P. 1
Latih Tubi Tulisan Jawi nnnnnn

Latih Tubi Tulisan Jawi nnnnnn

|Views: 11|Likes:
Dipublikasikan oleh nurkhairulbariyahnoorzihad

More info:

Published by: nurkhairulbariyahnoorzihad on Jul 28, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2014

pdf

text

original

LATIH TUBI TULISAN JAWI

Arahan : Tuliskan perkataan yang bergaris dalam petikan di bawah dengan menggunakan tulisan jawi: (1) Amalan kebajikan yang dilakukan oleh orang yang beriman memberi manfaat kepada (i) (ii) orang lain. Apabila amalan ini menjadi budaya, suasana sesebuah masyarakat menjadi (iii) aman damai. (iv) (2) Ciri utama majlis yang baik ialah majlis yang mengingatkan pesertanya kepada Allah dan (i) menepati kehendak syarak. Contohnya ialah majlis ilmu, majlis zikir dan majlis mesyuarat (ii) (iii) (iv) serta majlis perkahwinan yang tidak mengandungi perkara-perkara yang bercanggah dengan hukum syarak

(3) Percakapan yang lemah lembut dan santun melambangkan keperibadian mulia dan luhur (i) (ii) yang dimiliki oleh seseorang. Ia mempunyai banyak kebaikan dan faedah. (iii) (iv)

(4)
1

Kasih sayang merupakan tunggak (i) (ii) kepada ketenangan hidup dalam keluarga.LATIH TUBI TULISAN JAWI Islam mendidik umatnya supaya berkasih sayang.Ibu bapa merupakan orang yang paling rapat dengan anak-anak dan merekalah yang bertanggungjawab mencari nafkah dan mendidik (iii) anak dari kecil sehingga dewasa. (iv) (5) Kita bukan sahaja dituntut berbakti kepada ibu bapa kandung yang beragama Islam. (iv) Arahan : Tuliskan petikan di bawah dalam tulisan jawi (6) Masjid dan surau mempunyai fungsi yang sangat besar ke arah melahirkan manusia yang cemerlang di dunia dan akhirat (7) Setiap murid hendaklah memupuk sikap menghormati al-Quran seperti mencium mashaf al-Quran apabila selesai membacanya dan membawa al-Quran dengan cermat dan berhatihati (8) 2 . ibu bapa angkat. tetapi (i) (ii) kita juga wajib berbakti kepada ibu bapa yang berlainan agama. ibu bapa (iii) tiri dan ibu bapa mertua.

LATIH TUBI TULISAN JAWI Orang yang bertakwa mudah membelanjakan harta untuk kebaikan diri dan orang lain sama ada ketika senang atau susah (9) Seseorang murid yang bersyukur akan menggunakan nikmat kecerdasan akal fikirannya untuk menimba ilmu dengan tekun dan bersungguh-sungguh. (10) Setiap individu muslim wajib menjaga diri dan maruah dengan memelihara diri daripada melakukan perbuatan yang mencemarkan nama baik dan menjatuhkan kehormatan diri sendiri 3 .

‬‬ ‫منفتي‬ ‫شرع ‪iii.‬‬ ‫)‪)3‬‬ ‫لوهور‪ii.‫‪LATIH TUBI TULISAN JAWI‬‬ ‫‪SKEMA JAWAPAN TULISAN JAWI‬‬ ‫‪NO SOALAN‬‬ ‫)‪(1‬‬ ‫كباجيقن ‪i.‬‬ ‫منفعة ‪ii.‬‬ ‫كاندوغ‪ii.‬‬ ‫توغضق‪ii.‬‬ ‫‪JAWAPAN‬‬ ‫بودايا‬ ‫داماي‪iv.‬‬ ‫‪iii‬‬ ‫نفقه‬ ‫ديواس ‪iv‬‬ ‫)‪(5‬‬ ‫بربقتي ‪i.‬‬ ‫كفريبادين ‪i.‬‬ ‫مشوارت ‪iv‬‬ ‫‪i.‬‬ ‫)‪(2‬‬ ‫مجليس‬ ‫‪ii.‬‬ ‫‪iv‬‬ ‫دميليكي‪iii.‬‬ ‫‪4‬‬ .‬‬ ‫برلينن‪iii.‬‬ ‫‪iii.‬‬ ‫فأ يده‬ ‫)‪(4‬‬ ‫سوفايا ‪i.

‫‪LATIH TUBI TULISAN JAWI‬‬ ‫مرتوا ‪iv‬‬ ‫)‪(6‬‬ ‫مسجد دان سوراو ممقوثأي فوغسي‬ ‫يغ ساغت بسر كأره ملهيركن‬ ‫مأنسي يغ جمرلغ ددنيا دان اخيرة‬ ‫ستياف موريد هندقله مموفوق‬ ‫سيكف مغحرمتي القرءان سفرتي‬ ‫منجيوم مصحف القرءان افابيل سلساي‬ ‫ممباجاث ‪ ،‬ممباوا القرءان دغن‬ ‫جرمت دان برهاتي‪-‬هاتي‬ ‫اورغ يغ برتقوى موده ممبلنجاكن‬ ‫هوتا اونتوق كبأيقن ديري دان اورغ‬ ‫لين سام اد كتيك سنغ اتاو سوسه‬ ‫سسأورغ موريد يغ برشكور اكن‬ ‫مغضوناكن نعمة كجردسن عقل فيكيرنث‬ ‫اونتوق منيمبا علمو دعن تكون دان‬ ‫برسوغضوه‪-‬سوغضوه‬ ‫ستياف اينديؤيدو مسلم واجب‬ ‫منجاض ديري دان مرواه دغن‬ ‫ممليهارا ديري درفد ملكوكن‬ ‫فربواتن يغ منجمركن نام بأيق دان‬ ‫منجاتوهكن كحرمتن ديري سنديري‬ ‫)‪(7‬‬ ‫)‪(8‬‬ ‫)‪(9‬‬ ‫)‪(10‬‬ ‫‪5‬‬ .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->