Anda di halaman 1dari 5

Tarikh Masa Durasi Tahun Bilangan Murid Tema Tajuk Objektif Pengajaran Objektif eksplisit tahun 5A2

: 13hb Jun 2011 : 9.45 am - 10.45 am : 60 minit : 5A2 : 28 orang : Menyiasat Bumi dan Alam Semesta : Buruj : Memahami buruj : Selepas pengajaran dan pembelajaran,murid-murid akan dapat 1.Menyatakan apakah buruj. 2.Mengidentifikasi buruj-buruj. 3.Menyatakan kepentingan buruj.

Kemahiran Saintifik perhubungan dan KBKK

: Memerhati,menginferens,meramal, membuat ruang dan masa

Sikap saintifik & nilai murni : Menghargai sumbangan sains dan teknologi ,berfikir secara rasional, mengagumi ciptaan Tuhan, melakukan kewajipan menentukan arah kiblat dan menyatakan solat adalah perkara wajib Pengetahuan sedia ada bintang di langit Bahan bantu belajar sambungan : Murid-murid pernah melihat keindahan bintang: Sekurang-kurangnya 14 buah komputer dengan

Internet . 2 murid sebuah komputer .

Langkah

Isi kandungan

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran

Catatan

Orientasi (5 minit)

Menerangkan bahawa bintangbintang di langit dicipta oleh Allah dan sangat indah dipandang.

Murid-murid masuk ke laman web:http://aizanurhakim.webs.com/ dan klik kepada video lalu menyanyi berpandukan lagu dan senikata yang ditunjukkan.

Nilai: Mengagumi ciptaan Tuhan

Pencetusan idea (15 minit)

Menyiasat kerangka 1. Soalan-soalan yang ditujukan kepada murid-murid. alternatif. Buruj adalah kumpulan bintangbintang di langit.

BBB: Web /blog

Apakah yang kamu tahu tentang buruj? Mengapakah buruj tidak dapat dilihat pada waktu siang?

(Murid membaca maklumat awal pada web/blog sambil menjawab pertanyaan guru) Mengidentifikasi buruj-buruj Biduk Belantik Pari Kemahiran saintifik:

2. Murid-murid diminta terus menjelajah web tersebut secara kendiri atau kumpulan Memerhati. 2 orang. membuat (Sekurang-kurang 1 komputer , 2 murid) perhubungan antara ruang dan masa

Scorpio

Penstrukturan Membincangkan semula idea kepentingan buruj kepada manusia. (20 minit)

Berdasarkan penjelajahan murid-murid di web yang disediakan , mereka menyatakan Kemahiran kepentingan buruj kepada manusia saintifik: berdasarkan soalan-soalan di bawah.

1. PetaniMenginferens petani menggunakan buruj untuk menandakan musim 1. Apakah kegunaan buruj kepada petanipetani pada zaman dahulu? menanam dan menuai di ladang (rujuk di blog/web) mereka.

2.Menggunakan buruj Belantik untuk 2. Pada waktu malam dan kamu tiba di menentukan arah sebuah tempat dan ingin menunaikan solat kiblat. Isyak, tetapi kamu tidak tahu arah kiblat? Nilai: Apa yang kamu lakukan ? (rujuk di blog/web cara menentukan arah Menunaikan solat kiblat)

Guru menyatakan bahawa kewajiban orang Islam untuk menentukan arah kiblat dan bersolat. 3. Untuk memetakan langit.

3. Apakah kegunan buruj kepada ahli-ahli astronomi? (rujuk di blog/web) Nilai saintifik: Menghargai sumbangan sains & teknologi

4. Berikan contoh, bagaimanakah ahli astronomi menggunakan buruj untuk mencari objek langit yang di kaji. (rujuk di blog/web)

Aplikasi Idea 1. Soalan-soalan kuiz. (15 minit) (rujuk di blog/web) 1.Guru meminta murid-murid menjawab soalan-soalan kuiz di web/blog. 2. Alfonso DAlbuquerque belayar dari Portugal ke Tanjung 2. Membincangkan pelayaran Alfonso Pengharapan, Afrika DAlbuquerque Kemahiran Selatan saintifik: menggunakan buruj Soalan : Pari . Jika Alfonso DAlbuquerque seorang Meramal Laksamana Armada Laut Portugis, hendak belayar ke Tanjung Pengharapan,Afrika Selatan, buruj manakah yang boleh memberi panduan kepadanya jika dia memulakan pelayarannya dari negaranya ? 1.Definisi buruj dan (Gambar peta & cerita rujuk di blog/web) contoh-contoh buruj. Buruj yang boleh dilihat pada 13 Jun Guru menyoal soalan-soalan di bawah:

Refleksi (5 minit)

2011. a.Buruj Scorpio b.Buruj Pari

i.Apakah yang kamu pelajari pada hari ini? ii.Ramalkan buruj apakah yang kamu boleh lihat pada malam ini ? Guru meminta murid menggunakan plainesfera interaktif yang terdapat di blog untuk mencerap langit pada malam ini di Berfikir secara rumah nanti. rasional, Guru membimbing murid membuat meramal. kesimpulan dan meminta murid membuat undian (survey) di web/blog serta mengucapkan Selamat mencerap burujsebagai mengakhiri pelajaran. Sikap saintifik :