Anda di halaman 1dari 22

KONSEP TAMADUN ISLAM

NURUL AMIRAH BINTI HAZIZI


PENDIDIKAN JASMANI 2

KONSEP DAN DEFINISI TAMADUN ISLAM


Secara umumnya tamadun Islam boleh dilihat daripada pengertiannya dari segi bahasa dan istilah antaranya : *Bahasa Arab : madaniyyah, tamaddun dan hadharah. Ibn Khaldun : umran yg digunakan dlm kajian tentang bandarbandar & ibu kota yg meliputi kws tanah yang didiami dan petempatan, tanah yang subur dan maju. Hadharah : daerah, kota, bandar, kampung @ tanah yg. diusahakan. *Dlm bhs Arab moden : tamaddun : memiliki ciri-ciri hidup bandar. *Dr sudut terminologi Inggeris & Latin : civilization: tamadun manusia yg berkaitan dgn kemajuan jati diri manusia dlm membangunkan kehidupan di pelbagai peringkat.

SAMBUNG..
*Pandangan sarjana Islam Ibn Khaldun : pencapaian manusia yang sudah melebihi keperluan asasi kehidupan sehingga dpt membuka jalan ke arah pemikiran & penghasilan daya cipta yang lebih halus & mempunyai nilai-nilai seni. Ali Syariati : merangkumi seluruh kehidupan mental& spiritual umat manusia.

SAMBUNG.
*Malik Bennabi : merupakan suatu bentuk kehidupan manusia yang dapat mempergunakan unsur-unsur alam material dengan sebaik-baiknya utk memudahkan kehidupan di dunia dengan mengambil nilai-nilai kerohanian sebagai dasar perjuangan. Syed Muhammad Naquib Al-Attas :keadaan kehidupan insan bermasyarakat yg telah mencapai taraf kehalusan tatasusila & kebudayaan yang luhur bg seluruh masyarakat

SUMBER TAMADUN ISLAM

Tamadun Islam adalah bersumberkan Al-Quran dan Sunnah: Keistimewaan Al-Quran: *Kesahihan & Keterpeliharaan: -dijamin oleh Allah SWT sehingga ke hari kiamat. -terpelihara dari sebarang penyelewengan yg dilakukan oleh manusia @ jin. -Firman Allah SWT dlm surah al-Hijr ayat 9 yg bermaksud: Sesungguhnya Kamilah yg menurunkan al-Quran & sesungguhnya Kami benar-benar memeliharanya.
*Syariah yang lengkap: -syariah yang dibawa lengkap & menyeluruh utk semua manusia, masa, suasana, tempat & zaman. -bukan shj mengatur cara hidup utk diri individu malah meliputi keluarga, jiran, negara,ekonomi, teknologi & antarabangsa.

SAMBUNG

*Keindahan bahasa: -keunggulan al-Quran bergantung kpd mukjizat bhsnya yg indah dr segi balaghahnya (retorika). -diakui oleh sasterawan Arab jahiliah yg begitu mahir dgn balaghah. -mrk gagal utk menandingi keindahan bhs al-Quran, apa lagi utk mengatasinya sejak ia diturunkan hgga ke hari ini. *Keluasan & kedalaman ilmiahnya: -tidak terjangkau oleh pemikiran manusia. -masih byk ilmu yg terdapat didlm al-Quran yg blm dihurai oleh manusia. *Kejiwaan: -dr segi kejiwaan & nafsiah, al-Quran merupakan mukjizat yg sgt besar. -berjaya mempengaruhi & menguasai jiwa umat Islam sehingga manusia itu blh menerima segala ajarannya dengan senang hati,insaf dan sedar.

As-Sunnah:

Kepentingan As-Sunnah:

1.Diperlukan untuk menghuraikan prinsip & konsep umum & menyeluruh dari Al-Quran.
2.Pentafsir Al-Quran: -ayat Al-Quran kebanyakkannya berbentuk umum & mutlak. -memerlukan pentafsiran dari Rasulullah SAW, kerana tanpa pentafsiran itu sukar utk umat Islam memahaminya. -berfungsi dlm empat bentuk: a.mentafsirkan hal yg umum seperti cara melaksanakan ibadat sembahyang, zakat, haji dll b.membataskan hukum yg belum ditetapkan batasnya oleh AlQuran. c.mengkhususkan sesuatu hukum yg umum. d.menjelaskan hukum Al-Quran.

3.Memperkukuhkan al-Quran: -berfungsi sebagai pengukuh Al-Quran.

4.Tambahan Hukum al-Quran: -berperanan sebagai penambahan hukum yg terkandung didalam AlQuran. -Al-Quran bersifat umum, prinsip, konsepsi & menyeluruh, ada hukum cabang yg tidak disentuh oleh Al-Quran. -cth: hukkum anak binatang yg masih didalam kandungan ibunya, apabila ibunya disembelih cth: lembu. -Rasulullah SAW menjelaskan seperti berikut: Sembelihan janin (anak dlm kandungan)mengikut sembelihan ibunya. -bermaksud; ini menambahkan hukum al-Quran yg menghalalkan sembelihan binatang ternakan iaitu anak yg masih berada dlm kandungan ibunya sbg halal dimakan apb ibunya disembelih mengikut syarak.

ASAS TAMADUN ISLAM

Terdiri daripada tiga unsur yang utama iaitu Akidah, Syariah dan Akhlak.

AKIDAH : Definisi : Akidah merupakan suatu perkara yang melibatkan antara hub. Manusia dengan Allah SWT. Ianya meliputi kepercayaan dan keyakinan manusia kpd kekuasaan Allah SWT yg berpusat dihati. Dgn keyakinan yg kuat akan mendorong manusia untuk beribadat hanya kpd Allah SWT melalui kepercayaan dan kepatuhan kpd rukun Iman yg enam iaitu: 1-Percaya kpd Allah SWT 2-Percaya kpd Malaikat 3-Percaya kpd Kitab 4-Percaya kpd Rasul 5-Percaya kpd hari kiamat 6-Percaya kpd Qada dan Qadar.

SAMBUNG

Tauhid = Aqidah= Iman Pengertian tauhid : sebarang daya usaha utk mengesakan Allah swt, mengagungkan, membesarkan dan mensucikanNya dari sebarang sifat kekurangan. Pengertian aqidah :kepercayaan dan keyakinan kuat dan teguh yg berpusat di hati serta menghayati segala aspek kehidupan sebagai ibadat yang diyakini. Pengertian Iman : kepercayaan yg tertanam di lubuk hati dgn penuh keyakinan tnpa syak dan ragu. Fitrah Manusia melalui : *Akal *Ilmu *Wujudan *Wahyu

SAMBUNG..

PENGARUH TAUHID Pengaruh atau kesan akidah dan keimanan ke atas manusia antaranya ialah : 1.Revolusi Insaniah *Aqidah membawa kesedaran drp sentuhan jiwa dgn keimanan kpd Allah. *Kesedaran membawa kpd perubahan jiwa dan menghasilkan satu revolusi, suatu perubahan dari sudut pndgn hidup mahupun cita-cita. 2.Dedikasi *Kuat bekerja *Tidak kenal penat lelah *Saling berhubung kait antara rajin bekerja dan kuat berusaha yg merupakan syarat kesempurnaan iman.

SAMBUNG

3.Menghargai Masa *Umur seseorg insan sgt bernilai krn bgitu singkat jika dibandingkan dgn umur dunia dan masa di akhirat. *Individu yg punyai kekuatan aqidah akn mghargai masa yg ada dan manfaatkannya utk sebrg amalan kebaikan. 4.Dugaan *Dugaan terdpt dlm 2 bntuk iaitu nikmat berupa pangkat,kuasa dll dan penderitaan berupa bencana, sakit dll. *Nikmat atau pnderitaan ini akan menguji tahap keimanan sesorg 5.Dakwah *Org yg beriman akn sentiasa berusaha menyeru kebaikan dan mencegah kemungkaran

SAMBUNG..
6.Jihad

*Org yg kuat imannya akan melaksanakan amanah jihad dan jga hijrah. *Jihad punyai titah perintah iaitu kekuasaan,lisan dan hati 7.Kebahagiaan *Tamadun yang dihasilkan daripada keimanan yang menitik-beratkan tiga unsur utama iaitu ikrar dengan lidah, pengakuan dengan hati dan dedikasi serta bekerja keras dengan perbuatan akan menjamin kebahagiaan.

SAMBUNG..

SYARAK Syarak = Syariah Pengertian Syarak Bahasa : i) saluran air yg menjadi sumber minuman ii) jalan yg lurus Istilah : i) Segala titah perintah, larangan, bimbingan dan prinsip perundangan daripada Allah s.w.t. yang disampaikan kepada junjungan besar Rasullullah s.a.w. untuk sekalian manusia agar dipatuhi dan ditaati. Mereka diberikan ganjaran baik jika taat dan disediakan pula pembalasan yang pedih jika ingkar.

SAMBUNG.

Hukum Allah s.w.t. untuk mengatur laku perbuatan manusia dalam bentuk halal, haram,makruh, wajib dan sunat. Segala hukum yang dperundangkan oleh Allah s.w.t. kepada sekalian manusia yang wajib diimani, dipatuhi dan diamalkan untuk kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat. Jalan yang lurus, sistem yang benar dan mempunyai matlamat yang murni yang ditetapkan oleh Allah s.w.t. untuk sekalian manusia untuk membina tamadun agar mereka berjaya dan bahagia di dunia dan di akhirat.

Keperluan

Syarak

Fitrah semula jadi atau sunnah hidup manusia yang tidak boleh hidup secara bersendirian.
Fitrah atau sunnah hidup manusia yang berbeza dari pelbagai aspek iaitu keturunan, warna kulit, bahasa,adat resam, kebudayaan dan sebagainya. Tanpa syarak atau syariah maka berleluasalah hasad dengki, kezaliman, penindasan dan pilih kasih sesama manusia yang berakhir dengan perbalahan, pertumpahan darah dan peperangan.

SAMBUNG..
Untuk

mengatur hidup manusia yang aman, damai dan sejahtera. Syariah menggalakkan manusia membina sifat ihsan di dalam diri. Syarak dan syariah juga membina taqwa. Undang-undang lahirah disediakan oleh syarak atau syariah untuk segelintir manusia yang tidak takut kepada siksaan Allah s.w.t. di akhirat.

Falsafah / Matlamat Syariah 1.Keselamatan Agama Cth :mencegah penyelewengan ajaran Islam seperti Pengembangan ajaran sesat 2.Keselamatan Nyawa Cth :melarang tindakan mencederakan dan membunuh sama ada diri sendiri atau org lain 3.Keselamatan Nyawa Cth : Islam melarang segala sesuatu yang boleh merosakkannya seperti dadah, arak dll. 4.Keselamatan Keturunan Cth : Segala laku perbuatan yang boleh merosakkan keturunan ditegah keras oleh Islam seperti zina, bohsia, bohjan, penguguran, dan pembuangan anak. 5.Keselamatan Harta Cth :diwajibkan mengumpul harta melalui cara,barangan dan agihan yang dihalalkan oleh Islam.

AKHLAK Pengertian Akhlak : segala tingkah laku yg baik yg telah menjadi adat kebiasaan, amalan, sebatian dan cara hidup seseorang yg bersumberkan Al Quran dan As Sunnah.
Ciri-ciri Akhlak Islam : 1- Kebaikan Mutlak 2- Kebahagiaan Sejagat 3- Mudah 4- Mantap 5- Kewajipan yg dipatuhi 6- Pengawasan menyeluruh Bahagian Akhlak : 1- Akhlak Mulia (hati,harta,tenaga,bahasa &sikap) 2- Akhlak Keji

CIRI-CIRI TAMADUN ISLAM


1.Kota

Raya : -cth : Madinah merupakan negara dan kota raya ertama Islam yg diasaskan sendiri oleh Rasulullah SAW. 2.Penduduk yang Ramai. 3.Seni bina : -merupakan kayu pengukur kpd ketinggian sesuatu tamadun. Cth : taj mahal menjadi bukti kepada ketinggian tamadun Islam.

SAMBUNG.

4.Sains dan ilmu pengetahuan : -perkembangan pesat tamadun Islam adalah berpunca drp kajian-kajian yg dibuat dlm bidang sains dan teknologi. 5.Keamanan : -merupakan puncak drp kehidupan yg dikuasai oleh undang-undang, peraturan, tatasusila & kesopanan @ adab yg dikuat kuasakan oleh sebuah pemerintahan yg adil dan saksama. 6.Kesenian : -cth kesenian Islam yg agung seni khat dan awan larat yg menghiasi bangunan, kitab, alat timbikar, barang kemas, perhiasan yg diperbuat drp gandnig, kaca tenunan, wang syiling dsbg.

SEKIAN TERIMA KASIH