HIKAYAT SANG KANCIL & MONYET

Mergastua bergembira menikmati keindahan alam semula jadi. tolong-menolong dan bekerjasama di taman peliharaan mereka. Mereka hidup rukun damai. bebas bergembira. . Di alam inilah tinggalnya sang kancil yang bijaksana dengan sahabat karibnya kura-kura.Nyamannya suasana rimba di pagi hari.

.

bergayutan ke sana ke mari. Sungguh lincah si monyet. monyet! jangan ganggu ketenteraman penghuni yang lain.Kelihatan seekor monyet berdekatan kawasan taman peliharaan sang kancil dan kura-kura. Megah dengan kebolehannya. . Awas.

.

rupanya sang kancil dan kura-kura. . apa pula yang dilihatnya? “Ranumnya buah-buahan di sini. bukan seperti engkau monyet.” Balas monyet sendiri selepas melihat sang kancil dan kura-kura yang ada di situ. Begitu rajin mereka bekerja.Tiba-tiba monyet berhenti bergayut dan memerhatikan sesuatu. “Oh. siapa punya agaknya?” kata monyet.

ini mesti ada apa-apakan monyet? “Tolong.” Monyet berpura-pura sakit di depan dua sahabat baik itu. Tolonglah. berikan aku sedikit makanan. monyet bergerak ke arah sang kancil dan kura-kura sambil memegang perutnya. .Lantas itu. kasihanlah aku. eh. tolong! dah empat hari aku tak makan.

.

terima kasih kura-kura. lalu sang kancil berkata. Baiklah monyet. “Terima kasih kancil.” Sang kancil yang begitu prihatin dengan kesakitan yang dihadapi monyet menghulurkan bantuan. Ambil sajalah apa yang engkau nak dari taman kami.” Ujar monyet setelah berjaya memperdaya sang kancil dan kura-kura. Makanlah sepuas hati engkau monyet. Sang kancil dan kura-kura saling berpandangan. “kesiannya. empat hari tak makan. .

. aku nak itu!” pinta monyet dalam nada mendesak. sambil jarinya menuding ke arah pokok cili yang nampak menarik itu. kita tak boleh makan buah tu.” larang sang kancil sambil dibantu kura-kura di sebelahnya. “Aku tak peduli. “Aku nak itu. aku nak juga.” Monyet yang tamak dan degil itu masih berkeras mahu mengambil cili itu untuk dimakannya. “Eh. aku tak peduli. tak boleh monyet.

. jangan!” belum pun sempat kancil menghabiskan ayatnya.“Jangan monyet. rasakan engkau monyet. terasa berapi dan merah muka monyet akibat kepedasan yang melampau. Beginilah jadinya mereka yang tidak menerima nasihat orang. monyet telah mengambil cili itu lalu memakannya beberapa batang sekali gus. Apa lagi.” Ujar kura-kura yang geram melihat kedegilan monyet. “Ha.

.

“Kasihan." Kata kurakura yang terlihatkan monyet yang masih berada di situ. jangan diulang lagi. ingat-ingat monyet. “Apa khabar pula dengan si monyet?” bicara sang kancil kepada kura-kura. .Selang beberapa hari kemudian. sang kancil dan kura-kura bersiar-siar di taman peliharaan mereka.

Apakah pengajaran yang kamu dapat daripada cerita ini? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful