HIKAYAT SANG KANCIL & MONYET

Di alam inilah tinggalnya sang kancil yang bijaksana dengan sahabat karibnya kura-kura. Mereka hidup rukun damai. Mergastua bergembira menikmati keindahan alam semula jadi. bebas bergembira. .Nyamannya suasana rimba di pagi hari. tolong-menolong dan bekerjasama di taman peliharaan mereka.

.

Awas. Sungguh lincah si monyet. . monyet! jangan ganggu ketenteraman penghuni yang lain. Megah dengan kebolehannya.Kelihatan seekor monyet berdekatan kawasan taman peliharaan sang kancil dan kura-kura. bergayutan ke sana ke mari.

.

rupanya sang kancil dan kura-kura.Tiba-tiba monyet berhenti bergayut dan memerhatikan sesuatu. bukan seperti engkau monyet. siapa punya agaknya?” kata monyet. Begitu rajin mereka bekerja. “Oh.” Balas monyet sendiri selepas melihat sang kancil dan kura-kura yang ada di situ. apa pula yang dilihatnya? “Ranumnya buah-buahan di sini. .

eh. tolong! dah empat hari aku tak makan. .” Monyet berpura-pura sakit di depan dua sahabat baik itu. berikan aku sedikit makanan. kasihanlah aku. monyet bergerak ke arah sang kancil dan kura-kura sambil memegang perutnya.Lantas itu. Tolonglah. ini mesti ada apa-apakan monyet? “Tolong.

.

Ambil sajalah apa yang engkau nak dari taman kami. Makanlah sepuas hati engkau monyet. . Sang kancil dan kura-kura saling berpandangan. Baiklah monyet. empat hari tak makan. lalu sang kancil berkata.” Sang kancil yang begitu prihatin dengan kesakitan yang dihadapi monyet menghulurkan bantuan. “kesiannya. “Terima kasih kancil. terima kasih kura-kura.” Ujar monyet setelah berjaya memperdaya sang kancil dan kura-kura.

. “Aku tak peduli.” larang sang kancil sambil dibantu kura-kura di sebelahnya.” Monyet yang tamak dan degil itu masih berkeras mahu mengambil cili itu untuk dimakannya. “Eh. aku nak itu!” pinta monyet dalam nada mendesak. sambil jarinya menuding ke arah pokok cili yang nampak menarik itu. tak boleh monyet. “Aku nak itu. aku tak peduli. kita tak boleh makan buah tu. aku nak juga.

Beginilah jadinya mereka yang tidak menerima nasihat orang. jangan!” belum pun sempat kancil menghabiskan ayatnya. “Ha. Apa lagi. monyet telah mengambil cili itu lalu memakannya beberapa batang sekali gus. terasa berapi dan merah muka monyet akibat kepedasan yang melampau. . rasakan engkau monyet.“Jangan monyet.” Ujar kura-kura yang geram melihat kedegilan monyet.

.

“Kasihan. . ingat-ingat monyet." Kata kurakura yang terlihatkan monyet yang masih berada di situ. jangan diulang lagi.Selang beberapa hari kemudian. “Apa khabar pula dengan si monyet?” bicara sang kancil kepada kura-kura. sang kancil dan kura-kura bersiar-siar di taman peliharaan mereka.

Apakah pengajaran yang kamu dapat daripada cerita ini? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful