Anda di halaman 1dari 6

TEMA 5 : KESEDARAN BEBAN

Kesedaran beban ialah kualiti pergerakan kuat, lembut, ringan dan tenang. Kualiti pergerakan ini dapat dihasilkan dengan cara mengawal kekuatan dan keupayaan otot semasa melakukan pergerakan

5.Kesedaran Beban
5.1. Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku. 5.2. Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat dan ringan. 5.3. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alatan 5.4. Merangkai dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan

5.1. Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku


Pergerakan dilakukan secara lokomotor.setiap pergerakan menggambarkan beberapa kualiti beban seperti tegap, kuat, tegang , lembut, rengan dan tenang. Kualiti menegang dan mengendur dapat dilihat semasa membeku.

Tugasan 1. Bergerak berbagai-bagai cara. 2. Bergerak berbagai-bagai cara membeku dengan lebih daya tenaga. 3. Bergerak berbagai-bagai cara dan membeku dengan menggurangkan daya tenaga.

5.2. Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat dan ringan.


Bergerak berbagai-bagai cara dengan menggunakan daya dan kekuatan otot yang berbeza seperti berat dan ringan.
Tugasan 1. Bergerak bebas 2. Bergerak dengan menggunakan lebih daya dan kekuatan otot. 3. Bergerak dengan menggunakan kurang daya dan kekuatan otot.

5.3. Bergerak dengan kualiti berat dan ringan menggunakan alatan


Bergerak dengan kualiti berat dan ringan dengan menggunakan alatan. Alatan boleh digunakan secara secara maksimum seperti di atas, bawah, sisi, keliling.Menggunakan berbagai jenis Alatan.
Tugasan 1. Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti berat menggunakan alatan. 2. Bergerak berbagai-bagai cara dengan kualiti ringan menggunakan alatan.

5.4. Merangkai dua atau lebih pergerakan dengan kualiti berat dan ringan tanpa atau dengan alatan
Merangkai beberapa pergerakan yang menggunakan lebih atau kurang daya dan kekuatan otot tanpa alatan atau dengan alatan.

Tugasan 1. Rangkaian beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti berat tanpa alatan. 2. Rangkaian beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti ringan tanpa alatan 3. Rangkaian beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti berat atau ringan menggunakan alatan 4. Rangkaian beberapa pergerakan yang menunjukkan kualiti berat atau ringan menggunakan beberapa alatan