Anda di halaman 1dari 41

WAJ 3101: TITAS

Ahli Kumpulan:
Ang Yong Kiang Ooi Choon Tat

Nama Pensyarah:
Pn. Zalmiza Zakariya

Tajuk:
Interaksi Antara Pelbagai Tamadun : Melayu, China, India, Jepun dan Eropah.

Interaksi

Tindakan atau perhubungan aktif antara sama lain


Wujudnya komunikasi antara satu sama lain

Kepimpinan

Politik

Faktor Interaksi antara Tamaduntamadun

Sikap golongan agama

Perdagangan

Perkahwinan

Kepimpinan
Raja yang bersikap adil dan toleransi wujudnya interaksi dalam aman damai.
Cth, Nabi Muhammad SAW tidak menyekat orang Yahudi dan Kristian dalam pemerintahan Madinah, dan mereka dilindungi oleh undang-undang.

Pemimpin yang tidak tolenrasi wujudnya interaksi dalam huru-hara


Sultan Shamsuddin Altamish di India yang bertindak keras terhadap penganut India pembakaran kuil dan penjaraan pendeta Hindu.

Sikap Golongan Agama


Golongan agama yang ditunjang mengikut tamadun masing-masing : Tamadun Islam (agama Islam) Ulama Tamadun China (Buddha) Sami Tamadun India (Hindu) Brahmin Tamadun Eropah (Kristian) Paderi Tamadun Jepun (Shinto) Sami

Kesemua golongan agama berusaha :


1. Mewujudkan suasana yang harmoni 2. Penekanan terhadap sifat keinsanan

Politik
Demi Keselamatan Kesultanan Melayu Melaka hubungan diplomatik dengan Kerajaan China utk mendapatkan perlindungan drpd ancaman Kerajaan Siam.

Perdagangan
a) China 2 jenis laluan sutera (darat & laut)

Laluan perhubungan ini menyebabkan China mampu menjalin interaksi dengan negara Arab sejak tahun 3 Masihi. Laluan sutera darat menghubungkan China dgn Khurasan, Samarqand, Xinjiang hingga ke Peking. Laluan sutera laut merentasi Laut Arab ke Benua Kecil India, Kepulauan Melayu hingga ke Canton di tenggara China. Laluan Sutera dapat membantu negara-negara tersebut menjalankan aktiviti perdagangan.

Perdagangan
b) Pelabuhan Melaka Kedudukan geografi
Terlindung daripada angin monsun Laluan utama antara negara China & Jepun dengan negara Eropah, Arab & India. Persinggahan di pelabuhan Melaka oleh pedagang akan menjalankan aktiviti perdagangan semasa menunggu pertukaran angin monsun.

Perkahwinan
Pedagang Arab yang singgah di Kepulauan Melayu utk menunggu pertukaran angin monsun :
Berkahwin dgn gadis tempatan Gadis tempatan tersebut mesti diislamkan terlebih dahulu Kaum keluarga gadis juga perlu menerima Islam Secara tidak langsung, perkembangan ini telah menjurus ke arah Islamisasi.

Perkahwinan
Selain pedagang dan rakyat jeleta, golongan bangsawan dan pemerintah juga memainkan peranan dlm perkahwinan.
Perkahwinan Megat Iskandar Shah dgn Puteri Pasai.

Teologi Komuniti
Alam Sekitar

Ekonomi

Persamaan dan perbezaan antara Tamaduntamadun

Keluarga

Kewujudan Undangundang Pendidikan

Kerajaan

Teologi

Bermaksud Ketuhanan dan Kerohanian

Teologi Persamaan
kepercayaan kepada Tuhan

Perbezaan
Konsep Monoteisme Islam & Kristian

Kristian dan Islam beberapa aspek-aspek tertentu sama seperti konsep syurga, hari pembalasan dll. Beberapa aspek konsep buddhisme dan hinduisme sama seperti kelahiran semula dan karma.

Konsep Politeisme Buddha, Hindu & Shinto

Manifestasi konsep kenabian,amalan ibadah dan konsep hari pembalasan berbeza.

Kewujudan UndangUndang

Persamaan

Perbezaan

Setiap tamadun mempunyai Undang-undang

Melaka(melayu) Hukum Kanun Melaka & Undang-Undang Laut Melaka China fahaman Legalisme, Confucianisme dll Eropah (Rom) Undang-undang Papan Dua Belas Islam Berlandaskan ajaran & agama Islam

Sumber undangundang & penguatkuasaan

Alam Sekitar (Persamaan)


Anugerah oleh Tuhan. Tugas Manusia: Mempertahankan kepentingan menjaga keharmonian sistem alam sekitar.
cth, Islam alam sekitar sbg anugerah Tuhan dan manusia sbg Khalifah (penjaga alam sekitar) Buddhisme & Kristian memelihara alam sekitar bermakna menggunakan anugerah Tuhan secara bertanggungjawab.

Keluarga (Persamaan)
Dibentuk dengan perkahwinan Berdasarkan Undang-undang Sbg asas pembentukan masyarakat yg dihayati oleh tamadun tradisional Cth persamaan dari aspek Islam & China
Islam mementingkan ikatan kasih sayang dan sikap hormat-menghormati Fahaman Confucianisme mementingkan kesetian dan pertalian erat serta kasih sayang

Keluarga (Perbezaan)
T. Melayu T.Cina T.India

Ajaran Confucius tekankan Hubungan anak dengan ibu hubungan kasih sayang yang bapa berasaskan hak dan mewujudkan kententeraman tanggungjawab. Masingdan harmoni dalam masing mempunyai hak dan masyarakat. tanggungajawab yang 3 dari konsep wu lun (lima digariskan dalam Islam. hubungan) ialah hubungan Keredhaan ibu bapa dikunci yang penting dalam keluarga keredhaan Allah. iaitu hubugan bapaKriteria memilih pasangan anak,abang-adik dan suami dgn ditetapkan untuk keharmonian isteri. keluarga. Kesetiaan anak kepada bapa adalah sama dgn rakyat terhadap maharaja.

Keluarga juga unit yg penting Pembinaan keluarga bermatlamat mambuat sistem sokongan fizikal dan rohani disamping penerusan zuriat. Ikatan kasih sayang amat penting.

Kerajaan (Persamaan)
Menekankan persoalan moral sbg dasar sesebuah kerajaan Tugas pemimpin melindungi rakyat dgn sifat adil Tugas rakyat memberi kesetiaan kpd raja & negara

Kerajaan (Perbezaan)
Cth,

Melayu (Islam)
meletakkan kekuasaan sbg hak milik mutlak Allah s.w.t. & pemimpin hanya sbg khalifah Allah di bumi yg diamanahkan utk mentadbir shj. Politik dan agama tidak boleh dipisahkan. Prinsip pemerintahan keadilan, wasatiyyah ,syurga dan lain-lain.

China
Ajaran Confucius beri panduan dalam hubungan antara pemerintah dan rakyat. Raja perlu baik moralnya. Tidak anjur menentang raja yang tidak bermoral tetapi akan ditarik oleh Tian ( Maha Agung) melalui pelbagai bala bencana seperti banjir ,perang dan lain-lain.

Sama dari segi Konsep Moral Semesta

Persamaan
Wujud konsep hak-hak kehidupan.

Ekonomi
Perbezaan

Buddhisme wujud hakhak kehidupan yang termaktub dalam salah satu "eight fold path". Dalam ajaran Islam wujud Halal dan Haram yang mempunyai kaitan dengan akhlak.

Pendidikan (Persamaan)
Pendidikan sebagai pembentukan peribadi(Character building),tugas pengembangan sesuatu ilmu yang mulia. Kesedaran ini menjadi satu inner being diberi kepentingan dalam konsep pendidikan Islam,Kristian,Hindu,buddha dan lain-lain. Transformasi dalaman perlu didahulukan.

Pendidikan (Perbezaan)
Cara transformasi dan elemen yang diutamakan.
Contoh : Islam- tauhid peranan penting dalam transformasi manusia. Hindu dan Buddha transformasi sifat dicapai melalui proses mencari diri sendiri(self discovery)

Definisi Komuniti
Komuniti atau masyarakat unit yg penting. Sekumpulan org yg tinggal di sesuatu wilayah/daerah. Identity individu (pemikiran,pandangan semesta,sikap, perilaku dll) berkait rapat dgn komuniti. Lazimnya dibentuk oleh sistem agama dan kepercayaan, nilai moral dan juga bersumberkan agama dan adat resam.

Tamadun Melayu (Aspek Komuniti)


Wujud hubungan berdasarkan ikatan kerabatan, agama dan kemanusian (termasuk bukan Islam ) Konsep ummah melampaui batasan bangsa, warna kulit atau geografi. Kasih sayang dan bertolak ansur ditekankan untuk wujudkan persaudaraan dan perpaduan. Peranan dan fungsi wanita diletakkan sesuai dengan fitrah dan sifat semulajadi wanita, berbeza dengan pandangan barat yang meletakkan ia sama dengan taraf lelaki. Turut mengiktiraf kedudukan dan hak wanita seperti pemilikan harta dan pencarian ilmu. Berbeza dengan tamdun India Awal amalkan suti. Prinsip egalitarian tidak menerima wujud perhambaan. Tiada perbezaan kecuali takwa.

Komuniti
Tamadun Cina
Dipengaruhi sistem kekekluargaan Cina berasaskan kuasa lelaki dan bapa. Sistem kekeluargaan berasaskan hubungan darah. Sistem kelas ditentukan oleh tahap kemahiran dan pendidikan.

Tamadun India
Peraturan lebih ketat,asaskan sistem kasta yang rigid yang diwarisi dari nenek moyang. Sistem kasta pengaruhi bidang ekonomi, politik dan sosial perundangan. Hubungan sesama anggota dalam komuniti ditekankan oleh konsep Dharma.

Melayu - India

Eropah - Cina

Contoh Interaksi antara Tamadun

Melayu - Cina

Cina India

Cina Jepun

Interaksi Antara Melayu dgn India


1. Dari segi bahasa:
Dalam bidang bahasa Melayu kemasukan konsep dan idea yang baru yang didukung oleh istilah dan perkataan baru dari budaya India diserap masuk menjadi unsure pinjaman. Sejumlah besar kata pinjaman daripada bahasa Sanskrit dan Tamil.

Cth, (Bahasa Sanskrit)


Dari segi fonologi, aspirasi dalam Bahasa Sanskrit digugurkan atau dipindahkan tempat:

Bahasa Sanskrit

Bahasa Melayu

Bhumi
Arthah Arghah

Bumi
Harta Harga

Ciri-ciri penyesesuaian juga berlaku ke atas pinjaman bahasa tamil iaitu konsonan retrofleks, ciri kepanjangan vokal dan penggandaan konsonan dihilangkan. Cth, (Bahasa Tamil)

Bahasa Tamil Kendii Kappal

Bahasa Melayu Kendi kapal

2. Sistem Pemerintahan Konsep Dewaraja (dlm bhs Sanskrit yang bermakna God King) - konsep ketuhanan agama Hindu yg membesarkan keagungan dewa-dewi & dikaitkan dgn kedudukan serta status Raja sbg jelmaan Tuhan. - Upacara pertabalan - utk mengekalkan status tinggi Raja.

3.Adat resam dan Budaya - Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:- amalan jampi & mentera.

4.Kesusasteraan Karya sastera Melayu tradisional pentingkan aspek kesenian, keromantisan, keagungan raja-raja & menyelitkan unsur epik & mitos (sama dgn ciri-ciri Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana & Mahabharata.) Wayang kulit turut diserapkan.

Interaksi Antara Melayu Dgn Cina


1. Bahasa
Pengaruh Tamadun China ke dalam Tamadun Melayu dapat dilihat melalui serapan beberapa istilah dan perkataan Cina ke dalam bahasa Melayu, seperti berikut: ; Kueh, Kucai, Tauhu, Tauke, Mohjong dll.

2. Kemunculan Peranakan Baba dan Nyonya.


Budaya dan Kesenian Kemunculan komuniti Baba dan Nyonya terutama sekali di Melaka dan Cina peranakan di Kelantan suatu interaksi yang ketara dalam masyarakat Melayu. Bahasa pertuturan bahasa Melayu , sama ada berjual beli atau di rumah.

3. Kesenian
Askpe Seni Bina Unsur seni bina Cina diserapkan dalam pembinaan masjid. Reka bentuk bumbung masjid yg menyerupai seni bina Pagoda. Cth, Masjid Tanjung Kling & Masjid Tengkera di Melaka.

Masjid Menara Kling

Masjid Menara Tengkera

Pagoda Shang Hai

Interaksi Antara China Dgn India

Agama
Tersebarnya agama Buddha dlm kalangan org Cina

Teknologi
China - Teknologi membuat gula dari India

India Teknologi membuat kertas dari China

Interaksi Antara China Dgn Jepun


Melalui proses asimilasi drpd agama Buddha dgn penduduk asal Jepun

Agama China - Jepun

Munculnya agama sendiri agama Shinto

Tulisan

Tulisan China menjadi asas pembentukan tulisan Jepun

Bibliografi
Sumber Internet:
http://www.scribd.com/doc/36660739/InteraksiAntara-Pelbagai-Tamadun#download http://mhdamin2011.blogspot.com/2011/08/titas -interaksi-antara-pelbagai-tamadun.html

Sumber Buku Rujukan:


Mohd Nor Jusoh, (2011). TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA, Batu Caves: Farhus Enterprise.

Sekian, terima kasih.