Anda di halaman 1dari 25

Konsep Seni Dalam Pendidikan

WAJ 3107 RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SLOT 30 MINIT Mata Pelajaran Tahun Bil. Murid Tema Tajuk / Topik Masa Standard Kandungan Standard Pembelajaran Objektif Pembelajaran : Pendidikan Moral ( Tahun 2) : 2 Kuning : 33 0rang : Kerajinan : 11 Rajin Tanpa Hiraukan Letih : 0900 0930 ( 30 minit ) : 11 Kerajinan 11.1 Mengamalkan sikap rajin dalam keluarga : 11.1.1 Menyenaraikan perlakuan rajin dalam keluarga : 11.1.2 Menceritakan kepentingan bersikap rajin dalam keluarga : Pada akhir pembelajaran dan pengajaran muird dapat, i. Menyenaraikan 3 daripada 4 perlakuan rajin dalam keluarga. ii. Menceritakan 3 daripada 4 kepentingan sikap rajin dalam keluarga. EMK Kreativiti menjana idea Nilai Murni Kerajinan Strategi dan cara P & P Bahan bantu belajar : Penggunaan Teknologi (cerita) , nyanyian, mewarnakan dan gerakan : LCD, komputer,gambar kecil, kad galakan, sapu tangan, kotak, kad, gula, senarai semak, lagu (youtube), lirik lagu, lembaran kerja Penilaian P & P : Lembaran kerja 1
1

Melukiskan smile face pada gambar-gambar yang menunjukan kerajinan dan warnakan.

Lembaran kerja 2: Apakah faedahnya rajin? Warnakah bintang yang menunjukan faedah rajin.

Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Kandungan /Fokus Melihat tayangan slaid cerita Si Semut dan Si belalang Set induksi: (1) Guru menanyangkan slaid tentang cerita Si semut dan Si belalang. (2) Guru ceritakan Si semut dan Si belalang sambil menanyangkan slaid powerpoint. (3) Murid bersoal jawab tentang perlakuan Si semut dan Si belalang dalam cerita tersebut. Misalnya: 1. Apakah boleh kita belajar dalam cerita ini? ( Semut rajin , Belalang Malas ) 2. Siapakan anda suka dan tidak suka dalam cerita ini? ( Jawapan: semut / belalang ) 3. Mengapakan anda sukakanya dan mengapakan tidak suka ? ( jawapan : kerana semut rajin dan belalang malas ) 4. Adakan kerajinan penting dalam kehidupan harian kita?
2

Strategi/ aktiviti

Masa

Catatan

5 minit

Seni dalam P & P: Tayangan slaid

Bahan sumber : 1.Cerita (rujuk lampiran 1)

2.Slaid power point ( rujuk lampiran 2)

( jawapan: Ya ) (4) Guru dan murid menepuk tepukan galakan bersama-sama sebanyak dua kali sebagai galakan murid untuk menjawab soalan (5) Guru nasihatkan murid mesti belajar sikap semut yang rajin , jangan belajar sikap yang malas seperti belalang . Melihat gambar dan mentaksirkan sikap rajin dan malas melalui permainan berdiri dan duduk. Langkah 1: (1) Guru memberikan setiap murid satu gambar kecil dan meminta murid meneliti gambar yang mereka ambilkan tersebut. (2) Murid mentaksiran sikap yang ditunjukan dalam gambar sama ada ialah rajin atau malas. (3) Selepas itu murid dengar arahan guru, semasa guru mengatakan rajin murid yang memegang gambar sikap rajin perlu berdiri, lepas itu duduk , manakala semasa guru mengatakan malas , murid yang memegang gambar sikap malas , perlulah berdiri. ( selepas pusingan pertama, murid akan bertukar gambar dan guru ulangkan langkah 3 dengan tujuan membantu murid mengetahui apa itu sikap rajin) (4) Masa permainan ini dijalankan guru akan meroda untuk memastikan murid tahu membezakan sikap rajin dan malas. (5) Seterusnya, guru meminta murid mengatakan tingkah laku rajin yang
3

6 minit

Seni dalam P & P: Gerakan

Bahan sumber : 1.Gambar kecil ( rujuk lampiran 3 )

2. kad galakan ( rujuk lampiran 4)

mereka lakukan dalam kehidupan harian .

Misalnya : bangun awal, mencuci pinggang, menyapu lantai, membuat ulangkaji sendiri, mencabut rumput ,menolong bapa mencuci kereta, menyiram bunga melapkan tingkap, mengutip sampah, menolong cikgu, membuat kerja sekolah waktu rehat, senaman dan sebagainya. ( menerima semua jawapan yang munasabah)

(6) Guru memberi murid kad galakan kepada murid yang memberi jawapan yang tepat.

Memahami dan meyerapakan kepentingan sikap rajin dalam kehidupan harian melalui permainan sapu tangan

Langkah 2: (1) Dengan melalui permainan sapu tangan untuk membantu murid memahami dan menyatakan kepentingan mengamalkan sikap kerajinan . Di samping juga membantu murid mempraktikkan sikap rajin dalam kehidupan harian.

6 minit

Seni dalam P & P: Gerakan

Bahan sumber : Sapu tangan ,kotak , kad , gula

Arahan permaianan: a. Sediakan sapu tangan , kotak dan kad yang ditulis dengan tingkah laku rajin. b. Murid diminta tutup mata, guru
4

Nilai tambahan: kerjasama

berjalan mengelilingi murid dan menyimpan sapu tangan di belakang seseorang murid. c. Murid yang mendapati belakangnya mempunyai sapu tangan ,dia perlulah datang ke depan dan mencabut satu kad dalam kotak .

d. Selepas itu murid tersebut perlulah menyatakan akibatnya kalau tidak menjalankan tugas tersebut dengan sikap rajin.

Misalnya: Murid tersebut telah mencabut kertas di bawah ini. membantu ibu membuat kerja rumah. Maka , murid tersebut perlulah mengatakan kalau saya tidak membantu ibu menbuat kerja rumah ,ibu akan berasa sangat letih.

Membuat senaman Maka murid tersebut perlu mengatakan kalau saya tidak buat senaman badan saya akan lemah dan sakit selalu .

Dengan mengatakan akibat tidak mengamalkan sikap rajin dapat membantu murid memahami
5

kepentingan kerajinan dan memparaktikkan diri dalam kehidupan harian mereka. e. Selepas itu permainan diteruskan dengan murid tersebut meletakkan sapu tangan ke belakang kawannya dan ulangi langkah b,c dan d sehingga permainan tamat.

(2) Guru memberi galakan kepada semua murid seorang sebiji gula atas kerjasama mereka menjalankan aktiviti. (3) Guru meminta murid membuat kesimpulan kepentingan mengamalkan kerajinan dalam kehidupan harian. Misalnya: i. dapat mempelajari lebih banyak benda. ii. iii. iv. v. Membuat ibubapa lega hati. Keuputusan ujian akan lebih baik. Ramai orang suka saya. Meringankan beban ibu bapa dan guru. ( menerima semua jawapan yang munasabah)

Membuat Penilaian terhadap diri sendiri.

(1) Setiap murid dibagi satu senarai semak. (Sila rujuk lampiran 5) (2) Murid diminta menilai diri sendiri dengan mengikut prestasi diri dalam kehidupan harian. (3) Guru menyerapkan nilai kejujuran dan meminta murid menilai dengan jujur

3 minit

Bahan sumber : Senarai semak (rujuk lampiran 5)

sekali. (4) Selepas penilaian meminta murid membuat refleksi ke atas markah diri dan meningktakan diri selalu serta mememperbaiki diri selalu. (5) Guru menggalakkan murid buatlah kerja diri dengan mengamalkan sikap kerajinan selalu.

Penilaian P&P

(1) Guru mengedarkan lembaran kerja kepada murid-murid. Lembran kerja 1: Melukiskan smile face pada gambargambar yang menunjukan kerajinan dan warnakan Lembaran kerja 2: Apakah faedahnya rajin? Warnakah bintang yang menunjukan faedah kerajinan. ( sila rujuk lampiran 6 dan lampiran 7) (2) Guru meminta murid mendengar arahan daripada guru cara untuk membuat lembaran kerja yang dibahagikan. (3) Guru membimbing murid murid yang memerlukan bantuan dari guru. Bahan sumber : Lembaran kerja ( sila rujuk lampiran 6 dan lampiran 7) Seni dalam P & P: Seni visual ( mewarna) 5 minit

Menyanyi lagu Si

(1) Guru menanyakan sebuah lagu dari youtube yang bertajuk Si lebah-lebah .

5 minit

Seni dalam P & P: nyanyian

Lebah-lebah (2) Selepas itu , guru meminta murid menyanyi bersama-sama secara kelas, berkumpulan dan individu. (3) Guru meminta murid bertepuk tangan sambil menyanyi. Bahan sumber: Lagu dari youtube (sila rujuk lampiran 8)
7

(4) Guru menasihat murid : Kita perlulah belajar sikap lebahlebah yang rajin itu. sikap rajin menguntungkan dan sikap malas merugikan.

Refleksi:

LAMPIRAN 1

Cerita Cerita Semut Dan Si Belalang Di tengah hutan, hiduplah seekor semut yang sangat rajin. Setiap hari semut kecil ini selalu berusaha mengumpulkan makanan dan menyimpannya di dalam lumbung. Teriknya matahari dan derasnya air hujan, tidak menyurutkan semangat sang semut untuk mengumpulkan makanan. Dengan bersusah payah, sang semut bekerja keras untuk membawa makanan demi makanan yang berhasil dikumpulkannya untuk disimpan di dalam lumbung rumahnya. Manakala sang belalang asyik-asyikan bermain gitar, tidur, berjemur dan bermalas-malasan. Pada suatu hari, ketika sang semut sedang berusaha membawa makanannya untuk di simpan di lumbung, sang semut bertemu dengan seekor belalang yang sedang asyik berjemur sambil bermalas-malasan. Hai mut.. apa yang sedang kamu lakukan? tanya belalang. Aku sedang mengumpulkan makanan untuk kusimpan di lumbung sahut sang semut. Belalang tertawa untuk apa bersusah payah mengumpulkan makanan, bukankah di hutan banyak sekali makanan yang bisa kita santap? Itu memang betul lang, tetapi aku menyimpan makananku untuk persiapan musim dingin nanti kata sang semut sambil berusaha mendorong makanan hasil temuannya ke lumbung. Belalang kembali tertawa sambil mengejek sang semut Musim dingin masih lama, buat apa bersusah-susah sekarang? Toh masih banyak waktu untuk itu. Lebih baik kita bersenang-senang dulukatanya sambil menyantap daun hijau yang ada di dekatnya. Sang semut tidak memperdulikan belalang yang sedang bermalas-malasan
8

itu, dia tetap saja sibuk untuk mengumpulkan makanan demi makanan yang bisa dijumpainya. Demikianlah sepanjang hari sang semut rajin dan sibuk mengumpulkan makanannya di lumbung sementara sang belalang asyik-asyikan bermain gitar, berjemur dan bermalas-malasan. Setelah bekerja hampir sepanjang tahun, lumbung tempat persediaan sang semut hampir penuh, tetapi hal ini tidak membuat sang semut yang rajin itu menjadi malas. Dia masih tetap berusaha untuk mencari makanan untuk disimpan di lumbungnya. Selagi masih ada kesempatan, aku harus terus berusaha untuk mengumpulkan makanan, sebab tidak ada yang tau berapa lama musim dingin akan berlangsung, kata sang semut dalam hati. Sementara itu sang belalang, masih tetap saja bermalas-malasan dan bersenang-senang sepanjang hari. Akhirnya musim dingin pun tiba. Sang semut yang rajin itu duduk dengan nyaman didalam rumahnya yang hangat sambil menikmati makanannya yang berlimpah. Sedangkan sang belalang yang malas itu hanya menyimpan sedikit persediaan makanan. Sang belalang berpikir, Musim dingin akan segera berakhir, jadi buat apa susah-susah mengumpulkan makanan di lumbung. Hari berganti hari, minggu berganti minggu, tak terasa sudah sebulan berlalu dan musin dingin masih belum berakhir. Persediaan makanan sang belalangpun habis dia hanya bisa memandang rumah sang semut yang nyaman dan hangat dari balik jendelanya untuk kemudian berusaha mencari makan di tengah-tengah musim dingin, tetapi dia tidak berhasil. Akhirnya dengan menahan malu, dia mengetuk pintu rumah sang semut tok..tok..tok..tok.. sang belalang mulai mengetuk. Sang semut pun membuka pintu dan berkata ada apa lang? katanya. Tolong berikan aku sedikit dari persediaan makananmu itu, karena persediaanku sudah habis, dan aku sangat kelaparan, kata belalang mengiba. Sang semut tertawa Enak saja kau lang ketika aku bersusah payah mengumpulkan makananku, kau malah mengejekku. Dan sekarang kau minta makanan persediaanku? kata semut sambil mengejek. Pergilah, cari sendiri makananmu, kata sang semut melanjutkan. Belalang pun pergi meninggalkan rumah sang semut
9

untuk mencari makanannya, tetapi dia tidak berhasil menemukan apa-apa. Ketika sang belalang hampir mati kedinginan dan kelaparan, sang semut datang untuk menolongnya dan mengajak belalang untuk tinggal di rumahnya yang hangat dan nyaman serta berlimpah makanan supaya sang belalang tidak mati kelaparan. Si belalang sungguh kesal sekali kerana sebelum ini ia mengejek dan memperketawakan si semut. Ia berteima kasih kepa d si semut. Si semut menasihat si belalang perlulah rajin berusaha lain kali, janganlan sekali kali malas.

LAMPIRAN 2
Tayangan slaid Cerita Si semut dan Si belalang

10

LAMPIRAN 3

Gambar Kecil yang menunjukkan sikap rajin atau malas. Sikap rajin

Sikap malas

11

LAMPIRAN 4

Kad galakan untuk murid

Syabas

Add oil

Best

Well done

12

LAMPIRAN 5
Kad untuk permainan sapu tangan

Membantu ibu membuat kerja rumah Menolong bapa cuci kereta Membuat senaman Membuat ulang kaji Membuat kerja sekolah Mencuci kasut Membaca buku
13

Membuat senaman Menyiram bunga Mengemas katil

LAMPIRAN 6
Senarai semak ( menilai diri) Adakah saya budak rajin? Menilai diri anda. Tidak buat 0 markah Kadang kala buat 1 markah Setiap hari buat 2 markah

Mengemas bag ikut jadual waktu sekolah

Mencuci kasut sendiri

Membantu ibu buat kerja rumah

Mengatur masa buat senaman

Membuat ulangkaji sendiri. Menyiapkan kerja sekolah kemas katil sendiri


14

Gosok gigi

LAMPIRAN 7
Apakah faedahnya rajin? Warnakah bintang yang menunjukan faedah kerajinan

15

LAMPIRAN 8
Melukis

pada gambar-gambar yang menunjukan kerajinan dan warnakan.

16

LAMPIRAN 9
-

Lirik lagu

Si Lebah-lebah

Weng weng weng, weng weng weng ( bunyi lebah) Mari rajin bekrja Sibuk sini, sibuk sana Gembira bekerja
17

Cuaca baik tak kerja Susah nanti musim sejuk Weng weng weng, weng weng weng Tak mahu ulat malas
Tayangan Slaid Video

Si Lebah-Lebah Yang Rajin

18

Weng Weng Weng , Weng Weng Weng (bunyi lebah-lebah)

Mari rajin bekerja

19

Sibuk sini, sibuk sana

Kerja gembira

Cuaca baik tak kerja

20

Susah nanti musim sejuk

Weng Weng Weng , Weng Weng Weng (bunyi lebah-lebah)

Tak mahu ulat malas

21

Weng Weng Weng , Weng Weng Weng (bunyi lebah-lebah)

Mari rajin bekerja

22

Sibuk sini, sibuk sana

Gembira bekerja

Cuaca baik tak kerja

23

Susah nanti musim sejuk

Weng Weng Weng , Weng Weng Weng (bunyi lebah-lebah)

Tak mahu ulat malas

24

25