LATIH TUBI TULISAN JAWI

Arahan : Tuliskan perkataan yang bergaris dalam petikan di bawah dengan menggunakan tulisan jawi: (1) Amalan kebajikan yang dilakukan oleh orang yang beriman memberi manfaat kepada (i) (ii) orang lain. Apabila amalan ini menjadi budaya, suasana sesebuah masyarakat menjadi (iii) aman damai. (iv) (2) Ciri utama majlis yang baik ialah majlis yang mengingatkan pesertanya kepada Allah dan (i) menepati kehendak syarak. Contohnya ialah majlis ilmu, majlis zikir dan majlis mesyuarat (ii) (iii) (iv) serta majlis perkahwinan yang tidak mengandungi perkara-perkara yang bercanggah dengan hukum syarak

(3) Percakapan yang lemah lembut dan santun melambangkan keperibadian mulia dan luhur (i) (ii) yang dimiliki oleh seseorang. Ia mempunyai banyak kebaikan dan faedah. (iii) (iv)

(4)
1

tetapi (i) (ii) kita juga wajib berbakti kepada ibu bapa yang berlainan agama.Ibu bapa merupakan orang yang paling rapat dengan anak-anak dan merekalah yang bertanggungjawab mencari nafkah dan mendidik (iii) anak dari kecil sehingga dewasa. (iv) Arahan : Tuliskan petikan di bawah dalam tulisan jawi (6) Masjid dan surau mempunyai fungsi yang sangat besar ke arah melahirkan manusia yang cemerlang di dunia dan akhirat (7) Setiap murid hendaklah memupuk sikap menghormati al-Quran seperti mencium mashaf al-Quran apabila selesai membacanya dan membawa al-Quran dengan cermat dan berhatihati (8) 2 . Kasih sayang merupakan tunggak (i) (ii) kepada ketenangan hidup dalam keluarga.LATIH TUBI TULISAN JAWI Islam mendidik umatnya supaya berkasih sayang. (iv) (5) Kita bukan sahaja dituntut berbakti kepada ibu bapa kandung yang beragama Islam. ibu bapa angkat. ibu bapa (iii) tiri dan ibu bapa mertua.

(10) Setiap individu muslim wajib menjaga diri dan maruah dengan memelihara diri daripada melakukan perbuatan yang mencemarkan nama baik dan menjatuhkan kehormatan diri sendiri 3 .LATIH TUBI TULISAN JAWI Orang yang bertakwa mudah membelanjakan harta untuk kebaikan diri dan orang lain sama ada ketika senang atau susah (9) Seseorang murid yang bersyukur akan menggunakan nikmat kecerdasan akal fikirannya untuk menimba ilmu dengan tekun dan bersungguh-sungguh.

‬‬ ‫برلينن‪iii.‬‬ ‫‪iv‬‬ ‫دميليكي‪iii.‬‬ ‫مشوارت ‪iv‬‬ ‫‪i.‬‬ ‫‪iii.‫‪LATIH TUBI TULISAN JAWI‬‬ ‫‪SKEMA JAWAPAN TULISAN JAWI‬‬ ‫‪NO SOALAN‬‬ ‫)‪(1‬‬ ‫كباجيقن ‪i.‬‬ ‫‪JAWAPAN‬‬ ‫بودايا‬ ‫داماي‪iv.‬‬ ‫)‪(2‬‬ ‫مجليس‬ ‫‪ii.‬‬ ‫كفريبادين ‪i.‬‬ ‫فأ يده‬ ‫)‪(4‬‬ ‫سوفايا ‪i.‬‬ ‫منفتي‬ ‫شرع ‪iii.‬‬ ‫‪4‬‬ .‬‬ ‫)‪)3‬‬ ‫لوهور‪ii.‬‬ ‫توغضق‪ii.‬‬ ‫كاندوغ‪ii.‬‬ ‫منفعة ‪ii.‬‬ ‫‪iii‬‬ ‫نفقه‬ ‫ديواس ‪iv‬‬ ‫)‪(5‬‬ ‫بربقتي ‪i.

‫‪LATIH TUBI TULISAN JAWI‬‬ ‫مرتوا ‪iv‬‬ ‫)‪(6‬‬ ‫مسجد دان سوراو ممقوثأي فوغسي‬ ‫يغ ساغت بسر كأره ملهيركن‬ ‫مأنسي يغ جمرلغ ددنيا دان اخيرة‬ ‫ستياف موريد هندقله مموفوق‬ ‫سيكف مغحرمتي القرءان سفرتي‬ ‫منجيوم مصحف القرءان افابيل سلساي‬ ‫ممباجاث ‪ ،‬ممباوا القرءان دغن‬ ‫جرمت دان برهاتي‪-‬هاتي‬ ‫اورغ يغ برتقوى موده ممبلنجاكن‬ ‫هوتا اونتوق كبأيقن ديري دان اورغ‬ ‫لين سام اد كتيك سنغ اتاو سوسه‬ ‫سسأورغ موريد يغ برشكور اكن‬ ‫مغضوناكن نعمة كجردسن عقل فيكيرنث‬ ‫اونتوق منيمبا علمو دعن تكون دان‬ ‫برسوغضوه‪-‬سوغضوه‬ ‫ستياف اينديؤيدو مسلم واجب‬ ‫منجاض ديري دان مرواه دغن‬ ‫ممليهارا ديري درفد ملكوكن‬ ‫فربواتن يغ منجمركن نام بأيق دان‬ ‫منجاتوهكن كحرمتن ديري سنديري‬ ‫)‪(7‬‬ ‫)‪(8‬‬ ‫)‪(9‬‬ ‫)‪(10‬‬ ‫‪5‬‬ .