Anda di halaman 1dari 3

PERTANDINGAN HAFAZAN

Syarat-syarat pertandingan 1) Terbuka kepada semua pelajar muslim (lelaki dan perempuan). 2) Giliran peserta di tentukan melalui undian sebelum pertandingan bermula. 3) Peserta di beri tiga pilihan soalan semasa peringkat saringan surah panjang-surah sederhana-surah pendek (surah-surah lazim bermula dari surah al-muthofifin). 6) Peserta di beri dua kali cubaan. Jika terlupa hafazan, hakim akan memberi bantuan. 7) Maksud ayat-ayat hafazan akan disoal kepada peserta. 8) Pemenenang akan di pilih berdasarkan kriteria berikut: -fasoha -tajwid -lagu -maksud 50% 30% 10% 10%

9) Pemenang akan di umumkan semasa malam penutupan. 10) Sebarang perubahan syarat pertandingan tertakluk kepada penyelaras program. 11) Keputusan hakim adalah muktamad.

TILAWAH AL-QURAN
Syarat AM 1) Terbuka kepada semua pelajar lelaki dan perempuan yang beragama islam. 2) Peserta hendaklah mendaftar mengikut kategori yang telah di tetapkan. 3) Peserta WAJIB menguasai terjemahan dan tafsir ayat yang baca. 7) Keputusan hakim adalah MUKTAMAD.

SYARAT PERTANDINGAN
1) 2) 3) 4) Pertandingan akan dijalankan dalam dua bahagian. Bahagian pertama peserta akan diuji dengan membaca ayat yang akan di tetapkan/ dipilih oleh hakim. Peserta hanya diberi masa 5 minit untuk mempersembahkan bacaan. bahagian kedua Peserta akan dikemukakan soalan tentang terjemahan dan tafsir ayat tertentu (mengikut surah SPM). Pemenenang akan di pilih berdasarkan kriteria berikut: -fasoha -tajwid -lagu -kematangan menjawab soalan 6) 7) 8) penyelaras program. Pemenang akan diumumkan semasa malam penutupan. Keputusan hakim adalah muktamad. 40% 30% 10% 20%

5)

Sebarang perubahan syarat pertandingan tertakhluk kepada

Soalan terjemahan atau tafsir 1) Surah Al-Anam- ayat 6 (Manusia Perlu Bersyukur) 2) Surah al-Anam- ayat 50 (Rasul penyampai wahyu) 3) Surah al-anam-ayat 70 (Larangan Mempersendakan Agama) 4) Surah al-anam- ayat 125 (hidayah milik Allah) 5) Surah al-anam- ayat 161-165 (aqidah teras kehidupan) 6) Surah al-mukminun 1-11 (ciri-ciri mukmin berjaya) 7) Surah luqman- ayat 12-19 (nasihat luqman al-hakim) 8) Surah at-taubah- ayat 6 (layanan baik terhadap orang bukan islam) 9) Surah an-nur ayat 30-31 (batas-batas pergaulan) 10) Surah an-nur ayat 35 (hidayah Allah) 11) 12) Surah as-sajjadah- ayat 15-16 (peribadi mukmin) Surah al-hasyr-ayat 21-24 (kemuliaan al-quran)