HIKAYAT SANG KANCIL & MONYET

Mereka hidup rukun damai. Mergastua bergembira menikmati keindahan alam semula jadi. Di alam inilah tinggalnya sang kancil yang bijaksana dengan sahabat karibnya kura-kura. tolong-menolong dan bekerjasama di taman peliharaan mereka. .Nyamannya suasana rimba di pagi hari. bebas bergembira.

.

Awas. Sungguh lincah si monyet. bergayutan ke sana ke mari. monyet! jangan ganggu ketenteraman penghuni yang lain. .Kelihatan seekor monyet berdekatan kawasan taman peliharaan sang kancil dan kura-kura. Megah dengan kebolehannya.

.

Tiba-tiba monyet berhenti bergayut dan memerhatikan sesuatu. . Begitu rajin mereka bekerja. siapa punya agaknya?” kata monyet. bukan seperti engkau monyet. apa pula yang dilihatnya? “Ranumnya buah-buahan di sini. rupanya sang kancil dan kura-kura.” Balas monyet sendiri selepas melihat sang kancil dan kura-kura yang ada di situ. “Oh.

. kasihanlah aku. berikan aku sedikit makanan.Lantas itu. ini mesti ada apa-apakan monyet? “Tolong. monyet bergerak ke arah sang kancil dan kura-kura sambil memegang perutnya.” Monyet berpura-pura sakit di depan dua sahabat baik itu. tolong! dah empat hari aku tak makan. Tolonglah. eh.

.

Baiklah monyet. . “Terima kasih kancil. empat hari tak makan. lalu sang kancil berkata. Ambil sajalah apa yang engkau nak dari taman kami. terima kasih kura-kura.” Sang kancil yang begitu prihatin dengan kesakitan yang dihadapi monyet menghulurkan bantuan.” Ujar monyet setelah berjaya memperdaya sang kancil dan kura-kura. Sang kancil dan kura-kura saling berpandangan. Makanlah sepuas hati engkau monyet. “kesiannya.

“Eh. . aku nak itu!” pinta monyet dalam nada mendesak. aku nak juga. kita tak boleh makan buah tu.” Monyet yang tamak dan degil itu masih berkeras mahu mengambil cili itu untuk dimakannya. tak boleh monyet. sambil jarinya menuding ke arah pokok cili yang nampak menarik itu. “Aku tak peduli. aku tak peduli. “Aku nak itu.” larang sang kancil sambil dibantu kura-kura di sebelahnya.

“Jangan monyet. terasa berapi dan merah muka monyet akibat kepedasan yang melampau. “Ha. .” Ujar kura-kura yang geram melihat kedegilan monyet. Beginilah jadinya mereka yang tidak menerima nasihat orang. Apa lagi. monyet telah mengambil cili itu lalu memakannya beberapa batang sekali gus. jangan!” belum pun sempat kancil menghabiskan ayatnya. rasakan engkau monyet.

.

jangan diulang lagi.Selang beberapa hari kemudian." Kata kurakura yang terlihatkan monyet yang masih berada di situ. ingat-ingat monyet. “Kasihan. “Apa khabar pula dengan si monyet?” bicara sang kancil kepada kura-kura. sang kancil dan kura-kura bersiar-siar di taman peliharaan mereka. .

Apakah pengajaran yang kamu dapat daripada cerita ini? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful