Anda di halaman 1dari 4

Implikasi perkembangan emosi dan sosio-emosi terhadap proses pengajaran dan pembelajaran

Nama : Ong Pei Si Eleanor Ling Chong Win Wei

Implikasi perkembangan emosi terhadap proses pengajaran dan pembelajaran


1. Bina asas kepercayaan di dalam bilik darjah Memberi layanan sama rata terhadap semua murid. Elakkan daripada membandingkan antara murid tetapi tumpukan kepada pencapaian individu. Elakkan daripada memberi layanan/hukuman berdasarkan khabar angin.

2. Bantu murid menyedari emosi dan meluahkan perasaan Perkenalkan perbendaharaan kata emosi dan bincangkan frasa-frasa emosi dalam penceritaan. Galakkan murid menulis jurnal untuk luahan emosi. Simpan rahsia pelajar dalam jurnal tersebut( membina asas kepercayaan). Jelaskan dan ceritakan emosi anda sendiri dalam situasi-situasi tertentu.

3. Bantu pelajar mengenali emosi orang lain Suruh pelajar meneka emosi pada sesuatu situasi. Dalam aktiviti kumpulan atau semasa rakan sebaya mengalami emosi tertentu, minta pelajar lain meneka dan membayangkan emosi mereka sekiranya berhadapan dengan situasi tersebut. Semasa murid membaca petikan cerita, menonton filem atau membuat simulasi, minta mereka kenalpasti emosi karektorkarektor dalam situasi tersebut.

Anda mungkin juga menyukai