Anda di halaman 1dari 2

AKTIVITI: MENYIASAT BUNYI YANG DIHASILKAN MANUSIA Terokai pelbagai cara membuat bunyi yang anda boleh gunakan

melalui mulut: bercakap, mendodoi (humming), bersiul. Mula-mula letakkan sebelah tangan sekeliling depan leher anda manakala sebelah lagi di atas kepala. Bercakap dan dodoi sekuat-kuatnya. Apa yang anda temui? Apa yang berlaku? Apabila anda bercakap, apa yang anda rasa? BERCAKAP Sekarang tiup belon dan letakkan di depan bibir sambil bercakap. Apa yang anda rasakan? Apa yang anda fikir sedang berlaku? Halakan bukaan tin kosong di depan mulut anda dan letakkan jari di bawah tin tersebut. Bersuara ke dalam tin tersebut. Apa yang anda temui? Apa yang anda ketahui? MENDODOI (HUMMING) Dodoi dengan mulut tertutup. Siasat bagaimana bunyi tersebut dihasilkan dan dari mana ia datang. Cuba mendodoi dengan mulut tertutup sambil memicit hidung. Bagaimana bunyi tersebut berbeza dengan semasa anda bercakap? Adakah udara keluar menerusi mulut sewaktu anda mendodoi? BERSIUL Pegang tekak anda sewaktu bersiul. Adakah tekak anda bergetar? Apakah yang mungkin bergetar sewaktu membuat bunyi? Lihat di dalam cermin semasa anda bersiul. Lihat posisi bibir anda semasa anda bersiul. Bagaimana keadaan bibir anda bila anda tidak dapat bersiul, walaupun anda meniup? Bersiul pada nada tinggi dan rendah. Apakah yang anda perasan tentang bibir anda bila anda melakukannya? Apa yang anda temui?

February 2008

MENEROKA VOCAL CORDS ANDA Isikan belon dengan udara. Dengan kedua-dua belah tangan, renggangkan bukaan belon menggunakan jari untuk membuat bunyi sewaktu udara keluar dari belon. Perhatikan sisi belon itu melalui bukaannya. Apa yang anda perhatikan? Apa yang dapat anda dengar? Apa yang anda fikir menghasilkan bunyi itu? Mengapa? Apakah persamaan vocal cords dengan sisi belon? Adakah anda rasa bersiul dengan bercakap mempunyai persamaan? Rekod dapatan dan pandangan yang anda perolehi di dalam jurnal.

AKTIVITI: MENILAI PEMBELAJARAN PENEMUAN Pertimbangkan soalan-soalan di bawah berkenaan pendekatan ini dan masukkan dalam jurnal. 1. Bagaimana saya mempelajari pendekatan ini? 2. Apakah peranan guru dalam pendekatan ini? 3. Apakah yang saya rasa tentang pendekatan ini dalam mengajar dan mempelajari sains? 4. Dalam pendekatan ini, apa jangkaan yang dibuat tentang: a. Pembelajaran pelajar? b. Sifat sains?

(Sumber: Fleer, M., & Hardy. T. (2001). Science for Children: Developing a Personal Approach to Teaching. (2nd Edition). Sydney: Prentice Hall. ms 146 147)

February 2008