HIKAYAT SANG KANCIL & MONYET

Nyamannya suasana rimba di pagi hari. Mereka hidup rukun damai. bebas bergembira. . Mergastua bergembira menikmati keindahan alam semula jadi. tolong-menolong dan bekerjasama di taman peliharaan mereka. Di alam inilah tinggalnya sang kancil yang bijaksana dengan sahabat karibnya kura-kura.

.

bergayutan ke sana ke mari. monyet! jangan ganggu ketenteraman penghuni yang lain. . Megah dengan kebolehannya.Kelihatan seekor monyet berdekatan kawasan taman peliharaan sang kancil dan kura-kura. Awas. Sungguh lincah si monyet.

.

bukan seperti engkau monyet.Tiba-tiba monyet berhenti bergayut dan memerhatikan sesuatu. rupanya sang kancil dan kura-kura.” Balas monyet sendiri selepas melihat sang kancil dan kura-kura yang ada di situ. apa pula yang dilihatnya? “Ranumnya buah-buahan di sini. . “Oh. siapa punya agaknya?” kata monyet. Begitu rajin mereka bekerja.

Lantas itu. Tolonglah.” Monyet berpura-pura sakit di depan dua sahabat baik itu. ini mesti ada apa-apakan monyet? “Tolong. tolong! dah empat hari aku tak makan. berikan aku sedikit makanan. kasihanlah aku. monyet bergerak ke arah sang kancil dan kura-kura sambil memegang perutnya. . eh.

.

 Sang kancil dan kura-kura saling berpandangan. “Terima kasih kancil. .” Ujar monyet setelah berjaya memperdaya sang kancil dan kura-kura. empat hari tak makan. lalu sang kancil berkata. Baiklah monyet.” Sang kancil yang begitu prihatin dengan kesakitan yang dihadapi monyet menghulurkan bantuan. terima kasih kura-kura. “kesiannya. Ambil sajalah apa yang engkau nak dari taman kami. Makanlah sepuas hati engkau monyet.

” larang sang kancil sambil dibantu kura-kura di sebelahnya. .” Monyet yang tamak dan degil itu masih berkeras mahu mengambil cili itu untuk dimakannya. “Aku tak peduli. aku nak juga. kita tak boleh makan buah tu. sambil jarinya menuding ke arah pokok cili yang nampak menarik itu. “Eh. aku nak itu!” pinta monyet dalam nada mendesak. aku tak peduli. tak boleh monyet. “Aku nak itu.

monyet telah mengambil cili itu lalu memakannya beberapa batang sekali gus. “Ha.” Ujar kura-kura yang geram melihat kedegilan monyet. Beginilah jadinya mereka yang tidak menerima nasihat orang. . jangan!” belum pun sempat kancil menghabiskan ayatnya. terasa berapi dan merah muka monyet akibat kepedasan yang melampau. rasakan engkau monyet. Apa lagi.“Jangan monyet.

.

" Kata kurakura yang terlihatkan monyet yang masih berada di situ. sang kancil dan kura-kura bersiar-siar di taman peliharaan mereka. “Apa khabar pula dengan si monyet?” bicara sang kancil kepada kura-kura. jangan diulang lagi.Selang beberapa hari kemudian. “Kasihan. ingat-ingat monyet. .

Apakah pengajaran yang kamu dapat daripada cerita ini? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful