Anda di halaman 1dari 8

Toxicits alapjn:

Mhekre kifejezetten veszlyes (=kifejezetten kockzatos) Mhekre mrskelten veszlyes (=mrskelten kockzatos) Mhekre nem veszlyes (=nem jellskteles) besorols van.

Mhek vdelme
43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a nvnyvdelmi tevkenysgrl A krnyezet s termszet vdelme

15. (1) Gazdasgi nvnyek kezelse a virgbimb feslstl a virgszirmok lehullsig terjed idszakban (virgzsban) mhekre kifejezetten veszlyes vagy kifejezetten kockzatos nvnyvd szerrel tilos. A tilalom a virgzs idejn kvl is rvnyes, ha a tblt vagy annak krnykt tmegesen virgz mzel nvnyek bortjk, vagy ha a gazdasgi nvnyt a mhek egyb okbl ltogatjk.

(2) A gazdasgi nvnyt a virgzsa vagy az (1) bekezdsben foglaltak idtartama alatt valamely krost ellen nem jellskteles vagy mhekre mrskelten veszlyes vagy mrskelten kockzatos minsts nvnyvd szerrel lehet kezelni. (Karate Zeon, Penge, Mospilan)

(3) Mhekre mrskelten veszlyes vagy mrskelten kockzatos minsts nvnyvd szer kijuttatsa - amennyiben ezt a nvnyvd szer engedlyokirata lehetv teszi - kizrlag a hzi mhek napi aktv replsnek befejezst kveten, legkorbban a csillagszati naplemente eltt egy rval kezdhet meg s legksbb 23 rig tarthat (ezen eljrs a tovbbiakban: mhkml technolgia).

(4) A vegyszeres nvnyvdelmi munka kvetkezmnyeknt vlelmezett mhelhullst a mhsz az szlelst kveten haladktalanul kteles bejelenteni az elhulls helye szerint illetkes Kormnyhivatal terleti szervhez.

Standard mondat mely a mhkml technolgit e n g e d l y e z i: SPe8: Virgz kultrban a mhek aktv gyjtsi idszaka idejn nem alkalmazhat! S-mondat=safety, biztonsg R-mondat=risk, kockzat

Standard mondat mely a mhkml technolgit is t i l t j a: SPe8: A mhek s egyb beporzst vgz rovarok vdelme rdekben virgzsi idszakban nem alkalmazhat!