Anda di halaman 1dari 4

Keselamatan di kolam renang

Kolam renang merupakan lingkungan air yang sebenarnya relatif paling aman dibandingkan dengan lingkungan air yang lain. Namun bukan berarti tanpa bahaya. Sangat penting bagi kita untuk lebih memperhatikan keselamatan kita dan keluarga kita. Potensi bahaya yang mungkin ada adalah

Tenggelam Tentu ini yang jadi masalah utama di air. Beberapa kolam renang tidak mempunyai pembatas yang jelas antara kolam dangkal dan dalam. Bahkan sama sekali tidak memberikan keterangan berapa kedalamannya. Lantai licin Beberapa kolam masih menggunakan lantai yang halus, sehingga jika kena air menjadi licin. Biasanya ini terdapat pada kolam-kolam yang memang sudah lama berdiri.

Tanda lantai licin -- (mysafetysign.com)

Keramik pecah Sudut pinggiran kolam atau dasar kolam sering kali mengalami pecah keramik, sehingga dapat melukai pengunjung.

Keramik pecah -- (scubapoolrepairs.com) Untuk menjaga keselamatan selama di kolam renang, ada beberapa hal yang harus menjadi perhatian kita antara lain :

Perhatikan berapa kedalaman kolam termasuk batas antara dangkal dan dalam. Jika ragu, tanyakan pada petugas kolam renang Perhatikan adakah alat-alat penyelamatan seperti pelampung ban (ring buoy) Jangan renang sendirian, kecuali terdapat petugas penyelamat yang sedang bertugas Lakukan pemanasan dan peregangan sebelum renang untuk mencegah terjadinya cidera Jangan berlari di tepi kolam karena lantai kolam biasanya agak licin Pastikan anda memeriksa adanya potensi bahaya yang seperti disebut di atas Jika anda perenang pemula, jangan berada di kolam dalam kecuali dengan pengawasan Pastikan penerangan di kolam cukup apabila anda berenang di malam hari Jangan lepaskan pandangan anda dari anak-anak anda selama di area kolam renang Perhatikan jalur renang anda untuk menghindari tabrakan dengan perenang lain Pelajari cara mengatasi kram saat berenang, karena hal ini cukup sering terjadi. Apalagi bila anda bukan perenang yang rutin Selalu ingat bahwa setiap orang bisa tenggelam, termasuk perenang handal sekalipun

Di antara kawasan berair seperti laut, sungai, tasik dan sebagainya, kolam renang boleh diklasifikasikan sebagai kawasan air yang paling selamat. Namun, ia bukanlah tanpa bahaya. Sama penting bagi kita untuk memerhatikan dan mengawai keadaan sekeliling dan persekitaran kolam tersebut. Antara potensi bahaya di kolam termasuklah: Kedalaman air Ada sesetengah kolam renang tidak mempunyai sempadan atau papan tanda yang jelas antara kawasan cetek dan dalam. Malah, ada juga kolam renang yang tidak dituliskan dengan jelas kedalaman dalam tersebut.

Lantai yang licin Sesetengah kolam renang, terutama yang telah lama dibina menggunakan jubin halus seperti mozek, yang mudah licin selepas terkena air. Jubin yang pecah Dasar kolam dan bucu kolam sering mengalami masalah jubin/seramik yang pecah. Ini boleh menimbulkan kecederaan jika terpijak di tempat tersebut. Untuk memastikan keselamatan semasa berada di kolam renang, awasi tentang perkara-perkara berikut: 1. Perhatikan kedalaman kolam. Sempadan kolam yang cetek dan dalam juga perlu diteliti. Jika tidak pasti, tanyakan pada penyelamat yang bertugas. 2. Perhatikan samada alat-alat penyelamatan seperti pelampung (ring buoy) ada terdapat di tepi kolam. 3. Jangan renang bersendirian, kecuali jika terdapat penyelamat bertugas 4. Lakukan streching dan warm up yang cukup untuk mengelakkan kejang otot. 5. Jangan berlari-lari di kawasan kolam renang, kerana biasanya lantai agak licin. 6. Pastikan pengcahayaan cukup jika anda berenang pada waktu malam. 7. Pastikan anda berenang lurus dan jangan langgar perenang lain 8. Jika anda membawa kanak-kanak, jangan lepaskan pandangan anda dari mereka. 9. Belajar cara atasi kekejangan, kerana kejang otot sering berlaku kepada perenang. 10. Sentiasa beringat bahawa anda juga adakalanya boleh tenggelam, walaupun anda mahir berenang.

TIPS KESELAMATAN DALAM AIR Belajar renang. Untuk memastikan keselamatan di persekitaran air, dan di dalam air adalah dengan belajar renang. Pastikan tidak berenang

berseorangan, digalakkan membawa pasangan renang. Berenang dalam kawasan penyeliaan penyelamat renang [Lifeguard]. Baca dan patuhi semua peraturan dan papan tanda renang. Kanak-kanak atau perenang tidak berpengalaman wajar mengambil langkah-langkah berjaga-jaga seperti memakai pelampung keselamatan ketika di persekitaran air. Awasi bahaya terlalu terlalu penat, terlalu sejuk, terlalu terdedah kepada matahari, terlalu banyak aktiviti berat. Tetapkan peraturan keselamatan air bagi seluruh ahli keluarga berdasarkan kemampuan renang [contohnya : perenang tidak berpengalaman harus berada hanya pada air paras dada] Berpengetahuan terhadap persekitaran air di sekeliling anda, juga potensinya kepada bencana, seperti kawasan dalam dan cetek, arus, perubahan kedalaman, halangan, kedudukan laluan masuk dan keluar. Anda akan lebih berjaga-jaga terhadap bencana dan langkah keselamatan sekiranya anda berinformasi. Perhatikan keadaan cuaca dan ramalan cuaca. Berhenti berenang jika terdapat tanda-tanda cuaca buruk. Gunakan tangga ke kolam renang untuk memasuki air. Kaedah headfirst digunakan apabila kawasan yang di tandakan untuk diving dan tidak mempunyai halangan. Pelajari CPR dan galakkan pengasuh bayi, golongan tua dan selainnya yang terlibat untuk mempelajari CPR. Jangan mengambil alkohol sekiranya ingin berenang, menyelam atau mengendalikan bot. Alkohol menjejaskan pertimbangan, kestabilan dan koordinasi, menjejaskan kemahiran renang dan menyelam, juga mengurangkan keupayaan badan untuk kekal pada suhu sesuai. Ketahui bagaimana untuk mencegah, mengenalpasti dan bertindak ketika kecemasan.