Anda di halaman 1dari 26

GANGGUAN DALAM SUKAN

DISEDIAKAN OLEH: NUR LIYANA BINTI FOUIZI SITI NORSHAFIQAH BINTI MD NOR 5PISMP PK MP PR 2

APA ITU GANGGUAN DALAM SUKAN?


Gangguan di dalam sukan ialah berbagai tingkah laku oleh individu atau organisasi iaitu provokasi, keganasan, memperkecil atau mengugut Merujuk kepada perwatakan individu atau kumpulan tersebut. Perbuatan yang dipanggil sebagai gangguan adalah tingkah laku yang diaggap tidak disenangi oleh individu atau kumpulan.

Gangguan dalam sukan boleh dikategorikan dalam beberapa jenis seperti gangguan emosi bagi pemain, gangguan faktor semula jadi, gangguan kemudahan, dan gangguan sesama manusia.

Gangguan emosi

Tekanan perasaan Gangguan psikologi Pengurusan EQ

Gangguan faktor semula jadi

Faktor cuaca Fizikal pihak lawan Bunyi, cahaya,warna

Gangguan kemudahan

Keadaan padang Tapak permainan

Gangguan sesama manusia.

Pihak lawan, pengadil Gangguan seksual Sorakan peminat

Jenis-jenis Gangguan Dalam Sukan


Terdapat lima jenis gangguan dalam sukan iaitu :

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Gangguan seksual Kelakuan ganas dan kasar Diskriminasi Kecelaruan emosi. Tiada motivasi kendiri. Hilang konsentrasi

GANGGUAN SEKSUAL

Provokasi (perbuatan yang membangkitkan kemarahan,rasa benci ,minat seseorang individu terhadap individu) Permintaan melakukan perbuatan seksual Perbuatan yang meransang seksual (lucah samada secara lisan atau bertulis)

SAMBUNGAN.

Gangguan seksual dalam sukan menyekat wanita daripada menyertai dan membangun sebagai atlet. Pembangunan dan pelaksanaan dasar-dasar mengenai gangguan seksual perlu untuk mewujudkan iklim organisasi di mana wanita berasa bebas untuk melaporkan kejadian gangguan.

Yayasan Sukan Wanita (Womens Sports Foundation) cuba menguruskan kes-kes gangguan seksual dalam sukan olahraga, serta eksploitasi atlet wanita oleh jurulatih.

KELAKUAN GANAS/ KASAR

DEFINISI
Keganasan dan keagresifan dalam sukan telah menjadi semakin biasa. Ramai pemain melakukan tingkah laku agresif terhadap pihak lawan untuk melepaskan perasaan yang ada pada dirinya. Lay Siong Ming Mohd Sofian Omar Fauzee 2002 Keagresifan ialah sikap atau kelakuan yang membawa kepda tujuan untuk mencederakan individu atau benda hidup yang lain.

Baron dan Richardson 1984

Untuk satu tingkah laku atau tindakan yang dikategorikan sebagai keagresifan, mesti menepati empat kriteria iaitu merupakan satu tindakan, melibatkan kecederaan atau menyebabkan kecederaan, sasarannya adalah kepada organisma hidup dan akhirnya melibatkan niat atau disengajakan. Gill 1986

KELAKUAN KASAR IALAH:


1. Kekasaran secara fizikal (menyerang) 2. Serangan emosi (ugutan, desakan atau ketidakpuasan hati. 3. Pengabaian (kegagalan memberi layanan asas fizikal dan emosi seorang manusia) 4. Penyalahgunaan kuasa (antara jurulatihpemain atau pengurus-pemain)

FAKTOR-FAKTOR BERLAKU KEGANASAN DAN KEAGRESIFAN.


1. Kekecewaan akibat kegagalan. 2. Keputusan pengadil yang dianggap berat sebelah. 3. Permainan kotor dari pihak lawan. 4. Sikap penyokong dan penonton yang fanatik.

DISKRIMINASI

Diskriminasi merujuk kepada pelayanan yang tidak adil terhadap individu tertentu, di mana layanan ini dibuat berdasarkan kumpulan yang diwakili oleh individu berkenaan.

Jenis diskriminasi
Umur Jantina Kesihatan Ras Agama

Contoh
atlet OKU terus di diskriminasikan. MSN juga membandingkan kejayaan yang dicapai oleh Datuk Lee Chong Wei yang diberikan insentif yang jauh bezanya dengan kegemilangan yang dicapai oleh atlet OKU. Imbuhan yang adil buat atlit paralimpik Isu larangan pemakaian sut renang yang menutup aurat itu timbul berikutan tindakan Peraturan Renang Amatur Selangor yang didakwa tidak membenarkan 10 peserta termasuk empat pelajar dari sebuah sekolah tahfiz menyertai hari terakhir pertandingan renang sempena Sukan Selangor (Sukses) atas alasan pakaian mereka tidak mematuhi syarat ditetapkan.

KECELARUAN EMOSI

DEFINISI
Menurut Mohammed, 1992
kebimbangan boleh didefinasikan sebagai satu keadaan negatif yang dialami oleh manusia dan merupakan gabungan antara perasaan takut, seram, gentar, runsing, cemas, bimbang, risau, gelisah, khuatir dan pelbagai emosi lain. Perasaan cemas dan bimbang ini akan terus berlaku apabila seseorang itu merasa khuatir akan kebolehan dan kepakarannya. Seseorang itu merasa ragu-ragu sama ada ia boleh atau mungkin ia tidak berupaya melakukan tugasan dengan baik.

FAKTOR-FAKTOR KECELARUAN EMOSI


1. 2. 3. 4. 5. Kecederaan kepada pemain. Tidak dapat menerima kekalahan. Tekanan perasaan. Latihan yang terlalu membebankan pemain. Masalah dengan keluarga, jurulatih, rakan pemain dan pihak pengurusan.

TIADA MOTIVASI KENDIRI

DEFINISI
Motivasi adalah sumber yang menggalak dan mendorong seseorang untuk berusaha mencapai matlamat dan kejayaan yang cemerlang. (Cox, 1998)

Motivasi dikategorikan kepada dua bentuk iaitu motivasi intrinsik (dalaman) dan ekstrinsik (luaran). (Robert, 1992)

FAKTOR-FAKTOR TIADA MOTIVASI KENDIRI.


1. 2. 3. 4. 5. Kekecewaan. Individu kurang keyakinan diri. Sasaran terlalu tinggi. Pengaruh penonton. Sikap pemimpin yang bersifat terlalu autokratik. 6. Kecederaan. 7. Persekitaran sosio budaya dan tingkah laku. 8. Pemikiran negatif dan keraguan.

HILANG KONSENTRASI

Atlet yang menunjukkan prestasi buruk biasanya tidak membuat persediaan yang baik kerana hilang konsentrasi. (Weinberg dan Gould, 1999)

Gangguan dalaman.
Memikirkan kesilapan lalu. Memikirkan acara yang akan berlangsung. Bermain di bwah tekanan. Keletihan.

Gangguan luaran.
Gangguan visual. Gangguan bunyi. Gamemanship (melemahkan keyakinan lawan)

RUJUKAN
Buku
Psikologi sukan aplikasi teori dan praktikal Aspek-aspek psikologi dalam membina motivasi dan estim kendiri atlet Psikologi sukan

Internet
http://www.bharian.com.my/articles/Gangguanseksualcalarimej sukan/Article/print_html http://www.bharian.com.my/bharian/articles/201009090818192 0100909081819/Article/print_html http://themimno.blogspot.com/2009/11/keagresifan-danprestasi-dalam-sukan.html

Akhbar
Utusan Malaysia Berita Harian Sinar Harian

SEKIAN