Anda di halaman 1dari 3

Kemahiran Hidup

UJIAN BULANAN 4
D 6.

M AR KAH

100%

Pilih jawapan yang betul. 1.


Antara cara-cara yang berkesan untuk mempromosikan jualan adalah dengan A tidak membenarkan kanak-kanak memasuki kedainya.

B C D 2.

meletakkan harga yang tinggi. memalsukan jenama barang. menyiarkan iklan dalam media massa. membungkus barang secara ala kadar.

Susunkan cara penggunaan alat pemadam api dengan betul.

Pilih pernyataan yang tidak benar. A Letakkan reja kayu di tempat yang disediakan. B Peralatan dan bahan perlu digunakan dengan betul. C Buka tingkap dan pintu selepas melakukan kerja. D Sebarang kecederaan atau kemalangan perlu diberitahu kepada guru. Formula yang betul untuk mengira baki wang pembeli dengan tepat ialah _ A

I II III IV A B 7.

Tekan tuas Tanggalkan pin picu


Halakan muncung penyembur ke punca api

Letakkan alat di atas tempat yang rata IV, III, II, dan I C IV, I, II, dan III IV, II, III, dan I D IV, I, III, dan II

Promosi dapat didefinisikan sebagai A memperkenalkan sesuatu barang kepada orang ramai.

3.

B C D 8.

menambahkan stok barang. menyediakan jadual kerja. memberi diskaun kepada pelanggan.

B C D 4.

jumlah harga barang jumlah kos jualan _ jumlah harga barang jumlah wang yang diberikan _ jumlah wang yang diberikan jumlah harga barang _ jumlah wang yang diberikan jumlah kos barang hasil jualan melebihi kos pembelian.
jumlah perbelanjaan melebihi jumlah pendapatan perbelanjaan kurang daripada pendapatan. jumlah pelanggan yang membeli tidak berkurangan.

Peniaga yang bijak menguruskan jualannya akan melaksanakan perkara-perkara yang berikut kecuali A tidak sanggup menerima rungutan pembeli.

B C D 9.

mengira jumlah harga dengan cepat. pandai mengambil hati pelanggan.


memberikan layanan yang baik kepada semua pelanggan.

Kerugian akan dialami oleh peniaga jika A

B C D 5.

Apakah maklumat yang terdapat dalam kad inventori?

Setiap penjual perlu mengamalkan etika seperti A bercakap dengan tegas dan tidak bertolak ansur. B memulangkan lebihan wang baki yang tersalah kira. C memberi diskaun kepada pelanggan yang tetentu sahaja.

I II III IV A B 10.

Nama barang Nama pembekal Tarikh Ciri-ciri pelanggan C I, II, dan III D II, III, dan IV

I, II, dan IV I, III, dan IV

Yang manakah bukan tujuan pembungkusan barang? A Barang mudah disusun

B C D RG-13

Menarik perhatian pengguna Sebagai satu cara pengiklanan Harga barang dapat dinaikkan

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ramah tepat 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. simpanan hutang merekod risiko rosak terima kasih mempromosikan baki stok

Perancangan adalah penting sebelum memulakan perniagaan supaya peniaga tidak menanggung ____________________ kerugian. Semasa ____________________ jualan, peniaga berusaha untuk menarik perhatian pelanggan supaya membeli barang yang ditawarkan. Seseorang peniaga perlu menunjukkan sikap yang ____________________ semasa melayan pelanggan. Pergerakan keluar masuk stok dapat dikawal dengan cara ____________________ barang. Ucapan ____________________ hendaklah dilafazkan oleh peniaga kepada semua pelanggannya sama ada yang membeli barang atau tidak. ____________________ sendiri merupakan salah satu daripada sumber yang dapat dijadikan modal untuk memulakan perniagaan.

Wang baki yang diserahkan kepada pelanggan mestilah ____________________ .


Antara ciri-ciri pembungkusan yang baik adalah dengan menggunakan bahan yang tidak mudah ____________________ . ____________________ merupakan salah satu daripada maklumat yang terdapat dalam kad inventori. Pembayaran ____________________ kepada pembekal termasuk dalam perbelanjaan yang perlu dikeluarkan oleh peniaga.

Tandakan pada pernyataan yang betul dan 21. 22. 23. 24. 25. 26.

pada pernyataan yang salah.

Langkah keselamatan perlu diamalkan semasa menjalankan aktiviti di bengkel. Kemalangan kecil yang berlaku di bengkel tidak perlu dilaporkan kepada guru. Azhar sukar memberikan senyuman kepada pelanggan yang datang ke kedainya.
Penggunaan mesin kira dapat mempercepatkan pengiraan jumlah harga barang yang dibeli oleh pelanggan.

Barang yang dipesan oleh pelanggan hendaklah disediakan dengan cepat dan betul.
Maklumat tentang sesuatu barang atau perkhidmatan dapat diperkenalkan kepada pengguna menerusi promosi.

RG-14

27. 28.

Pembungkusan yang menarik tidak akan dapat mempengaruhi minat pengguna untuk membeli sesuatu barang. Pengguna tidak boleh memulangkan barang yang baru dibeli kepada penjual semula apabila mendapati barang tersebut telah rosak atau telah melepasi tarikh luput. Pendapatan dalam peniagaan adalah bermaksud jumlah keuntungan hasil daripada jualan barangan. Peniaga akan mendapat keuntungan sekiranya kos jualan melebihi jumlah pendapatan.

29. 30.

Padankan A dengan B.

A
31. Tanda SIRIM 32.

B
Dapat dielakkan jika peniaga telah merancang perniagaannya terlebih dahulu

Jujur dan amanah

Nama sesuatu produk

33. Jenama 34. Secara komisen 35.

Untuk memudahkan peniaga mengetahui jumlah pendapatan dan perbelanjaan Tanda yang menunjukkan bahawa sesuatu barang itu menepati piawaian yang ditetapkan Sifat yang dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan kepada peniaga

Rungutan dan cadangan pelanggan

36. Kerugian 37. Etika jualan 38. Bekas kotak 39. Sampel 40. Rekod perniagaan RG-15

Diberi secara percuma kepada pengguna semasa promosi Amalan yang sihat ketika melayan pelanggan Perlu diambil perhatian untuk membaiki mutu perkhidmatan dalam perniagaan Bahan yang sesuai digunakan untuk membungkus barang jualan yang mudah pecah Contoh bentuk perniagaan yang tidak mendatangkan risiko kepada peniaga