Anda di halaman 1dari 24

Doa untuk kurangkan rabun dekat atau jauh

Maksudnya: (Serta dikatakan kepadanya): Demi sesungguhnya! Engkau di dunia dahulu berada dalam keadaan lalai tentang (perkara hari) ini, maka Kami singkapkan tutup (yang menutupi) pandanganmu pada hari ini menjadi sangat tajam (dapat menyaksikan dengan jelasnya perkara-perkara hari akhirat). Qaf (22) Cara-caranya: Dapatkan 7 batang karot yang muda dan diblend. Baca doa ini sebanyak 7 kali pada jus karot yang telah diblend tersebut. Lakukan selama 3 hari berturut-turut. Jus karot mengandungi "beta carotene" baik untuk perbaiki penglihatan, mencegah penglihatan yang lemah, katarak, hemeralopia dan mata-kering. Dengan berkat dan izinNya banyak pesakit telah sembuh dari rabun mata.

Doa diletakkan Bersama Orang Benar

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Kami telah beriman kepada apa yang telah Engkau turunkan, dan kami mengikut RasulMu; oleh itu suratkanlah kami beserta orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui keesaanMu dan kebenaran RasulMu)" (A-li 'Imran : 53)

Doa Supaya dianugerahkan Kelebihan

Maksudnya : " Wahai Tuhanku! Ampunkanlah kesilapanku, dan kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan (yang tidak ada taranya dan) yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku; sesungguhnya Engkaulah yang sentiasa Melimpah kurniaNya ".(Saad : 35)

Doa ketika susah hati


DOA 1

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah beriman, oleh itu, ampunkanlah dosadosa kami dan peliharalah kami dari azab neraka".(A-li 'Imran : 16) DOA 2

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru (Rasul) yang menyeru kepada iman, katanya: "Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu ", maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami, dan hapuskanlah daripada kami kesalahan-kesalahan kami, dan matikanlah kami bersama orang-orang yang berbakti""Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui RasulrasulMu, dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji"

Doa Supaya Mendapat Rahmat

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya".(A-li 'Imran : 8)

Doa dimudahkan urusan

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir"

Doa keluarga bahagia

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orangorang yang (mahu) bertaqwa".(Al-Furqaan : 74)

Doa Diberi Kesabaran

Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir"

Doa Buat Orang Yang Disayangi yang akan bermusafir , agar selamat daripada ujian

Maksudnya : Dalam penjagaan Allah, dan perhatianNya, muga Allah memberikan kepadamu ketaqwaan dan diampuni dosa-dosamu , dan muga Allah menunjukkan kepadamu arah kebaikan dimana sahaja engkau berada.

Doa Untuk Kekasih


Dengan nama Allah, Ya Allah Seandainya telah Engkau catatkan, Dia milikku tercipta buatku, Satukanlah hatinya dengan hatiku, Titipkanlah kebahagiaan antara kami, Agar kemesraan itu abadi Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi, Seiringkanlah kami melayari hidup ini, Ketepian yang sejahtera dan abadi, Maka jodohkanlah kami Tetapi Ya Allah Seandainya telah Engkau takdirkan, Dia bukan milikku, Bawalah dia jauh dari pandanganku, Luputkanlah dia dari ingatanku, Dan peliharalah aku dari kekecewaan Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti Berikanlah aku kekuatan, Menolak bayangannya jauh ke dada langit, Hilang bersama senja yang merah, Agar ku sentiasa tenang, Walaupun tanpa bersama dengannya Ya Allah Pasrahkanlah aku dengan takdirMu, Sesungguhnya apa yang telah Engkau Takdirkan, Adalah yang terbaik untukku, Sesungguhnya Engaku Maha Mengetahui, Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini Ya Allah Cukupkanlah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku, Di dunia dan di akhirat, Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang daif ini, Janganlah Engaku biarkan aku bersendirian, Di dunia ini mahupun di akhirat, Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran, Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup, Ke jalan yang Engkau redhai, Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah Ya Allah Berilah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat, Dan peliharalah kami dari azab api neraka, AMIN AMIN AMIN YaRabbalaalamiin Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Doa ringkas lepas solat

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya. Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil. Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka. Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Doa apabila terganggu dan terkejut ketika tidur atau rasa kesepian

Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.

Doa Untuk Ibu Bapa

Ertinya: Ya Allah! Ampunilah aku dan ibu bapaku, dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil.

Doa Meminta Hujan

Ertinya: Ya Allah! Turunkanlah hujan kepada kami, janganlah kami dijadikan golongan orang-orang yang keputusan hujan (tidak diberi hujan). Ya Allah! Suburkanlah bagi kami tumbuh-tumbuhan, banyakkanlah susu untuk kami, hujanilah kami dari keberkatan dari langit bumi.

Doa Menghilangkan Penyakit Pada Diri Sendiri

Ertinya: Dengan nama Allah yang Maha penyayang lagi pengasih (3 kali). Aku berlindung kepada Allah dengan kemuliaanNya dan kuasaNya daripada kejahatan apa yang aku temui dan aku takuti.

Doa Ketika Menerima Berita Orang Meninggal Dunia

Ertinya: Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kami kembali pula kepada Allah dan kami pasti kembali kepada Tuhan kami. Ya Allah! Catatlah mayat ini pada sisi Engkau dalam golongan orangorang yang baik, dan jadikanlah catatannya dalam golongan yang terpuji / tinggi.

Doa Musafir

Ertinya: Ya Allah! Mudahkanlah kami bermusafir dan dekatkanlah kejauhannya. Ya Allah! Engkaulah menemani dalam pemergian dan Engkau pulalah yang melindungi keluarga.

Doa Ketika Mencuci Kaki Kanan

Ertinya: Ya Allah! Tetapkanlah kedua kakiku di atas titian yang lurus.

Doa Ketika Mencuci Tangan Kiri

Ertinya: Ya Allah! aku berlindung denganMu deari menerima kitab amalanku dari sebelah kiri atau dari sebelah belakang.

Doa Ketika Mencuci Tangan Kanan

Ertinya: Ya Allah! berikanlah kepadaku kitabku dari sebelah kanan dan hitunglah amalanku dengan perhitungan yang mudah.

Doa murah rezeki

Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Kaya, wahai Zat Yang Maha Terpuji, wahai Zat Yang Memulai, Wahai; Zat Yang Mengembalikan, wahai Zat Yang Maha Penyayang, wahai Zat Yang Maha Pengasih. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain-Mu Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan kesejahteraan atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat beliau.

Telah diceritakan bahawa sebahagian Ulama berkata: " Barang siapa yang membiasakan membaca doa tersebut sesudah solat fardu minimum satu kali, maka Allah menjadikan kaya kepadanya.  Atau barangsiapa yang membaca doa tersebut sesudah solat Jumaat maka hutangnya akan lekas terbayarkan Sehingga dengan demikian hidupnya akan menjadi tenteram, mensyukuri apa yg diberikan Allah kepadanya. Doa memohon ilmu yang baik , Rezeki dan Kesehatan Ya Allah, aku memohon kepada Engkau ilmu yang berguna, rezeki yang luas dan kesembuhan dari segala jenis penyakit.

Doa ketika menghadapi kesusahan

"Tidak ada daya upaya dan tidak ada tenaga kekuatan melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Besar"

Doa kehilangan barang berharga

Doa mudah mendapat kerja atau jodoh

Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.(Surah Al-Qashash: Ayat 24)

Doa memohon rezeki

Maksudnya: Dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.

Doa memohon Rezeki

Maksudnya: Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

Doa Nabi Musa ketika menahan lapar.

Maksudnya:Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.

Doa memohon rahmat dan rezeki

Maksudnya: Apa jua jenis rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia, maka tidak ada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dia lah sahaja yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

Doa beroleh rezeki halal

Maksudnya: Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikatmalaikat yang berkenaan).

Doa murah rezeki

Maksudnya: Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.

Doa nabi Isa murahkan rezeki

Maksudnya: Ya Allah, Tuhan kami! Turunkanlah kiranya kepada kami satu hidangan dari langit, untuk menjadi hari raya bagi kami, iaitu bagi kami yang ada hari ini dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian, dan sebagai satu tanda (mukjizat) daripadamu (yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaanMu); dan kurniakanlah rezeki kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi rezeki.

Ya Allah Ya Tuhan kami


Salamun kaulam mir rabbir rahim, Salamun kaulam mir rabbir rahim, Salamun kaulam mir rabbir rahim. Ya Allah ya tuhan kami tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Tuhan yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui tiada daya dan upaya kami, hanya kami berharap pada pertolongan Mu Ya Allah Ya Tuhan kami, jadikanlah cahaya di dalam hati kami jadikanlah cahaya di pendengaran kami jadikanlah cahaya di hadapan kami jadikanlah cahaya di belakang kami jadikanlah cahaya di kanan kami jadikanlah cahaya di kiri kami jadikanlah cahaya di atas kami jadikanlah cahaya di bawah kami jikalau cahaya itu sukar untuk kami, maka Engkau mudahkanlah cahaya itu untuk kami jikalau rezeki kami dilangit, maka Engkau turunkanlah jikalau rezeki kami diperut bumi, maka Engkau keluarkanlah HASBUNALLAHU WANIMAL WAKIL HASBUNALLAHU WANIMAL WAKIL HASBUNALLAHU WANIMAL WAKIL (tarik nafas dan pintalah di dalam hati) *Gantikan KAMI menjadi AKU jika berdoa sendirian. :: Sesungguhnya Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, hanya Engkau Yang kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

DOA DHUHA (Murah Rezeki)

Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu Kecantikannya kecantikan-MuKeindahannya keindahan-Mu Kekuatannya kekuatan-MuKekuasaannya kekuasaan-Mu Perlindungannya perlindungan-Mu Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah Jika di bumi keluarkanlahJika sukar permudahkanlah Jika haram sucikanlahJika jauh dekatkanlah Berkat waktu dhuha Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh

Doa Murah Rezeki dan elak kefakiran

Doa lembutkan hati isteri atau anak

Tafsirnya: Allah maha lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang telah ditetapkan), dan Dialah yang maha kuat, lagi maha kuasa.

Doa kebahagian rumah tangga dan suami isteri

Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa

Doa ketika menghadapi peperiksaan


Mulakan setiap usaha dengan Basmallah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Doa penerang hati

Ya Allah bukakanlah hikmahMu, dan turunkanlah rahmat dari khazanahMu kepada kami, Wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang - Amalkan setiap kali belajar dan baca ketika berada di bilik peperiksaan. Doa apabila terlupa

Maha Suci Tuhan yang tidak pernah Tidur dan tidak lupa, Ya Allah peringatkanlah aku apa yang aku lupa. - Salawat ke atas Nabi s.a.w. dan baca doa ini ketika terlupa -

Doa minta tambah ilmu

,
Ya Allah , jadikan daku berguna untuk masyarakat dengan ilmu yang engkau kurniakan kepadaku, Dan kurniakanlah daku pengetahuan yang berguna untuk diriku serta tambahilah daku ilmu pengetahuan - Elok dibaca untuk mendapat ilham bagi menjawab soalan -

Doa mendapat petunjuk

Wahai Tuhan kami , janganlah Engkau sesatkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk dan berikanlah rahmatMu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi -Selalulah memohon kepada Allah agar sentiasa mendapat petunjuk. -

Doa mudahkan hafalan

Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul dan ilham dari para Malaikat yang menghampiri denganMu kurniakanlah kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. - Amalkan doa ini. Mudah-mudahan Allah memudahkan hafalan. -

Doa semoga cepat sembuh

Aku mohon kepada Allah yang Maha Agung agar menyembuhkanku benar-benar sembuh yang tidak terabaikan dan tidak tertolak.

Doa sebelum makan ubat


Doa sebelum makan/minum ubat

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Wahai Tuhan manusia, hilangkanlah derita, sembuhkanlah, Engkaulah yang Maha Penyembuh. Tiada Penyembuh kecuali Engkau Ya Allah aku mohon sihat afiat kepadaMu

Doa untuk sembuhkan pening dan demam

,
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, Dengan nama Allah yang Maha Besar kami berlindung dengan Allah dari kejahatan peluh yang mendidihkan darah dan dari kejahatan kepanasan neraka

Doa untuk menyembuh bisul dan ketumbuhan

Ya Allah , Tuhan yang mengecilkan yang besar dan membesarkan yang kecil kecilkanlah apa yang tumbuh pada badanku.

Doa menyembuhkan penyakit

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang (Dibaca 3 kali)

Aku berlindung dengan kebesaran Allah dan kekuasaanNya dan kejahatan apa yang aku deritai dan aku khuatirkan

Sisakit hendaklah memperbanyakkan bacaan berikut :

, , ,
Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah yang Maha Besar Tiada Tuhan melainkan Allah sendiriNya Tiada sekutu bagiNya, Tiada Tuhan melainkan Allah bagiNyalah Pemerintahan dan Kerajaan dan bagiNya segala pujian Tiada Tuhan melainkan Allah Tiada daya dan upaya melainkan dengan kehendak Allah Rasulullah s.a.w. menyapukan tangan baginda ketubuh ahli keluarga yang sakit dengan tangan kanan lalu membaca

Ya Allah, Tuhan segala manusia, yang menghilangkan penyakit sembuhkanlah. Engkaulah penyembuh selain Engkau sembuh yang tidak meninggalkan sakit lagi Riwayat Muslim

Bacaan Doa Dan Zikir Isnin hingga Ahad

Isnin

Selasa

Rabu

Khamis

Jumaat

Sabtu

Ahad

Doa Naik Kenderaan

Maha suci Tuhan yang memudahkan kenderaan ini bagi kami, sedangkan kami tiba dengan mudah dengannya, dan kepada Allah kami kembali.

Doa Selepas Keluar Tandas

Aku memohon ampun daripada Engkau, Tuhan yang telah menghilangkan bahayaku dan menyihatkanku

Doa Sebelum Masuk Tandas

Ya Allah lindungi daku daripada syaitan jantan dan betina

Doa Selepas Tidur

Segala puji bagi Allah yang menghidupkanku sesudah mematikanku dan kepadaMu tempat kembali

Doa Selepas Makan

Segala puji bagi Allah yang telah memberi makan dan minum kepada kami dan menjadikan kami tergolong dalam orang-orang Islam