HIKAYAT SANG KANCIL & MONYET

tolong-menolong dan bekerjasama di taman peliharaan mereka. bebas bergembira.Nyamannya suasana rimba di pagi hari. . Di alam inilah tinggalnya sang kancil yang bijaksana dengan sahabat karibnya kura-kura. Mereka hidup rukun damai. Mergastua bergembira menikmati keindahan alam semula jadi.

.

Kelihatan seekor monyet berdekatan kawasan taman peliharaan sang kancil dan kura-kura. Awas. Sungguh lincah si monyet. monyet! jangan ganggu ketenteraman penghuni yang lain. Megah dengan kebolehannya. . bergayutan ke sana ke mari.

.

Begitu rajin mereka bekerja.” Balas monyet sendiri selepas melihat sang kancil dan kura-kura yang ada di situ. rupanya sang kancil dan kura-kura. “Oh.Tiba-tiba monyet berhenti bergayut dan memerhatikan sesuatu. . bukan seperti engkau monyet. siapa punya agaknya?” kata monyet. apa pula yang dilihatnya? “Ranumnya buah-buahan di sini.

ini mesti ada apa-apakan monyet? “Tolong. Tolonglah. .Lantas itu. berikan aku sedikit makanan. kasihanlah aku. eh.” Monyet berpura-pura sakit di depan dua sahabat baik itu. monyet bergerak ke arah sang kancil dan kura-kura sambil memegang perutnya. tolong! dah empat hari aku tak makan.

.

” Ujar monyet setelah berjaya memperdaya sang kancil dan kura-kura. terima kasih kura-kura. Sang kancil dan kura-kura saling berpandangan. empat hari tak makan.” Sang kancil yang begitu prihatin dengan kesakitan yang dihadapi monyet menghulurkan bantuan. . lalu sang kancil berkata. Makanlah sepuas hati engkau monyet. Ambil sajalah apa yang engkau nak dari taman kami. “Terima kasih kancil. Baiklah monyet. “kesiannya.

aku tak peduli. kita tak boleh makan buah tu. “Aku nak itu. “Eh.” Monyet yang tamak dan degil itu masih berkeras mahu mengambil cili itu untuk dimakannya. “Aku tak peduli. aku nak itu!” pinta monyet dalam nada mendesak. aku nak juga.” larang sang kancil sambil dibantu kura-kura di sebelahnya. sambil jarinya menuding ke arah pokok cili yang nampak menarik itu. . tak boleh monyet.

jangan!” belum pun sempat kancil menghabiskan ayatnya. terasa berapi dan merah muka monyet akibat kepedasan yang melampau. Beginilah jadinya mereka yang tidak menerima nasihat orang. Apa lagi.“Jangan monyet. “Ha.” Ujar kura-kura yang geram melihat kedegilan monyet. rasakan engkau monyet. . monyet telah mengambil cili itu lalu memakannya beberapa batang sekali gus.

.

“Kasihan. . sang kancil dan kura-kura bersiar-siar di taman peliharaan mereka. ingat-ingat monyet.Selang beberapa hari kemudian. “Apa khabar pula dengan si monyet?” bicara sang kancil kepada kura-kura. jangan diulang lagi." Kata kurakura yang terlihatkan monyet yang masih berada di situ.

Apakah pengajaran yang kamu dapat daripada cerita ini? .