a construciilor din lemn cu courile de fum zidria acestora se va ngroa pn la 500mm fr izolaie termic i 380mm cu izolaie termic. Grinzile din lemn se vor aeza la o distan minimum 250mm de courile de fum.

ALIMENTAREA CU AP Alimentarea cu ap potabil de la reeaua exterioar. Reeaua interioar-reea de alimentare cu ap menajer-potabil. Reeaua de alimentare cu ap potabil se va monta din evi de oel galvanizat cu diametru 15...20mm.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

NCLZIREA I ALIMENTAREA CU AP CALD nclzirea i alimentarea cu ap cald se va face autonom cu ajutorul unui cazan de perete, instalat la buctrie sau ntr-o ncpere auxiliar, care funcioneaz pe gaze naturale. Proiectul sistemului de nclzire va fi elaborat de persoane autorizate i se va coordona n ordinea stabilit de legislaia n vigoare: Parametrii agentului termic 95-70C. Corpuri de nclzire-radiatoare M140-AO. nclzirea poate fi asigurat i prin alte metode, inclusiv de la reeaua urban de termoficare, cu sobe, etc cu condiia respectrii normelor antiincendiare. Alimentarea cu ap cald se va face prin unul din urmtoarele variante: De la o instalaie autonom tip -. De la nclzitor de ap cu combustibil solid. De la nclzitor cu gaze.

VENTILAIA Ventilaia ncperilor de locuit se va face prin intermediul ferestrelor. Ventilarea ncperilor sanitaro-igienice i a buctriei sa va asigura prin canale de ventilare amplasate n perei. Pentru ventilarea spaiului de sub pardoseal n soclul cldirii de locuit se vor prevedea rsufltoare din evi de azbociment sau evi ceramice de 150mm, amplasate la cota: -0.500 In timpul rece al anului, rsufltorele se vor astupa cu dopuri de past sau din lemn. Rsufltorele se vor amplasa aa nct s asigure ventilarea direct sau unghiular a spaiului de sub pardoseli. Suprafeele crmizilor sau blocurilor de piatr, care intr n contact direct cu mortarul de legtur, se vor cura de praf i murdrie.

CANALIZAREA Apele menajere se vor evacua n reeaua de canalizare exterioar. Reeaua interioar de canalizare se va monta din evi de font cu diametrul 50-100mm.

ECHIPAMENTUL ELECTRIC Alimentare cu energie se va face de la reeaua exterioar 380/220V. Distribuia energiei electrice se va face de la un panou de distribuie de apartament.
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

ALIMENTAREA CU GAZE Alimentarea cu gaze a cldirii se va face de la butelii pentru gaze lichifiate amplasate la buctrie .La buctrie se vor amplasa maini de gtit cu 2 sau 4 ochiuri. Este posibil conectarea la reeaua centralizat de alimentare cu gaze , proiectul reelei interioare de alimentare cu gaze se comand suplimentar.

INSTALAII DE CURENI SLABI Radioficarea cldirii de locuit se va face de la reeaua de radioficare local. Telefonizarea i Internet cldirii i se va ndeplini conform proiectelor individuale.

EXECUIA LUCRRILOR PE TIMP DE IARN Lucrrile de construcie pe timp de iarn se vor executa conform CH 3.02.01-83, CH II-15-76, CH III -17-78 i urmtoarelor indicaii: -nu se admite nghearea terenului de fundare; -nu se admite nghearea betonului n construciile din beton armat turnate monolit pn la atingerea rezistenei de proiect; -zidria fundaiilor i a pereilor pe timp de iarn se va executa pe mortar de ciment marca 50 cu adaosuri antigel. Se interzice utilizarea n calitate de accelerator pentru ntrirea betonului a clorurii de calciu sau a clorurii de natriu din cauza agresivitii acestora; -n timpul dezgherii zidriei, planeul se va descrca la maximum; se admite executarea zidriei mai sus de cota 0.000 fr adaosuri chimice pe mortare marca de un ordin mai mare dect cea de proiect; -pe timp de dezgheare a zidriei sectoarele turnate monolit i buiandrugii se vor susine suplimentar cu popi temporari. RECEPTIONAREA LUCRRILOR ASCUNSE Receptionarea lucrrilor ascunse de executie a cldirii date se va ndeplini n urmtoarele faze determinante: Recepionarea lucrrilor de spare a gropii de fundaie. Recepionarea lucrrilor de execuie a fundaiilor (cu cel mult apte umplerea timpanelor gropii de fundaie). ... Recepionarea lucrrilor de execuie a construciilor parterului. Recepionarea lucrrilor de execuie a construciilor, etajului. Recepionarea lucrrilor de execuie a acoperiuiui. Predarea n exploatare a cldirii de locuit.
W

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala

sgsgdfg

BIBLIOGRAFIE

A. Guu Desen tehnic de construcii i instalaii; .. . 781 II II- As70 . II 1574 H 2.08.01-85 . , H 2.01.02-85 , H 2.03.11-85 Protecia construciei de corozie, H 3.02.01-87 Construcii terestre i fundaie, H 3.03.01-87 Construcii portante i de nchidere, H 3.04.01-87 Izolaie i protecie, H III 4-80 , H 2.07.01-89 . , NCM F.03.02-2005 Proiectarea cldirilor cu perei din zidrie. CP.E.04.04-2005 ,,Executarea lucrrilor de izolare, protejare i finisare n construcie. NCM.C.04.03-2005 nvelitori. Norme de proiectere. NCM A.02.02-96 Regulament privind conducerea i asigurarea calitii. CP A.08.01-96 Instruciuni de verificare a calitii i de recepie a lucrrilor ascunse i/sau n faze determinate la construcii i instalaii aferente. NCM F.03.03-2004 Executarea i recepia lucrrilor de zidrie. CP.E.04.03-2005 Protecia anticoroziv a construciilor i instalaiilor. OCT 31189-2003 . NCM F.02.02-2006 Calculul, proiectare i alctuirea elementelor de construcii din beton armat i beton precomprimat.

PC-01-2501-2012-ME
Mod Coala Nr.document Semntura Data

Coala